Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Hakiz

#27976 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

cadburry wrote:
Hakiz wrote:Zamislite u predizbornoj kampanji NS pokrene inicijativu u Skupštini Kantona Sarajevo da se zabrani Toplanama da naplaćuju paušal od 40% onima koji su se skinuli sa sistema grijanja.

Da li bi to išta pomoglo u prikupljanju većeg broja glasova?
Moj glas ne bi dobili.
A kada bi inicijativa glasila da Toplane imaju pravo da naplate paušal, ali da moraju platiti korištenje prostora vlasniku stana kroz čiji privatni prostor pružaju svoju infrastrukturu a koji nije u sistemu grijanja? A cijena iznajmljivanja je "slučajno" u visini paušala...

Pa očigledno kršenje zakona pri naplati RTV takse kroz račun za struju. Zakon kaže da se jedna komunalna usluga nema pravo naplatiti kroz račun druge usluge. I niko, pa ni NS, da pokrene to pitanje na nekom od sudova. Ako su za legalnost, onda bi trebali iz principa da pokrenu to pitanje. Pa ako sud, Ustavi ili Vrhovni odluče da je to zakonito, onda OK. Da se razumijemo, ja sam za plaćanje RTV takse i plaćam je. Ali na ovaj način je, kako mi se čini, nezakonito.

I da, pitanje zašto ovo ispostavljam NS-u, a ne drugima. Pa, drugi su se dokazali kako ne treba. Pa mi je ovo test, ako NS bude kako očekujem, njihov sam. Ako budu isti kao ostali, sretno im i doviđenja.

Dakle, moja dilema za izbore 2018. je glas NS-u ili nevažeći listić. A stav NS-a na moja pitanja će riješiti dilemu.

Naravno, ja sam i samo moj glas ne znače ništa, neće se NS meni prilagođavati (pun intended), ali eto, pitanje principa.

Mislim da su ovo važnija pitanja za pojedinca (koji je glasač) od velikih političkih dilema kao što su promjene ustava, entiteti, konstitutivnost, NATO, EU itd.
O'zone
Globalni moderator

#27977 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by O'zone »

Selim je ime i politička veličina u BiH. Prošao je kroz sve sisteme i sigurno ima šta pametno reći i predložiti.
zippoo87

#27978 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

Reisova

#27979 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Reisova »

Nego, pun pogodakda Damira Marjanovica, pametan momak I vratio nam je Djeda Mraza u KS :)
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#27980 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

Image

:thumbup: :thumbup:

pomalo iznenađujuće, ali ipak mi je drago što je selim konačno napustio sdp. u našoj stranci će se dobro snaći i dosta će pomoći.

već sam pročitao da mu nije cilj da bude na listi ili nekoj isturenoj poziciji, što samo pokazuje kakav je to insan. :thumbup:
tutku

#27981 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by tutku »

zippoo87 wrote:vi neki ovdje ocekujete da se stvari same od sebe dese,da se recimo stranka sama od sebe prosiri na cijelu BiH
mene samo zanima,kako to vi ocekujete ?
pokusavalo se ,radilo na tome,radi jos uvijek ali to uvijek moraju biti ljudi lokalci,koji su spremni da rade i prosire ideju u svom gradu,selu,kantonu...na svom podrucju uglavnom
ono sto je vrh stranke uvijek radio a radi i sada,je da ce doci iz Sarajeva u bilo koje mjesto,dati podrsku tim ljudima,ohrabriti ih i popricati sa njima...da se ideja siri ali glavnu stvar moraju raditi clanovi tj. lokalci i u NSu tu nema ono evo ti milja,napravi odbor tu i to je to do izbora,pa onda evo opet milja za pakete i ostalo
NS ne radi tako...jer bi onda bili SDA,HDZ,Lijanovici a ne NS
e tu lezi najveci problem u sirenju stranke...nas narod je postao potpuno apatican,lijen,nezainteresovan za svoj zivot,da je to nevjerovatno...ja mislim da mi ovdje skoro svi imamo neki oblik psihickog poremecaja i da su samo nama logicne stvari nelogicne
onda ima tu i velike kolicine straha kod ljudi,prvenstveno u selima i nije nimalo lahko bosti se sa rogatim...dakle ,trebaju jaki i sposobni ljudi,da se nesto napravi a da to nije kradjom glasova,kupovanjem paketa,davanjem 20 KM za glas i ostalo
zato se NS sporo siri...jer ne igra po istim pravilima kao ostali...ja sam u kampanji 100 puta cuo od ljudi,kada dodjes i predstavljas program,da te pitaju ima li kakvih paketa,piva,hrane...znaci ljudi to ocekuju kod nas i na osnovu toga daju glas...a velika vecina i ne konta ovu nazovi "visoku politiku" ...ali nije to problem,problem je sto su lakovjerni i sto neki po 15 godina traze vodu ili rasvjetu u selu i jos nema a obecavali im kule i gradove
jednostavno,tesko je ljudima reci da je nesto drugo bolje,kada oni 20 godina kusaju kalju i sama pomisao na neko ukusnije jelo je njima nepoznanica i ne zele da kusaju...e tako i narod
kada se sve ovo podvuce,najveci problem BiH i jeste u velikom broju starije populacije,koja uvijek glasa isto i njih je nemoguce promijeniti a drugi problem su mladi,koji nikako ne izlaze na izbore i onda imamo situaciju da bukvalno penzioneri kroje zivot mladima
vjestina je u odnosu na okolnosti ovakve kakve su ipak napraviti pomak. A pomak NS u sirenju na BiH u odnosu na protek vremena od 10 godina ipak nije zadovoljavajuci. Slazem se da je narod-gradjani sit svega i apatican, voli kukati na kafama a nisu spremni nista konkretno poduzeti i u konacnici sami smo odgovorni zbog cjelokupne situacije, no to jednoj ozbiljnoj politickoj stranci ne treba biti prepreka, vec samo izazov koji se u 10 godina moze i morao do sada preci. U konacnici, kolikogod to bilo nekonvencionalno i netipicno za NS, mozda je i trebalo ljudima obezbijediti hrane pica kako bi se malo motivirali da pokrenu lokalne odbore, jer cilj stranke treba da bude vlast, a u dolasku na vlast ne vidim sta je problem koristiti se i mehanizmima koji su blizi nasem narodu.
tutku

