Smatras li Haski tribunal nekompetentnim i navijacki obojenim?Naseru se sudi po reciprocitetu..
Naser Oric
-
haris303
E moj Gavro .... koja ozbiljna stvar u BiH nije svedena na sprdnju .... evo recimo, Titina UDBA je godinu dana poslije onoga rata na istim prostorima na kojima se krije čuveni Rašo, bez mobitela, bez motorola, bez satelita, bez prislušnih uređaja, bez moderne tehnike itd..itd...uhvatila Dražu .... a ovi danas kažu da ne znaju ni gdje se Rašo krije, kažu nisu sigurnigavrilo wrote:tema je suvise ozbiljna ... pustite tu sprdnju
-
gavrilo
harise... sta ti i ja tu mozemo? nista... ostaje na samo da se prepiremo i kada se zarakijamo da se pitamo koji nam je kurca ovaj prokleti rat trebao kada se tako dobro razumijemo.
ozbiljno... mi bosanci znamo da budemo najplemenitiji ljudi na ovom svijetu ali isto znamo da budemo najveca stoka
ozbiljno... mi bosanci znamo da budemo najplemenitiji ljudi na ovom svijetu ali isto znamo da budemo najveca stoka
-
Aulus Agerius
Isto važi i za nas sa ove strane reke.gavrilo wrote:harise... sta ti i ja tu mozemo? nista... ostaje na samo da se prepiremo i kada se zarakijamo da se pitamo koji nam je kurca ovaj prokleti rat trebao kada se tako dobro razumijemo.
-
haris303
Ozbiljno Gavro, ja mislim da smo mi Bosanci najplemenitiji jedino kada je kakva teška nevolja ili nedaća u pitanju .... čim nam je i bobu bolje, čim stiska popusti, mi smo govna neviđena .... ako ne možemo prema nekome drugom onda sami prema sebi .... prokleto pa eto ....gavrilo wrote:harise... sta ti i ja tu mozemo? nista... ostaje na samo da se prepiremo i kada se zarakijamo da se pitamo koji nam je kurca ovaj prokleti rat trebao kada se tako dobro razumijemo.
-
memo67
Ne smatram ga suvise ozbiljnim, sam sebe dovodi pod upitnik, navest cu nekoliko stvari..JBT wrote:Smatras li Haski tribunal nekompetentnim i navijacki obojenim?Naseru se sudi po reciprocitetu..
Trenutno se sudi kompletnom armijskom rukovodstvu, ali sto je pomalo i smijesno, za isto ubojstvo pripadnika armije po komandnoj odgovornosti sudi se Amiru Kkuburi, Enveru Hadzihasanovicu i Rasimu Delicu, sta mislis nije li sud trebao istoga momenta osloboditi nize rangirane oficire u ovom slucaju Kuburu i Hasdzihasanovica, a nek dokaze Delicu odgovornost, nemam nista naprotiv, ali i sami znaju da su pocinioci sankcionisai odnosno osudeni jos u toku rata..izgleda da im je malo po pet godina sto su pripadnici armije dobili za incidente, odnosno ubojstva, dok daju sebi pravo da Erdemovica osude na 4 godine za egzekuciju 70 civila, i odlezi oko 2 godine...
Po kojim to kriterijima biva osloboden Blaskic, Ahmici se sami zapalili i ljudi pocinili samo ubojstvo, ovdje ne postoji komandna odgovornost niti izvrsioci..
A sto se cetnika tice oodnosu prema njima suvisno je bilo sto reci...onu dvojicu dukaca vec su nagradili sa 10 godina slobode..
Za Prazninu, da sami su popalili bombardovanjem to je vec u Hagu dokumentovano video snimcima, i Naser je osloboden po toj tacci optuzbe, a to je bilo pocetkom rata u ljeto, snimaka koju je gavro izbacio i istu je cetnicka strana ponudila Hagu, a to je decembar..tacno je da je Oric bio u Krvavicama ali tad su popusili spesijalci i strani placenici...
