Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Prpa.ba

#28051 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

Sistem centralnog grijanja je pogresno postavljen jer je infrastruktura predata javnoj kompaniji i predmetnom je zakonske regulative umjesto da postane vlasnistvo etaznih vlasnika u omjerima po grijnoj povrsini, a onda je na etaznim vlasnicima da organizuju upravljanje svojom infrastrukturom ili na slobodnom trzistu pronadju odgovarajuceg upravitelja koji ce to raditi u njihovo ime.

Ipak, i u tom postenom sistemu prevagu ima 51% vlasnicke kvadrature, pa se opet valja prilagoditi volji asocijacije vlasnika nekretnina. Zivjeti u stanovima i ocekivati sva prava privatnog vlasnistva nije moguce, objekti kolektivnog stanovanja tako se zovu s razlogom. Dio prava privatnog vlasnistva zamijenjen je za nize troskove i pristup kvalitetama zivota u gusto naseljenim podrucjima, mozda najefektivniji naziv za vlasnike stanova je vlasnici stanarskih prava.

Kome se ne svidja uvijek moze kupiti ili izgraditi kucu.
putokaz1

#28052 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

U Lukavcu postoje fizička lica koja nemaju grijanje,griju se na Drva ali odlukom Komunalnog preduzeća i Suda moraju plaćati grijanje
da li i u Sarajevu postaji takvo Situacija?
kluz franjo

#28053 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Nisam bio u prilici danas pratiti skupštinsku diskusiju o budžetu u KS, pa tako ne mogu ni komentarisati nastup zastupnika NS u pojačanom sastavu. U svakoj iole normalnoj parlamentarnoj demokratiji se budžetska diskusija smatra godišnjim vrhuncem političkog okršaja pozicije i opozicije.
Onako usput između obaveza, sam pokušao pratiti medijsko izvještavanje o toku sjednice i primjetio sam sljedeće.
Mediji i "medijski radnici" ne pridaju adekvatnu pažnju činjenici da se danas u KS odlučivalo o cca. 10% od ukupnih izdvajanja u BiH. Neki možda po zadatku (Federalna, Avaz, Klix, TVSA), a neki možda iz nesposobnosti (N1, RadioSarajevo). I to je tako. Nije iznenađujuće.
Ono što je za mene poražavajuće, jeste činjenica da relevantne opozicione stranke (a ovdje primarno mislim na najveću opozicionu u SKS) se mirno, tiho i podrazumjevajući "predaju" takvoj zadatoj činjenici i nisu preduzele nijedan korak da svojim viđenjem i stavovima utiču na ukupno medijsko izvještavanje o ovom događaju.
Koliko sam uspio pregledati, ni na zvaničnoj stranici NS, a ni na FB profilima zastupnika NS, nema ni jedne jedine riječi o budžetu KS teškom skoro 800 mio KM.
Pod takvim okolnostima, ne moraš biti čak ni Konaković da najgori budžet u istoriji KS "prodaš" kao najbolji.
zippoo87

#28054 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

ima po FB na profilima ovih iz NSa Sarajevo,da su predlozili 18 amandmana a da su im to odmah u startu odbili a kasnije su valjda kroz raspravu neki i usvojeni
dobro si ovo zapazio...ja nisam imao pojma da je danas na sjednici tema budzet za 2018 i niti jedan medij to nije spomenuo a istina nisu ni zastupnici opozicije...tek danas nakon sjednice a sada je vec kasno
Image

Image
kluz franjo

#28055 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

zippoo87 wrote:ima po FB na profilima ovih iz NSa Sarajevo,da su predlozili 18 amandmana a da su im to odmah u startu odbili a kasnije su valjda kroz raspravu neki i usvojeni...
To su ovi za gradski budžet (cca. 20 mio), a za 770 mio kantonalnog ništa.
Pri tome, vidio sam da su imali i amandmane - među njima i jako dobre u kontekstu drugačije politike i politika.
Ne znam. Možda su očekivali da će se objektivni uposlenik Avaza ili Klixa, suštinski pozabaviti amandmanima i pratećom diskusijom, i slijedeći "svetu novinarsku zakletvu" adekvatno izvjestiti javnost...
Da budemo načisto, ni SDP, ni DF nisu ispratili ovu temu, ali ako si najveća opoziciona, skupštinska grupa, imaš i najveće obaveze...
Šteta...
Prpa.ba

#28056 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

Polazis od toga kako bismo se ti i ja kao savjesni gradjani ukljucili u diskusiju o budzetu dok je politika umijece moguceg a politicke stranke su interesne grupe pojedinaca.

