Naši dični prevodioci

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
wewa

#26 Re: Naši dični prevodioci

Post by wewa »

salu na stranu, kako imate srca nazivati ovo djelom prevodilaca?

ljudi koji prevode filmove, pa cak i dio knjizevnih prevodilaca, nogom krocili nisu na moj faks...
drekalica28

#27 Re: Naši dični prevodioci

Post by drekalica28 »

SATRO, PERA, MIKA, LAZA!- Momo Kapo

"Kada mi se neki pisac hvali kako perfektno govori sest jezika obicno mu
savetujem da se zaposli na nekoj hotelskoj recepciji. Tamo ceznu za takvima!
Ja, licno, imam velikih muka I sa maternjim. Jedva nadjem reci koje su mi
potrebne za sva cuda koja nam se dogadjaju.
Jos u gimnaziji, redovno sam isao na popravne ispite iz francuskog, ruskog I srpske gramatike.

Nikako da uhvatim jedno slobodno popodne I naucim taj engleski! Jedna nadobudna dama u nekom otmenom diplomatskom drustvu pokusala je da me uvredi:
"Kako nam to, vi, otkrivate Ameriku u svojim knjigama, a ne znate engleski?"- pitala me je.
"Gospodjo", kazao sam, "Kolumbo je, takodje, otkrio Ameriku, a nije znao ni reci engleskog!"
Siroti nasi prevodioci! Koliko li je tek njima tesko kada pokusaju da prevedu neprevodivo.
Pise mi jedan iz Amerike:
"U vasoj prici, koju upravo prevodim, postoje neki nejasni izrazi, pa vas molim da mi ih objasnite. Pisete da je to kostalo kao kajgana svetog Petra. Odakle znate da je sv.Petar jeo omlete? Ako je, pak, jeo, koliko je mogla da kosta ta kajgana kada je toliko skupa? Od koliko jaja? U kojoj valuti je placena? Da li bih taj izraz mogao da prevedem kao: St.Peter's scrambled eggs? Kada smo kod jaja, kod vas sam pronasao izraz jaje na oko? Sta je to? Egg on eye? Zasto bi neko stavio jaje na oko? Da se mozda, kod vas ocna oboljenja ne lece jajima? Unapred zahvalan itd."

Jedan drugi me pita u pismu, sta to znaci da je malisan bio "pljunuti otac"? Ko mu je I zasto ispljuvao tatu? Da li se kod nas pljuju ocevi I kojom prilikom?
Zanima ga, takodje, izraz "buni se k'o Grk u apsu" Zbog cega je taj Grk zatvoren kod nas I zasto je protestovao? I kako je, uopste, moguce da nekome "padne sekira u med"? Otkud sekira u medu? Zar se med ne cuva u teglama ili zatvorenim posudama?

Sa izrazom "spava k'o zaklan", imao sam najvise neprilika. Kako prevesti na civilizovani jezik, da neko tako dobro I slatko spava, kao da su ga preklali? Da li smo se kroz istoriju toliko dugo klali da nam je pokolj vec usao u metaforicne snove?

No, najvise pitanja dobio sam u vezi sa poetskom slikom da je jedan tip "prdnuo u cabar", to jest, cabrirao, sto je potpuno neprevodivo ni na kakav jezik! Mada je I to tesko, covek bi, ipak, lakes mogao da objasni kakav je neko, koga zovu "mrtvo puvalo" (mrtav a puse) ali kako objasniti tipican beogradski izraz koji ima toliko skrivenih znacenja, a ne znaci nista - landara pisore! Ili kada je neko pomalo bleskast, pa ga zovu indi-mindi-saja-paja? Da ne pominjem stari izraz: satro, Pera, Mika, Laza!

Prevodioce zanima jos I to zasto su za nas toliko udaljena bas spanska sela (To su za mene spanska sela), kad ima mnogo udaljenijih, kao sto su, na primer, novozelandska ili peruanska?

Dobro je da se nisu setili da me pitaju sta znaci rasturi ga k'o Bugarin curku I zbog cega se neko smeje k'o lud na brasno? Sta ima smesno u brasnu?

Da li kod vas u pekarama rade ludaci?
Ipak lakse mi je da odgovorim na pitanje o recima I izrazima nego o stvarima u ovoj zemlji koje ni ja, zaista, ne umem da objasnim.

Ukratko, da se posluzim recima jedne novokomponovane pesme:
Ne placi mi na kucnome pragu
Da mi vrata ne povuku vlagu."