-
da pamtis
Znam da je JNA avionima i helikopterima bombardovala Srebrenicu i okolinu (gasovima i svakakvim bombama), i znam da je u Kravici popusio "Bratunacki bataljon", ali nisam nikad cuo za strane placenike, do pada srebrenice.............(Grci)memo67 wrote:..tacno je da je Oric bio u Krvavicama ali tad su popusili spesijalci i strani placenici...
-
mostarac
Nevezano za ovu temu i Nasera, zelim reci nesto u vezi Haaga. Haski tribunal je ponizenje za zrtve sa svojim smjesnim kaznama za visestruka ubistva i zlocine, a da ne govorim o naredbodavcima. Haski tribunal treba ukinuti, jer on je nagrada za zlocin. Pogadjaju se sa Milosevicem oko 20 godina. Heeeeeeej 20 godina za mozak operacije balkanskog krvavog lonca. To treba pod hitno ukinuti i zatvoriti, a ako vec hoce da budu pravedni, onda za takve zvjerke koje su zasluzile da im se sudi u Haagu, a budu proglasene krivim, pocetna cijena treba biti 25 godina i raste proporcionalno sa tezinom zlocina i odgovornoscu za isti. To bi bio pravedan sud, a ne samo zato sto je priznao da je ubio 4-5 ljudi dobije 5 godina. "Dvajespetica" za pocetak, a dalje cemo vidit. Sve ostalo nema smisla. Eh da i zao mi je sto nema smrtne kazne, ali ne bi ja to ovim zlikovcima ono metak u celo. ma jok to je za njih nagrada. Simulirao bi na njima ono sto se desavalo njihovim zrtvama.
-
da pamtis
Maga wrote:
Za tebe ne bi bilo lose da se pridrzavas teme inace mozes da prodjes
(znas vec kako)Mislim ne bi ti bilo prvi put
![]()
A sigurno da uvek imam isti stav. I ovde!
Dosledno i posteno! Za razliku od nekih!
Lep pozdrav
Maga
A sto se Muhameda tice mislim da je jako, jako ruzno pominjati
moj prvi poljubac u kontekstu ratnih zlocinaca!
Lep pozdrav
-
da pamtis
Ipak mislim da nije Haga da bi vecina haskih zatvorenika danas bila na slobodi, evo uzmi slucaj "Lukica" tri puta hapsen, tri puta pusten. Mislim svi smo mi donekle razocarani "HAGOM", ali bolje ista nego nista.............umro je mostar wrote:Nevezano za ovu temu i Nasera, zelim reci nesto u vezi Haaga. Haski tribunal je ponizenje za zrtve sa svojim smjesnim kaznama za visestruka ubistva i zlocine, a da ne govorim o naredbodavcima. Haski tribunal treba ukinuti, jer on je nagrada za zlocin. Pogadjaju se sa Milosevicem oko 20 godina. Heeeeeeej 20 godina za mozak operacije balkanskog krvavog lonca. To treba pod hitno ukinuti i zatvoriti, a ako vec hoce da budu pravedni, onda za takve zvjerke koje su zasluzile da im se sudi u Haagu, a budu proglasene krivim, pocetna cijena treba biti 25 godina i raste proporcionalno sa tezinom zlocina i odgovornoscu za isti. To bi bio pravedan sud, a ne samo zato sto je priznao da je ubio 4-5 ljudi dobije 5 godina. "Dvajespetica" za pocetak, a dalje cemo vidit. Sve ostalo nema smisla. Eh da i zao mi je sto nema smrtne kazne, ali ne bi ja to ovim zlikovcima ono metak u celo. ma jok to je za njih nagrada. Simulirao bi na njima ono sto se desavalo njihovim zrtvama.
