Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
zippoo87

#27126 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

malakh wrote:
zippoo87 wrote:
malakh wrote:
prvi put kada naša stranka uđe u vlast značiće i gašenje stranke.
ne mora nuzno znaciti gasenje ali iskreno i ja cekam da se udje u vlast pa da se onda vidi kako stvari stoje konkretno
neke stvari koje si iznio su tacne ali kao sto si i sam zakljucio,sve varira od odbora do odbora i to je donekle i uredu,jer ne moze vrh stranke nametati sve odborima,svaki odbor je prica za sebe i imaju drugacije (a iste) probleme

ali eto,ja se iskreno nadam da ce sta konkretnije biti 2018. i da ce tada sve karte izaci na cistac a onda ako se nista ne desi,definitivno traziti kartu u jednom smjeru odavde

u vrhu stranke ima sujetnih ljudi,tu se slazem sa tobom...ali to je problem u svakom primjeru,takvih imas na poslu,u rodbini,medju prijateljima,...
Pedja i Denis Gratz su najbolje osobe u NSu i nisu niti sujetni niti nerealni
naravno da može vrh stranke nametati odborima i u slučaju naše stranke bi poželjno bilo da se neki mehanizmi nametnu od strane predsjedništva. pustiti odbore da budu autonomni strijelci znači i nužno gašenje stranke.

ja ne sumnjam u peđu, dennisa, sabinu i edina, ali kada se zagrebe ta caklina onda ispod naiđeš na tešku hrđu.

ali da više ne trolam temu, zadržat ću se na dosad izrečenom.
vrh stranke bude upoznat sa svim i sa stavovima i sa razlozima i ovo ima logike,ako znamo da ista stranka nije ista od odbora do odbora,onda tako i neke stranke kojima ime i ne zvuci pouzdano,nekada imaju ljude sa kojima se moze raditi i koji zele raditi ...naravno ne mislim tu na SDA,HDZ i takve

ovaj stav je bio nakon ovih zadnjih lokalnih izbora a ne znam kako ce i sta biti za 2018. i nakon izbora
Novak20

#27127 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Hajmo reći da je dijagnoza tačna. Imamo li terapiju ?

https://www.nasastranka.ba/kojovic-grad ... a-ona-ode/

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Predrag Kojović reagovao je na izvještaj o radu Vlade Federacije za prethodnu godinu.

„Odsustvo sposobnosti u redovima Vlade Federacije i političke volje unutar vladajuće koalicije osnovnu su uzroci zastoja svih reformskih procesa. Zaista je teško shvatiti taj neuspjeh, ako se uzmu u obzir povoljni vanjski faktori, koji su ih dočekali na početku mandata; prvenstveno, privredni rast u bližem i širem okruženju, te posebno obnovljena spremnost EU da osim finansijski, pomognu ovu vlast i psihološki – tapšanjem po ramenu“, kazao je Kojović.

Kojović je dodao da je „pristup vladajuće koalicije SDA-SBB-HDZ parlamentarnim procedurama i suštinskim zakonskim pitanjima, poput oporezivanja kladionica i koeficijenta PIO fonda – bio na najvišem nivou neozbiljnosti“.

„Građani u sve većem broju postaju svjesniji da SDA i HDZ neće uvesti pravnu državu, ni od ponedjeljka, ni kasnije, niti će da se bore protiv siromaštva, niti pokazuju naznake namjere da ulažu u obrazovanje i zdravstvo. Neće jer ne to žele. Upravljanje državom u skladu sa osnovnim principom EU, vladavinom zakona, bi bilo u korist njihove partijske štete“, dodao je Kojović.

Kojović je dodao da i pored silnih i teških problema koji opterećuju sadašnji trenutak možda najvažnije pitanje nije šta će Vlada uraditi, već kako će građani i država izdržati sa ovakvom vladajućom većinom i njenim vladama do kraja mandata, kada će naša zemlja, vjerujem, dobiti novu šansu kakvu možda nikad od završetka rata nije imala, a sigurno je zaslužuje.
Prpa.ba

