"Naše mlijeko" - superbrand

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Amazonka27

#1 "Naše mlijeko" - superbrand

Post by Amazonka27 »

Ovako stoje stvari...
Primjetila sam da kada konzumiram "nase mlijeko" - superbrand...vrlo brzo imam mucnine i povracam. Jednostavno sam ga pocela izbjegavati i sa drugim mlijekom nemam problema (megle, alpsko, milkos). Kafic u kojem cesto pijem nes kafu, koristi "nase mlijeko" a to sam saznala onda kada sam svaki put nakon sto popijem kafu trcala da povratim...Kafic je prometan, poznajem i gazdu i radnike i higijena je stvarno na nivou...u drugim kaficima kad popijem nes sa drugim mlijekom, nemam nikakvih problema.
Elem...prije nekoliko dana...imala sam uzasne bolove u stomaku, zavrsila u hitnoj, nakon toga u bolnicu i naprimala se nekih infuzija ali nisu znali sta je u pitanju...na pitanje sta si vecerala -> topla cokolada...nije ti od toga...
hm...fazon je sto je mama kupila "nase mlijeko" i ja sam sa tim mlijekom napravila toplu cokoladu...

Poslije toga nisam imala doticaja sa tim mlijekom....do veceras....i opet ista stvar... Jednostavno mi nije bilo u glavi da je do njega....nako sam mozda malo sumnjala...al evo dodjoh da vidim ko u stvari proizvodi to mlijeko...i interesantno ...na google nista...

Da li neko ima slicnih problema?

ovo su linkovi koje mi je google izbacio

http://limun.hr/main.aspx?id=313967&Page=58
http://www.eni-news.com/Eni-news/index. ... iew&id=459
lolita_xx

#2 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by lolita_xx »

hm, ja inace vec odavno ne pijem mlijeko, jer mlijeko za odrasle ljude nije zdravo, jer odrasli ljudi nemaju enzima koji razgradjuje laktozu iz mlijeka, tako da se javljaju problemi. medjutim, kazes da nemas problema sa drugim brendovima, onda ne znam...
karanana

#3 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by karanana »

ne mislim da sam ikad konzumirao "nase mlijeko" ali sam ga drzo u ruci par puta i okrecem onaj tetrapak, okrecem i gledam i mislim se pa cije je to "nase mlijeko"? ali pakovanje mi ne govori nista. kao prvo mislim da to apsolutno krsi pravila pakiranja i dijeljenja informacija o proizvodu, i mislim da i pored nasih rupa u zakonu, ovo mislim da ipak krsi zakon. prema tome ne znam kome se moze prijaviti ovakvo pakovanje koje ne informise kupce.
Amazonka27

#4 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by Amazonka27 »

i ja sam dosla bas da se informisem ko ga proizvodi...ili gdje mogu da uradim analizu...cisto da znam sta mi smeta kod tog mlijeka... to i jeste razlog pokretanja teme...mozda umisljam...a mozda fakat postoji problem
Madame de Pompadour

#5 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by Madame de Pompadour »

Trosi druga mlijeka, nikad cula za "nase mlijeko", :sad:
Kapitalist

#6 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by Kapitalist »

Nije mi jasno kako imas problem sa Super Brand-om a ne sa Megle mlijekom jer se proizvode u istoj fabrici?
Odgovor me veoma interesuje jer ja svom dijetetu kupujem najcesce super brand i nisam primjetio da je do sada imala problema.
karanana

#7 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by karanana »

Kapitalist wrote:Nije mi jasno kako imas problem sa Super Brand-om a ne sa Megle mlijekom jer se proizvode u istoj fabrici?
Odgovor me veoma interesuje jer ja svom dijetetu kupujem najcesce super brand i nisam primjetio da je do sada imala problema.
a znaci i "nase mlijeko" je iz bihaca?
ne razumijem kako to po zakonu nisu morali napisati na tetrapak.
neki

#8 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by neki »

"Nase mlijeko" cini mi se proizvodi tuzlanska mljekara, koju je kupila ljubljanska mljekara, tako da su u osnovi alpsko i "nase" isto, jer se i alpsko proizvodi i puni u Tuzli
karanana

#9 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by karanana »

pa sad ste me zbunili ljudi.
jeli nase mlijeko isto meggle ili je nase mlijeko isto alpsko? ili je i alpsko isto meggle tako da su sva tri ista?
catxlux

#10 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by catxlux »

Image

Ako je u pitanju ovo mlijeko, to je def MeggleTOVO mlijeko 8-) samo se proizvodi za šire mase tj bh stanovništvo. Dio je niza proizvoda super brand poput mesa, jaja i sl.. djelo domaćih proizvodjača i privrednika..
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#11 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by PipiDugaDevetka »