-
mostarac
Pred sam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, države koju je stvarao i odbranio sa svojom vojskom, a samim tim joj je ta vojska omogućila da postoji, ode i drugi ratni komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine u Haag da mu sude za ratne zločine. Ne bi bilo loše što mu se sudi i ako je kriv neka ga osude, ali kada se sudi dvojici najvećih oficira i prvih vojnika države BiH koji su branili zemlju i narod od genocida, urbicida, kultorocida i svih drugih cidova, a istovremeno krvnici te zemlje i naroda, oni od kojih smo se branili i odbranili hodaju slobodno, onda ti se nesto stegne oko srca i mislis se sam u sebi, ima li tu pravde. U Bosni i Hercegovini se izjednačavaju žrtva i dželat, koljač i zaklani, artiljerac i dijete koje je ubila njegova granata ispaljena na sarajevsko porodilište. Sve je to danas isto u Bosni i Hercegovini i sve je to danas u Bosni i Hercegovini relativizirano, jer treba dobiti pravdu, ali ono što je problem u svemu tome je taj da se pravda ne može dobiti na način koji se to danas čini. Pravda se neće dobiti ni da Karadžića, Mladića, Gotovinu i sve ostale balkanske krvnike povješamo duž aleja njihovih žrtava, neće se pravda ni tada dobiti. Pravda će se dobiti onog trenutka kada svijet, Evropa i svi napredni ljudi jasno i glasno kažu da su režimi Beograda i Zagreba devedesetih godina bili zločinački i fašistički režimi koji su imali jasan cilj, a to je bio komadanje i podjela Bosne i Hercegovine između Srbije i Hrvatske, a oni koji su se usprotivili tome trebali su da nestanu sa lica zemlje i da im se zatre svaki trag. Kada svijet, Evropa i svi napredni ljudi kažu, da su Grude i Pale devedesetih bili «Vučje jazbine» modernih Hitlera oličenih u liku i djelu Bobana i Karadžića, kada svijet, Evropa i svi napredni ljudi kažu, da su Heliodrom, Dretelj, Omarska, Manjača, Keraterm bili isti onakvi logori kao što su to bili Dahau, Treblinka, Aušvic, Jasenovac, e tada će od svega toga biti nešto. Jer nije bitno suđenje pojedincima, jer se ni u Nirnbergu nije prvenstveno sudilo pojedincima, nego politici koju su ti pojedinci kreirali, zastupali i provodili. Ti pojedinci su samo kolateralna šteta te politike, odnosno revolucionari revolucije koja je pojela svoju djecu, a na njihovom mjestu je mogao biti bilo ko. Znači potrebno je podvući jasnu crtu između politike Beograda i Zagreba na jednoj i Sarajeva na drugoj strani, jer Beograd i Zagreb su zločine vršili sistematski, planirano, organizovano i sa jasnim ciljem uništenja jedne zemlje i njenog naroda, dok politika Sarajeva nije išla u tom smjeru. Snage koje su branile zemlju su počinile zločine i to je evidentno, ali zar ćemo doći u situaciju da zbog Drezdena kažemo da su fašizam i antifašizam jednaki i da izjednačimo Treblinku i Aušvic sa Drezdenom i Lajpcigom. Ne, to se ne smije uraditi. Drezden, Hirošima, Lajpcig, Nagasaki jesu zločini o čijoj će «opravdanosti» konačnu riječ dati sud istorije, i zločini koje treba suditi i osuditi, ali to ne može dovesti u pitanje politiku njemačkog, talijanskog i japanskog fašizma i zločina. To ne može dovesti u pitanje holokaust koji su te politike napravile. To ne može dovesti do izjednačvanja žrtava i egzekutora zločina. Znači ne možemo diskutovati o tome, jer ukoliko počnemo diskutovati na ravni pojedinačnih zločina u moru tih zločina izgubit ćemo cjelinu, koja je u svemu ovom bitna. Naravno, ja sa ovim ne želim opravdati ni zločin ni zločince, i želim reći da za zločin nema opravdanja, ali želim reći da sud u Haagu i ukupni stav svijeta prema BiH ide u pogrešnom smjeru, jer zločini i rat u BiH su svedeni na ravan pojedinca, a ne na ravan politike i sistema, jer sud u Haagu sudi pojedincima, a ne njihovoj politici koju su osmislili, zastupali i provodili, a koju sud u Haagu nikada nije doveo u pitanje i čak je sramotnim