#27982 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by tutku »

kluz franjo wrote:
tutku wrote:... Marjanovic je nesumnjivo primjer kvalitetnog kadra, koji je jos uvijek u politickom smislu mlad i ne smatram ga nekim preletacem, bez obzira na njegove ranije angazmane. Beslagic s druge strane, ipak rekao bih korak unazad. Nema sumnje kako je njegovo ime priznato i moze privuci glasove u TK i ukoliko su se time vodili u NS, to je apsolutno legitimno, no bojim se da nisu imali u potpunosti u vidu koje su nuspojave ako krenu takvim putem. Prije svega mislim na gubitak povjerenja kod odredjenog broja glasaca koji su im davali glasove upravo iz razloga sto su stvarali nove, mlade ljude na lokal politickoj sceni.
...
Puno je teza iznešeno, ali da se zadržim na jednoj koja se provlači zadnjih par dana.

Pokušaću to matematički da pojasnim, matematika je precizna nauka.
NS će vrlo vjerovatno u 6 kantona ponuditi liste kandidata za kantonalne skupštine. U dodatnih 5-6 izbornih jedinica će dati liste za federalni parlament i u barem 2-3 za državni parlament.
Za navedenih 13-15 kandidatskih lista je potrebno nekih 70 kvalitetnih kandidata.

Jedini razlog za bojazan, kako će učlanjenje Marjanovića i Bešlagića negativno uticati na pojavu mladih ljudi iz NS-a na kandidatskim listama, bi samo po jednoj ekstremnoj teoriji mogao biti opravdan.

Kojović je doveo Marjanovića (eksperta za genetički inžinjering), kako bi Bešlagića klonirao u 70 primjeraka.

Kako mislim da je ta teorija malo vjerovatna, ja se radujem da će na tim listama ipak biti imena poput Topuz, Handžić, Tiro, Lemezan, Baralija, Zuko, Trepanić itd, itd...
Nema greske s matematikom. Medjutim, cinjenica je kako ce ovdje Beslagic uzeti potrebni politicki prostor unutar NS - koji je vec skucen, a koji je potreban za razvoj nekom mladom novom licu ispred NS. Svakako da ulazak Beslagica ima dosta pozitivnih strana, pisano je o tome ovdje, narocito govoreci o njegovom ugledu u TK, medjutim ipak ovime se mijenja i imidz stranke, nista nuzno lose, ali fakt.
jalijas74

#27983 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jalijas74 »

Mene su kao visegodisnjeg glasaca izgubili.
Prije svega zbog te centralitacije i guranja onde gdje ide (kako bi se namaklo sto vise para u stranku) dok su mjesta na kojima se zaista moze raditi i ima potencijala da se privuku glasaci tatalno zapostavljena.
Zatim je tu Pedjina sutnja oko zatvaranja bolnice Abdulah Nakas cekalo se da se vidi kojih ce glasova biti vise pa da se opredjeli za stranu.
I jos ovo posljednje jel Albin metno tamo nekoj pa time povrijedio neku dobroj drugarici ovoj iz vrha stranke ili nije ?! :evil:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#27984 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

O'zone wrote:Selim je ime i politička veličina u BiH. Prošao je kroz sve sisteme i sigurno ima šta pametno reći i predložiti.
Selim Beslagic ne moze biti novitet i rjesenje ni u vlastitoj mjesnoj zajednici to je apsurd.

