Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
agent_zero

#76 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

Post by agent_zero »

Kad toplane griju kad i kako treba, niko im nije ravan, a kamoli etažno plinsko.
Drvosjeca iz Dejcica

#77 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

agent_zero wrote:Kad toplane griju kad i kako treba, niko im nije ravan, a kamoli etažno plinsko.
Niđe veze! Ako znaš šta je etažno plinsko grijanje onda ti je jasno da sam sebi odrediš temperaturu na termostatu i radijatori ili podno grijanje odradi svoje. Pored toga gradsko grijanje (Toplane) plaćaš ljeti/zimi bez obzira kako i kada griju dok vlastito etažno samo onoliko koliko potrošiš i kada potrošiš (bez obzira na vremenske uslove vani). Dvosoban stan recimo na A. Polju mjesečno grijanje preko Toplana te dođe oko 80KM. :shock: 960KM godišnje. Da griješ na etažno plinsko sigurno bi platio manje. E sada kako je gradsko (Toplane) bolje ubij me ja ne kontam.

Ja ipak mislim da naselje Miljacka nije na Toplana (gradskom grijanju) već da imaju vlastitu plinsku/pelet kotlovnicu ili individualno plinske kotlove po stanovima preko koji ide grijanje i topla voda.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#78 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

Post by mali_milojica »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
agent_zero wrote:Kad toplane griju kad i kako treba, niko im nije ravan, a kamoli etažno plinsko.
Niđe veze! Ako znaš šta je etažno plinsko grijanje onda ti je jasno da sam sebi odrediš temperaturu na termostatu i radijatori ili podno grijanje odradi svoje. Pored toga gradsko grijanje (Toplane) plaćaš ljeti/zimi bez obzira kako i kada griju dok vlastito etažno samo onoliko koliko potrošiš i kada potrošiš (bez obzira na vremenske uslove vani). Dvosoban stan recimo na A. Polju mjesečno grijanje preko Toplana te dođe oko 80KM. :shock: 960KM godišnje. Da griješ na etažno plinsko sigurno bi platio manje. E sada kako je gradsko (Toplane) bolje ubij me ja ne kontam.

Ja ipak mislim da naselje Miljacka nije na Toplana (gradskom grijanju) već da imaju vlastitu plinsku/pelet kotlovnicu ili individualno plinske kotlove po stanovima preko koji ide grijanje i topla voda.
Dok je plin bio skup,kod mene je dajdza za plin dao 500-600 KM mjesecno za 2 soban stan. Sreca pa je imao mogucnost da se grije na struju,pa je nekako izgurao zimu sa 300-400 KM. Sljedece zime je vec bila spremna pec na pelet.
Sad je situacija mozda bolja jer je plin pojeftinio,ali daleko je jos od naseg standarda.
Da je plin jeftin za grijati,ne bi nam magla bila poput putera u gradu.
Drvosjeca iz Dejcica

#79 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

mali_milojica wrote:

Dok je plin bio skup,kod mene je dajdza za plin dao 500-600 KM mjesecno za 2 soban stan. Sreca pa je imao mogucnost da se grije na struju,pa je nekako izgurao zimu sa 300-400 KM. Sljedece zime je vec bila spremna pec na pelet.
Sad je situacija mozda bolja jer je plin pojeftinio,ali daleko je jos od naseg standarda.
Da je plin jeftin za grijati,ne bi nam magla bila poput putera u gradu.
Cijena plina je drugi par cipela i na visinu računa utiče dosta faktora...debljina izolacije, stolarija, starost sistema (kotla), podešena sobna temperatura..itd. Ako govorimo za novogradnju (Miljacka) gdje je termoizoalcija dobra (po propisu i standardu), stolarija nova, te gdje su gubici minimalni onda je plinsko etažno najbolja solucija jer nema teoretske šanse da ti račun dođe preko 100KM za grijanje sa toplom vodom za dvosoban stan. Tvoj dajdža je sigurno u nekoj starijoj zgradi sa lošom ili bez ikakve vanjske termoizolacije...loši prozori, pozicija stana...itd. Ja za prostor od 150m2 gdje je dobra izolacija u najgoroj varijanti do sada po najvećoj zimi i najvišoj cijeni plina nisam prešao 300KM mjesečno sa toplom vodom. Normalan račun za plin mi je oko 150KM u zimskoj sezoni što za prostor koji koristim je smješan iznos. Temperatura od 22.5 do 23,5.
agent_zero

#80 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

Post by agent_zero »

Na tih tvojih 22 je meni hladno, jer u stanu sjedim, ležim, odmaram i slično.

