Naši dični prevodioci

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
minjonja

#101 Re: Naši dični prevodioci

Post by minjonja »

kako su ovo preveli hvala na posjeti, ne vidim? he is visiting...
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#102 Re: Naši dični prevodioci

Post by Pera Trta »

minjonja wrote:kako su ovo preveli hvala na posjeti, ne vidim? he is visiting...
Vidi se da piše to i još "thank" i dalje se ne vidi (odsječeno sa slike)
zlaataan

#103 Re: Naši dični prevodioci

Post by zlaataan »

Mućke :mrgreen:
Kaže neko "November", ovi pišu u prevodu "listopad" :lol:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#104 Re: Naši dični prevodioci

Post by Pera Trta »

zlaataan wrote:Mućke :mrgreen:
Inače naslov te serije je opšteprihvaćeni pozitivan primjer slobodnog prevoda kod nas (isto je prevedena i u Hrvatskoj i u Srbiji), što svakako treba podržati.
zlaataan

#105 Re: Naši dični prevodioci

Post by zlaataan »

Pera Trta wrote:
zlaataan wrote:Mućke :mrgreen:
Inače naslov te serije je opšteprihvaćeni pozitivan primjer slobodnog prevoda kod nas (isto je prevedena i u Hrvatskoj i u Srbiji), što svakako treba podržati.
Slažem se, bolje "Mućke", nego "Samo budale i konji" :mrgreen:
Toffee karamela

#106 Re: Naši dični prevodioci

Post by Toffee karamela »

Mnogo gori od neškolovanih prevodilaca su ljudi koji ne znaju ni svoj maternji jezik. Ja sam se šokirala kada sam u jednoj videoteci vidjela cover filma "Suspect Zero" (s Benom Kingsleyjem otprije par godina). Preveden je kao "Osumnjičeni". E tu ne bi bilo ništa strašno da kompanija koja je izdala film nije lijepo i pregledno napisala "OsumLJičeni". Baš ću pogledat sljedeći put kad tu dođem ko je ponosni vlasnik tog filma/prevodioca/ili možda nesposobnog lektora. Užas!!! A vi pominjete Kalesiju.
zagok

#107 Re: Naši dični prevodioci

Post by zagok »

samo malo wrote:Sinoc gledam "Stizu dolari" na Beogradu, i ide ona najava "Slijedi", i pise "Film: Tudjin protiv predatora" :D
Kako li te Hrvati pravode taj film? Kod njih je Alien bio Osmi putnik.
Pera Trta

#108 Re: Naši dični prevodioci

Post by Pera Trta »

zagok wrote:
samo malo wrote:Sinoc gledam "Stizu dolari" na Beogradu, i ide ona najava "Slijedi", i pise "Film: Tudjin protiv predatora" :D
Ne samo kod njih. U Jugoslaviji je taj film na SH/HS jeziku zvanično bio tako preveden (ne znam kako se zvao u Makedoniji i Sloveniji).
stochar

#109 Re: Naši dični prevodioci

Post by stochar »

Image
hahahahahahaha, ne mogu sebi doc' od onog menija...

Pečenja-Burning

He burning lambs! hahahah

Kid burning! hahaha

najjaca Role the stew with contributions! prejako, svaka cast!
Ridjobrki

#110 Re: Naši dični prevodioci

Post by Ridjobrki »

Pera Trta wrote:
zagok wrote:
Ne samo kod njih. U Jugoslaviji je taj film na SH/HS jeziku zvanično bio tako preveden (ne znam kako se zvao u Makedoniji i Sloveniji).
Upravo tako. Hrvati su čak i pokušali kasnije ispraviti grešku tako što su ga prevodili kao "Tuđinac" ali bezuspješno - d demiđ has bin olredi dan.