presudama poput one Biljani Plavšić ohrabrio neke nove balkanske kasapine za nove pohode i doveo do skupova podrške zločincima poput onog nedavnog skupa Radikalne stranke Srbije u Sava centru u Beogradu, gdje je Šešelj predstavljan narodnim herojem i glorificirana njegova uloga u ratu, a svi znamo ko je Vojislav Šešelj. Upravo to neosuđivanje političkih sistema devedesetih koji su bili prisutni u Beogradu i Zagrebu dovelo je do izjednačavanja četnika i partizana u Srbiji, dovelo je do rušenja Titovog spomenika u Hrvatskoj i slično. Dakle fašizmu na Balkanu je od strane svijeta i Evrope prvenstveno dozvoljeno da se razvija i raste, a fašizam je zarazna bolest i kad-tad će se proširiti i na Evropu koja se ponaša kao da je se to ne tiče, a tiče je se, itekako je se tiče, jer fašizam ne poznaje grancice, jer danas je ovde, a sutra ti je pred vratima.da pamtis wrote:Ipak mislim da nije Haga da bi vecina haskih zatvorenika danas bila na slobodi, evo uzmi slucaj "Lukica" tri puta hapsen, tri puta pusten. Mislim svi smo mi donekle razocarani "HAGOM", ali bolje ista nego nista.............umro je mostar wrote:Nevezano za ovu temu i Nasera, zelim reci nesto u vezi Haaga. Haski tribunal je ponizenje za zrtve sa svojim smjesnim kaznama za visestruka ubistva i zlocine, a da ne govorim o naredbodavcima. Haski tribunal treba ukinuti, jer on je nagrada za zlocin. Pogadjaju se sa Milosevicem oko 20 godina. Heeeeeeej 20 godina za mozak operacije balkanskog krvavog lonca. To treba pod hitno ukinuti i zatvoriti, a ako vec hoce da budu pravedni, onda za takve zvjerke koje su zasluzile da im se sudi u Haagu, a budu proglasene krivim, pocetna cijena treba biti 25 godina i raste proporcionalno sa tezinom zlocina i odgovornoscu za isti. To bi bio pravedan sud, a ne samo zato sto je priznao da je ubio 4-5 ljudi dobije 5 godina. "Dvajespetica" za pocetak, a dalje cemo vidit. Sve ostalo nema smisla. Eh da i zao mi je sto nema smrtne kazne, ali ne bi ja to ovim zlikovcima ono metak u celo. ma jok to je za njih nagrada. Simulirao bi na njima ono sto se desavalo njihovim zrtvama.
Dakle sa ovim tekstom želim reći da je na Bosnu i Hercegovinu izvršena agresija od dvije njoj susjedne zemlje – tadašnje Jugoslavije i Hrvatske. Ta agresija je imala jasan i nedvosmislen cilj, a to je uništenje i komadanje Bosne i Hercegovine i nestanak svakog koji se nađe na putu kao prepreka ostvarenju tog nauma. U tu svrhu započeti su procesi etničkog čišćenja, otvaranja logora, stalnog granatiranja bosanskih gradova i sve je rađeno sistematski i planirano. Dakle to nisu bili ekscesi pojedinaca, nego organizovane skupine sa jasnim političkim ciljevima i zadacima, za čije ostvarenje nisu birali ni način ni sredstva. Tu i takvu politiku Beograda i Zagreba svesti na ravan pojedinca je samo poniženje za žrtve te politike i mislim da je to samo dodavanje soli na ranu koja još uvijek jako peče i jako boli i na ovaj način je nije potrebno dirati. Sve dok se ne bude sudilo Miloševićevoj politici, a ne njemu kao pojedincu, i izvuklo jasne i nedvsomislene pouke o njoj i karakteru rata u BiH, neće biti sreće za Balkan i grobari oličeni u liku i djelu Tome Nikolića će nam opet početi praviti ono što najbolje znaju, a to su masovne grobnice. Dakle ići u dva smjera kojima se danas kreće Bosna i Hercegovina je nagrada za zločin. Ta dva smjera i metode su:
• Svi su radili zločine – u suštini to je tačno i to niko ne poriče, ali postoji ogromna razlika između zločina i planiranog i sistematski izvršenog zločina kao rezultata ostvarivanja zločinačke politike. Ogromna je razlika između ta dva pojma. Zločin je zločin i svaki treba da bude osuđen i ni za koga normalnog i poštenih namjera tu ne smije biti bilo kakve dvojbe, ali izjednačavati zločine u Bosni je stvar koja graniči sa zdravim razumom, jer to je izjednačavanje zločinca i žrtve.