Jace medijsko negodovanje, skretanje paznje na odredjene rashode ili rafalno amandmansko djelovanje po budzetu bi moglo rezultirati, recimo u primjeru NS, preusmjeravanjem sredstava namijenjenih odredjenim kulturnim, obrazovnim i nevladinim institucijama negdje drugdje. U toj situaciji svi se odlucuju na kozmeticko djelovanje jer niko ne zeli na trziste rada. :)
kluz franjo

#28057 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Upravo suprotno.
Razmišljam čisto politički-pragmatično. Imaš tzv. vladajuću većinu, u kojoj jedan partner (SBB) javnost obavještava o napuštanju većine. Imaš premijera koji je u svađi sa svojom strankom. Imaš budžet sa najskupljom javnom upravom u istoriji KS. I imaš nervozu premijera, koji ničim izazvan, kreće tri dana prije sjednice da priča o 300 hiljada za neke generale, neke procese.
Niko se nije ni obazirao na "simboličnih" 300 hiljada pored 770 mio, dok on nije krenuo bacati dimne bombe...
Čisto politički-pragmatično, to je momenat kada pokušavaš pojačati i izvršiti maksimalni pritisak.
I slobodno sada u ovom scenariju zamijeni uloge i stranke i dimne bombe. Efekat je isti.
Imao si politički momenat, nisi ga adekvatno iskoristio.
zippoo87

#28058 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

intervju Marjanovica za SB
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/677 ... jestu.html
Profesore Marjanoviću, prije svega, kako je uopšte došlo da Vašeg ulaska u Našu stranku i zašto ste se odlučili baš za ovu političku opciju?

Mi u Bosni i Hercegovini stalno zazivamo promjene, no izgleda da većina onih koji o tome stalno pričaju primarno očekuju da te promjene donese netko drugi. Njihove riječi najčešće ne prate i njihova djela. Osobnog sam mišljenja da je u ovoj zemlji previše onih koji ostaju samo na riječima i nikada ne pokušaju barem dio toga realizirati. Stoga, ako već kritikujete postojeće stanje, recimo u obrazovanju, i stalno govorite da se stvari moraju mijenjati nabolje, onda imate i obavezu da svojim djelovanjem pokažete i dokažete kako je takvo nešto moguće. Vođeni tom idejom, u proteklom periodu, kroz djelovanje političkog pokreta IgG Socijaldemokrati okupili smo ekipu ljudi koja je spremna svojim radom, svatko u svojoj oblasti, da bude dio neke pozitivnije i proaktivnije političke scene. Ta ekipa je tražila partnera u tom projektu, ljude koji su svojim političkim djelovanjem dokazali da stoje iza svojih stavova i principa isto onoliko koliko mi stojimo iza svojih, ekipu koja je spremna da se uhvati u koštac sa svim nedaćama i izazovima koji nas čekaju u periodu pred nama. U razgovoru sa ljudima iz Naše stranke, kako onima koji zauzimaju neke od rukovodećih pozicija, tako i onima koji vrijedno i srčano rade na terenu, shvatili smo da imamo isti cilj i istu želju – ostati ovdje i boriti se da generacijama koje dolaze damo priliku da uživaju u dostojanstvenom životu u ovoj prelijepoj zemlji. Nakon kraćih razgovora smo shvatili da zajedničkim radom možemo postiči mnogo više u toj borbi, te nam nije bilo teško odlučiti da svoje djelovanje nastavimo kao dio tima Naše stranke.

