Jeste li ikada morali ili bili prinudjeni hodati po "drzavnim institucijama", skakati od saltera do saltera i traziti svoja prava? Jeste li ikada bili prinudjeni naprdjivati se sa salter - personana kojima je vrh intelekta reci: "A dje ces, jerane"
Jeste li ikada morali danima raznim uhljupima na tim istim pozicijama objasnjavati i ponavljati se ko papagaj i svaki put kad obrazlozite svoj problem, dobijete drugaciji odgovor.
Moj problem je sljedeci:
Imam vise neplacenih prekrsajnih kazni. Malo veci iznos. Mladost - ludost.
Ovaj novi prekrsajni zakon iz augusta 2014, clan. 100 kaze da se sve predhodne prekrsajne kazne brisu iz evidencije ako se u roku od 2 godine ne pocini novi prekrsaj, Znaci, ako te policija zaustavi i izda nalog, prekrsajna evidencija biljezi prekrsaj, i kad platis, priznao si isti, ali je evidentno da si pocinio novi preksaj i od tog momenta ti pocinje ponovo teci ovo vrijeme od 2 godine za zastaru starih neplacenih kazni.
Tako ja to shvatam. Clan 100 sam pokazao svakome kome sam danas pokucao na vrata, i od svakog sam dobio drugaciji odgovor.
CLAN 100 zakona o prekrsajima FBIH
(2) Pravnoj osobi, fizičkoj osobi, odgovornoj osobi kao i osobi
koja obavlja samostalnu poslovnu djelatnost - obrt, koja je
više puta bila kažnjena za prekršaj brisat će se ranije kazne
ako u roku dvije godine od dana pravomoćnosti odluke
kojom je izrečena posljednja kazna ne izvrši novi prekršaj,
odnosno ako pravna osoba, fizička osoba, odgovorna osoba
kao i osoba koja obavlja samostalnu poslovnu djelatnost -
obrt ne izvrši kazneno djelo koje sadrži obilježje prekršaja
Svakakve odgovore sam dobio. U PU Novo Sarajevo kazu, da sam pogresio shvatio ovaj clan, da se ovo odnosi samo na uvjerenje da nisam prekrsajno kaznjavan, a ne na kazne. A clan kaze drugacije. Jos su mi rekli da se ovaj rok od 2 godine odnosi samo na brisanje kazni iz prekrsajne evidencije, ali tek kad se plate kazne.. Po toj logici, ne mogu dobiti uvjerenje da nisam prekrsajno kaznjavan cak i ako me uhvate bez pojasa, i eto opet sam evidentiran u prekrsajnoj evidenciji. Nije mi logicno.
Ona koza u sudu kaze, da se ovaj clan zakona odnosi samo na osobe koje imaju registrirani obrt ili doo, tj. ako ih inspekcija kazni, da poslije 2 godine mogu traziti da se brisu predhodne kazne. A to se to nikako ne odnosi na obicne gradjane. Jos se kune da je to tako.
Ona koza u Posti, u administraciji kaze da se ovaj clan odnosi samo na sankcije, a nikako ne na novcane kazne, jer su samo zastitine mjere, zabrana upravljanja sankcije, i one su mogu brisati, dok novcana kazna nije sankcija, te se ne moze brisati, te da ce sistem poslije 5 godina sam izbrisati kazne.
Tacno je da je ce kazne SVAKAKO brisati, svaka ponaosob, cim protekne 5 godina od datuma pravosnaznosti svake od tih.
Tako pise u zakonu.
CLAN 102 zakona o prekrsajima FBIH4
(3) Novčana kazna neće se brisati iz prekršajne evidencije dok
se vodi kao dug u Registru novčanih kazni sukladno članku
102. ovoga zakona
(4) Novčane kazne i troškovi postupka evidentiraju se kao dug
u Registru novčanih kazni dok kažnjenik ne plati puni iznos
novčane kazne i troškova postupka. Novčana kazna i
troškovi postupka u svakom slučaju bit će brisani iz
Registra novčanih kazni po isteku pet godina od dana kada
je prekršajni nalog postao konačan i izvršan ili je rješenje o
prekršaju postalo pravomoćno i izvršno.
Ja to tumacim ovako. Ako nabijes kazne iz 2010, svaka od tih ce se brisati 2015. kazne iz 2011 brisu se 2016. ali ako u roku od pocinjenja zadnjeg prekrsaja u roku od 2 godine ne napravis novi, pa makar bilo prekoracenje, sve predhodne se brisu. Tako pise u zakonu.
Pomozite mi, molim vas ko dragog Boga. Ne mogu da vise obijam saltere i kancelarije po ovim institucijama.
Ko je u pravu? Ko je ovdje lud?
Hvala Vam.