Ipak odredjeni broj ljudi ce glasati za NS zbog njega - dobro , vazno je zbog Federacije i to je to.

Ocekivati da ce Selim Beslagic zeljeti ostati bez uticaja u NS-u je iluzorno a SDP I DF vec imamo.
Pozdrav.
O'zone
Globalni moderator

#27985 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by O'zone »

sabina1 wrote:
O'zone wrote:Selim je ime i politička veličina u BiH. Prošao je kroz sve sisteme i sigurno ima šta pametno reći i predložiti.
Selim Beslagic ne moze biti novitet i rjesenje ni u vlastitoj mjesnoj zajednici to je apsurd.

Ipak odredjeni broj ljudi ce glasati za NS zbog njega - dobro , vazno je zbog Federacije i to je to.

Ocekivati da ce Selim Beslagic zeljeti ostati bez uticaja u NS-u je iluzorno a SDP I DF vec imamo.
Pozdrav.
Čovjek je rekao da neće, više puta je ponovio da neće, evo i jutros je članak tu u kome dva puta ponavlja da neće i da je red na mlađe

https://www.klix.ba/vijesti/bih/selim-b ... /171218140

Može slagati, zašto da ne..Međutim Vi ste ga već stavili na izbornu listu bez iako trenutno stanje govori u potpunosti suprotno...Malo apsurdno zar ne?

Ponavljam, Selim je čovjek sa dosta iskustva u politici i ubjeđen sam da može dati korisne savjete i prijedloge predsjedništvu NS-a i samim time njegov pristup stranci je po meni pozitivna stvar.

LP
putokaz1

#27986 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

NS se ''pojačava''
Mijenja tim kao d apočinje odpočetka
Dosad su ulazili provjereni kadrovi sad je krenulo ''Svako može''
Marjanović,dvoje DF-''SDA'' ovaca,pa profesorica Delić,sad i Bešlegić
Bit će još
Radikalni preokret
Dosad je bilo idemo na ideologiju,na ''popularnost'' stranke,polako ćemo rast ali od sad idemo po što više mandata i ''pokušati'' stvoriti koaliciju
NS+SDP+DF+GS++++++++
I Dobiti Premijera KS?!
Koliko može donijeti rezultata Zajednička lista Mirsad Čamdžić Selim Bešlagić i još poneko poznat može Preletjeti prag ali može podsjećati i na USD SDU da ''krade'' glasove od ostalih ''Lijevih'' stranaka ili da prođe prag pa taj 1 ode s SDA(taj 1 od novo pridošlica)
Novo pridošlice ili preletači su i najopasniji Primjeri Jurićke i Miladina SDP-SDU-USD....
i Nijaz Duraković je bio SDP SBIH SDU i sa SDA,pa čak i sam SDP je bio s SDA i DF te ovi ''Nezavisni iz DF''
Osobe koje kruže USBS SDP DF NS ili SDP DF ili SDP SDU USD ili SDP SBB DF su najopasnije,takvi će za par milja preletiti u SDA
Nekoliko novih članova je mač za dvije oštrice šta ti vrijedi zastupnik Bešlagić koji će uzet mandat preć u ''Nezavisne'',osnovat stranke ili se vratiti SDP
Dosad je relativno malo NS zastupnika ili vijećnika napuštalo stranku ili postalo ''nezavisno'' ali ovi ''Nezavisni'' DF će opet to uraditi i Selim isto i Damir možda,Kao da svi očekuju od NS nagli skok koji i baš nije realan ,Skok DA ali manjeg ili srednjeg inteziteta
Na TK u Gradu(Gračanici) NS može biti opet prva ali Periferija svih Općina TK je još uvjek pod kontrolom SDA pa i SDP
walk_M-A-N

#27987 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by walk_M-A-N »

Postavio sam konkretno pitanje hoće li NS opet podržati Konakovića i nema odgovora.
Gledao sam amandmane za budžet KS, imaju smisla, ali to su samo sitnice.
Pa da okrenemo onda na ovu političku priču koju svi više vole od konkretnih pitanja.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/67 ... ranka.html
Kako ovaj poznati pro Nato i neoliberalni novinar loži NS da ne skrene ni malo sa čisto liberalnog puta.
sabina1

#27988 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

O'zone wrote:
Čovjek je rekao da neće, više puta je ponovio da neće, evo i jutros je članak tu u kome dva puta ponavlja da neće i da je red na mlađe

Može slagati, zašto da ne..Međutim Viste ga već stavili na izbornu listu bez iako trenutno stanje govori u potpunosti suprotno...Malo apsurdno zar ne?

Ponavljam, Selim je čovjek sa dosta iskustva u politici i ubjeđen sam da može dati korisne savjete i prijedloge predsjedništvu NS-a i samim time njegov pristup stranci je po meni pozitivna stvar.

