'Nasi' robovlasnici od kojih kupujemo 'domace' (smrt radnice u Travniku)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
DzejAr

#1 'Nasi' robovlasnici od kojih kupujemo 'domace' (smrt radnice u Travniku)

Post by DzejAr »

Ako smrt 18 godina stare radnice nije povod da se zapitamo dokle ce 'nasi' robovlasnici raditi sta hoce ne znam sta jeste.

Za mene je domaci onaj koji bh. radniku daje pristojnu platu i normalne uslove za rad, a ne onaj koji ima ime koje pripada ovom podneblju i koji na patriotizmu onsevijescenih masa i ledja oberspravljenih radnika gradi svoje bogatstvo.

ZBOG HLADNOĆE PREMINULA RADNICA

Zbog posljedica izazvanim hladnoćom u Travniku je, kako nezvanično saznajemo, umrla Amela Mahalbašić radnica tvornice konfekcije "Borac" i to na svoj 18. rođendan.

Zbog rada u hladnoći u samim prostorijama "Borca", nekoliko radnika je potražilo je pomoć u Hitnoj.

Iz MUP-a Srednjo-bosanskog kantona su nam potvrdili da se vrši provjera ima li elemenata krivičnog djela.

Ovo je, kažu radnici, natjeralo čelne ljude "Borca" da obustave rad i puste radnike kući.

Uskoro opširnije!

https://www.hayat.ba/vijest.php?id=57357
VladaFBiH

#2 Re: 'Nasi' robovlasnici od kojih kupujemo 'domace' (smrt radnice u Travniku)

Post by VladaFBiH »

DzejAr wrote:Ako smrt 18 godina stare radnice nije povod da se zapitamo dokle ce 'nasi' robovlasnici raditi sta hoce ne znam sta jeste.

Za mene je domaci onaj koji bh. radniku daje pristojnu platu i normalne uslove za rad, a ne onaj koji ima ime koje pripada ovom podneblju i koji na patriotizmu onsevijescenih masa i ledja oberspravljenih radnika gradi svoje bogatstvo.

ZBOG HLADNOĆE PREMINULA RADNICA

Zbog posljedica izazvanim hladnoćom u Travniku je, kako nezvanično saznajemo, umrla Amela Mahalbašić radnica tvornice konfekcije "Borac" i to na svoj 18. rođendan.

Zbog rada u hladnoći u samim prostorijama "Borca", nekoliko radnika je potražilo je pomoć u Hitnoj.

Iz MUP-a Srednjo-bosanskog kantona su nam potvrdili da se vrši provjera ima li elemenata krivičnog djela.

Ovo je, kažu radnici, natjeralo čelne ljude "Borca" da obustave rad i puste radnike kući.

Uskoro opširnije!

https://www.hayat.ba/vijest.php?id=57357
https://www.klix.ba/vijesti/bih/porodic ... /170111019
DzejAr

#4 Re: 'Nasi' robovlasnici od kojih kupujemo 'domace' (smrt radnice u Travniku)

Post by DzejAr »

naravno da jeste imala normalne uslove rada, isto kao i vecina radnika u BiH, samo sto su sada u BiH normalni uslovi rada od zvijezde do zvijezde, na minusima, bez vikenda, za praznike, kad god treba, a sve za minmalnu platu

jos kad imas love da potplatis inspekcije, sindikate, policiju, pravosudje... sky is the limit za robovlasnike
ado_sar

#5 Re: 'Nasi' robovlasnici od kojih kupujemo 'domace' (smrt radnice u Travniku)

Post by ado_sar »

sloboda govora OK, ali ako bih ja sada napravio novi temu sa nekim glupim naslovom npr, "Strava u Sarajevu, nemarom radnika (Elektroprivrede, Vodovoda itd) nastradalo deset osnovnoskolaca", a da je tema blago potkrijepljena najnovijim mahalskim tracem, da li bi moderatori obrisali tu temu? Mislim da se nanosi trajna steta pojedincima, kompanijama isl dozvoljavanjem da takvi naslovi ukrasavaju ovaj forum.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: 'Nasi' robovlasnici od kojih kupujemo 'domace' (smrt radnice u Travniku)