Nedugo nakon objave da ulazite u Našu stranku pojavile su se špekulacije da bi ova stranka na izborima 2018. mogla otići i korak dalje te upravo Vas kandidirati za člana Predsjedništva, posebno uzimajući u obzir da ste i 2014., dok ste bili član DF-a, ozbiljno razmatrani kao kandidat za najvišu funkciju. Postoji li mogućnost da 2018. budete kandidat za člana Predsjedništva?

Dozvolite da budem kratak po ovom pitanju – nemam takvih ambicija! I da pojasnim onima koji pričaju kojekakve priče u kuloarima ili polujavno - u svojoj karijeri sam obnašao veliki broj funkcija, od šefa laboratorije, do direktora kompanije, prorektora, rektora, pa čak i ministra (mada to ne stavljam tako često u rezime) i nijedna mi nije bila poklonjena nego mi je povjerena na osnovu mog znanja i iskustva. Nijednu od tih funkcija nisam smatrao privilegijom, nego samo novom obavezom koju moram ispunjavati na najbolji mogući način. Zar netko uistinu misli da mi politika u tom smislu može priuštiti nešto što već nisam sam svojim zalaganjem stekao? Ako netko misli i vjeruje da sam pristupio Našoj stranci da bih sebi obezbijedio neku fotelju ili neku nezasluženu privilegiju – grdno se vara! Na našoj političkoj sceni je i previše lovaca na fotelje, besplatna putovanja, skupe mobitele i bijele hljebove i to nas je dovelo u ovi situaciju. Takvi se najviše plaše ljudi poput nas koji u ovu priču ulaze srcem i rasterećeni osobnih interesa jer za sobom imamo zaokružene karijere i usjehe koje smo ostvarili bez pomoći bilo koje stranke i interesne skupine.

Naša stranka jedina je politička stranka iz tzv. građanskog bloka koja kontinuirano bilježi rast podrške, što su potvrdili i lokalni izbori 2016. na kojima je ova stranka ostvarila najbolji rezultat do sada. Kakav izborni rezultat generalno očekujete za stranku 2018. i kakvu političku poziciju u budućnosti predviđate NS-u?

Naša stranka je svojim djelovanjem pokazala da populizam i osobni interes nisu jedini modeli koji se nude na našoj političkoj sceni. Stoga, nikoga ne treba iznenaditi rast potpore ovim djevojkama i momcima. Mislim da je svojim djelovanjem u proteklom periodu Naša stranka pokazala zrelost i sposobnost ne samo da bude jaka i konstruktivna opozicija, nego i da jasno istakne svoju kandidaturu za preuzimanje odgovornosti izvršne vlasti i to ne samo u Kantonu Sarajevo nego i šire. Tome u prilog ide i činjenica da dobar dio novih članova upravo dolazi iz Mostara, Tuzle, Bihaća, Cazina, Bosanskog Petrovca i drugih bosanskohercegovačkih gradova i sela. Uz dobru pripremu, iskrene namjere i jako mnogo truda siguran sam da Naša stranka može biti jedan od bitnih političkih faktora u ovoj zemlji, te glasnik tako željenih i prizivanih promjena na bolje.

Spominjete nove članove NS. No vašoj novoj stranci se često zamjera da je previše fokusirana na lokalna pitanja i da djeluje isuviše sarajevocentrično, zbog čega ima dosta slabiju podršku u drugim dijelovima zemlje u odnosu na Sarajevo...

Dobrim dijelom sam Vam već odgovorio i na ovo. Mislim da je Naša stranka uradila odličan posao u Sarajevu i da je sada pred svima nama veliki posao da takvo što uradimo na cijelom prostoru BiH. Naša stranka već ima odlične regionalne organizacije i u Tuzli, Mostaru, Bihaću, ali i drugim dijelovima BiH. Siguran sam da će dolaskom novih članova postojeće strukture biti još bolje i efikasnije. Mislim da su ljudi poput Peđe, Dennisa, Sabine, Edina i mnogih drugih koji su manje medijski eskponirani, ali koji su mnogo toga dobroga uradili, napravili strukturu i okruženje u kojem Naša stranka može i mora dalje napredovati. Stvarna snaga su ljudi na terenu koji svojom iskustvom sa jedne, te mladošću i energijom sa druge strane mogu mnogo toga dati. Stoga, ne sumnjam da će Selim, Mario, Neira, Amna, Vedran, Duško, Dino, Damir, Tarik i svi oni koji su sada postali dio ove obitelji dati sve od sebe da nastave taj rad u najboljem mogućem pravcu, i da promoviraju Našu stranku u jednu od vodećih institucija bh. političkih prostora.