#27128 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

kluz franjo wrote: Najprije da se zahvalim. Postala je prava rijetkost da se o suštinskim pitanjima može voditi argumentovana rasprava, a sve na bazi osnovnih vještina poput čitanja, pisanja, sabiranja i oduzimanja.
Možda se i razlikujemo u ideološkim preferencijama, ali u suštinskim stvarima čini mi se da su nijanse u pitanju.
Za početak da istaknem svoj stav. Ova vlast, i stranke koje je čine, je poput notornog, bolesnog kockara. Nije bitno sa koliko novca raspolažu, sve će prokockati (uzalud potrošiti). Svaka marka (porezi, akcize, takse...) koja im se u ruke da je unaprijed neproduktivno potrošena.
Ipak postavlja se pitanje, da li je prekasno htjeti i stvarati jedno progresivnije društvo? Ja se lično bojim dati iskren odgovor na ovo pitanje.
Ali da se vratimo na konkretan povod ove diskusije. Lično smatram da je NS možda "nisko" zahvatila sa trećom stopom (ponavljam, podržavam progresivno oporezivanje).
Smatram da nije lažna solidarnost, već strateški bitno insistirati na ujednačenim i VIŠIM dječijim dodacima. Smatram da je od najveće važnosti zaštiti i promovisati top izvozno radno mjesto (a još uvijek ih imamo). Smatram da je kvalitetno obrazovanje preduslov za ekonomski opstanak društva, a zdravstvo za demografski.
Ali sve se to mora platiti.
Da ne ispadne da samo "imam viziju".
- Smanjenje troškova administracije (nezapošljavanje uz prirodno smanjenje kroz penzionisanje)
- Povećanje efikasnosti administracije (viškovi kancelarijskog osoblja na teren, inspekcije, šalterske službe...)
- Diferencirana stopa PDV-a uz povećanje gornje stope
- Obračun i plaćanje PDV-a po naplati, a ne po fakturi
- Porez na imovinu (uz uvođenje ličnih odbitaka)
- itd, itd....
U društvu u kojem porezi idu u prave svrhe (infrastruktura, školstvo, zdravstvo...) i progresivni porez na dohodak STIMULIŠE kvalitet da lično zaradi 70-60% više, ako zna da će onih 30-40% biti kvalitetno utrošeno.
Sve u svemu, opet se vraćamo na dva ključna pitanja:
- Kakvo društvo želimo?
- I da li je prekasno?
Veliki pozdrav
Komentari niske informativne i logicke vrijednosti su jednostavni za otipkati i omogucavaju ventilaciju frustracija pa dodju kao solidan terapeutski mehanizam za dosta komentatora i forumasa. I sam nekada prepustim emocijama svoje komentare pa ne mogu nikome suditi, ali u svakom slucaju hvala i tebi na ugodnoj diskusiji. :thumbup:

Otprilike imamo slicne ciljeve ali vidimo razlicite puteve do njih i to je OK. Moje ideje i prijedlozi generalno su prilicno nehumani, nesolidarni i tehnokratski jer svoje licne poglede baziram na realizmu nase lokalne i globalne socio-ekonomske situacije. Smatram da drustvo moze biti progresivno samo kada je stomak pun - prvo ekonomska osnova pa onda spiritualna nadogradnja. Tada neke stvari dolaze i same od sebe, a neke zavisno od preferencija gradjana - kakvo drustvo zele.

Mi smo jako siromasno drustvo i ekonomija cak i ako zanemarimo sav kriminal i neefikasnosti sa trosenjem novca poreskih obveznika. Kapaciteti su nam limitirani, radna snaga neaktivna i neiskusna, pristup kapitalu nikakav, samoinicijativnost i kreativnost na jako niskim granama. Uz to je gradjanska svijest tek u fazi izgradnje. Mozemo prepisati najbolje zakone na svijetu ali oni nisu organski izrasli iz naseg naroda i nase situacije i logicno je da ce ih biti tesko implementirati. Nisu se ni Skandinavci probudili jedan dan i stvorili drustvo kakvo jesu, ono je splet vremenskih perioda, kolektivnih iskustava i okolnosti.

To dovodi do toga da su meni veci prioriteti liberalizacija trzista rada, puna zaposlenost bez obzira na visinu primanja i fokus na deficitarna zanimanja nego raznovrsni socijalni transferi sto je po meni sve sto nije nuzno za minimalno funkcionisanje drzave i izmirivanje stecenih obaveza kao i sto nije usmjereno prema stimulisanju rasta trzista kapitala i ekonomije.

