"Naše mlijeko" - superbrand
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#51 Re: "Naše mlijeko" - superbrand
Pročitaj sve prethodne postove.
Kiselo mlijeko se dobije tako što se razmnožavaju bakterije kiselog mlijeka, AB kulture,...etc. Kao što je poznato, antibiotici uništavaju bakterije.
Nakon eksperimenta ću znati čije mlijeko je čvršće kada se ukiseli.
Ne mora značiti da je obogaćeno antibioticima,
ako je čvrstoća ukiseljenog mlijeka loša.
Samo laboratorija i stručni ljudi mogu to prekontrolisati, a ne ja u kućnim uslovima.
Medjutim, pokušaj ti zvati kantonalnu inspekciju i reći im da sumnjaš da u mlijeku ima
antibiotika. Reći će ti da si lud, a ako si i dalje uporan, inspekcija će ti odgovoriti da Kanton Sa. nije budžetom predvidio sredstva, novac za te svrhe, HEMIJSKU ANALIZU prehrambenih proizvoda.
Kiselo mlijeko se dobije tako što se razmnožavaju bakterije kiselog mlijeka, AB kulture,...etc. Kao što je poznato, antibiotici uništavaju bakterije.
Nakon eksperimenta ću znati čije mlijeko je čvršće kada se ukiseli.
Ne mora značiti da je obogaćeno antibioticima,
ako je čvrstoća ukiseljenog mlijeka loša.
Samo laboratorija i stručni ljudi mogu to prekontrolisati, a ne ja u kućnim uslovima.
Medjutim, pokušaj ti zvati kantonalnu inspekciju i reći im da sumnjaš da u mlijeku ima
antibiotika. Reći će ti da si lud, a ako si i dalje uporan, inspekcija će ti odgovoriti da Kanton Sa. nije budžetom predvidio sredstva, novac za te svrhe, HEMIJSKU ANALIZU prehrambenih proizvoda.
- Topla voda
#52 Re: "Naše mlijeko" - superbrand
pipi,imal rezultata?
napravi fotke
napravi fotke
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#53 Re: "Naše mlijeko" - superbrand
Sutra, sabah in the morning.Topla voda wrote:pipi,imal rezultata?
napravi fotke
Dodao sam i mlijeko koje kupujem kod rođaka (Nedavno kupio kravu i ima uslove da je drži)i za koje sam siguran da nije od krave tretirane Posilacom, a ni antibioticima.
- pustopoljina
#54 Re: "Naše mlijeko" - superbrand
ja jos nisam kupila mlijeko (cekam da potrosim)
,a moram i ponovo instalirati program,pa da prebacim slike kad uslikam. sutra kupujem-prekosutra rez. (samo moji nisu interesantni).
-
papacja
#55 Re: "Naše mlijeko" - superbrand
Ima li rezultata?PipiDugaDevetka wrote:Sutra, sabah in the morning.Topla voda wrote:pipi,imal rezultata?
napravi fotke
Dodao sam i mlijeko koje kupujem kod rođaka (Nedavno kupio kravu i ima uslove da je drži)i za koje sam siguran da nije od krave tretirane Posilacom, a ni antibioticima.
- karanana
#56 Re: "Naše mlijeko" - superbrand
PD9 otrovan gasovima koji su se stvorili od ovog eksperimenta.
- Amazonka27
- Topla voda
#58 Re: "Naše mlijeko" - superbrand
mozda je ,kako je razrezo kasikom kiselo mlijeko i probao,nedobog
- PipiDugaDevetka
#59 Re: "Naše mlijeko" - superbrand
Prije mjesec dana kupio foto-aparat, cyber-shot i nešto ne ide, pa ne ide. Pod garancijom je.
Aaaa, jeste cicije, pa litar mlijeka (kako koje) nije više od 1,80+AB kultura 1,50 i sam eksperimetišeš.
Ja jesam dobio neke rezlutate, ali ih ne znam protumačiti. Milkosovo i rođakovo mlijeko imaju najviše surutke/sirutke za razliku od ostalih. Sva mlijeka su se prilično dobro ukiselila.
Ja malo duže pamtim, tako da se sjećam vremena kada je Sarajevska mljekara dostavljala mlijeko u prodavnice u staklenim flašama sa širokim grlom, a kiselo mlijeko je bilo sa crvenim staniolskim poklopcem.
Tada u Sarajevu nije bilo jogurta i uobičajeno je bilo da se prodaje kiselo mlijeko, a ne jogurt.
Jogurt se pravi uz pomoć bakterija jogurta, a kiselo mlijeko uz pomoć nekih drugih bakterija. AB kultura je vrsta kiselog mlijeka (Piše na pakovanju koje bakterije) i to nije jogurt.