Toplane kad rade to je uvijek oko 24-25 i ugodno se u stanu raskomotiš. Kad god idem kod nekog u goste ko je na plinskom etažnom, ide specijalno oblačenje :lol:

Kad baš zagriju, prozore malo otvorim, provjetrim ili držim na kipu.

Najveća mana Toplana je što oni određuju kad će se grijati i koliko, tu je jedina prednost plinskog etažnog, što sam sebi određuješ.

Jbg, svakom svoje.
Last edited by agent_zero on 30/11/2016 13:26, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#81 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

agent_zero wrote:Na tih tvojih 22 je meni hladno, jer u stanu sjedim, ležim, odmaram i slično.

Toplane kad rade to je uvijek oko 24-25 i ugodno se u stanu raskomotiš. Kad god idem kod nekog u goste ko je na plinskom etažnom, ide specijalno oblačenje :lol:
Jarane onda provjeri cirkulaciju, temperatura od 22 do 24 stepena je ugodna i normalna za zdravu odraslu osobu. Sve i da postaviš na 26 stepeni opet uz dobru izolaciju i stolariju kao u naselju Miljacka račun ti neće preći 120KM sa toplom vodom. Pored temperature u stanu treba pratiti i relativnu vlažnost jer ako ti je 26 sptepeni u stanu a vlažnost premala opet imaš osjećaš da ti je hladno, odnosno ne valja ako je vlažnost preko 50 stepeni.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 30/11/2016 13:27, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#82 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

Post by Truba »

ljudi na toplanama ne razumiju kako je kad dođe 400 maraka grijanja za jedan mjesec

oni samo vide da ti možeš isključiti kad želiš ili ne plaćaš kad nisi tu

a ne kontaju da TI plaćaš kad ti komšija ne grije ili kad štedi

to ne vide

i ljute se kad kažem uključite grijalicu malo kad toplane zabušavaju
2002

#83 Re: Naselje

Post by 2002 »

Ko god misli da je grijanje na plin isplatnije od toplana, ili nema druge opcije osim plina pa sam sebe ubjedjuje u neistinu, ili se nikad nije grijao na plin.
Last edited by 2002 on 15/03/2017 16:39, edited 1 time in total.
agent_zero

#84 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

Post by agent_zero »

agent_zero wrote:Na tih tvojih 22 je meni hladno, jer u stanu sjedim, ležim, odmaram i slično.

Jarane onda provjeri cirkulaciju, temperatura od 22 do 24 stepena je ugodna i normalna za zdravu odraslu osobu. Sve i da postaviš na 26 stepeni opet uz dobru izolaciju i stolariju kao u naselju Miljacka račun ti neće preći 120KM sa toplom vodom. Pored temperature u stanu treba pratiti i relativnu vlažnost jer ako ti je 26 sptepeni u stanu a vlažnost premala opet imaš osjećaš da ti je hladno, odnosno ne valja ako je vlažnost preko 50 stepeni.
Nemam šta ja provjeravati, odrastao sam na centralnom gradskom grijanju i to mi je navika.

Ja sam se samo nadovezao na tvoju tvrdnju da je plinsko etažno bolje, a bolje je jedino to što sam sebi pališ kad hoćeš. A što se samog grijanja tiče, toplane i gusani radijatori su zakon i nema bolje od tog.
Drvosjeca iz Dejcica

#85 Re: Naselje

2002 wrote:Ko god misli da je grijanje na plin isplatnije od toplana, ili nema druge opcije osim plina pa sam sebe ubjedjuje u neistinu, ili se nikad nije grijao na plin.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Jeste kada živiš u gradnji iz 1958. godine i griješ se na plinsko etažno grijanje ili još gora varijanta na plinske peći. Onda je razumljivo da te takvo grijanje dođe k'o svetog Petra kajgana. Onaj ko živi ili je imao priliku živjeti u stanu novogradnji ili kući urađenoj po propisu, sa adekvatnom izolacijom, stolarijom, krovnom i podnom izolacijom nema potrebu nikoga da ubjeđuje u sav komfor i isplativost grijanja na etažno plinsko grijanje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#86 Re: Naselje