Pokret na čijem ste čelu u svom nazivu sadrži riječ „socijaldemokrati“, a u jednom ste intervjuu izjavili da je socijaldemokratiji jedina politička ideja koja je za Vas potpuno prihvatljiva. Ipak, Naša stranka sebe striktno definiše kao socijalno-liberalnu stranku. Postoji li opasnost da dođe do ozbiljnijeg ideološkog neslaganja oko pojedinih pitanja između Vas i nekih drugih članova stranke?

Razmjena mišljenja i pozitivan sukob stavova su sasvim uobičajeni unutar jedne političke grupacije. Ne krijem da sam socijaldemokrata i da za mene to nije samo politički stav nego i način življenja. Vjerujem i siguran sam da ću tokom političkoga djelovanja u Našoj stranci imati priliku da branim te stavove i siguran sam da ćemo u tim diskusijama poštovati snagu argumenata a ne neki sitni osobni cilj. Našu stranku posmatram kao liberalno lijevo orijentiranu političku organizaciju koja okuplja ljude širokoh političkih nazora, od centra ka lijevome. Stoga ne očekujem da će moje „izraženo lijevo“ stajalište predstavljati problem za funkciniranje stranke. Naprotiv, vjerujem da upravo taj široki spektar političkoga promišljanja može biti izvor najboljih ideja i rješenja. Na kraju, ako mislite da sam ja „najljevlji“ u Našoj stranci, grdno se varate.

Koji su prema Vašem mišljenju ključni politički potezi i promjene koje je potrebno napraviti u BiH? Da sutra dođete na vlast, kojim pitanjima biste se posebno posvetili?

Kratko i jasno – obrazovanje! Ono je bit i ogledalo svakoga društva, ono je potencijal koji jednu državu može voditi ka prosperitetu ili ka propasti. Obrazovanje je u ovoj zemlji više od četvrt stoljeća bili sistematski uništavano i vrijeme je da se otrgne iz ruku kojekakvih manipulatora i političkih diletanata, te da se preda u ruke struke, tj. onih ljudi koji znaju, mogu i hoće da pruže našoj djeci sve ono što je nama bilo u tih 25 godina uskraćeno. To je jedini moj politički pravac jer duboko vjerujem da generacije koje dolaze zaslužuju mnogo više od onoga što su nama generacije prije nas ostavile.

Vjerujete li da bi 2018. stranke ljevice mogle doći na vlast? Kako uopšte gledate na ljevicu danas u BiH?

Vjerujem da mogu, ali isto tako sam svjestan da je pred ljevicom veliki posao koji treba započeti samokritičnim sagledavanjem i sankcionisanjem svega onoga ne tako dobroga što su pojedinci, pod plaštom ljevice radili u proteklom periodu. Nadalje, mislim da je vrijeme da se pojedinci pogledaju u ogledalo i kažu da su njihove političke karijere pri kraju, te da prepuste kormilo mlađim ljudima. Na taj način bi pokazali da su iskreni zagovornici ideje a ne samo osobnoga interesa kakvim ih njihovi suparnici predstavljaju, te bi svojim strankama skinuli jedno veliko breme koje im donose.

Često se u javnosti govori i o ujedinjenu ljevice i potrebi jedinstvenog bloka, no čini se da upravo lični sukobi i animoziteti lidera lijevih stranaka glavna kočnica tome. Je li ujedinjena ljevica uopće moguća ovakvom odnosu snaga i šta bi to uopće trebao biti osnov jedinstvenog lijevog bloka?

