Naši dični prevodioci

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Jara

#401 Re: Naši dični prevodioci

Post by Jara »

cyprus wrote:Gledam maloprije film na OBN-u o UN-u i ratu u Ruandi i izdvajam dva detalja:

colonel Marchal (pukovnik Marchal) predvedeno kao maršal Collonell :oops:
Ghanaians (ljudi iz Gane) prevedeno kao Kanađani :oops: :oops:
Ovo mi je super! :-D :lol:
duboka_misao

#402 Re: Naši dični prevodioci

Post by duboka_misao »

we rarely have any company .- rijetko imamo kompaniju :D woman in black
Ridjobrki

#403 Re: Naši dični prevodioci

Post by Ridjobrki »

radenska wrote:Koliko bi vi naplatili predov 15 str sa engleskog na bos, zivo me zanima
Zavisi koliko ti trebaju pare. :)
drekalica28

#404 Re: Naši dični prevodioci

Post by drekalica28 »

Rosebud_ wrote:
radenska wrote:Koliko bi vi naplatili predov 15 str sa engleskog na bos, zivo me zanima
Hm, i ja sam iznad postavila pitanje vezano za te cifre, ali mislim da se cijena za jednu stranicu krece oko 10 KM. Sad ne znam, ako je nesto jednostavnije (nije recimo medicinski, pravni, ili neki 'opasniji' registar), onda oko 100tinjak marki, ako je nesto teze onda 10x15, dakle 150.

Evo da doprinesem temi: :D
http://klix.com/r/350trv7/5
10,- KM??!! :shock:

ja koliko znam nema prevoda ispod 15,-KM. :roll:
wewa

#405 Re: Naši dični prevodioci

Post by wewa »

zavisi i ko prevodi... studenti obicno naplacuju manje.

realna cijena za strucan prijevod strucnog teksta je 15-20 KM po kartici teksta (koja se obicno racuna kao 1800 znakova bez razmaka).

sinoc me zabezeknuo jedan prijevod na OBN-u, mada ne bi trebalo, kakva televizija, takav prijevod. kaze u filmu, parafraziram: doslo je do vulgarizacije i opasnosti, a prevodilac je to lijepo rijesio s 'balkanizacijom' :shock:
cyprus

#406 Re: Naši dični prevodioci

Post by cyprus »

Ne znam jel do OBN-a, al meščini da filmovi na ovom kanalu imaju ubjedljivo nagore prevode... :-)
Jara

#407 Re: Naši dični prevodioci

Post by Jara »

cyprus wrote:Ne znam jel do OBN-a, al meščini da filmovi na ovom kanalu imaju ubjedljivo nagore prevode... :-)
Pretpostavljam da TV centri ne prevode nego uzmu film u paketu sa prevodom...ko bi im onoliko programa naprevodio!
Rosebud_

#408 Re: Naši dični prevodioci

Post by Rosebud_ »

Jara wrote:
cyprus wrote:Ne znam jel do OBN-a, al meščini da filmovi na ovom kanalu imaju ubjedljivo nagore prevode... :-)
Pretpostavljam da TV centri ne prevode nego uzmu film u paketu sa prevodom...ko bi im onoliko programa naprevodio!
Ove turske safunice su na OBNu prevodili studenti - sto objasnjava los pravopis, los osjecaj za jezik, i lose, tj. pogresne prijevode :oops:
A pretpostavljam da im se ne da trazit nekog strucnog (ne kazem da su studenti nestrucni, al se u tom slucaju napravi neki test da se provjeri mogu li oni prevodit, nadje se lektor i sl.), jer je ipak studente lakse obrlatit i za pare i za sve ostalo.
Post Reply