Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
SuperIdol

#1 Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by SuperIdol »

Molim pomoc. Nemam nikoga kome su mogu obratiti. I molicu samo ozbiljne komentare.

Jeste li ikada morali ili bili prinudjeni hodati po "drzavnim institucijama", skakati od saltera do saltera i traziti svoja prava? Jeste li ikada bili prinudjeni naprdjivati se sa salter - personana kojima je vrh intelekta reci: "A dje ces, jerane" :roll:

Jeste li ikada morali danima raznim uhljupima na tim istim pozicijama objasnjavati i ponavljati se ko papagaj i svaki put kad obrazlozite svoj problem, dobijete drugaciji odgovor. :oops: Licno sam se uvjerio kakva sva govna rade, sto u administraciji u policiji, sto u sudu, da je to cudo jedno nevidjeno. Danas sam se uvjerio da smo mi jedan otpad od sistema i da odavde treba da se bjezi sto prije.

Moj problem je sljedeci:

Imam vise neplacenih prekrsajnih kazni. Malo veci iznos. Mladost - ludost. :D Zadnji kazna mi je stigla sa suda pocetkom januara 2014, kada je postala i pravosnazna, Nisam se zalio. NIsam ni imao para, a ni volje da se natezem sa birokratijom, te je vrijeme prolazilo. Pratio sam prekrsajni zakon i nadao sam se zastari.
Ovaj novi prekrsajni zakon iz augusta 2014, clan. 100 kaze da se sve predhodne prekrsajne kazne brisu iz evidencije ako se u roku od 2 godine ne pocini novi prekrsaj, Znaci, ako te policija zaustavi i izda nalog, prekrsajna evidencija biljezi prekrsaj, i kad platis, priznao si isti, ali je evidentno da si pocinio novi preksaj i od tog momenta ti pocinje ponovo teci ovo vrijeme od 2 godine za zastaru starih neplacenih kazni.

Tako ja to shvatam. Clan 100 sam pokazao svakome kome sam danas pokucao na vrata, i od svakog sam dobio drugaciji odgovor.

CLAN 100 zakona o prekrsajima FBIH

(2) Pravnoj osobi, fizičkoj osobi, odgovornoj osobi kao i osobi
koja obavlja samostalnu poslovnu djelatnost - obrt, koja je
više puta bila kažnjena za prekršaj brisat će se ranije kazne
ako u roku dvije godine od dana pravomoćnosti odluke
kojom je izrečena posljednja kazna ne izvrši novi prekršaj,
odnosno ako pravna osoba, fizička osoba, odgovorna osoba
kao i osoba koja obavlja samostalnu poslovnu djelatnost -
obrt ne izvrši kazneno djelo koje sadrži obilježje prekršaja

Svakakve odgovore sam dobio. U PU Novo Sarajevo kazu, da sam pogresio shvatio ovaj clan, da se ovo odnosi samo na uvjerenje da nisam prekrsajno kaznjavan, a ne na kazne. A clan kaze drugacije. Jos su mi rekli da se ovaj rok od 2 godine odnosi samo na brisanje kazni iz prekrsajne evidencije, ali tek kad se plate kazne.. Po toj logici, ne mogu dobiti uvjerenje da nisam prekrsajno kaznjavan cak i ako me uhvate bez pojasa, i eto opet sam evidentiran u prekrsajnoj evidenciji. Nije mi logicno. :-)

Ona koza u sudu kaze, da se ovaj clan zakona odnosi samo na osobe koje imaju registrirani obrt ili doo, tj. ako ih inspekcija kazni, da poslije 2 godine mogu traziti da se brisu predhodne kazne. A to se to nikako ne odnosi na obicne gradjane. Jos se kune da je to tako. :lol:

Ona koza u Posti, u administraciji kaze da se ovaj clan odnosi samo na sankcije, a nikako ne na novcane kazne, jer su samo zastitine mjere, zabrana upravljanja sankcije, i one su mogu brisati, dok novcana kazna nije sankcija, te se ne moze brisati, te da ce sistem poslije 5 godina sam izbrisati kazne. :skoljka: :run:

Tacno je da je ce kazne SVAKAKO brisati, svaka ponaosob, cim protekne 5 godina od datuma pravosnaznosti svake od tih.