Oko konkretnih mjera koje predlazes, slazem se sa svakom (mada se vjerovatno razlikujemo kako bi ih implementirali) osim u vezi sa porezom na dohodak od kojeg je i krenula diskusija. :mrgreen:

Moj stav je da jedino ovakav pristup nam daje sansu za borbu za koliko-toliko uspjesno i progresivno drustvo u okviru nasih zivota, inace je prekasno.

Doduse, trebaju nam i Prpe i Franje, pa kako kad, kako koji sve dok je cilj bolje drustvo.

Lijep pozdrav.
drug_profi

#27129 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

ja bih samo dodao da je prekasno. Odgojili smo generaciju koja sada preuzima ulogu u drustvu, a koja je odgojena na potpuno pogresnim vrijednostima.
Mali broj izuzetaka gleda u pravcu zapada, umjesto sto zeli da se ostvari ovdje, prosto zato sto nisu skrojeni za ovakav sistem.
Dr. Kuca

#27130 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dr. Kuca »

opozicija nikad nije bila slabija. Kifla ih sve poklopio.
Alfons Kauders

#27131 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

Dr. Kuca wrote:opozicija nikad nije bila slabija. Kifla ih sve poklopio.
Sa NS to i nije problem, jer i ne postoji nigdje van najvrijednijeg kantona i opstine. :D
zippoo87

#27132 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

Alfons Kauders wrote:
Sa NS to i nije problem, jer i ne postoji nigdje van najvrijednijeg kantona i opstine. :D
imas li ti namjeru prestati lagati i izmisljati na ovoj temi "druze" ?
2/3 ovih odbora su funkcionalni ali nemaju bas svi vijecnike pa su malo neaktivniji do izbora a oni koji imaju izabrane vijecniek itekako rade
bujrum se informisi na stranici
http://www.nasastranka.ba/zajednica/
Image

Image

image hosting over 5mb
Novak20

#27133 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

Činjenica je da Tuzla nije vidjela prevelike fajde od vlasti u Sarajevu. Bilo da je na vlasti SDA ili SDP, tuzlanski kadrovi su izignorisani. E sad do koga je ?
Alfons Kauders

#27134 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

zippoo87 wrote:
Alfons Kauders wrote:
imas li ti namjeru prestati lagati i izmisljati na ovoj temi "druze" ?
2/3 ovih odbora su funkcionalni ali nemaju bas svi vijecnike pa su malo neaktivniji do izbora a oni koji imaju izabrane vijecniek itekako rade
bujrum se informisi na stranici
http://www.nasastranka.ba/zajednica/
Image

Image

image hosting over 5mb
Nisam ni mislio da nemaju odbore, vec da nemaju rezultat. I nemaju.

Sta je tu laganje i izmisljanje?
Alfons Kauders

#27135 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

Novak20 wrote:Činjenica je da Tuzla nije vidjela prevelike fajde od vlasti u Sarajevu. Bilo da je na vlasti SDA ili SDP, tuzlanski kadrovi su izignorisani. E sad do koga je ?
Ne znam do koga je, ali NS i DF u Tuzli danas mogu ugasiti svjetlo i zakljucati vrata.

Ali eto, nije red reci da su to lokalne stranke, da se FGR ne naljuti.
zippoo87

#27136 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

Alfons Kauders wrote:

znaci ova tri vijecnika u Gracanici sto imamo su fatamorgana ,imamo ih ali nemamo :D

Ne kazem da je rasirenost stranke idealna,ali Nasa Stranka se ne siri na standardan nacin,kako se sire druge stranke,nego obrnutim procesom
moraju se zainteresovati ljudi za ideju i poceti raditi a ne ka osto druge stranke rade,dodje neko sa kesom para pred izbore,nadje nekog kabadahiju i onda ta kabadahija uz pomoc para sakupi jos vece kabadahije a onda se cudimo nakon izbora sto su sve preletaci
pa logicno kada su i dosli tu zbog para a ne ideje i boljitka i cim neko ponudi vise,odose njemu a znamo ko najvise nudi :D

Pedja radi dobro i vodi stranku dobro,druga stvar je sto ljudi nisu zreli za principe i politiku koju vodi NS ,pa samim tim i nema velike pomame