@stočar: skontaj majketi da nas je deset sjelo i kontalo kako napraviti što veći urnebes od prevoda menija ja mislim da ne bismo uspjeli onako ga nagrditi... :lol: :lol: :lol:
zlaataan

#111 Re: Naši dični prevodioci

Post by zlaataan »

Kalesijska mućkalica - The shakers of the Kalesija :lol: :lol: :lol: :lol: :dance:

---

Ne znam je li se vama ikad desilo da se u toku filmova sa srpskim prevodom pojavi ----KOSOVO JE SRBIJA----
:lol: :lol:
malosutra81

#112 Re: Naši dični prevodioci

Post by malosutra81 »

[quote="vicious"]Ovaj je još jači :D

Image

would be stired sweep :lol: :lol: a oslic je jos bolji :lol: :lol:
Shoshana

#113 Re: Naši dični prevodioci

Post by Shoshana »

Jel' ono pise "you would be poached"? :shock: :lol:

A oslic me podsjeti na neku lokalnu pricu odavde, kao prije kojih 20 godina ovdje bili popularni Snack-bar. NIcali na svakom koraku. Elem, ako je vjerovati pricama, bar polovina ih se zvala Snake-bar :D
sheilak

#114 Re: Naši dični prevodioci

Post by sheilak »

Zamislite koji sok dozivi neki stranac kad otvori menu! Lesinari, mali peceni magarci, the shakers of the kalesija, tricksy bosnian...

Ali mozda ipak pomisli da je u pitanju restoran sa nekom dubokoumnom umjetnickom porukom. :?
minjonja

#115 Re: Naši dični prevodioci

Post by minjonja »

ma ja ne vjerujem ni da domaci tu jedu, kamol stranci :D
Shoshana

#116 Re: Naši dični prevodioci

Post by Shoshana »

sheilak wrote:Zamislite koji sok dozivi neki stranac kad otvori menu! Lesinari, mali peceni magarci, the shakers of the kalesija, tricksy bosnian...

Ali mozda ipak pomisli da je u pitanju restoran sa nekom dubokoumnom umjetnickom porukom. :?
Ma ne znas sta je gore... Viper ili arid ili vulture :lol: :lol:

Ja znam kako bih ja reagovala da ovo vidim... pocela se okretati trazeci skrivenu kameru :oops:
minjonja

#117 Re: Naši dični prevodioci

Post by minjonja »

mozda zato ljudi misle da kinezi jedu odvratne stvari... mozda je i njima zao dati pare za prevodioca.
cyprus

#118 Re: Naši dični prevodioci

Post by cyprus »

Meščini večeras na obn ona emisija naka strana, koju ovi prevode. Uglavnom prevod za ''pumpkin pie'' je bio TIKVA PI :lol: :lol: :lol:
sheilak

#119 Re: Naši dični prevodioci

Post by sheilak »

cyprus wrote:Meščini večeras na obn ona emisija naka strana, koju ovi prevode. Uglavnom prevod za ''pumpkin pie'' je bio TIKVA PI :lol: :lol: :lol:
ahahhahahhahha

Pileca supa sa krutonom- Chicken of vulture hardly with
Lignja na zaru-Lignja on urn
The sudzukice :D (dobro ime za band :lol: )
Kid burning :shock: :D
HE WOULD EAT ON ORDER :lol:

pish zivi :D
@travka

#120 Re: Naši dični prevodioci

Post by @travka »

Toffee karamela wrote:Mnogo gori od neškolovanih prevodilaca su ljudi koji ne znaju ni svoj maternji jezik. Ja sam se šokirala kada sam u jednoj videoteci vidjela cover filma "Suspect Zero" (s Benom Kingsleyjem otprije par godina). Preveden je kao "Osumnjičeni". E tu ne bi bilo ništa strašno da kompanija koja je izdala film nije lijepo i pregledno napisala "OsumLJičeni". Baš ću pogledat sljedeći put kad tu dođem ko je ponosni vlasnik tog filma/prevodioca/ili možda nesposobnog lektora. Užas!!! A vi pominjete Kalesiju.
e svaka tebi cast "toffe karamela", bas sam im'o mnogo toga da obrazlozim a vidim da nekima treba i dobro objasnit' isto vezano za Kalesiju jer od svojih predrasuda samo po mjestu gdje ko zivi u ovoj zemlji, ne vide nista ispred svoga "edukovanog" nosa, ali eto impresioniran sam tvojim postom na ovoj temi pa cu to preskocit', dragoj gospodi koja evo vec duze vrijem ismivaja tu istu Kalesiju na razne nacine (po muzici, nekim obicajima itd.):"na zalost svih nas, ima morona svagdje istih kao i u Kalsiji ako ne i vecih..." a primjer (copy) srama i uzasa istih tih prevoda i to iz nekih institucija iz TZ i SA cemo vam tek postavit' pa da vidimo ko ce onda se nasmijat... :bih:
duboka_misao