LP
"Mi" ga nismo nigdje "stavili" - hvala.
Visak glasova sa TK Nasoj stranci nije naodmet...
Bilo kakav uticaj Selima Beslagica na zbivanja je potpuno nepotreban...

Lijep pozdrav.
O'zone
Globalni moderator

#27989 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by O'zone »

sabina1 wrote:
O'zone wrote:

Može slagati, zašto da ne..Međutim Viste ga već stavili na izbornu listu bez iako trenutno stanje govori u potpunosti suprotno...Malo apsurdno zar ne?

LP
"Mi" ga nismo nigdje "stavili" - hvala.
Visak glasova sa TK Nasoj stranci nije naodmet...
Bilo kakav uticaj Selima Beslagica na zbivanja je potpuno nepotreban...

Lijep pozdrav.
"Vi" kao persiranje ne "Vi" kao množina

Lp
sabina1

#27990 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

O'zone wrote:
"Vi" kao persiranje ne "Vi" kao množina

Lp
U oba slucaja nije do mene :thumbup:

Nema potrebe za persiranjem...
Vitezanin

#27991 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Vitezanin »

Ja od svega ovdje primjećujem, barem kad su u pitanju ekonomski principi, da NS fakat gubi liberalni pristup. Ili si liberalan ili nisi. Šta NS, po pitanju ekonomskih politika, nudi novo u odnosu na npr SDP ili čak božesačuvaj SDA? Sad ništa. Baš sam razočaran potezima i "idejama" NS-a po pitanju ekonomskih politika. Ni zere hrabrosti.

Ostalo - ok. Ne znam zašto bi bilo ko očekivao da bi NS mogla biti u nekim verzijama koalicija bez nekog od ovih velikih igrača. Morat će prije ili kasnije surađivati s njima.
Hakiz

#27992 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

O'zone wrote:Selim je čovjek sa dosta iskustva u politici i ubjeđen sam da može dati korisne savjete i prijedloge predsjedništvu NS-a i samim time njegov pristup stranci je po meni pozitivna stvar.

LP
Savjete može davati kao vanstranačko stručno lice. Ne ulazi se u stranku samo da bi se savjetovalo, to je vjerovatno od strane NS-a marketinški potez, lijepo je imati u stranci poznato ime. A za Bešlagića ne znam, možda je poželio vratiti se u politiku, možda misli da mu je jedino još politika ostala da ostavi neki veći trag iza sebe, a i neka dobro plaćena pozicija u Kantonu, Federaciji, Državi nije na odmet. Biće veća penzija.
cadburry

#27993 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cadburry »

Hakiz wrote:
cadburry wrote:
Moj glas ne bi dobili.
A kada bi inicijativa glasila da Toplane imaju pravo da naplate paušal, ali da moraju platiti korištenje prostora vlasniku stana kroz čiji privatni prostor pružaju svoju infrastrukturu a koji nije u sistemu grijanja? A cijena iznajmljivanja je "slučajno" u visini paušala...

Pa očigledno kršenje zakona pri naplati RTV takse kroz račun za struju. Zakon kaže da se jedna komunalna usluga nema pravo naplatiti kroz račun druge usluge. I niko, pa ni NS, da pokrene to pitanje na nekom od sudova. Ako su za legalnost, onda bi trebali iz principa da pokrenu to pitanje. Pa ako sud, Ustavi ili Vrhovni odluče da je to zakonito, onda OK. Da se razumijemo, ja sam za plaćanje RTV takse i plaćam je. Ali na ovaj način je, kako mi se čini, nezakonito.

I da, pitanje zašto ovo ispostavljam NS-u, a ne drugima. Pa, drugi su se dokazali kako ne treba. Pa mi je ovo test, ako NS bude kako očekujem, njihov sam. Ako budu isti kao ostali, sretno im i doviđenja.

Dakle, moja dilema za izbore 2018. je glas NS-u ili nevažeći listić. A stav NS-a na moja pitanja će riješiti dilemu.

Naravno, ja sam i samo moj glas ne znače ništa, neće se NS meni prilagođavati (pun intended), ali eto, pitanje principa.