:D :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#28 Re: Naši dični prevodioci

Post by Truba »

ja sam jednom prevodio jedan intervju i bila neka zena u africi koju je sa spear ganjao neki domorodac

i ne sjecam se kako sam preveo ali nisam s kopljem nekako me prenijelo :cry: :cry: :cry: kasnije sam se ispravio...
svi prave greške samo zavisi kolika je publika koja tu grešku vidi

u nekim poslovima 2-3 ljudi a u nekim 20 000 - 30 000 :mrgreen:
sad se ne mogu sjetiti šta sam umjesto koplja stavio :lol: :lol:
Ridjobrki

#29 Re: Naši dični prevodioci

Post by Ridjobrki »

zecko_kupuz wrote:
Ja lično ne znam kako prevesti izreku "it's tight" ("to je strava" ili kako već :? ).
Ma može se prevesti na X načina, naš jezik je baš bogat i slikovit. Sa prevodiocima nije problem što ne znaju engleski nego što oni naš jezik i kulturu ne znaju.

Ovo "it's tight" ovisno o kontekstu i potrebnoj prilagodbi može ići kao: biće čupavo, guravo, tijesno, tvrdo, gutavo, na guzove...

Moj doprinos temi u smislu prevodilačkih FAILova:

"Unbearable Lightness of Being" - nepodnošljiva svjetlost bića :-) :-) :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#30 Re: Naši dični prevodioci

Post by Truba »

Lov dobre volje :lol: :lol: :lol:
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 17/03/2015 08:39, edited 1 time in total.
Karmen86

#32 Re: Naši dični prevodioci

Post by Karmen86 »

nellington wrote:Pričali smo već o neznalicama koje prevode sadržaje na OBNu, Pinku, i sličnim komercijalnim televizijicama. Danas me pak šokiralo nešto - gledajući Tanovićev film L'Enfer (Pakao) na BHTV1 (televiziji koju smatram najboljom u državi, bez konkurencije!) ostajem zapanjen kad se u jednoj sceni pojavi knjiga Meše Selimovića "Tvrđava" a u titlu prevoditelj mrtav hladan piše - "Šuma" od Meše Selimovića. Dobro, znam da slično zvuči forêt (šuma) i forteresse (tvrđava), ali pobogu, živimo u zemlji u kojoj SVAKO zna za Tvrđavu.

:?
Definitivno, žalosno je što je BHT1 najnegledanija TV, meni nema bolje televizije u državi, a bitno je da se gledaju Grand Parade, Farme i ina sranja.
nellington

#33 Re: Naši dični prevodioci

Post by nellington »

Karmen86 wrote:
nellington wrote:Pričali smo već o neznalicama koje prevode sadržaje na OBNu, Pinku, i sličnim komercijalnim televizijicama. Danas me pak šokiralo nešto - gledajući Tanovićev film L'Enfer (Pakao) na BHTV1 (televiziji koju smatram najboljom u državi, bez konkurencije!) ostajem zapanjen kad se u jednoj sceni pojavi knjiga Meše Selimovića "Tvrđava" a u titlu prevoditelj mrtav hladan piše - "Šuma" od Meše Selimovića. Dobro, znam da slično zvuči forêt (šuma) i forteresse (tvrđava), ali pobogu, živimo u zemlji u kojoj SVAKO zna za Tvrđavu.

:?
Definitivno, žalosno je što je BHT1 najnegledanija TV, meni nema bolje televizije u državi, a bitno je da se gledaju Grand Parade, Farme i ina sranja.
Svaka televizija valjda nađe ciljnu publiku. :(
dharma

#34 Re: Naši dični prevodioci

Post by dharma »

Moja je sreca sto znam engleski, pa mi je jasno sta se desava, ali greske su im fakat katastrofalne.
Na Fox life(nije BiH, ali eto) svaki dan 10 puta u najavi jasno cujem "Am I making the biggest mistake of my life?", a neko je preveo "Jel moj Mickey najveca greska u zivotu?", a ona se udaje cini mi se za Petea :D
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#35 Re: Naši dični prevodioci

Post by Pera Trta »

A zašto na DVD-ima prevode "hm", "uh", "arghhhh"? :D
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 12/04/2015 11:38, edited 1 time in total.
Sunrise00

#37 Re: Naši dični prevodioci

Post by Sunrise00 »

joj, hajd sto su prevodi takvi :D ali ja sam jednom gledala film na dvd-u, i engleski titl :D haman nista potrefili nisu, lik se zove Krum, u titlu pise Levy :lol:
Neelix

