Naši dični prevodioci
Moderator: anex
- minjonja
#101 Re: Naši dični prevodioci
kako su ovo preveli hvala na posjeti, ne vidim? he is visiting...
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#102 Re: Naši dični prevodioci
Vidi se da piše to i još "thank" i dalje se ne vidi (odsječeno sa slike)minjonja wrote:kako su ovo preveli hvala na posjeti, ne vidim? he is visiting...
- zlaataan
#103 Re: Naši dični prevodioci
Mućke
Kaže neko "November", ovi pišu u prevodu "listopad"
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#104 Re: Naši dični prevodioci
Inače naslov te serije je opšteprihvaćeni pozitivan primjer slobodnog prevoda kod nas (isto je prevedena i u Hrvatskoj i u Srbiji), što svakako treba podržati.zlaataan wrote:Mućke![]()
- zlaataan
#105 Re: Naši dični prevodioci
Slažem se, bolje "Mućke", nego "Samo budale i konji"Pera Trta wrote:Inače naslov te serije je opšteprihvaćeni pozitivan primjer slobodnog prevoda kod nas (isto je prevedena i u Hrvatskoj i u Srbiji), što svakako treba podržati.zlaataan wrote:Mućke![]()
- Toffee karamela
#106 Re: Naši dični prevodioci
Mnogo gori od neškolovanih prevodilaca su ljudi koji ne znaju ni svoj maternji jezik. Ja sam se šokirala kada sam u jednoj videoteci vidjela cover filma "Suspect Zero" (s Benom Kingsleyjem otprije par godina). Preveden je kao "Osumnjičeni". E tu ne bi bilo ništa strašno da kompanija koja je izdala film nije lijepo i pregledno napisala "OsumLJičeni". Baš ću pogledat sljedeći put kad tu dođem ko je ponosni vlasnik tog filma/prevodioca/ili možda nesposobnog lektora. Užas!!! A vi pominjete Kalesiju.
-
zagok
#107 Re: Naši dični prevodioci
Kako li te Hrvati pravode taj film? Kod njih je Alien bio Osmi putnik.samo malo wrote:Sinoc gledam "Stizu dolari" na Beogradu, i ide ona najava "Slijedi", i pise "Film: Tudjin protiv predatora"
-
Pera Trta
#108 Re: Naši dični prevodioci
Ne samo kod njih. U Jugoslaviji je taj film na SH/HS jeziku zvanično bio tako preveden (ne znam kako se zvao u Makedoniji i Sloveniji).zagok wrote:Kako li te Hrvati pravode taj film? Kod njih je Alien bio Osmi putnik.samo malo wrote:Sinoc gledam "Stizu dolari" na Beogradu, i ide ona najava "Slijedi", i pise "Film: Tudjin protiv predatora"
- stochar
#109 Re: Naši dični prevodioci
hahahahahahaha, ne mogu sebi doc' od onog menija...
Pečenja-Burning
He burning lambs! hahahah
Kid burning! hahaha
najjaca Role the stew with contributions! prejako, svaka cast!
- Ridjobrki
#110 Re: Naši dični prevodioci
Upravo tako. Hrvati su čak i pokušali kasnije ispraviti grešku tako što su ga prevodili kao "Tuđinac" ali bezuspješno - d demiđ has bin olredi dan.Pera Trta wrote:Ne samo kod njih. U Jugoslaviji je taj film na SH/HS jeziku zvanično bio tako preveden (ne znam kako se zvao u Makedoniji i Sloveniji).zagok wrote:Kako li te Hrvati pravode taj film? Kod njih je Alien bio Osmi putnik.samo malo wrote:Sinoc gledam "Stizu dolari" na Beogradu, i ide ona najava "Slijedi", i pise "Film: Tudjin protiv predatora"
@stočar: skontaj majketi da nas je deset sjelo i kontalo kako napraviti što veći urnebes od prevoda menija ja mislim da ne bismo uspjeli onako ga nagrditi...
- zlaataan
#111 Re: Naši dični prevodioci
Kalesijska mućkalica - The shakers of the Kalesija