Mislim da su ovo važnija pitanja za pojedinca (koji je glasač) od velikih političkih dilema kao što su promjene ustava, entiteti, konstitutivnost, NATO, EU itd.
Pitanja koja ti adresiraš mogu biti pitanja na kojim će Naša stranka diferencirati svoju politiku - da li će ići u lijevo, ka socijalističkim/kolektivističkim politikama ili će ići ka liberalnim/individualnim politikama. Za mene je ideja centralnog grijanja fenomenalna ideja i Toplane osiguravaju najefikasniji, najredudantniji i ekološki najprihvatljiviji oblik zagrijavanja grada. Sistem nije zamišljen baš da ti nosiš ćumur na treći sprat zgrade jer je eto to kao tvoje vlasništvo i ti možeš raditi u njemu šta hoćeš. Ako NS se odluči da nastavi ići lijevo insistirat će na tome da Toplane nastave širiti svoju infrastrukturu, povećavati broj priključaka, graditi nove kotlovnice i na svaki način demotivisati korisnike koji imaju mogućnost da koriste Toplane, a odbijaju tu mogućnost. Ukoliko svoju politiku budu bazirali na liberalizmu i stave prava vlasništva i prava potrošača ispred interesa cijelog grada, onda će problemu pristupati iz perspektive iz koje ti gledaš na stvari. Naravno, nit će se oni meni nit će se tebi prilagođavati, ali ako krenu prvim putem, na moj glas mogu računati. Ako krenu drugim putem, ima i drugih lijevih stranaka, pa jel.
zbiljovski

#27994 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zbiljovski »

Nekako su mi ovi transferi u Našu stranku previše "izvještačeni" i plod dugotrajnih pregovora i razgovora vrha stranke sa Bešlagićem, Marjanovićem i drugima, što samo po sebi govori da to nije bio prirodan slijed događaja, odnosno trendovski rast stranke.

Teško je dati pravu dijagnozu transfera Bešlagića u NS ? Mislim, taj čovjek je cijeli život bio SDP i sutra nek se Nikšić mrdne ( što je i sam indirektno rekao ), on će spakovati kofere i vratit se u SDP, što opet donekle govori da je ovaj potez NS-a, ustvari nezreo i privremenog karaktera.

Treća stvar u okviru ovih transfera, ono što im ja lično najviše i zamjeram je činjenica da u svoje redovne dovode uglavnom osobe sa dugotrajnim političkim stažom, koje su se afirmisale u drugim partijama, a što je u suštinskoj suprotnosti sa onime, čime nas "spinuje" Kojović, nove snage, mladi ljudi, novi politički projekti i slično.

"Uzimati" od DF-a, SDP-a i drugih lijevo orjentisanih / građanskih političkih opcija glasove i kadrove je direktan udar i unošenje nemira u iste te opcije, što za produkt može imati generalno lošiji izborni rezultat građanskih stranaka na izborima iduće godine. Drugim slovima napisano, šta će građani imati od 1000 glasova više, koje će NS dobiti u TK-a, zbog transfera Bešlagića, ako SDP i DF ne uspiju dobiti većinu u Skupštini TK-a ?

Kao neko ko donekle podržava Našu stranku, a što sam u nekoliko navrata pisao, lično im zamjerim na ovim "izvještačenim transferima", mislim da bi i oni trebali više raditi kao i SDP, npr. transfer Ačimoviča i evo u subotu čitam najavljuju ulazak još nekoliko desetina visoko istaknutih građana RS-a u SDP. To je posao, to je priča i samo inkluzijom takvih ljudi građanske političke opcije mogu pobjediti na izborima 2018. godine, a sa ovakvom "transfer politikom", NS ustvari radi na miniranju takvog projekta.

Zar je moguće da nisu u stanju izbaciti neko novo, uspješno, a dosad apolitičko ime ? Za mene je ovo lov u mutnom, od čega ni Naša stranka, a ni građani neće imati nikakve koristi. . .
jefff

#27995 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jefff »

IDEOLOŠKO LUTANJE NAŠE STRANKE: Krajnje je vrijeme da odluče jesu li socijalistička ili liberalna stranka!
Ono što u širem društvenom kontekstu ostaje činjenica jeste da je Naša stranka u izboru između toga da bh. društvu pruži sveobuhvatan, izgrađen i jasan liberalan koncept ili da, poput većine drugih stranaka, pravi neprincipijelne kompromise i koristi se političkim i društvenim populizmom radi pokušaja jačanja vlastite pozicije, izabrala drugo.

Mini market

18. Dec. 2017 Prije 23h

0

Naša stranka proteklih dana prilično pompezno i uz veliku pažnju javnosti predstavila je niz kadrovskih noviteta. Najzvučnije ime među njima svakako je univerzitetski profesor Damir Marjanović, koji je zajedno s članstvom svoje Incijative grupe građana Socijaldemokrati IgG, postao novo lice ove stranke. Zajedno s njim, od zvučnijih imena u stranku su stigli i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo Mario Vukasović i Neira Dizdarević. Nekoliko dana kasnije novi zvučan transfer: u Našu stranku ušao je čuveni bivši načelnik Tuzle Selim Bešlagić.

Ono na šta Naša stranka računa s ovim kadrovima, prije svega s Marjanovićem i Bešlagićem je da će, zahvaljujući popularnosti koju uživaju u narodu, povećati broj glasova i ojačati kao stranka, posebno nakon davanja ostavke na sve funkcije unutar stranke bivšeg predsjednika Dennisa Gratza i ljudi bliskih njemu.