Post by Truba »

2002 wrote:Ko god misli da je grijanje na plin isplatnije od toplana, ili nema druge opcije osim plina pa sam sebe ubjedjuje u neistinu, ili se nikad nije grijao na plin.

ali ti možeš isključiti i uključiti kad želiš :D

također kad ti baba ode u njemačku kod unuke na pola godine ne mora plaćati grijanje :lol:

pašinice zamijeni onda stan od 100 kvadrata za neki manji bez centralnog

ne mogu... uspomene :|
Drvosjeca iz Dejcica

#87 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

agent_zero wrote:

Nemam šta ja provjeravati, odrastao sam na centralnom gradskom grijanju i to mi je navika.

Ja sam se samo nadovezao na tvoju tvrdnju da je plinsko etažno bolje, a bolje je jedino to što sam sebi pališ kad hoćeš. A što se samog grijanja tiče, toplane i gusani radijatori su zakon i nema bolje od tog.
Pa i ja sam odrastao na tom grijanju na Toplanama i to prije rata i znam kakvo je to grijanje. Btw. gusani radijatori nemaju veze je li etažno ili preko Toplana. Dok ovo pišem mene upravo griju gusani radijatori preko etažnog plinskog kotpla Vaillant EcoTech 26kW. :)
2002

#88 Re: Naselje

Post by 2002 »

Black swan wrote:

ali ti možeš isključiti i uključiti kad želiš :D

također kad ti baba ode u njemačku kod unuke na pola godine ne mora plaćati grijanje :lol:

pašinice zamijeni onda stan od 100 kvadrata za neki manji bez centralnog

ne mogu... uspomene :|
:lol:
Last edited by 2002 on 15/03/2017 16:38, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#89 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

Baš me zaintrigiralo ovo oko grijanja u naselju Miljacka te tako nazovem i pitam. Kaže da svaka zgrada u podrumu ima vlastitu kotlovnicu na plin a kao alternativa može i pelet. Stanovi imaju mjerne uređaje (kalorimetar) i kontrolne jedinice (termostate) tako da svako sebi odvrne i privrene koliko misli da treba. :thumbup: S obzirom na izolaciju i dobru stolaiju mislim da ovdje grijanje ne bi trebalo biti skupo. Najbolje će opet prolaziti oni koji su u sredini okruženi stanovima pa treba i o tome voditi računa kod kupovine stana. :mrgreen:

Loša strana ovog sistema je što stanari moraju zajednički plaćati održavanje i eventualne popravke kotla i pratećih uređaja kroz mjesečnu rentu. :oops:
meapervitas

#90 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

Post by meapervitas »

dostavljac wrote:ima forumasa jasta :D vecina se znamo :D

ma ja vec zivim u lameli B, sto se mene tice ja sam zadovoljan sa svime... zasad nam prave poligon za stariju raju i malu raju tako da ce biti jedan veliki park izmedju zgrada uglavnom sve pet... ako jos sta koga zanima moze javno upitati ili pp kako ko hoce....

koliko košta grijanje mjesečno,
Nepass

#91 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

Post by Nepass »

Ja se grijem na plin, i novi stan trazio sa plinom. Ne bih nikad na toplane presao zbog njihovih cjena i odredjivanja kad ce se grijati, ali nema sanse da se bolje ugrijes sa plinom nego toplanama kad griju kako treba.
Cak i pregriju pa moras u sorcu hodati.
Finansijski mi se plin vise isplati, kod mene je temp 21-23. Ne ide preko.
Drvosjeca iz Dejcica

#92 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

Nepass wrote:

Ja se grijem na plin, i novi stan trazio sa plinom. Ne bih nikad na toplane presao zbog njihovih cjena i odredjivanja kad ce se grijati, ali nema sanse da se bolje ugrijes sa plinom nego toplanama kad griju kako treba.
Cak i pregriju pa moras u sorcu hodati.
Finansijski mi se plin vise isplati, kod mene je temp 21-23. Ne ide preko.
Koliki ti je stan i koliko platiš najveći račun u toku sezone?
Nepass

#93 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

Post by Nepass »

Stan 35m2 placam mjesecno 25km i uvijek sam u plusu. Mozda da je najveci racun bio 90km prije 2g kad su one jake zime bile -10 do -15. Tad je i plin bio skuplji. Stara gradnja, u novom stanu jos nisam imao priliku testirati.
dostavljac

#94 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

Post by dostavljac »

meapervitas wrote:

ma ja vec zivim u lameli B, sto se mene tice ja sam zadovoljan sa svime... zasad nam prave poligon za stariju raju i malu raju tako da ce biti jedan veliki park izmedju zgrada uglavnom sve pet... ako jos sta koga zanima moze javno upitati ili pp kako ko hoce....

zavisi koliko potrosis ja pausalno placam 26 KM, ebg najvise mi je doslo ukupno s pausalom 65 maraka u 4 mjesecu ove godine...dok ovih mjeseci tek sad pocinjem da se grijem kako treba....jer se radi preko dana navece tek od nekih 17 sati nije jos dosao za oktobar ili novembar ne znam ni ja koji sad treba doci :D

uglavnom koliko potrosis toliko platis
Drvosjeca iz Dejcica

#95 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

dostavljac wrote:
meapervitas wrote:

zavisi koliko potrosis ja pausalno placam 26 KM, ebg najvise mi je doslo ukupno s pausalom 65 maraka u 4 mjesecu ove godine...dok ovih mjeseci tek sad pocinjem da se grijem kako treba....jer se radi preko dana navece tek od nekih 17 sati nije jos dosao za oktobar ili novembar ne znam ni ja koji sad treba doci :D

uglavnom koliko potrosis toliko platis
Plaćate li šta održavanje sistema grijanja, možda u toj paušali ima redovan dio za održavanje?
novosib

#96 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

Post by novosib »

novosib wrote:Kakvo je stanje sa parkingom u ovom naselju?
Ako mogu da ponovim pitanje :skoljka:
Nepass

#97 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

Post by Nepass »

novosib wrote:
novosib wrote:Kakvo je stanje sa parkingom u ovom naselju?
Ako mogu da ponovim pitanje :skoljka:
zajebano, kad svi dodju kuci nigdje mjesta, bika je opcija da se kupi parking ako se ne varam
panda_

#98 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

Post by panda_ »

u pausal ulazi odrzavanje tog sistema, kao sto neko rece..kod nas je stan u sredini pa nam ne dolazi previse..e sad individualno je koliko ko voli temperaturu ja npr ne volim vise od 23..u oktobru je bilo bas toplo i vani pa nismo potrosili ni 30KM..za novembar ne vjerujem da ce doci vise od 40KM..sto se parkinga tice ima odredjen broj parking mjesta koji su besplatni, a imaju i garaze koje ce uskoro biti na raspolaganju ispod parkica koji se pravi..e sad, druga je stvar sto skoro svako domacinstvo ima potrebu za dva ili vise auta, a osim toga problem parkinga je u citavom Sarajevu

Poslano sa mog SM-J510FN koristeći Tapatalk
dostavljac

#99 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

Post by dostavljac »

sve je uracunato u tu cijenu ;) od 26 KM sumnjam da nije jer bi inace doslo dosad a ovako vec nije .....
r_faruk

#100 Re: Naselje "Miljacka" - MS&WOOD

Post by r_faruk »

da grijes na plin, etazno, na alipasinom polju racun bi ti u najmanju ruku bio dva-tri puta veci.... grijanje 70 kvadrata kosta oko 100KM mjesecno i vrijedi svake pare u onakvim zgradama (gusani radijatori su u pitanju, ne one limene kante). zgrade su ocajne, stari prozori, betonski zidovi sa vrlo losom ili nikakvom izolacijom..... trenutno je najbolja i najjeftinija opcija na alipasinom i naseljima koja imaju onakve zgrade centralno grijanje....
Post Reply