---
Ne znam je li se vama ikad desilo da se u toku filmova sa srpskim prevodom pojavi ----KOSOVO JE SRBIJA----

---
Ne znam je li se vama ikad desilo da se u toku filmova sa srpskim prevodom pojavi ----KOSOVO JE SRBIJA----
- malosutra81
#112 Re: Naši dični prevodioci
[quote="vicious"]Ovaj je još jači 

would be stired sweep
a oslic je jos bolji

would be stired sweep
-
Shoshana
#113 Re: Naši dični prevodioci
Jel' ono pise "you would be poached"?
A oslic me podsjeti na neku lokalnu pricu odavde, kao prije kojih 20 godina ovdje bili popularni Snack-bar. NIcali na svakom koraku. Elem, ako je vjerovati pricama, bar polovina ih se zvala Snake-bar
A oslic me podsjeti na neku lokalnu pricu odavde, kao prije kojih 20 godina ovdje bili popularni Snack-bar. NIcali na svakom koraku. Elem, ako je vjerovati pricama, bar polovina ih se zvala Snake-bar
- sheilak
#114 Re: Naši dični prevodioci
Zamislite koji sok dozivi neki stranac kad otvori menu! Lesinari, mali peceni magarci, the shakers of the kalesija, tricksy bosnian...
Ali mozda ipak pomisli da je u pitanju restoran sa nekom dubokoumnom umjetnickom porukom.
Ali mozda ipak pomisli da je u pitanju restoran sa nekom dubokoumnom umjetnickom porukom.
- minjonja
#115 Re: Naši dični prevodioci
ma ja ne vjerujem ni da domaci tu jedu, kamol stranci 
-
Shoshana
#116 Re: Naši dični prevodioci
Ma ne znas sta je gore... Viper ili arid ili vulturesheilak wrote:Zamislite koji sok dozivi neki stranac kad otvori menu! Lesinari, mali peceni magarci, the shakers of the kalesija, tricksy bosnian...
Ja znam kako bih ja reagovala da ovo vidim... pocela se okretati trazeci skrivenu kameru
- minjonja
#117 Re: Naši dični prevodioci
mozda zato ljudi misle da kinezi jedu odvratne stvari... mozda je i njima zao dati pare za prevodioca.
- cyprus
#118 Re: Naši dični prevodioci
Meščini večeras na obn ona emisija naka strana, koju ovi prevode. Uglavnom prevod za ''pumpkin pie'' je bio TIKVA PI