Problem koji, međutim, Naša stranka može imati s novim članovima između ostalog je i ideološke prirode. Većina stranaka u BiH nisu jasno ideološki profilisane, te u svom članstvu sadrže pojedince često i dijametralnih ideoloških pogleda i shvatanja, ali ujedinjenih u cilju ostvarivanja ličnih interesa kroz politiku. No, Naša stranka nije odlučila krenuti tim putem. Od osnivanja su se brendirali kao socijalno liberalna stranka. Socijalni liberalizam je politička ideologija koja podrazumijeva da sloboda pojedinca zahtijeva i određeni stepen „socijalne pravde“, odnosno, za razliku od klasičnog liberalizma smatra da se pored zaštite „slobode, života i imovine“ uloga države mora proširiti i na one intervencionističke politike koje će podrzaumijevati pomoć najugroženijim pojedincima kroz politike poput univerzalne zdravstvene zaštite i dostupnog obrazovanja, te određenog stepena redistribucije društvenog bogatstva. No mimo toga, socijalni liberali generalno podržavaju ograničenu državu, tržišnu ekonomiju i protive se državnom vlasništvu u privredi.

Iako se da diskutovati koliko je Naša stranka dosljedno ispunjavala sebi zadanu ulogu socijalno liberalne stranke, posebno uzimajući u obzir da sve ove godine nisu ponudili sveobuhvatan politički program koji bi bio zasnovan na toj matrici i da su predlagali neka izrazito populistička rješenja (poput uvođenja porezna stope od 30% na plate preko 2.500 KM mjesečno, kazne doživotnog zatvora, itd...), činjenica je da sve vrijeme insistiraju na ovom ideološkom opredjeljenju. U tom smislu je Naša stranka odnedavno postala i članica ALDE, saveza liberalnih evropskih stranaka, koji između ostalog kao svoje vrijednosti ističe i zalaganje za jedinstveno evropsko tržište i slobodnu trgovinu na globalnom nivou.

Postavlja se pitanje kako se novo članstvo u to sve uklapa. Pokret Damira Marjanovića u svom nazivu je sadržavao riječ „socijaldemokrati“, a sam lider je izjavljivao da je socijaldemokratija za njega „jedina prihvatljiva opcija“. Legitimno, no socijaldemokratija je u krajnjoj liniji ipak različita od liberalizma, pa i socijalnog, a u nekim pitanjima i gotovo potpuno nepomirljiva. Korak dalje ide njegov saradnik iz pokreta Tarik Kapetanović, također novi član NS. Godinama (uglavnom neuspješno) pokušavajući da se politički i javno afirmiše, između ostalog piše i blog na kojem laički afirmiše pozicije radikalne ljevice, ukratko: otpor privatizaciji, međunarodnim finansijskim institucijama, NATO savezu i općenito "zapadnom imperijalizmu".

I Mario Vukasović kao nova snaga ove stranke, u mlađim je danima bio član radikalno ljevičarske organizacije u Sarajevu JOSD, predvođene kontroverznim novinarom Vukom Bačanovićem, koja se u prvom redu zalagala za provođenje socijalističke revolucije u društvu i rušenje kapitalističkih ekonomskih odnosa u BiH!

Selim Bešlagić, iako već u poznim godinama, u Tuzli sigurno uživa određen kredibilitet, no koliko se zaista u priču o socijalnom liberalizmu uklapa osoba koja je svoju bivšu stranku, SDP, kritikovala između ostalog i zbog toga što „nije dovoljno socijalistička“?

Vrijeme će pokazati da li će novo članstvo u doglednoj budućnosti u Našu stranku unijeti ideološke, ili vjerovatno prije interesne trzavice, kao što se već desilo s prethodnom garniturom. No to je svakako unutrašnja stvar stranke i principijelnosti njihovih kadrova .

Ono što u širem društvenom kontekstu ostaje činjenica jeste da je Naša stranka u izboru između toga da bh. društvu pruži sveobuhvatan, izgrađen i jasan liberalan koncept ili da, poput većine drugih stranaka, pravi neprincipijelne kompromise i koristi se političkim i društvenim populizmom radi pokušaja jačanja vlastite pozicije, izabrala drugo.

Da li će im ovaj izbor donijeti konkretne koristi u povećanju broju glasova, pokazat će izbori. Ono što je pak sigurno jeste da će na ovaj način izgubiti liberalna ideja. Liberalizam je, kao i u svakoj ozbiljnoj demokratiji, prijeko potreban politički koncept u BiH kao srednji put između mahom bezidejnog ljevičarenja koji lešinari na jugonostalgiji s jedne i konzervativizma u etnonacionalnom ruhu s druge strane.