#38 Re: Naši dični prevodioci

Post by Neelix »

samo malo wrote:Sinoc gledam "Stizu dolari" na Beogradu, i ide ona najava "Slijedi", i pise "Film: Tudjin protiv predatora" :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: sto se ismijah :lol: :lol: :lol: :lol:
respo

#39 Re: Naši dični prevodioci

Post by respo »

upravo film na novoj
i pise sta mislis jeli June (lipanj) lijepa?

posto ne pratim bas film ne kontam sta su ovim htjeli reci :D
Neelix

#40 Re: Naši dični prevodioci

Post by Neelix »

Cini mi se na OBN-u film, scena, dvoje jedu, i sad predlaze ona "Shall we go Dutch?", a oni prevode "Hocemo li ici kod Holandjana" :lol:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#41 Re: Naši dični prevodioci

Post by Pera Trta »

respo wrote:upravo film na novoj

Htjeli su reći da se djevojka zove June.
piupiu

#42 Re: Naši dični prevodioci

Post by piupiu »

Neelix wrote:Cini mi se na OBN-u film, scena, dvoje jedu, i sad predlaze ona "Shall we go Dutch?", a oni prevode "Hocemo li ici kod Holandjana" :lol:
:shock: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :bih:
respo

#43 Re: Naši dični prevodioci

Post by respo »

Pera Trta wrote:
respo wrote:upravo film na novoj

Htjeli su reći da se djevojka zove June.
koji ce im klinac ovo lipanj onda
Pera Trta

#44 Re: Naši dični prevodioci

Post by Pera Trta »

Nisam gledao, ali vjerovatno je u pitanju igra riječi. Možda je neko nekoga pitao misli li da je June lijepa, a ovaj pomislio da ga pita je li lijep mjesec juni/lipanj. Pa da bi hrvatskom gledatelju dočarali zabunu, stavili su lipanj u zagradi.
Pretpostavljam da je ovako, iako napamet govorim :)
respo

#45 Re: Naši dični prevodioci

Post by respo »

rekoh nisam pratio bas film
al lik sjedi za stolom i ova mu prinosi nesto i pita ga tako
inace je film neki kao drama neka ili sta li vec

al nevazno samo mi to upade u oci lipanj u zagradi a june veliko prvo slovo
zecko_kupuz

#46 Re: Naši dični prevodioci

Post by zecko_kupuz »

komi wrote:Lov dobre volje :lol: :lol: :lol:
Haha, ja se sjećam kada je izašao, bio sam omalen i zelen :D, kaže "Good Will Hunting" i ja fino prevedem - "Dobar će loviti". Baš razmišljam, a maloumna naziva filma, niđe veze. :lol: :shock: :lol:

Tek sam poslije pet-šest godina shvatio da je to ime lika. :-)
green man

#47 Re: Naši dični prevodioci

Post by green man »

Nedavno gledam neki film na pinkbh, gdje su u filmovima cesto koristenu uzrecicu "oh shit" preveli kao "je*em ti boga" :shock:
Kontam- nisam dobro vidio,haluciniram i sl, kad nakon jedno 15 minuta ponovo ista situacija...
Stvarno sam se zapitao na cemu je taj kvazi prevodioc bio?! :-?
IHAVEDREAM

#48 Re: Naši dični prevodioci

Post by IHAVEDREAM »

drekalica28 wrote:SATRO, PERA, MIKA, LAZA!- Momo Kapo

"Kada mi se neki pisac hvali kako perfektno govori sest jezika obicno mu
savetujem da se zaposli na nekoj hotelskoj recepciji. Tamo ceznu za takvima!
Ja, licno, imam velikih muka I sa maternjim. Jedva nadjem reci koje su mi
potrebne za sva cuda koja nam se dogadjaju.
Jos u gimnaziji, redovno sam isao na popravne ispite iz francuskog, ruskog I srpske gramatike.