Tuzlanski odbor NSa je po meni od samog osnivanja stranke los i nikada nije napravio nikakav rezultat a teren i multi.kulti Tuzla su na papiru idealni za ideju NSa a tamo su naslabiji...meni je to paradoks
Alfons Kauders

#27137 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

zippoo87 wrote:
Alfons Kauders wrote:

znaci ova tri vijecnika u Gracanici sto imamo su fatamorgana ,imamo ih ali nemamo :D

Ne kazem da je rasirenost stranke idealna,ali Nasa Stranka se ne siri na standardan nacin,kako se sire druge stranke,nego obrnutim procesom
moraju se zainteresovati ljudi za ideju i poceti raditi a ne ka osto druge stranke rade,dodje neko sa kesom para pred izbore,nadje nekog kabadahiju i onda ta kabadahija uz pomoc para sakupi jos vece kabadahije a onda se cudimo nakon izbora sto su sve preletaci
pa logicno kada su i dosli tu zbog para a ne ideje i boljitka i cim neko ponudi vise,odose njemu a znamo ko najvise nudi :D

Pedja radi dobro i vodi stranku dobro,druga stvar je sto ljudi nisu zreli za principe i politiku koju vodi NS ,pa samim tim i nema velike pomame

Tuzlanski odbor NSa je po meni od samog osnivanja stranke los i nikada nije napravio nikakav rezultat a teren i multi.kulti Tuzla su na papiru idealni za ideju NSa a tamo su naslabiji...meni je to paradoks
Isto bi se moglo reci i za DF...

Ili bi se moglo reci da Tuzla nece da glasa za SDA trabante?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#27138 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Alfons Kauders wrote:
Isto bi se moglo reci i za DF...

Ili bi se moglo reci da Tuzla nece da glasa za SDA trabante?
A i zašto bi , kad Tuzla već četvrt vijeka ubjedljivo glasa za najvećeg i najsigurnijeg SDA trabanta....?
orinoco

#27139 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by orinoco »

zippoo87 wrote:Ne kazem da je rasirenost stranke idealna, ali Nasa Stranka se ne siri na standardan nacin, kako se sire druge stranke, nego obrnutim procesom moraju se zainteresovati ljudi za ideju i poceti raditi, a ne kao sto druge stranke rade, dodje neko sa kesom para pred izbore, nadje nekog kabadahiju i onda ta kabadahija uz pomoc para sakupi jos vece kabadahije, a onda se cudimo nakon izbora sto su sve preletaci, pa logicno kada su i dosli tu zbog para, a ne ideje i boljitka, i cim neko ponudi vise,odose njemu, a znamo ko najvise nudi :D

Negdje sam ovdje pročitala pitanje upućeno tebi, da li ti s određenom namjerom pišeš ovakve "hvalospjeve" ili si stvarno mlad i neiskusan, da ne upotrijebim ružniju riječ, i s pretjeranom emocijom opisuješ svoje ideale. I da ti je neko napisao da si kontraproduktivan NS, upravo svojim besmislenim tekstovima. I ovaj je, nažalost :(
zippoo87

#27140 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

orinoco wrote:
zippoo87 wrote:Ne kazem da je rasirenost stranke idealna, ali Nasa Stranka se ne siri na standardan nacin, kako se sire druge stranke, nego obrnutim procesom moraju se zainteresovati ljudi za ideju i poceti raditi, a ne kao sto druge stranke rade, dodje neko sa kesom para pred izbore, nadje nekog kabadahiju i onda ta kabadahija uz pomoc para sakupi jos vece kabadahije, a onda se cudimo nakon izbora sto su sve preletaci, pa logicno kada su i dosli tu zbog para, a ne ideje i boljitka, i cim neko ponudi vise,odose njemu, a znamo ko najvise nudi :D

Negdje sam ovdje pročitala pitanje upućeno tebi, da li ti s određenom namjerom pišeš ovakve "hvalospjeve" ili si stvarno mlad i neiskusan, da ne upotrijebim ružniju riječ, i s pretjeranom emocijom opisuješ svoje ideale. I da ti je neko napisao da si kontraproduktivan NS, upravo svojim besmislenim tekstovima. I ovaj je, nažalost :(
ne znam gdje ti vidis "hvalospjev" ovdje...upravo suprotno,napisao sam kritiku na racun tuzlanskog OO NSa
pojasni mi malo te "hvalospjeve" iz ovog posta
putokaz1