• Ne otvaraj stare rane i zaboravimo šta je bilo i krenimo naprijed – mozak nije računar pa da mu uradimo «format c:» i zaboravimo sve šta je bilo i vratimo stvari na početno stanje. Nema naprijed bez jasnog i potpuno nedvosmislenog stava o karakteru rata u BiH i potpunog razgolićenja politika koje su bile aktuelne u BiH i njenom okruženju devedsetih godina. Bez toga nema naprijed i nikad neće biti toga naprijed, jer upravo zbog toga što se nikada nije reklo ko je imao kakve uloge i ciljeve u ratu, mi i danas jesmo ovdje gdje jesmo, a to je da zarobljeni u prošlosti, preživljavamo sadašnjost i ovo stanje može trajati stotinu godina, jer da bi stanje mira bilo moguće i da bi se mogli stvoriti preduslovi za makar malo svjetliju budućnost generacija koje dolaze, ovaj rat neko mora dobiti, makar na papiru, mada je za pametnog čovjeka svaki rat izgubljen.
Sve dok se ne bude imao jasan stav o svemu ovome i dok svijet jasno i glasno ne pošalje poruku o tome «Kako je počeo, trajao i završio rat na mom otoku?», naša djeca će biti taoci djela naših očeva, jer fašizam je žilavo, drsko, bezobzirno i bezobrazno stvorenje i ne pada mu na pamet da se sam povuče, jer mu to nije u karakteru. Fašizam se mora pobjediti, a to je moguće samo njegovim jasnim obilježavanjem i odstranivanjem iz naših života. Do tada preživljavajmo zajedno.
-
mr_orange
Bez obzira na to da li je Naser heroj ili zločinac, on je dobrovoljno otišao u Hag da mu se sudi. Time je pokazao da nema čega da se boji, jer vjerovatno da ima ne bi dobrovoljno otišao. Ovo se i pokazalo odmah na početku suđenja kada su popadale neke optužbe. Dakle, Naser je bar otišao da mu se pošteno sudi, za razliku od Karadžića i Mladića sa kojim ga neki ovdje nažalost porede.
-
da pamtis
"umro je mostar" podpuno se slazem sa gore postiranim tekstom (da ne quote-iram pogolem
).
Ako se bude sudilo Milosevicevoj politici docice do nestanka RS, u tom slucaju doslo bi do pobjednika u proslom ratu, sto znaci da bi doslo do neizvjesnosti?, sto znaci nestabilnost regiona........"Sve dok se ne bude sudilo Miloševićevoj politici, a ne njemu kao pojedincu, i izvuklo jasne i nedvsomislene pouke o njoj i karakteru rata u BiH, neće biti sreće za Balkan"
- JBT
Stvarno volite naricati.
Jeste izvrsena agresija na BiH od strane SiCG a i od Hrvatske. To je svima jasno. Jeste ABiH bila odbrambeni faktor, ali i kad se branis nemas prava krsiti konvencije koje su donesene po pitanju nacina vodjenja rata.
To sam vec spominjao u diskusiji o mudzahedinima.