Tako pise u zakonu.

CLAN 102 zakona o prekrsajima FBIH4

(3) Novčana kazna neće se brisati iz prekršajne evidencije dok
se vodi kao dug u Registru novčanih kazni sukladno članku
102. ovoga zakona

(4) Novčane kazne i troškovi postupka evidentiraju se kao dug
u Registru novčanih kazni dok kažnjenik ne plati puni iznos
novčane kazne i troškova postupka. Novčana kazna i
troškovi postupka u svakom slučaju bit će brisani iz
Registra novčanih kazni po isteku pet godina od dana kada
je prekršajni nalog postao konačan i izvršan ili je rješenje o
prekršaju postalo pravomoćno i izvršno.

Ja to tumacim ovako. Ako nabijes kazne iz 2010, svaka od tih ce se brisati 2015. kazne iz 2011 brisu se 2016. ali ako u roku od pocinjenja zadnjeg prekrsaja u roku od 2 godine ne napravis novi, pa makar bilo prekoracenje, sve predhodne se brisu. Tako pise u zakonu.

Pomozite mi, molim vas ko dragog Boga. Ne mogu da vise obijam saltere i kancelarije po ovim institucijama.

Ko je u pravu? Ko je ovdje lud? :zoka:

Hvala Vam.
Last edited by SuperIdol on 09/12/2015 21:23, edited 1 time in total.
Danguba

#2 Re: Nasa uzasna administracija

Post by Danguba »

SuperIdol wrote:Molim pomoc. Nemam nikoga kome su mogu obratiti. I molicu samo ozbiljne komentare.
Pamet u glavu dijete.
Tvoje je da budes fin i da ne pravis prekrsaje a ako ti se slucajno i desi da budes savjestan gradjanin i platis taj prekrsaj a ne da trazis rupe u zakonu(za to su advokati).
Sve drugo je ''pakao''...kroz koji i sam prolazis.
Jednostavno, imas dvije mogucnosti. Ti si izabrao drugu i valjda si izvukao pouku. :wink:
SuperIdol

#3 Re: Nasa uzasna administracija

Post by SuperIdol »

Danguba wrote:
SuperIdol wrote:Molim pomoc. Nemam nikoga kome su mogu obratiti. I molicu samo ozbiljne komentare.
Pamet u glavu dijete.
Tvoje je da budes fin i da ne pravis prekrsaje a ako ti se slucajno i desi da budes savjestan gradjanin i platis taj prekrsaj a ne da trazis rupe u zakonu(za to su advokati).
Sve drugo je ''pakao''...kroz koji i sam prolazis.
Jednostavno, imas dvije mogucnosti. Ti si izabrao drugu i valjda si izvukao pouku. :wink:
Sve okej. Hvala na savjetu. Ali ipak zelim da rijesim ovaj pakao. Necu vise praviti gluposti, malo sam zreliji sad. Hocu samo da iskoristim svoje zakonsko pravo. Ja samo branim svoja prava. Ostalo me ne zanima.

Ali nikako ne mogu da dokazem da sam u pravu, i ovo me jebe citava tri dana, koliko se natezem sa raznim sluzbama. Postalo je opasno frustrirajuce.
Ratoborna Gljiva

#4 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by Ratoborna Gljiva »

kada treba udarit po narodu država je tu prva 100 policija ide da te hapsi radi 100 maraka
supercali

#5 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by supercali »

najveca glupost su zastare
ja bi uveo da nikad kazna ne zastarjeva makar nakon 100 godina platio kaznu
SuperIdol

#6 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by SuperIdol »

Ratoborna Gljiva wrote:kada treba udarit po narodu država je tu prva 100 policija ide da te hapsi radi 100 maraka
Ja sta sam prezivio za ova tri dana, koliko se jebem s njima, evo me na lexiliumu sam. Ali sigurno je da necu biti jebema stranka ovdje.
Ali jedna je stvar istina, u ovim sluzbama rade takvi kozojebi, da ih treba zakopat u zemlju, da istruhnu. Vise bi koristi ovaj svijet od njih vidio.
Dzaba sto ja njima nosim papir i citam zakon koji su pisali obrazovani ljudi, ali opet ne pije vode.
kakavdanakneiskustvu