#121 Re: Naši dični prevodioci

Post by duboka_misao »

ssinoc u KINU gledam expendables Stalone u jedno trenutku ostaje bez municije i govori Im out! prevod je naravno bio ..Vani sam...
spreca

#122 Re: Naši dični prevodioci

Post by spreca »

zlaataan wrote:Kalesijska mućkalica - The shakers of the Kalesija :lol: :lol: :lol: :lol: :dance:

---

Ne znam je li se vama ikad desilo da se u toku filmova sa srpskim prevodom pojavi ----KOSOVO JE SRBIJA----
:lol: :lol:

Pravilno bi bilo Kalesijska DRKALICA :lol: :lol: :lol: i molicu lijepo okanite se Kalesije :x :D
stochar

#123 Re: Naši dični prevodioci

Post by stochar »

nevezano za ovog giganta iz Kalesije, kod nas postoji jedan zanimljiv problem generalno: imamo hrpu raje koja je dosla iz vana, i koji perfektno govore engleski, njemacki, spanski... ali koji s druge strane, nas jezik govore k'o sto prosjecan osnovac sa cetvorkom govori engleski. i sad, dodje neko ko je zivio u engleskoj, naravno, odmah ga zaposle na TV, i onda se ispostavi da on nema pojma o nasem jeziku, gramatici...
spreca

#124 Re: Naši dični prevodioci

Post by spreca »

@travka wrote:
Toffee karamela wrote:Mnogo gori od neškolovanih prevodilaca su ljudi koji ne znaju ni svoj maternji jezik. Ja sam se šokirala kada sam u jednoj videoteci vidjela cover filma "Suspect Zero" (s Benom Kingsleyjem otprije par godina). Preveden je kao "Osumnjičeni". E tu ne bi bilo ništa strašno da kompanija koja je izdala film nije lijepo i pregledno napisala "OsumLJičeni". Baš ću pogledat sljedeći put kad tu dođem ko je ponosni vlasnik tog filma/prevodioca/ili možda nesposobnog lektora. Užas!!! A vi pominjete Kalesiju.
e svaka tebi cast "toffe karamela", bas sam im'o mnogo toga da obrazlozim a vidim da nekima treba i dobro objasnit' isto vezano za Kalesiju jer od svojih predrasuda samo po mjestu gdje ko zivi u ovoj zemlji, ne vide nista ispred svoga "edukovanog" nosa, ali eto impresioniran sam tvojim postom na ovoj temi pa cu to preskocit', dragoj gospodi koja evo vec duze vrijem ismivaja tu istu Kalesiju na razne nacine (po muzici, nekim obicajima itd.):"na zalost svih nas, ima morona svagdje istih kao i u Kalsiji ako ne i vecih..." a primjer (copy) srama i uzasa istih tih prevoda i to iz nekih institucija iz TZ i SA cemo vam tek postavit' pa da vidimo ko ce onda se nasmijat... :bih:

@travka, ma sto se ba sikiras vidis da nam zavide ,hebo zemlju koja Kalesiju nema

Prije 15tak godina Mercator otvara trgovinu u Kievu(Ukr) i po pravilu naziv svakog artikla je morao biti preveden.
Prevod normalno radi jedan rus
Gordon's Gin Top Silber je prevedeno kao Gordon's Gin Srebreni Top :lol: :lol: :lol:
Sunrise00

#125 Re: Naši dični prevodioci

Post by Sunrise00 »

Sad najavljuju film i kinu zove se "Knight and day", prevedeno je kao "Noć i dan" :-? mozda je neki fazon sa tom slicnoscu u izgovoru rijeci night i knight, ali.. :D
Post Reply