- sheilak
#119 Re: Naši dični prevodioci
ahahhahahhahhacyprus wrote:Meščini večeras na obn ona emisija naka strana, koju ovi prevode. Uglavnom prevod za ''pumpkin pie'' je bio TIKVA PI![]()
![]()
Pileca supa sa krutonom- Chicken of vulture hardly with
Lignja na zaru-Lignja on urn
The sudzukice
Kid burning
HE WOULD EAT ON ORDER
pish zivi
- @travka
#120 Re: Naši dični prevodioci
e svaka tebi cast "toffe karamela", bas sam im'o mnogo toga da obrazlozim a vidim da nekima treba i dobro objasnit' isto vezano za Kalesiju jer od svojih predrasuda samo po mjestu gdje ko zivi u ovoj zemlji, ne vide nista ispred svoga "edukovanog" nosa, ali eto impresioniran sam tvojim postom na ovoj temi pa cu to preskocit', dragoj gospodi koja evo vec duze vrijem ismivaja tu istu Kalesiju na razne nacine (po muzici, nekim obicajima itd.):"na zalost svih nas, ima morona svagdje istih kao i u Kalsiji ako ne i vecih..." a primjer (copy) srama i uzasa istih tih prevoda i to iz nekih institucija iz TZ i SA cemo vam tek postavit' pa da vidimo ko ce onda se nasmijat...Toffee karamela wrote:Mnogo gori od neškolovanih prevodilaca su ljudi koji ne znaju ni svoj maternji jezik. Ja sam se šokirala kada sam u jednoj videoteci vidjela cover filma "Suspect Zero" (s Benom Kingsleyjem otprije par godina). Preveden je kao "Osumnjičeni". E tu ne bi bilo ništa strašno da kompanija koja je izdala film nije lijepo i pregledno napisala "OsumLJičeni". Baš ću pogledat sljedeći put kad tu dođem ko je ponosni vlasnik tog filma/prevodioca/ili možda nesposobnog lektora. Užas!!! A vi pominjete Kalesiju.
-
duboka_misao
#121 Re: Naši dični prevodioci
ssinoc u KINU gledam expendables Stalone u jedno trenutku ostaje bez municije i govori Im out! prevod je naravno bio ..Vani sam...
- spreca
#122 Re: Naši dični prevodioci
zlaataan wrote:Kalesijska mućkalica - The shakers of the Kalesija![]()
![]()
![]()
![]()
---
![]()
Pravilno bi bilo Kalesijska DRKALICA
- stochar
#123 Re: Naši dični prevodioci
nevezano za ovog giganta iz Kalesije, kod nas postoji jedan zanimljiv problem generalno: imamo hrpu raje koja je dosla iz vana, i koji perfektno govore engleski, njemacki, spanski... ali koji s druge strane, nas jezik govore k'o sto prosjecan osnovac sa cetvorkom govori engleski. i sad, dodje neko ko je zivio u engleskoj, naravno, odmah ga zaposle na TV, i onda se ispostavi da on nema pojma o nasem jeziku, gramatici...
- spreca
#124 Re: Naši dični prevodioci
@travka wrote:e svaka tebi cast "toffe karamela", bas sam im'o mnogo toga da obrazlozim a vidim da nekima treba i dobro objasnit' isto vezano za Kalesiju jer od svojih predrasuda samo po mjestu gdje ko zivi u ovoj zemlji, ne vide nista ispred svoga "edukovanog" nosa, ali eto impresioniran sam tvojim postom na ovoj temi pa cu to preskocit', dragoj gospodi koja evo vec duze vrijem ismivaja tu istu Kalesiju na razne nacine (po muzici, nekim obicajima itd.):"na zalost svih nas, ima morona svagdje istih kao i u Kalsiji ako ne i vecih..." a primjer (copy) srama i uzasa istih tih prevoda i to iz nekih institucija iz TZ i SA cemo vam tek postavit' pa da vidimo ko ce onda se nasmijat...Toffee karamela wrote:Mnogo gori od neškolovanih prevodilaca su ljudi koji ne znaju ni svoj maternji jezik. Ja sam se šokirala kada sam u jednoj videoteci vidjela cover filma "Suspect Zero" (s Benom Kingsleyjem otprije par godina). Preveden je kao "Osumnjičeni". E tu ne bi bilo ništa strašno da kompanija koja je izdala film nije lijepo i pregledno napisala "OsumLJičeni". Baš ću pogledat sljedeći put kad tu dođem ko je ponosni vlasnik tog filma/prevodioca/ili možda nesposobnog lektora. Užas!!! A vi pominjete Kalesiju.
@travka, ma sto se ba sikiras vidis da nam zavide ,hebo zemlju koja Kalesiju nema
Prije 15tak godina Mercator otvara trgovinu u Kievu(Ukr) i po pravilu naziv svakog artikla je morao biti preveden.
Prevod normalno radi jedan rus
Gordon's Gin Top Silber je prevedeno kao Gordon's Gin Srebreni Top
- Sunrise00
#125 Re: Naši dični prevodioci
Sad najavljuju film i kinu zove se "Knight and day", prevedeno je kao "Noć i dan"
mozda je neki fazon sa tom slicnoscu u izgovoru rijeci night i knight, ali..