Vjerujem u ujedinjenje ljevice, ali u ujedinjenje oko ideje, principa, programa i modela funkcioniranja a ne oko podjele vlasti i fotelja. Jasno vidim kapacitet u svakoj od stranaka koji djeluju lijevo od centra, i to na cijelom prostoru BiH i siguran sam da se model zajedničkoga djelovanja može uspostaviti na principu slobode, solidarnosti i jednakosti i svega onoga na čemu pravi i iskreni ljevičar teži. Dakle, ako ljevica želi da bude snažna i želi da bude prihvaćena kao bitan i ozbiljan faktor u vođenju ove države u budućnosti morat će se prije svega pročistiti i konsolidovati iznutra, te dokazati da je opće dobro bitnije od sitnih osobnih interesa pojedinaca. Kao iskreni ljevičar vjerujem da je to moguće, a vrijeme pred nama će pokazati da li su ta moja nadanja bila realna.

Kako tumačite pitanje izbornog zakona, koje je postalo jedno od gorućih političkih pitanja u BiH, i koje prijeti da ozbiljno destabilizuje državu? Političari iz HDZ-a otvoreno najavljuju da će spriječiti implementaciju izbornih rezultata ukoliko se ne usvoji izborni zakon po njihovoj mjeri...

HDZ, SDA i njihovo dugogodišnji partneri iz Federacije BH i Republici Srpskoj će sve učiniti da ostanu na vlasti. Neće prezati ni od toga da mijenjaju zakone samo da bi obezbijedile svoj dio kolača u budžetskim tokovima narednih godina. Oni sada traže aboliciju od svojih nedjela, traže neku vrstu oprosta i traže novu priliku. Čitajući izjave pojedinih lidera, tačnije lidera HDZ-a i SDA u kojima se posipaju pepelom, te u kojima govore kako je ova zemlja zaslužila više od njih, ne mogu da se suzdržim a da ne kažem da su u pravu. Za sve loše što nam se dešavalo u proteklih 25 godina krivi su isključivo oni i nitko drugi! Ova zemlja jeste zaslužila mnogo više od njih i ova zemlja ne zaslužuje njih na tim pozicijama i, ako žele dobroga Bosni i Hercegovini, najbolje bi bilo da se sami povuku sa pozicija koje obnašaju. Naravno, nisam toliko naivan da povjerujem da će me poslušati. Naprotiv, vjerujem da će sve učiniti da ostanu na vlasti. Stoga i ne treba da čudi njihovo zalaganje glede novoga izbornog zakona, jer im je taj igrokaz bitan i neophodan da opet bez ikakve odgovornosti troše novac poreskih obveznika, i otimaju sve ono štp pripada rudarima, penzionerima, učiteljima, studentima, policajcima, seljacima i svima onima koji zbog „vođinih“ paušala, savjetnika i skupih limuzina jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Svojevremeno ste kao ministar obrazovanja, nauke i mladih u Vladi Kantona Sarajevo stekli velike simpatije, posebno među mladim, kako svojom nekonvencionalnom pojavom i istupima, tako i potezima koje ste pravili. Priznati ste stručnjak u svom poslu, niste kompromitovani, s izuzetkom vrlo kratkog angažmana, suštinski ste novo lice u politici. S druge strane kritičari će Vam najčešće upravo to zamjeriti, što nemate dovoljno iskustva u politici i dolazite iz jedne potpuno drugačije struke. Šta profesor Damir Marjanović donosi kao političar?