Iako je na njegovoj afirmacija Naša stranka i pored svog opredjeljenja do sada ponudila vrlo malo, s ovakvim potezima i to malo će očigledno uskoro postati ništa.

(Danijal Hadžović)

Tagovi:

DAMIR MARJANOVIĆ

PEĐA KOJOVIĆ

NAŠA STRANKA

LIBERALIZAM

Vezane vijesti
POLITIKA

DAMIR MARJANOVIĆ, ČOVJEK OD KOJEGA STRAHUJE DRAGAN ČOVIĆ: „Politika ljudi na vlasti se svodi na izazivanje kriza…“

17. Dec. 20170

MINI MARKET

MARJANOVIĆ STIGAO KAO ZAMJENA ZA GRATZA: Kakva je politička sudbina poražene struje u Našoj stranci?

10. Dec. 20170

MINI MARKET

NAŠA STRANKA GA ODMAH BACA U VATRU: Damir Marjanović bit će kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva 2018.?

09. Dec. 20174

POLITIKA

POJAČANJA U ZIMSKOM PRIJELAZNOM ROKU: Damir Marjanović novi član Naše stranke

09. Dec. 20172

PreviousNext
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LISTA KOMENTARA
DODAJ KOMENTAR
Trenutno nema komentara za ovaj članak!
zippoo87

#27996 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

a i vi ste malo neozbiljni
pa ne moze se to tako gledati i ocjenjivati...ako ne uradi jednu stvar koju neko misli da je ispravna,odmah ide izostanak podrske
po toj logici onda svi trebamo glasati za SDA,jer je Bake neki dan rekao ono sto je rekao u Beogradu

podrska ili izostanak podrske nekoj stranci treba da se bazira ne mandatu i uradjenom ili neuradjenom u tom mandatu,a ne ovako iskljucivo kako vi neki pisete

sto se tice NSa i ovih zadnjih "zbijanja redova",mislim da ce ovo dati rezultate a glavno je da se krenulo na vrijeme,pocelo se sa okrupljavanjem biraca i u narednom periodu treba pojacati snagu na izradu konkretnih politika kao i na trazenje dobrih imena za kandidatske liste
sto se Sarajeva tice,tamo vec ima puno etabliranih mladih politicara u NSu i tu nece biti problema ,Mostar takodjer...Baralija je jedna od najboljih novih zena u politici,vrlo pametna i elokventna i veliki radnik i borac
na TK ce biti zanimljivo vidjeti kako ce se sve odigrati...jer su i izborne jedinice u TK nelogicne,tako da Gracanica iTuzla nisu i istoj izbornoj jedinici
sve u svemu,NS napreduje a i nacionalisti ne spavaju,eno Covic vec bacio "koscuru" o trecem entitetu u nedjelju i vec pocinju predizborne budalastine
vrapcic

#27997 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vrapcic »

horkesh wrote:
kluz franjo wrote:Evo ispadoh "jurišnik" NS.
Stvarno neočekivano :)
Pa i jeste neocekivano, oni koji duze prate ovu temu ce se sjetiti g. Kluza i njegovih kritika NS :) :)
I rovovske borbe sa Pedjom da mu ovaj odgovori na pitanje.. :mrgreen: :mrgreen:
Ali neka, Franjo je super lik, svaka cast!
Hakiz

#27998 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

cadburry wrote:
Hakiz wrote:
cadburry wrote:
Moj glas ne bi dobili.

Pitanja koja ti adresiraš mogu biti pitanja na kojim će Naša stranka diferencirati svoju politiku - da li će ići u lijevo, ka socijalističkim/kolektivističkim politikama ili će ići ka liberalnim/individualnim politikama. Za mene je ideja centralnog grijanja fenomenalna ideja i Toplane osiguravaju najefikasniji, najredudantniji i ekološki najprihvatljiviji oblik zagrijavanja grada. Sistem nije zamišljen baš da ti nosiš ćumur na treći sprat zgrade jer je eto to kao tvoje vlasništvo i ti možeš raditi u njemu šta hoćeš. Ako NS se odluči da nastavi ići lijevo insistirat će na tome da Toplane nastave širiti svoju infrastrukturu, povećavati broj priključaka, graditi nove kotlovnice i na svaki način demotivisati korisnike koji imaju mogućnost da koriste Toplane, a odbijaju tu mogućnost. Ukoliko svoju politiku budu bazirali na liberalizmu i stave prava vlasništva i prava potrošača ispred interesa cijelog grada, onda će problemu pristupati iz perspektive iz koje ti gledaš na stvari. Naravno, nit će se oni meni nit će se tebi prilagođavati, ali ako krenu prvim putem, na moj glas mogu računati. Ako krenu drugim putem, ima i drugih lijevih stranaka, pa jel.
Da se razumijemo, koristim centralno grijanje i bez obzira na trenutnu cijenu ne bih ga mijenjao.