Post by Truba »

situacija jes loša
ali se laganjem u konkretnom slučaju nanosi više štete radnicima

u sljedećem slučaju kad zaista neko umre zbog gazde neće niko vjerovati
vješalica

#7 Re: 'Nasi' robovlasnici od kojih kupujemo 'domace' (smrt radnice u Travniku)

Post by vješalica »

smrdim/vijest/brat-premin ... ara-230906

zatvorite temu i ne lamentirajte dogadjajem u navedenom slucaju
nema potrebe za mahalasenjem i pravljanjem pijace
Sanjarko

#8 Re: 'Nasi' robovlasnici od kojih kupujemo 'domace' (smrt radnice u Travniku)

Post by Sanjarko »

vješalica wrote:smrdim/vijest/brat-premin ... ara-230906

zatvorite temu i ne lamentirajte dogadjajem u navedenom slucaju
nema potrebe za mahalasenjem i pravljanjem pijace
Ma ima i ovoga i onoga.
Neko nastrada stvarno na gradzevini, zeljezari itd. al je toga i prije bilo i svuda, pa meni je stari u sloveniji ko tinejdzer nastrado prije rata na gradzevini.
Znaci ima toga svuda. Al ima i ovoga da umru na radnom mjestu od prirodne smrti.
Evo zadnji slucaj u zeljezari bio, isto infarkt ak se nevaram ko u ovom slucaju, seceras bio covjek.
raoul duke

#9 Re: 'Nasi' robovlasnici od kojih kupujemo 'domace' (smrt radnice u Travniku)

Post by raoul duke »

Cuj zatvorite temu, a rad u katastrofalnim uslovima za "manje od minimalnog" se plasira kao "kupujemo domace", Bingo, Borac.. Strava
Toffee karamela

#10 Re: 'Nasi' robovlasnici od kojih kupujemo 'domace' (smrt radnice u Travniku)

Post by Toffee karamela »

Ne znam koja je prava istina oko ovog slučaja ali imam primjer u jednom od granapa u mojem naselju da radnice cvokoću od zime i sjede zabundane na kasi! Neki dan govorim jednoj od njih da mi nešto dohvati, gleda cura kroz mene, plava u faci, izgledalo mi je da me ne registruje uopšte :sad:

Jedan od domaćih lanaca trgovine (nije Bingo, bingovci su dženetlije prema ovom).

Da sutra jednu od njih spuca hipotermija i srčka povezana s tim na radnom mjestu (ili kod kuće) ne bih se uopšte iznenadila.
E sad zamislite kad je njima tako u relativno malom prostoru na što liči rad u nezagrijanim fabričkim halama.
vješalica

#11 Re: 'Nasi' robovlasnici od kojih kupujemo 'domace' (smrt radnice u Travniku)

Post by vješalica »

raoul duke wrote:Cuj zatvorite temu, a rad u katastrofalnim uslovima za "manje od minimalnog" se plasira kao "kupujemo domace", Bingo, Borac.. Strava
naravno treba da se tema zatvori jer je dotična preminula ne od uslova rada u fabrici nego zbog svog zdravstvenog stanja
moglo se je svakome desiti
pogotovo na ovakvom vremenu
bezveze gonite priču u drgom smijeru slijepo slušajući novinare i neprovjerene informacije koje plasiraju
DzejAr

#12 Re: 'Nasi' robovlasnici od kojih kupujemo 'domace' (smrt radnice u Travniku)

Post by DzejAr »

Izvinite molim vas sto vas uznemiravam, zamolio bih moderatora da zatvori temu jer ocigledno zivimo u drzavi blagostanja gdje se nikad nije desilo da radnici rade godinama bez plata, gdje nije unistena industrija i ekonomija putem pljackaske privatizacije, gdje se ne radi od zvijezde do zvijezde za bijedne plate.

Okrenite se malo oko sebe pa pogledajte za koje pare vam radi rodbina, komsije, poznanici i pod kakvim uslovima.
Nije ovo nista izgleda, sta nas tek ceka sa ovakvim razmisljanjem.

SAMO JASI, BITNO JE DA SU 'NASI'!
Post Reply