Opšta nesigurnost.
Po meni, krivi su proizvođači mlijeka jer u trci za zaradom i profitom koriste MONSANTO-vu novotariju, hormon brzgog rasta radi veće mliječnosti krava(Otud pojava Breaking news: Krava u Brčkom otelila petoro,...troje teladi,...Vidi temu na pdf. El. i štampani mediji).
Bovine Growth Hormone, hormon brzog rasta za goveda nastao u laboratorijama firme MONSANTO nije prošao sva testiranja, a zbog ogromnih ulaganja pokušali su sve zataškati, medjutim:

http://www.youtube.com/watch?v=67z6s3V8M4g

Krave često obolijevaju od bolesti upala vimena (U videu se ova blest spominje kao mastitis), pa se krave moraju tretirati antibioticima. Onda ti ili neko dijete pije antibiotike preko mlijeka, što stvara rezistenciju bakterija i kada se stvarno razboliš, antibiotici ti ne pomažu ili ti, neželjeno konzumirani antibiotici , djelimično/kompletno unište prirodnu floru u tvojim crijevima, probavnom sistemu, ili općenito, imaš umanjen imunitet.

Probaj uraditi home-made kiseljenje mlijeka u tetrapaku od nekoliko različitih proizvodjača tako što ćeš makazama odrezati vrh pakovanja, dodati pola dcl AB kulture ili sličnog probiotičkog mlijeka. Sve staviti u rernu na otprilike 40C (Malo toplije od topline tvoga tijela) i čekati nekih 6 sati (Dok se ne počne na stjenkama tetrapaka stvarati žučkasta tečnost-surutka/sirutka). Uporedi čvrstinu kiseljenja- Lošije ukiseljeno mlijeko je ''obogaćeno'' sa antibioticima. Ovaj eksperiment je nepouzdan i ne govori o tome da li je mlijeko ispravno ili ne. Pomaže samo ako su baš prekardašili sa antibioticima.

Zašto političari ne zabrane BGH mlijeko?
Zašto, ja kao potrošač, ne mogu izabrati skuplje NON-BGH ili NON GM mlijeko?

Glasao sam, drugi lojalni gradjani su takodje glasali, neki nisu i sada nam je tako grah pao.
Redovno, jednom mjesečno nazovem neki od humanitarnih telefona. Obožavam političare sa ''felgama ispod očiju'', masnom ćelavicom,...Ne konzumiram mlijeko, mliječne proizvode, meso i mesne proizvode, jaja,....Nepokretna gospodja majka (84) 12 godina nakon MU, još živa,...
Last edited by PipiDugaDevetka on 07/01/2009 22:27, edited 1 time in total.
legendo_moja

#12 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by legendo_moja »

Prvi put vidim i čujem za to mlijeko. Iz Bihaća sam, i kod nas tog mlijeka nema apsolutno nigdje u prodaji (konzum, interex, lokalni marketi).

Ono što ja znam jeste da se tuzlansko mlijeko (tetrapak) uščuje na kuhana jaja kad prenoći u frižideru. Inače je sasvim ok ukusa dok ga otvoriš, ali čim prenoći ... Jel do ambalaže, il do mlijeka...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#13 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Prije otprilike, pola godine, MEGGLE je reklamirao svoje proizvode sa tv. reklamom nešto kao OD SADA, PA NADLJE, NAŠI PROIZVODI, NAŠE MLIJEKO JE ISTO KAO U EVROPI.

Savršeo je bilo jasno da nešto ne štima sa mlijekom u BiH, općenito.

Kao proizvodjač, (Naročito onaj koji prikuplja mlijeko) moraš biti pošten i odgovoran jer to piju djeca, generacija koja raste i svi ostali. Ne smiješ kloramfenikol preventivno trpati u mlijeko ukoliko ima bruceloze okolo. Kad-tad, narod i potrošači će shvatiti i sve će propasti, od turizma do školstva,...ma sve. Nemamo razloga za život, za bilo kakvu drugu djelatnost ako nam djeca umiru,....
Kapitalist

#14 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by Kapitalist »

karanana wrote:
Kapitalist wrote:Nije mi jasno kako imas problem sa Super Brand-om a ne sa Megle mlijekom jer se proizvode u istoj fabrici?
a znaci i "nase mlijeko" je iz bihaca?
ne razumijem kako to po zakonu nisu morali napisati na tetrapak.