Ali, ako neko hoće da prestane koristiti neku uslugu, mora to moći uraditi u potpunosti. Bilo to grijanje, struja, voda itd. Sve ostalo, nemogućnost potpunog otkazivanja neke usluge je po meni prevara, pljačka, kršenje prava i potrošača i privatnog vlasništva itd.

Stranka koja podržava ili "zatvara oči" pred tom prevarom, ne zaslužuje podršku.

A za svakodnevni život građana mislim da su takva pitanja bitnija od velikih tema i da bi se stranke morale više pozabaviti njima. Ja polažem velike nade u NS, ali ako na ovakva pitanja ne odgovore, onda ću se pitati, šta su to oni drugačiji?

Voio bih vidjeti ne stav da su na primjer za zaštitu okoline, nego da tačno i precizno napišu: Ako mi pobijedimo, ili ako možemo uticati, naš plan je da zakon o zaštiti okoline izgleda ovako, zakon o šumama ovako, o vodama ovako, o komunalnim uslugama ovako, o radu, o zdravstvenoj zaštiti ovako, o ovome-onome ovako itd. A ne "Naši principijelni stavovi o poštovanju okoline, ljudskim pravima, ulasku u EU itd su sljedeć". To ništa ne znači. Treba to malo, lažem, treba to podosta precizirati i konkretizovati.

Pa tako o svim temema, to jeste barem onim koje su najatraktivnije za većinu pojedinca u svakodnevnom životu.

Za sada sam najbliži njima, iako nisam baš pristalica centra (mislim da je NS više centar malo ulijevo nego prava ljevica ili klasični lijevi centar), ali lijevi su ovdje skoro pa mrtav konj kojeg tjeraju.

Treba im dati šansu, ali meni treba nešto konkretno da me pogura.

Ostali znaju svoje, možda nisam u pravu, ali sada tako razmišljam.
vrapcic

#27999 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vrapcic »

cadburry wrote:
Hakiz wrote:Zamislite u predizbornoj kampanji NS pokrene inicijativu u Skupštini Kantona Sarajevo da se zabrani Toplanama da naplaćuju paušal od 40% onima koji su se skinuli sa sistema grijanja.

Da li bi to išta pomoglo u prikupljanju većeg broja glasova?
Moj glas ne bi dobili.
Ni moj.
kluz franjo

#28000 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

zbiljovski wrote:...
"Uzimati" od DF-a, SDP-a i drugih lijevo orjentisanih / građanskih političkih opcija glasove i kadrove je direktan udar i unošenje nemira u iste te opcije, što za produkt može imati generalno lošiji izborni rezultat građanskih stranaka na izborima iduće godine.
...
Zar je moguće da nisu u stanju izbaciti neko novo, uspješno, a dosad apolitičko ime ? Za mene je ovo lov u mutnom, od čega ni Naša stranka, a ni građani neće imati nikakve koristi. . .
Interesantna teza, sa kojom se ne slažem u potpunosti. A pokušaću da pojasnim zašto.

U slučajevima Marjanović/Vukasović/Bešlagić već zadnjih godinu-dvije ne možemo govoriti o kadrovima DF-a ili SDP-a. Tu se nadam se slažemo.
Takođe potencijalne glasače, koji bi u zadnjih godinu-dvije iz nekog razloga dali svoje povjerenje navedenim ličnostima, možemo prije smatrati razočaranim/rasutim/suzdržanim glasovima nego glasovima SDP/DF.

Ako posmatramo SDP, DF i NS kao jednu postizbornu grupaciju (što je po mom mišljenju poželjno) onda trebamo težiti maksimalnoj mobilizaciji glasača koji teže tim opcijama. Smatram da je i za SDP i mobilizaciju tog glasačkog tijela bolje što se npr. Bešlagić odlučio aktivno podržati NS, nego da je ostao slobodno levitirajući kritizer unutarstranačkih odnosa. A glasovi koje on možda može privući u konačnici ostaju unutar iste postizborne grupacije.
Bitno je samo da i SDP i DF i NS u kontinuitetu rade u cilju obezbjeđenja što veće podrške za to postizborno partnerstvo.

Da pokušam ovo u ciframa (na primjeru spomenute Tuzle i TK)
2010. na općim izborima SDP samostalno za TK dobija 67.000 glasova ili 30,7%
2014. u situaciji opšte i kanibalizirajuće konfrontacije SDP/DF, ove dvije stranke zbirno dobijaju 52.000 glasova ili 24,7%

A kako to izgleda kada konfrontacija nije tako međusobno destruktivna?
2012. na lokalnim izborima SDP samostalno u Tuzli za gradsko vijeće dobija 30,7% ili 12.500 glasova, a 2016. SDP i DF zbirno 37% ili 17.300 glasova.

Ja svakako navijam za što bolji izborni rezultat i SDP-a i DF-a i NS-a.
Locked