bilo je nade, dok nisam dala njen broj u oglase da nudi eroCku masazuwewa wrote: ima nade za tebe![]()
![]()
Naši dični prevodioci
Moderator: anex
-
duboka_misao
#276 Re: Naši dični prevodioci
- wewa
#277 Re: Naši dični prevodioci
duboka_misao wrote:bilo je nade, dok nisam dala njen broj u oglase da nudi eroCku masazuwewa wrote: ima nade za tebe![]()
![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#278 Re: Naši dični prevodioci
meni metodika bila najgori predmet
hebo lingivistiku, hebo modernu britansku...daj kako Dzevahiru pregurat 
- wewa
#279 Re: Naši dični prevodioci
lijepa nasa Noreen...Bloo wrote:meni metodika bila najgori predmethebo lingivistiku, hebo modernu britansku...daj kako Dzevahiru pregurat
-
duboka_misao
#280 Re: Naši dični prevodioci
i vjecito maHmurna Ane henry za koju sad nemam pojma sta je pokusavala predavatiwewa wrote:lijepa nasa Noreen...Bloo wrote:meni metodika bila najgori predmethebo lingivistiku, hebo modernu britansku...daj kako Dzevahiru pregurat
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#281 Re: Naši dični prevodioci
Dajte ba, imate one teme o fakultetima, pa tamo razmjenjujte uspomene iz djetinjstva
Ovo je tema o prevodima i prevodiocima.
- Bloo
- Globalna šefica
#282 Re: Naši dični prevodioci
Pera Trta wrote:Dajte ba, imate one teme o fakultetima, pa tamo razmjenjujte uspomene iz djetinjstva![]()
sorry dežurni drotu
mi se malo raspricale svejedno neko posta svakih 6 mjeseci nesto ovdje
- wewa
#283 Re: Naši dični prevodioci
podmiticemo te fildzanom kahve da nam progledas offtopic kroz prstePera Trta wrote:Dajte ba, imate one teme o fakultetima, pa tamo razmjenjujte uspomene iz djetinjstva![]()
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#284 Re: Naši dični prevodioci
Samo ako je fensiwewa wrote:podmiticemo te fildzanom kahve da nam progledas offtopic kroz prstePera Trta wrote:Dajte ba, imate one teme o fakultetima, pa tamo razmjenjujte uspomene iz djetinjstva![]()
- wewa
#285 Re: Naši dični prevodioci
bat of skrozPera Trta wrote:Samo ako je fensiwewa wrote:podmiticemo te fildzanom kahve da nam progledas offtopic kroz prstePera Trta wrote:Dajte ba, imate one teme o fakultetima, pa tamo razmjenjujte uspomene iz djetinjstva![]()
-
Mariella
#286 Re: Naši dični prevodioci
"How do you do" nije ni blizu Drago mi je sto smo se upoznali. Da, koristi se prilikom upoznavanja ali je "kako ste" sasvim pravilan prevod...kiki-miki wrote:Koliko mi je to poznato,a jedna od prvih naučenih stvari iz engleskog,je ova fraza.Koja se koristi pri upoznavanju,a mogla bi se prevesti kao Drago mi je što smo se upoznali.![]()
A Kako ste ima svoj oblik How Are You.
- Bloo
- Globalna šefica
#287 Re: Naši dični prevodioci
Ja: How do you do?
Ti: How do you do?
Bosanski: Kako si? Šta ima?
Nema ništa? Kod tebe?
i produžiš dalje
klasična prazna fraza
Ti: How do you do?
Bosanski: Kako si? Šta ima?
Nema ništa? Kod tebe?
i produžiš dalje
klasična prazna fraza
-
Mariella
#288 Re: Naši dični prevodioci
E bas to
Najbolji razgovor 
- nellington
#289 Re: Naši dični prevodioci
http://www.sarajevo-x.com/showtime/ljep ... 10318093#3
Slatku i simpatičnu glumicu i pjevačicu Hilary Duff uhvatili su paparazzi kako skakuće okolo po Hollywoodu u divnim uskim kožnim hlačama, koje na pakleno dobar način stežu njena bedra, prenosi Popoholic.

Eh sad - ovakve kožne hlače nikad niste vidjeli. Odem da pročitam original na Popoholic:
Here’s the always uber cute Hilary Duff prancing around Hollywood in a groovy pair of skin-tight pants that are doing one hell of a job of showing off her sexy gummybear thighs (yummy!), and in a flimsy see-through top that’s doing an even better job of showing off her sexy little bra.
Kako skin-tight postade kožno, ne znam

Slatku i simpatičnu glumicu i pjevačicu Hilary Duff uhvatili su paparazzi kako skakuće okolo po Hollywoodu u divnim uskim kožnim hlačama, koje na pakleno dobar način stežu njena bedra, prenosi Popoholic.