Dobro ste primijetili, iza mene je duga karijera znanstvenika, profesora, rektora, prosvjetnog radnika, studenta, momka u uniformi.... Duboko vjerujem da se zalaganjem, trudom, predanim radom i principijelnim stavovima može sve postići. Vjerujem u dijaloge i razgovore i u činjenicu da ne postoji problem bez rješenja. Znanost me je naučila da nikada ne prihvatam da neki rezultat zaustavi moje djelovanje, već da se ono mora nastaviti ali u nekom drugom pravci i pod nekim drugim modelom. Dio toga ste imali priliku da već vidite u prošlosti. Naime, iako sam se odrekao ministarskih pozicija i bjelih hljebova, iako sam napustio poziciju člana predsjedništva jedne od stranaka koja je tada mnogo toga obećavala u smislu neke osobne koristi, nisam odustao od svog političkog djelovanja, jasnoga izražavanja mišljenja i kritikovanja svega onoga što treba da se kritikuje, ali i hvaljenja svega onoga što je za pohvalu. Iako nisam bio zvanično u političkim vodama u protekle 4 godine, imam osjećaj da nikada nisam više radio na terenu i da nikada nisam bio više politički angažovan. Stoga sam i osjetio potrebu da dio tog iskustva i energije opet usmjerim i u zvanični politički rad zajedno sa svojim kolegicama i kolegama iz Naše stranke. Šta donosim kao političar? Teško je na to odgovoriti, to bi ipak trebali drugi procijeniti, i pozitivno i negativno! Pa možda će biti lakše da vam kažem šta ne donosim, a što „krasi“ mnoge koji sebe zovu političarima u ovoj zemlji. Ne donosim jeftin populizam, nekompetentnost, neodgovornost za svoja djela, skrivanje iza tuđih leđa, kukavičluk, dvoličnost, nacionalizam, klijentelizam, lažni patriotizam... Sve to jednostavno prezirem i zbog toga sa sobom donosim borbu protiv svega toga.

Na samom smo kraju godine. Kako vidite situaciju u zemlju, kao kakva zemlja će Bosna i Hercegovina dočekati 2018. godinu?

Izuzetno tešku ali ne i bezizlaznu. Pravi ljudi na pravom mjestu ovu zemlju mogu povesti u mirnije i sigurnije vode. Vjerujem da je došlo vrijeme za to!
jefff

#28059 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jefff »

Al ga moze i drobiti.
kiligonzales

#28060 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kiligonzales »

Imam 3 pitanja.

Kako se u sliku mladolikih aktera ove stranke uklapa Selim Beslagic?
Zasto on u stranci kada nosi ratno naslijedje i nije omiljen lik u manjem entitetu?
Dali mislite ici po glasove u manji entitet? :D
Hakiz

#28061 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

kiligonzales wrote:Imam 3 pitanja.

Zasto on u stranci kada nosi ratno naslijedje i nije omiljen lik u manjem entitetu?
Kontrapitanje:

Imaš sve mlade ljude koji su rođeni poslije rata. Ali ti je platforma jedinstvena BiH. Kako bi prošao u manjem entitetu?

Polako, prvo puzati, pa hodati, pa trčati, pa preskakati prepone.
horkesh

#28062 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by horkesh »

Hakiz wrote:
Pa sagraditi kosmodrom i poslati prvu bh. raketu na Mjesec.

Odmah poslije toga će građanska stranka u RS-u moći da se nada uspjehu.
ušće

#28063 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ušće »

Sve dok NS postavlja sebi pitanje( ako postavlja) kako bi prošla u RS ostat će stranka koja može dobaciti od Kozije ćuprije do Čengić vile,a ako i dalje bude Sabina Čudić određivala pravac i djelovanje ...mrka kapa :sad:
Hakiz

#28064 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

horkesh wrote:
Hakiz wrote:

Dokle ba da se mi prilagođavamo?

Imaš ideju ili (politički) proizvod. Ideš sa njom. Ko hoće da te podrži, dobro je. Ko neće, neće. Nemoguće je sve zadovoljiti, tako da ne treba ni pokušavati. Ako u RS-u ne žele stranke kao što su NS, imaju izbor između Dodika ili nasljednika Karadžića i Mladića (sa primjesama Šešelja). Ako ljudi u RS-u žele tako, ako im se sviđa taj pogled na svijet, to je njima na dušu.
horkesh

#28065 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by horkesh »

Hakiz wrote:
horkesh wrote:
Hakiz wrote:

Imaš ideju ili (politički) proizvod. Ideš sa njom. Ko hoće da te podrži, dobro je. Ko neće, neće. Nemoguće je sve zadovoljiti, tako da ne treba ni pokušavati. Ako u RS-u ne žele stranke kao što su NS, imaju izbor između Dodika ili nasljednika Karadžića i Mladića (sa primjesama Šešelja). Ako ljudi u RS-u žele tako, ako im se sviđa taj pogled na svijet, to je njima na dušu.
Đe si reise :-D

Upravo tako, ne treba ni pokušavati.
putokaz1

#28066 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

NS je imala tamo partnera NSP tamo je prvi Lider NS Bajić
Hakiz

#28067 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

horkesh wrote:
Hakiz wrote:
horkesh wrote:

Đe si reise :-D

Upravo tako, ne treba ni pokušavati.
Mislio sam da na to da idu svojim putem u RS-u, pa ko glasa za njih, glasa. Nisam mislio da ne pokušaju u RS-u.
kiligonzales

#28068 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kiligonzales »

Hakiz wrote:
kiligonzales wrote:Imam 3 pitanja.