#27141 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

Šta ima u Gračanici
Da su sad izbori,ko bi dole dobio a ko izgubio?
Koliko sma ja čuo DF je dole potanak,al i SDP nije na visokom nivou,SDA standard po selima,a NS ako bi ste izašli smaostalno da li bi bili treći ili drugi po broju glasova?
baxul

#27142 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by baxul »

putokaz1 wrote:Šta ima u Gračanici
Da su sad izbori,ko bi dole dobio a ko izgubio?
Koliko sma ja čuo DF je dole potanak,al i SDP nije na visokom nivou,SDA standard po selima,a NS ako bi ste izašli smaostalno da li bi bili treći ili drugi po broju glasova?
SDA I SDP bi bili bara bara. Za načelnika kad bi bili ponovljeni izbori sa istim kandidatima SDP i NS bara bara.
putokaz1

#27143 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

Ada li postoji koalicija SDA-SDP na štetu NS?
baxul

#27144 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by baxul »

putokaz1 wrote:Ada li postoji koalicija SDA-SDP na štetu NS?
većina SDA-SDP je više nego očigledna u Gr. Na čiju štetu? Nemam pojma ali sigurno je kantonalni SDA rahat sa ovakvim SDP-om u Gr dok se ne konsoliduju (trenutno je u SDA povjerenstvo). NS sa 3 vijećnika sigurno ne može naštetiti mamutskoj kolaciji od 18 vijećnika tako da je načelnik rahat. Opoziciono djelovanje je više nego ikada istaknuto i propraćeno (zahvaljujući društvenim mrežama i zainteresovanim medijima).
Do 2018 će se stvari sigurno mijenjati a tu zaBiH, SDU i BPS spremno čekaju da zamjene SDA ako bude potrebe.
Heartbeats

#27145 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Heartbeats »

3 zastupnika u Gračanici se ovdje projiciraju kao planetarni uspjeh! K'o da imaju 3 MP u House of Commons.
I to je rezultata za 15 godina postojnja stranke!!! Malo Sarajeva i 3 poslanika u Gračanici. Super je trend rasta, tamo 2626 će imati većinu u federalnom paralamentu...
zippoo87

#27146 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

Heartbeats wrote:3 zastupnika u Gračanici se ovdje projiciraju kao planetarni uspjeh! K'o da imaju 3 MP u House of Commons.
I to je rezultata za 15 godina postojnja stranke!!! Malo Sarajeva i 3 poslanika u Gračanici. Super je trend rasta, tamo 2626 će imati većinu u federalnom paralamentu...
glasaj i ti za NS pa ce biti vise i brze
zrno po zrno pogaca
Heartbeats

#27147 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Heartbeats »

zippoo87 wrote:
Heartbeats wrote:3 zastupnika u Gračanici se ovdje projiciraju kao planetarni uspjeh! K'o da imaju 3 MP u House of Commons.
zrno po zrno pogaca
Glasam za NS kad se ispune dva uslova:
1. Sabina Čudić predsjednica stranke
2. Kad Gracić i Zuhrić budu nabijeni nogom iz stranke ili budu obični članovi koji se ništa ne pitaju.
zippoo87

#27148 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

Heartbeats wrote:
zippoo87 wrote:
zrno po zrno pogaca
Glasam za NS kad se ispune dva uslova:
1. Sabina Čudić predsjednica stranke
2. Kad Gracić i Zuhrić budu nabijeni nogom iz stranke ili budu obični članovi koji se ništa ne pitaju.
mozes li navesti razloge zasto je Gratz po tebi problematican i sta to on ne radi dobro ?
Pandakonda

#27149 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pandakonda »

Garant mu smeta jer nije više Muhamed Gracić :lol:
Heartbeats

#27150 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Heartbeats »

To kako se neko zove ili kako je odabrao da se zove mi najmanje smeta.
Kad vidim kako (i ko) ga kritikuje radi promjene imena, skoro da bi i glaso za njega.
Razloga nekih milion, ali čim uhvatim vremena, nakucam.
Locked