Eh sad - ovakve kožne hlače nikad niste vidjeli. Odem da pročitam original na Popoholic:
Here’s the always uber cute Hilary Duff prancing around Hollywood in a groovy pair of skin-tight pants that are doing one hell of a job of showing off her sexy gummybear thighs (yummy!), and in a flimsy see-through top that’s doing an even better job of showing off her sexy little bra.
Kako skin-tight postade kožno, ne znam
- Bloo
- Globalna šefica
#290 Re: Naši dični prevodioci
nellington wrote:http://www.sarajevo-x.com/showtime/ljep ... 10318093#3
Kako skin-tight postade kožno, ne znam![]()
![]()
ali ono sto boli, je to da ocito novinar nije ni pogledao sliku
- fidoremilienko
#291 Re: Naši dični prevodioci
Valjda forest & fortress??nellington wrote:Pričali smo već o neznalicama koje prevode sadržaje na OBNu, Pinku, i sličnim komercijalnim televizijicama. Danas me pak šokiralo nešto - gledajući Tanovićev film L'Enfer (Pakao) na BHTV1 (televiziji koju smatram najboljom u državi, bez konkurencije!) ostajem zapanjen kad se u jednoj sceni pojavi knjiga Meše Selimovića "Tvrđava" a u titlu prevoditelj mrtav hladan piše - "Šuma" od Meše Selimovića. Dobro, znam da slično zvuči forêt (šuma) i forteresse (tvrđava), ali pobogu, živimo u zemlji u kojoj SVAKO zna za Tvrđavu.
- nellington
#292 Re: Naši dični prevodioci
Profesionalizam na djelu, nije htio da mu Hilary odvlači pažnjuBloo wrote:
@fidor: Film je na francuskom, jelte?
- fidoremilienko
#293 Re: Naši dični prevodioci
Moja greškanellington wrote:Profesionalizam na djelu, nije htio da mu Hilary odvlači pažnjuBloo wrote:
@fidor: Film je na francuskom, jelte?
- sheilak
#294 Re: Naši dični prevodioci
google translatenellington wrote:http://www.sarajevo-x.com/showtime/ljep ... 10318093#3
![]()
-
Pera Trta
#295 Re: Naši dični prevodioci
sheilak wrote:nellington wrote:http://www.sarajevo-x.com/showtime/ljep ... 10318093#3
![]()
- Jara
#296 Re: Naši dični prevodioci
Prije dan-dva u filmu na TVSA jedan od likova spomene "The seventh seal" - iz konteksta se vidi da se mislilo na film Ingmara Bergmana "Sedmi pečat".
Prevedeno je kao - "sedam foka" !
Znati prevesti nije laka rabota, to je mnogo više od pukog znanja značenja riječi.
Prevedeno je kao - "sedam foka" !
Znati prevesti nije laka rabota, to je mnogo više od pukog znanja značenja riječi.
- Sunrise00
#297 Re: Naši dični prevodioci
francuski bafidoremilienko wrote:Valjda forest & fortress??nellington wrote:Pričali smo već o neznalicama koje prevode sadržaje na OBNu, Pinku, i sličnim komercijalnim televizijicama. Danas me pak šokiralo nešto - gledajući Tanovićev film L'Enfer (Pakao) na BHTV1 (televiziji koju smatram najboljom u državi, bez konkurencije!) ostajem zapanjen kad se u jednoj sceni pojavi knjiga Meše Selimovića "Tvrđava" a u titlu prevoditelj mrtav hladan piše - "Šuma" od Meše Selimovića. Dobro, znam da slično zvuči forêt (šuma) i forteresse (tvrđava), ali pobogu, živimo u zemlji u kojoj SVAKO zna za Tvrđavu.
-
talić
#298 Re: Naši dični prevodioci
Još smješnije od loših prevoda filmova su nazivi gradova i država na "Srpsko-hrvatskom". Zašto Mađarska a ne Hungarija, Zašto Beč a ne Viena ili Viin, zašto Gruzija a ne Džorđija,..... mislim da bi nazive gradova, država, i sličnog trebalo prilagoditi maternjem jeziku tako da se može zapisati i izgovoriti a da izmjena u odnosu na izvorni naziv bude što je moguće manja.
- amrica
#299 Re: Naši dični prevodioci
njemacka, nemacka, nemcia, deutchland, germany, allemagne, tyskland, ...
ドイツの 
- Bosanac sa dna kace
#300 Re: Naši dični prevodioci
na licu mjesta=on the face of place
ja konto lik se za*ebava, kad stvarno tako, i to par puta ponovo u prevodu
ja konto lik se za*ebava, kad stvarno tako, i to par puta ponovo u prevodu