Pocinjeni su zlocini nad civilima. Ti kao komandant nisi uhvatio i kaznio pocinioca. Onda ces ti odgovarati za taj zlocin. Jednostavna logika.
Sto se tice izjednacavanja zlocina, za takvo sto nema sanse. Zna se koliko je kojih poginulo i na koji nacin i u svrhu cega.
Upravo takav odnos je izmedju broja optuzenih sa razlicitih strana, a i sa izrecenim kaznama u Haag-u.
Mislite li vi da ce i jedan covjek u Haag-u biti optuzen a da nije kriv?
Puno ljudi se po pitanju ispravnosti sudjenja u Haag-u postavlja na istu ravan sa onima koji podrzavaju i opravdavaju ljude i djela koja su vezana za najvece zlocine u Europi poslije WW2. Time stete i sebi i strani koju smatraju svojom i jedinom ispravnom.
U interesu BiH je da svaki osumnjiceni za ratne zlocine, sto prije, isporuci Haag-u (osumnjicen nije isto sto i optuzen). Bez obzira na reciprocitet. Svaki ratni zlocinac je zlocinac, dakle, ista vrsta zivotinje. Bez obzira na dres koji nosi.
Jeste izvrsena agresija na BiH od strane SiCG a i od Hrvatske. To je svima jasno. Jeste ABiH bila odbrambeni faktor, ali i kad se branis nemas prava krsiti konvencije koje su donesene po pitanju nacina vodjenja rata.
Pocinjeni su zlocini nad civilima. Ti kao komandant nisi uhvatio i kaznio pocinioca. Onda ces ti odgovarati za taj zlocin. Jednostavna logika.
Sto se tice izjednacavanja zlocina, za takvo sto nema sanse. Zna se koliko je kojih poginulo i na koji nacin i u svrhu cega.
Upravo takav odnos je izmedju broja optuzenih sa razlicitih strana, a i sa izrecenim kaznama u Haag-u.
Puno ljudi se po pitanju ispravnosti sudjenja u Haag-u postavlja na istu ravan sa onima koji podrzavaju i opravdavaju ljude i djela koja su vezana za najvece zlocine u Europi poslije WW2. Time stete i sebi i strani koju smatraju svojom i jedinom ispravnom.
U interesu BiH je da svaki osumnjiceni za ratne zlocine, sto prije, isporuci Haag-u (osumnjicen nije isto sto i optuzen). Bez obzira na reciprocitet. Svaki ratni zlocinac je zlocinac, dakle, ista vrsta zivotinje. Bez obzira na dres koji nosi.
-
mostarac
ja sam rekao jasno i glasno i to na vise mjesta u tekstu da svaki koji je pocinio zlocin treba da bude osudjen, pa i Rasim Delic, pa i Naser Oric. Zlocin se ne moze pravdati zlocinom, i zlocin iz osvete je ipak zlocin. Medjutim greska Haaga je da ne sudi politikama, nego sve svodi na individualnu ravan.JBT wrote:Stvarno volite naricati.
Mislim da je gore napravljen lapsus sa onim optuzen i nije kriv, valjda si mislio osudjen i nije krvi.
-
Maga
Da li misils da je 25 godina ili 30 godina zatvora za Milosevica (ili Karadzica i Mladica)umro je mostar wrote:Nevezano za ovu temu i Nasera, zelim reci nesto u vezi Haaga. Haski tribunal je ponizenje za zrtve sa svojim smjesnim kaznama za visestruka ubistva i zlocine, a da ne govorim o naredbodavcima. Haski tribunal treba ukinuti, jer on je nagrada za zlocin. Pogadjaju se sa Milosevicem oko 20 godina. Heeeeeeej 20 godina za mozak operacije balkanskog krvavog lonca. To treba pod hitno ukinuti i zatvoriti, a ako vec hoce da budu pravedni, onda za takve zvjerke koje su zasluzile da im se sudi u Haagu, a budu proglasene krivim, pocetna cijena treba biti 25 godina i raste proporcionalno sa tezinom zlocina i odgovornoscu za isti. To bi bio pravedan sud, a ne samo zato sto je priznao da je ubio 4-5 ljudi dobije 5 godina. "Dvajespetica" za pocetak, a dalje cemo vidit. Sve ostalo nema smisla. Eh da i zao mi je sto nema smrtne kazne, ali ne bi ja to ovim zlikovcima ono metak u celo. ma jok to je za njih nagrada. Simulirao bi na njima ono sto se desavalo njihovim zrtvama.
nesto mnogo strasnije nego 20 godina zatvora.