Pošto sam nekada živio u predgrađu koje je imalo elemente sela (U blizini OBI-ja), tako su moje komšije donosile (Prodavale) mom ocu 2l mlijeka dnevno i mati je znala ponekada ukiseliti mlijeko dodajući malo ovog kiselog mlijeka Sarajevske mljekare. Sjećam se da se pri tom kiseljenju mlijeka uvijek stvaralo puno sirutke/surutke.
Dakle, moj eksperiment nije uspio u smislu da se Naše mlijeko NEĆE ukiseliti, jer se baš ono praaaavooooo dobro ukiselilo, učvrstilo...Samo je ovo Alpsko mleko iz TZ bolje čvrstine od Našeg mlijeka.
Ponavljam, eksperiment nije uspio i moje pretpostavke da ako su u Našem mlijeku prisutni antibiotici isto neće moći da se baš dobro ukiseli, pokazale su se netačnim, t.j., nema u njemu antibiotika koji bi spriječili kiseljenje.
Aaaa, jeste cicije, pa litar mlijeka (kako koje) nije više od 1,80+AB kultura 1,50 i sam eksperimetišeš.
Ja jesam dobio neke rezlutate, ali ih ne znam protumačiti. Milkosovo i rođakovo mlijeko imaju najviše surutke/sirutke za razliku od ostalih. Sva mlijeka su se prilično dobro ukiselila.
Ja malo duže pamtim, tako da se sjećam vremena kada je Sarajevska mljekara dostavljala mlijeko u prodavnice u staklenim flašama sa širokim grlom, a kiselo mlijeko je bilo sa crvenim staniolskim poklopcem.
Tada u Sarajevu nije bilo jogurta i uobičajeno je bilo da se prodaje kiselo mlijeko, a ne jogurt.
Jogurt se pravi uz pomoć bakterija jogurta, a kiselo mlijeko uz pomoć nekih drugih bakterija. AB kultura je vrsta kiselog mlijeka (Piše na pakovanju koje bakterije) i to nije jogurt.
Pošto sam nekada živio u predgrađu koje je imalo elemente sela (U blizini OBI-ja), tako su moje komšije donosile (Prodavale) mom ocu 2l mlijeka dnevno i mati je znala ponekada ukiseliti mlijeko dodajući malo ovog kiselog mlijeka Sarajevske mljekare. Sjećam se da se pri tom kiseljenju mlijeka uvijek stvaralo puno sirutke/surutke.
Dakle, moj eksperiment nije uspio u smislu da se Naše mlijeko NEĆE ukiseliti, jer se baš ono praaaavooooo dobro ukiselilo, učvrstilo...Samo je ovo Alpsko mleko iz TZ bolje čvrstine od Našeg mlijeka.
Ponavljam, eksperiment nije uspio i moje pretpostavke da ako su u Našem mlijeku prisutni antibiotici isto neće moći da se baš dobro ukiseli, pokazale su se netačnim, t.j., nema u njemu antibiotika koji bi spriječili kiseljenje.
- Amazonka27
#60 Re: "Naše mlijeko" - superbrand
Hvala na trudu... 
-
d2
#61 Re: "Naše mlijeko" - superbrand
hvala na trudu takodje
- PipiDugaDevetka
#62 Re: "Naše mlijeko" - superbrand
Truddio sam se, al' ne ostah trudand2 wrote:hvala na trudu takodje
Ipak su to samo rezidui, mala količina antibiotika da bi spriječili kiseljenje mlijeka.
Najbolje je u Poljoprivredni institut ili Higijenski zavod odnijeti, pa oni to provjere imali antibiotika u mlijeku. Košta to. Prije desetak godina takva analiza je bila oko 70KM u Higijenskom (Zapravo, to je Zavod za javno zdravstvo FBiH sada).
- karanana
#63 Re: "Naše mlijeko" - superbrand
da ne otvaram novu temu nego samo da kazem, neka je sram i stid miloksa, teleoptika i one nule od vlasnika. litar mlijeka prije par dana bio 1,29 KM. jucer u merkatoru isti taj litar tacno 1,50. kontam merkator dize marzu, odem u konzum apsolutno ista cijena 1,50. sram vas bilo. i onda se pitaju sto se kupuju hrvatski s ne "domaci" proizvodi. a hrvatska mlijeka i bolja i jeftinija. i mislim da nije do drzave i do subvencija nego do glupih poslovnih poteza nasih bala. gladan pa digo litru za cak 15% mjesto da pojeftini u ovom valu recesije i pojeftinjenja sirovina i energenata.
- Kal El
#64 Re: "Naše mlijeko" - superbrand
Gdje nestade...tražim ga već danima u svakakvim radnjama..