#7 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by kakavdanakneiskustvu »

supercali wrote:najveca glupost su zastare
ja bi uveo da nikad kazna ne zastarjeva makar nakon 100 godina platio kaznu

slazem se,ljudi dolaze da provjere koliko ima do zastare kazni,nidje veze
Ratoborna Gljiva

#8 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by Ratoborna Gljiva »

SuperIdol wrote:
Ratoborna Gljiva wrote:kada treba udarit po narodu država je tu prva 100 policija ide da te hapsi radi 100 maraka
Ja sta sam prezivio za ova tri dana, koliko se jebem s njima, evo me na lexiliumu sam. Ali sigurno je da necu biti jebema stranka ovdje.
Ali jedna je stvar istina, u ovim sluzbama rade takvi kozojebi, da ih treba zakopat u zemlju, da istruhnu. Vise bi koristi ovaj svijet od njih vidio.
Dzaba sto ja njima nosim papir i citam zakon koji su pisali obrazovani ljudi, ali opet ne pije vode.
Seljak ima svoje zakone prvo zakon stranke pa onda ono što je seljo u glavi zaikelio da je tako, kako god nadjebavat se sa seljakom samo dovodi do toga da poželiš bacit bombu u kancelariju ili kOncelariju
kakavdanakneiskustvu

#9 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by kakavdanakneiskustvu »

@superidol,registar novcanih kazni i registar prekrsajnih evidencija su dvije odvojene baze,u registru n. kazni svaka kazna koja nije plaćena biti će obrisana 5 godina od datuma pravosnaznosti,u registru p. evidencija je drukcija stvar,u tim članovima koje si naveo pise nesto i o tome,radim na slicnim poslovima,tu bi trebalo da je zastara 2 godine od dana pravosnaznosti ako je kazna plaćena i ako lice nije napravilo prekrsaj po istom zakonu,npr. placena kazna po zakonu o JRiM,trebalo bi da u toj bazi,reg. p. evidencija kazna zastari za dvije godine ako lice nije napravilo prekrsaj po zakonui o JRiM,ta baza nema nikakve sa ostvarivanjem prava na reg. vozila,zamjenom ili prvom vađenju voz. dozvole
SuperIdol

#10 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by SuperIdol »

kakavdanakneiskustvu wrote:@superidol,registar novcanih kazni i registar prekrsajnih evidencija su dvije odvojene baze,u registru n. kazni svaka kazna koja nije plaćena biti će obrisana 5 godina od datuma pravosnaznosti,u registru p. evidencija je drukcija stvar,u tim članovima koje si naveo pise nesto i o tome,radim na slicnim poslovima,tu bi trebalo da je zastara 2 godine od dana pravosnaznosti ako je kazna plaćena i ako lice nije napravilo prekrsaj po istom zakonu,npr. placena kazna po zakonu o JRiM,trebalo bi da u toj bazi,reg. p. evidencija kazna zastari za dvije godine ako lice nije napravilo prekrsaj po zakonui o JRiM,ta baza nema nikakve sa ostvarivanjem prava na reg. vozila,zamjenom ili prvom vađenju voz. dozvole
sad sam stvarno zbunjen. Molim te objasni.
ho oponopono

#11 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by ho oponopono »

...gdje si ti vidio da je neko zajebao drzavu...?!

...do zastare ne moze doci ako je kazna izrecena...zastara postoji u slucajevima kad za navedeni prekrsaj jos nisi osudjen.... tipa ako zagube tvoj predmet ili se otegne tvoj predmet...jedino u tom slucaju moze doci do zastare, ali to je vjerovatnoca 0.01%...kao da ces dobiti na bingu kojeg ne igras nikad...prije ce te meteor opaliti...

...a posljedice upisa kazne u Registar novčanih kazni..