Da li bi zrtve zbog pet ili deset godina zatvora vise imale vecu satisfakciju? A to sa
mucenjima po sistemu "Starac Vujadin"
stvarno zaboravi jer kao sto i sam znas takve kazne u Evropi
vise ne postoje.A tek "simuliranja"!!!
A sta ti mislis sta treba ciniti za slucaj koji po mom misljenju
nije iskljucen, a to je da Milosevic napusti den Haag kao slobodan
"covek". Sesellj ce u svakom slucaju biti oslobodjen optuzbi.
A pravo da ti kazem tvoja glasna razmisljanja o "kaznjavanu politike"
(uvodni post) su za mene jedna vrste nebuloze .
Ako bi takva institucija stvarno mogla da postoji onda bi se
verovatno drugovi Amerikanci i Britanci nasli kao prvi na
nekim optuzenickim klupama.
-
mostarac
Vodis se logikom, da ce osudjeni ionako umrijeti. Ta logika nije dobra, jer ohrabruje neke nove Milosevice i Karadzice. Dakle ogromna je razlika izmedju 25 i 250 godina zatvora, koje Milosevic po anglo-saksonskom pravu moze dobiti. S druge strane minorne kazne koljacima su ponizenje za zrtve i bolje da nisu nikako ni osudjeni. Svjestan sam isto tako da smrtna kazna u evropi ne postoji, sto meni ne oduzima pravo da mislim kako je potrebna. Sto se tice oslobodjenja Milosevica, mislim da za to apsolutno nema sanse, a Seselju je Uborak kod Mostara i 90 zrtava Belih Orlova dosta da ga zauvjek splengaju iza resetaka. A zasto su vrsta nebuloze moji govori o kaznjavanju politike. Pa i nakon Nirnberga se upravo to uradilo i citav smisao sudjenja je i bilo kaznjavanje politike i njena osuda sa porukom nikad vise nacizam i Hitler. Zasto Haag ne bi porucio nikad vise velikosrpska politika i Milosevic.Maga wrote:Da li misils da je 25 godina ili 30 godina zatvora za Milosevica (ili Karadzica i Mladica)umro je mostar wrote:Nevezano za ovu temu i Nasera, zelim reci nesto u vezi Haaga. Haski tribunal je ponizenje za zrtve sa svojim smjesnim kaznama za visestruka ubistva i zlocine, a da ne govorim o naredbodavcima. Haski tribunal treba ukinuti, jer on je nagrada za zlocin. Pogadjaju se sa Milosevicem oko 20 godina. Heeeeeeej 20 godina za mozak operacije balkanskog krvavog lonca. To treba pod hitno ukinuti i zatvoriti, a ako vec hoce da budu pravedni, onda za takve zvjerke koje su zasluzile da im se sudi u Haagu, a budu proglasene krivim, pocetna cijena treba biti 25 godina i raste proporcionalno sa tezinom zlocina i odgovornoscu za isti. To bi bio pravedan sud, a ne samo zato sto je priznao da je ubio 4-5 ljudi dobije 5 godina. "Dvajespetica" za pocetak, a dalje cemo vidit. Sve ostalo nema smisla. Eh da i zao mi je sto nema smrtne kazne, ali ne bi ja to ovim zlikovcima ono metak u celo. ma jok to je za njih nagrada. Simulirao bi na njima ono sto se desavalo njihovim zrtvama.
nesto mnogo strasnije nego 20 godina zatvora.