catxlux ti je dao odgovor da ne ponavljam! :)
and

#15 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by and »

mislim da kod nas i te kako zakazuje prva linija odbrane,a to bi trebale biti laboratorije za kontrolu svega onoga što ulazi u bih.mislim da bi se hitno trebalo ulagati u te laboratorije,dugoročno to je puno jeftinije nego liječenje tumora koji su u bih u strašnom porastu.
kako objasniti,recimo,da se najviše mlijeka u bih uvozi iz hrvatske,koja proizvodi mlijeka za 50%vlastitih potreba.pa šta to nama izvoze?
chengaba

#16 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by chengaba »

I ja pijem "nase mlijeko", ali do sad nisam primjetio vezu sa mojim problemom.
Inace kad cugam, dodjem kuci, napravim sendvic, popijem casu mlijeka, i probudim se sasvim normalno, ali otkad pijem nase mlijeko, vec tri puta mi se desilo da nakon smijesne kolicine alkohola pocnem povracati usred sna i sl. :-D :-D
Btw, mislim da je na pakovanju naseg mlijeka studeni potok, koji se nalazi iza Bjelasnice.

A inace, mlijeko koje ima rok trajanja po nekoliko mjeseci NE MOZE biti zdravo.
Uvijek nam je profesorica hemije na fax-u govorila da kupujemo mlijeko koje traje dva dana jer nema prezervativa koji izmedju ostalog mogu izazvati i netoleranciju na laktozu.
karanana

#17 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by karanana »

ali mi nije dao odgovor kako to da na etiketi ili na pakovanju nema osnovnih informacija kao recimo porijeklo proizvoda. sta, ako je superbrand onda ne mora postovati pravila etiketiranja?
joj i ovaj superbrand znam mi ide na neku stvar, sta je definicija superbranda? a ima tema o tome.
PipiDugaDevetka

#18 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

http://www.fsa.gov.ba/bs/faq.php
Web. stranica Agencije za sigurnost hrane ima i e-mail adresu namijenjenu nama, raji, da postavljamo pitanja. Inače, oni se bave kojekakvim projektima dok narod boluje, a bogami i umire. Sve što mi odgovore, dojavim na ovu temu. Pišite im i vi!
PipiDugaDevetka

#19 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

I odmah, na početku, problem. Prijavio se na njihovu mailing listu da primam vijesti što objave, kad ja tamo, da potvrdim mašini da aktivira moju registraciju, a ono, međutim, THE WEB PAGE CANNOT BE FOUND!
catxlux

#20 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by catxlux »

karanana wrote:ali mi nije dao odgovor kako to da na etiketi ili na pakovanju nema osnovnih informacija kao recimo porijeklo proizvoda. sta, ako je superbrand onda ne mora postovati pravila etiketiranja?
joj i ovaj superbrand znam mi ide na neku stvar, sta je definicija superbranda? a ima tema o tome.
jutro :)

ne mogu ti odgovoriti za etikete jer to nije moj fah, ali mogu pojasnit malo ovo oko super branda..
Super brand oznaka uz ovo mlijeko NIJE isto što i ova oznaka Image

Naime, prije nekih 3 godine formirano je udruženje bh proizvodjača i privrednika koji su na tržište plasirali listu "super brand" proizvoda koji su trebali komparirati stranim proizvodima, prvenstveno CJENOVNO, i svi su imali oznaku super brand i nije bilo jasno navedeno ko je proizvodjač i morali su biti najjeftiniji u klasi. To je ovo mlijeko, zatim postoje jaja 10/1, meso sušeno, kikiriki, keks petit itd. Koliko je meni poznato, kompariranje stranim proizvodima KVALITETOM nije bio prioritet ;-)
Amazonka27

#21 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by Amazonka27 »

i mene veoma interesuje. ne tvrdim nego slutim da je do njega, pa otvorih temu da vidim imal' jos neko sa slicnim problemom, i evo...vidis...ljudi uposte ne znaju ni ko je proizvodjac. Da imam dijete, nakon ovih postova bi ipak bila malo opreznija...

koja je procedura da se uradi analiza ovog mlijeka i kome se obratiti?
karanana

#22 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by karanana »

pa ja bih vjerovatno prvo kontaktirao veterinarski fakultet.
scooter21ba

#23 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by scooter21ba »

ove superbrand oznake ma kakve one bile pa i ova gore prikazana je samo zamazivanje ociju
alo ba koji moras biti debil da bi povjerovao ovo superbrands dobar extra super proizvod
Topla voda

#24 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by Topla voda »

nase mlijeko,nasa stranka...jos nasa jaja fale
Amazonka27

#25 Re: "Naše mlijeko" - superbrand

Post by Amazonka27 »

proizvodi Megle Bihac :skoljka:
Post Reply