- nemogućnost registracije motornog vozila, izdavanja ili produženja važenja vozačke dozvole, učestvovanja na javnom tenderu, registraciji pravne osobe ili registraciji samostalne poslovne djelatnosti - obrta i promjena vlasništva motornog vozila sve do trenutka dok se ne uplati cjelokupan iznos novčane kazne...

...mani se ti lexiliuma, navuces se jos i na njega...pih... jebiga, moraces platiti...:pusi2:
HAVANA

#12 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by HAVANA »

Da je otpad od sistema,jeste...sto se vidi i iz tvog primjera.Ja konto neki stvaran problem kojih mnogo ima.U uredjenom sistemu ne bi ni postavljao ovakva pitanja,platio bi jer moras platiti,ako ne platis dodje ciko popise regal,kauc,rernu i televizor...i cao.
HAVANA

#13 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by HAVANA »

Sve mangupi a kad mangupluk dodje na naplatu,nidje mangupa.
KB9

#14 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by KB9 »

nakupio lola kazni i sad mu svijet kriv sav sto nije prije zavrsio sve tj kad je trebo
Cherry-Cherry

#15 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by Cherry-Cherry »

HAVANA wrote:Sve mangupi a kad mangupluk dodje na naplatu,nidje mangupa.
Baš tako. Onda je država kriva.
dobar osjecaj

#16 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by dobar osjecaj »

Prestala sam citati kad sam vidjela spajanje napravljenih prekrsaja, hinjske gotovo umobolne doskocice mladost-ludost da se opisu ponasanja koja me svakodnevno mogu stajati zivota, nadu za provlacenje i neplacanje kazni za napravljene prekrsaje i neku kritiku nase kakvegod administracije.

Bez obzira da li si izmislio situaciju ili pises o stvarnom iskustvu, lik iz tvoje price je sljam koji nema osnovu da se zali na administraciju. Lik iz uvodnog posta zasluzuje drzavu u kojoj zivi.
Visok Pritisak

#17 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by Visok Pritisak »

Ja bi ovom liku pikovit zabranio da pije, kamol lexilium.
Ovo je opasno po drustvo celjade, jos ga za volan pustit, pamet bye bye.
Kroz ovih sacicu postova koje je postao lik otkako se regao, tacno vidis koliko je kritican frajer.
Vec zamisljam ono djanersko histerisanje na salterima, natezanje, podizanje tona jerbo toboze, oni njemu ne odgovaraju kako je on zamislio da treba.
Relax djete, pij sto vise lexova, ucinices dunjaluku uslugu sa tim, sto manje socijalizacije i izlaska iz kuce, dobro okolini, a dobro i tebi :twisted:
KB9

#18 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by KB9 »

al maksuz otvorena tema liku da se izvuce sto lakse iz prekrsaja koje je pocinio i zali se kao on zrtva nakon prekrsaja koje je pocinio :lol:

ovo samo kod nas ima svega mi, mogli smo sergiju okrenut na forumu da ti skupimo i para da platis kazne, mozda ti administracija bude malo manje uzasna?
JThomas

#19 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by JThomas »

s neba pa u rebra, jedna tema o hapovima za spavanje a druga kako izbjeći kazne. jedina svrha - da raji digne pritisak.

a rukopis mi je jako poznat, isfurale teme tipa kako bi bilo da jednu guzim dok mi druga puši, pa malo pokušava biti kreativan.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by _BataZiv_0809 »

a ta sto pusi visi naglavacke s lustera
modem33

#21 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by modem33 »

JThomas wrote:s neba pa u rebra, jedna tema o hapovima za spavanje a druga kako izbjeći kazne. jedina svrha - da raji digne pritisak.

a rukopis mi je jako poznat, isfurale teme tipa kako bi bilo da jednu guzim dok mi druga puši, pa malo pokušava biti kreativan.

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

zadnja recenica je izjava "godine" :thumbup:
mario001

#22 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by mario001 »

Ovo je primjer kako administracija dobro radi
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#23 Re: Nasa uzasna administracija - kako rijesiti

Post by Chmoljo »

:-)
Locked