Da li bi zrtve zbog pet ili deset godina zatvora vise imale vecu satisfakciju? A to sa
mucenjima po sistemu "Starac Vujadin"
stvarno zaboravi jer kao sto i sam znas takve kazne u Evropi
vise ne postoje.A tek "simuliranja"!!!
A sta ti mislis sta treba ciniti za slucaj koji po mom misljenju
nije iskljucen, a to je da Milosevic napusti den Haag kao slobodan
"covek". Sesellj ce u svakom slucaju biti oslobodjen optuzbi.
A pravo da ti kazem tvoja glasna razmisljanja o "kaznjavanu politike"
(uvodni post) su za mene jedna vrste nebuloze .
Ako bi takva institucija stvarno mogla da postoji onda bi se
verovatno drugovi Amerikanci i Britanci nasli kao prvi na
nekim optuzenickim klupama.
-
gavrilo
slazem se. mislim da je svakom normalnom covjeku tako nesto jasno.JBT wrote:U interesu BiH je da svaki osumnjiceni za ratne zlocine, sto prije, isporuci Haag-u (osumnjicen nije isto sto i optuzen). Bez obzira na reciprocitet. Svaki ratni zlocinac je zlocinac, dakle, ista vrsta zivotinje. Bez obzira na dres koji nosi.
ali sam jos uvjek razocaran zbog tih 60 %. sada imamo oko 50 odgovora na anketi
-
BECHO
Budi sretan za tih 60 % na bosanskom forumu. U tvojoj prekodrinskoj matici, 83% ljudi misli da nije bilo nikakvog zlocina u Srebrenici (Izvor BK televizija).gavrilo wrote:slazem se. mislim da je svakom normalnom covjeku tako nesto jasno.JBT wrote:U interesu BiH je da svaki osumnjiceni za ratne zlocine, sto prije, isporuci Haag-u (osumnjicen nije isto sto i optuzen). Bez obzira na reciprocitet. Svaki ratni zlocinac je zlocinac, dakle, ista vrsta zivotinje. Bez obzira na dres koji nosi.
-
Frutek
Daj bože da taj procenat istočno od Drine nije kudikamo većiBECHO wrote:Budi sretan za tih 60 % na bosanskom forumu. U tvojoj prekodrinskoj matici, 83% ljudi misli da nije bilo nikakvog zlocina u Srebrenici (Izvor BK televizija).gavrilo wrote:slazem se. mislim da je svakom normalnom covjeku tako nesto jasno.JBT wrote:U interesu BiH je da svaki osumnjiceni za ratne zlocine, sto prije, isporuci Haag-u (osumnjicen nije isto sto i optuzen). Bez obzira na reciprocitet. Svaki ratni zlocinac je zlocinac, dakle, ista vrsta zivotinje. Bez obzira na dres koji nosi.
Svjetle tačke su im kao onaj lik "Zamisli Srbiju", al to su samo pojedinci koji ne mogu iznosit par procenata od Srbijanske populacije.
-
mostarac
Mene samo zanima jedna stvar, a to jeBECHO wrote:Budi sretan za tih 60 % na bosanskom forumu. U tvojoj prekodrinskoj matici, 83% ljudi misli da nije bilo nikakvog zlocina u Srebrenici (Izvor BK televizija).gavrilo wrote:slazem se. mislim da je svakom normalnom covjeku tako nesto jasno.JBT wrote:U interesu BiH je da svaki osumnjiceni za ratne zlocine, sto prije, isporuci Haag-u (osumnjicen nije isto sto i optuzen). Bez obzira na reciprocitet. Svaki ratni zlocinac je zlocinac, dakle, ista vrsta zivotinje. Bez obzira na dres koji nosi.
ZASTO ZA SISTEM VRIJEDNOSTI I REFERENTNU TACKU UZIMAS SRBIJU?
Zasto ne bi uzeli poslijeratnu njemacku, italiju? Zasto danasnja Srbija treba da bude sistem vrijednosti mog stepena civilizacije i suocavanja sa istinom.