Po zaslugama. Mi živimo kako živimo zbog ljudi koji su između 10 i 25 godina u politici. Neki su krivi za ovo, neki bi napravili bolje ali nisu imali priliku, neki ovako, neki onako.kluz franjo wrote:Stvarno cijenjeni kolega Hakize (čitati bez ironije).Hakiz wrote:Jedna od najvećih zamjerki politici je ta što nema novih lica, što stalno gledamo iste face već 25 i više godina.
A onda dođe vijest da je Selim Bešlagić postao član NS-a...
NS ispade kao Sarajevo. Kada neka rok grupa dođe ne samo pred kraj karijere, nego članovi skoro pa pred kraj života, kada ih svi zaborave, kada postanu irelevantni, onda se pojavi plakat kako se u Sarajevu događa spektakl, ta grupa gostuje ovdje.
Doduše, u Sarajevo ni tada ne dolaze, ali eto...
Mene stvarno izbacuje iz takta kada se (po mom mišljenju) vrlo razumni i slobodnomisleći ljudi "utapaju" u matrice i društvene boksove koje nam žele definisati ovi novopečeni, a polupismeni "intelektualci" i univerzalno jeffftini maystori politike.
"Zamjerka politici, nema novih lica" - "Krunski dokaz je Bešlagić".
A gdje je su u toj priči "novih lica" npr. Neno Zuko i Aldijana Smailhodžić iz Goražda, Irma Baralija i Marinko Šanje iz Mostara, ona cura iz Gračanice (zippoo nam može pomoći sa imenom), kompletan USK i Vibor Handžić, Amela Topuz, Vildana Bešlija, Nihad Uk, Lemezan sa Ilidže... I brojni, brojni drugi.
Ako postoji stranka "novih", mladih lica, onda je to NS.
(A Bešlagić navodno želi, da isključivo svojim rejtingom i angažmanom "da vjetar u krila" čitavoj priči.)
Po mom mišljenju "nova", a kvalitetna lica su tu. Razmisliš, izađeš i zaokružiš.
Evo ispadoh "jurišnik" NS. Ali ima i druga dimenzija (moja omiljena). Za par dana je npr. sjednica SKS sa temom budžeta 2018.
Vjeruj mi da ću je ispratiti i posmatrati i ponašanje i argumentaciju ove "pojačane" ekipe.
Na političkoj sceni isti ljudi, što na istim mjestima, što samo mijenjaju partije u kojima su, u TV emisijama isti intelektualci i "intelektualci" 25 godina pričaju istu priču. Čak i kada je ono šta govore "ugodno mom uhu" dosadili su. Psi laju, karavani prolaze.
Kako kaže ona izreka, ne možeš praviti mir sa onima koji su vodili rat. Ne mora to biti bukvalno. Ako i oni koji su htjeli da naprave bolje u 25 godina to nisu uspjeli, neće nikada.
Ja ću se opet vratiti na moj prethodni post. Neki 70-godišnjak ima na staroj deviznoj štednji 5.000, 10.000, 20.000 koje ne može koristiti, a od penzije od 350 KM mora dati za lijekove 200, za režije 250, za hranu 200, itd. Nije on zainteresovan za promjenu političke paradigme, promjene ustava i ostale velike teme. Omogućiti mu treba da dođe do svog novca da bi mogao živjeti onom malo godina što mu je ostalo. Zajebi velike teme, hajde da se pomogne ljudima da prežive svakodnevni život.
Osim ako idemo da se borimo samo za mlade koji mogu čekati 10, 20 ili 30 godina da im se pomogne. A ostali, pa kada odu u penziju, metak u čelo. Ionako su prestali biti produktivni pa ih treba eliminisati da ne smetaju drugima. Sorry, mama, tata, baba, deda, smetate.
Dosta više.