Nikako da uhvatim jedno slobodno popodne I naucim taj engleski! Jedna nadobudna dama u nekom otmenom diplomatskom drustvu pokusala je da me uvredi:
"Kako nam to, vi, otkrivate Ameriku u svojim knjigama, a ne znate engleski?"- pitala me je.
"Gospodjo", kazao sam, "Kolumbo je, takodje, otkrio Ameriku, a nije znao ni reci engleskog!"
Siroti nasi prevodioci! Koliko li je tek njima tesko kada pokusaju da prevedu neprevodivo.
Pise mi jedan iz Amerike:
"U vasoj prici, koju upravo prevodim, postoje neki nejasni izrazi, pa vas molim da mi ih objasnite. Pisete da je to kostalo kao kajgana svetog Petra. Odakle znate da je sv.Petar jeo omlete? Ako je, pak, jeo, koliko je mogla da kosta ta kajgana kada je toliko skupa? Od koliko jaja? U kojoj valuti je placena? Da li bih taj izraz mogao da prevedem kao: St.Peter's scrambled eggs? Kada smo kod jaja, kod vas sam pronasao izraz jaje na oko? Sta je to? Egg on eye? Zasto bi neko stavio jaje na oko? Da se mozda, kod vas ocna oboljenja ne lece jajima? Unapred zahvalan itd."

Jedan drugi me pita u pismu, sta to znaci da je malisan bio "pljunuti otac"? Ko mu je I zasto ispljuvao tatu? Da li se kod nas pljuju ocevi I kojom prilikom?
Zanima ga, takodje, izraz "buni se k'o Grk u apsu" Zbog cega je taj Grk zatvoren kod nas I zasto je protestovao? I kako je, uopste, moguce da nekome "padne sekira u med"? Otkud sekira u medu? Zar se med ne cuva u teglama ili zatvorenim posudama?

Sa izrazom "spava k'o zaklan", imao sam najvise neprilika. Kako prevesti na civilizovani jezik, da neko tako dobro I slatko spava, kao da su ga preklali? Da li smo se kroz istoriju toliko dugo klali da nam je pokolj vec usao u metaforicne snove?

No, najvise pitanja dobio sam u vezi sa poetskom slikom da je jedan tip "prdnuo u cabar", to jest, cabrirao, sto je potpuno neprevodivo ni na kakav jezik! Mada je I to tesko, covek bi, ipak, lakes mogao da objasni kakav je neko, koga zovu "mrtvo puvalo" (mrtav a puse) ali kako objasniti tipican beogradski izraz koji ima toliko skrivenih znacenja, a ne znaci nista - landara pisore! Ili kada je neko pomalo bleskast, pa ga zovu indi-mindi-saja-paja? Da ne pominjem stari izraz: satro, Pera, Mika, Laza!

Prevodioce zanima jos I to zasto su za nas toliko udaljena bas spanska sela (To su za mene spanska sela), kad ima mnogo udaljenijih, kao sto su, na primer, novozelandska ili peruanska?

Dobro je da se nisu setili da me pitaju sta znaci rasturi ga k'o Bugarin curku I zbog cega se neko smeje k'o lud na brasno? Sta ima smesno u brasnu?

Da li kod vas u pekarama rade ludaci?
Ipak lakse mi je da odgovorim na pitanje o recima I izrazima nego o stvarima u ovoj zemlji koje ni ja, zaista, ne umem da objasnim.

Ukratko, da se posluzim recima jedne novokomponovane pesme:
Ne placi mi na kucnome pragu
Da mi vrata ne povuku vlagu."

:D :lol:
:thumbup:
Mozda off topic, ali da kazem.....
Prije nekih dvadesetak godina ,kada sam (silom prilika) odlucila da promijenim mjesto boravista, i jezicko podrucje.....bila sam iznimno ponosna na stepen obrazivanja i poznavanja jezika meni nove domovine......(koje sam stekla kroz dugogodisnje obrazovanje u BIH)....
Ali, "Ne lezi vraze" :( .....Govorni jezik je nesto sasvim drugo......finese koje se sticu .....(cesto cak i gramaticki nepravilno, ali to cini jezik bogatijim)

P.S.

Ne mogu da vjerujem da skoro niko nije reagovao na moj Nik :lol:
Pera Trta

#49 Re: Naši dični prevodioci

Post by Pera Trta »

green man wrote:Nedavno gledam neki film na pinkbh, gdje su u filmovima cesto koristenu uzrecicu "oh shit" preveli kao "je*em ti boga" :shock:
Kontam- nisam dobro vidio,haluciniram i sl, kad nakon jedno 15 minuta ponovo ista situacija...
Stvarno sam se zapitao na cemu je taj kvazi prevodioc bio?! :-?
Pa kod Srba ti je opsovati boga kao nazvati dobro jutro :D
kokuz_sa

#50 Re: Naši dični prevodioci

Post by kokuz_sa »

http://www.youtube.com/watch?v=S3P_FnG5 ... embedded#!

mozda je ona prevodila :lol: :lol:

uvijek mi suze krenu kad ovo gledam :mrgreen: :mrgreen:
Post Reply