Kontrapitanje:

Imaš sve mlade ljude koji su rođeni poslije rata. Ali ti je platforma jedinstvena BiH. Kako bi prošao u manjem entitetu?

Care pitanja su logicna.

Selim Beslagic je sinonim odbrane Tuzle, na njega blagonaklono ne gledaju Srbi iz RS, a bome ni iz Srbije. Njega bi cekao isti scenarij kao i Jurisica da se pomolio u Srbiju.
Ako je stranka imala imidz stranke koja nije opterecena ratnom tematikom i naslijedjem, logicno je pitati zasto Selim u Našoj stranci?
I isto tako je logicno pitati kako sa Selimom u manji entitet?

Platforma stranke jeste jedinstvena i gradjanska BiH, ali niko ne zeli praviti politicko samoubistvo otvoreno pozivajuci po RS ljude u ovu opciju, za pocetak bi u RS bio i benifit da se poziva na odgovorno politicko ponasanje i tako se djeluje ukoliko se ostvari bilo kakav izborni rezultat NS u RS.

Da su se i u FBIH vise drugima nego sobom izborni rezultat bi im izostao. Ovako izgledaju kao tiha voda koja se sprema polako da povalja brijegove.
zippoo87

#28069 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

pa nije stranka neka apstrakcija ,stranka su LJUDI
koga naci u RSu da ce javno i bez ustezanja gurati principe gradjanske stranke u totalitarnom sistemu kakav je RS ?
pa istina je da su neki pokusavali i da su odustali zbog ugrozenosti vlastitih zivota i integriteta

tamo mozda ima drugacijih po nekim pitanjima ali po pitanju srpstva,cetnistva,ratnih zlocinaca,mitoloske historije ...tu su svi isti i to se vidi i po djelovanju stranaka iz RSa...cim su nacionalna pitanja,tu su svi kao jedno...cak i kada su svjesni da rade pogresno,opet su zajedno u odbrani "srpstva",mada ne znam od cega ga brane,valjda od samih sebe

ako neko od vas misli da je lahko biti "ostali" u RSu,neka samo uzme zastavu BiH (ovu sadasnju,ne ljiljane) i prohoda glavnom ulicom kroz Banjaluku,vidjeti ce kako ce rezati na njega a moguce i napasti ga...pa neka onda prica kako je nesto lagano
ja ljetos bio u BL i prica mi stanovnica BL,kaze kod njih su prvo na tapetu te nacionalisticke budalastine pa onda sve ostalo
zippoo87

#28070 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

pojacanja u Mostaru,sirenje se nastavlja
https://www.klix.ba/vijesti/bih/nasa-st ... /171227038
putokaz1

#28071 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

Pojačanjima treba vremena da se uigraju
Kantonalni Pragovi su za NS visoki
Broj glasova osim KS mora biti utrostručen
jefff

#28072 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jefff »

Strah me da ne pobijede
putokaz1

#28073 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

jefff wrote:Strah me da ne pobijede
Ne može pobjediti može biti druga u 6 Općina u FBIH
4 gradske+Ilidža+Gračanica
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#28074 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Sretna Nova Godina svim članovima , simpatizerima i glasačima Naše stranke kao i svim aktivnim forumašima na ovoj temi.

Našoj stranci prevashodno želim da joj se sve unutrašnje razlike smjesta izmire kako bi sebi i glasačima dokazali da su spremni da mijenjaju ovaj grad nakon oktobra 2018 godine.
Pedja Kojovic

#28075 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Svima puno zdravlja, srece, hrabrosti i mudrosti u 2018.

p.k.
Locked