kluz franjo wrote:
Najprije da se zahvalim. Postala je prava rijetkost da se o suštinskim pitanjima može voditi argumentovana rasprava, a sve na bazi osnovnih vještina poput čitanja, pisanja, sabiranja i oduzimanja.
Možda se i razlikujemo u ideološkim preferencijama, ali u suštinskim stvarima čini mi se da su nijanse u pitanju.
Za početak da istaknem svoj stav. Ova vlast, i stranke koje je čine, je poput notornog, bolesnog kockara. Nije bitno sa koliko novca raspolažu, sve će prokockati (uzalud potrošiti). Svaka marka (porezi, akcize, takse...) koja im se u ruke da je unaprijed neproduktivno potrošena.
Ipak postavlja se pitanje, da li je prekasno htjeti i stvarati jedno progresivnije društvo? Ja se lično bojim dati iskren odgovor na ovo pitanje.
Ali da se vratimo na konkretan povod ove diskusije. Lično smatram da je NS možda "nisko" zahvatila sa trećom stopom (ponavljam, podržavam progresivno oporezivanje).
Smatram da nije lažna solidarnost, već strateški bitno insistirati na ujednačenim i VIŠIM dječijim dodacima. Smatram da je od najveće važnosti zaštiti i promovisati top izvozno radno mjesto (a još uvijek ih imamo). Smatram da je kvalitetno obrazovanje preduslov za ekonomski opstanak društva, a zdravstvo za demografski.
Ali sve se to mora platiti.
Da ne ispadne da samo "imam viziju".
- Smanjenje troškova administracije (nezapošljavanje uz prirodno smanjenje kroz penzionisanje)
- Povećanje efikasnosti administracije (viškovi kancelarijskog osoblja na teren, inspekcije, šalterske službe...)
- Diferencirana stopa PDV-a uz povećanje gornje stope
- Obračun i plaćanje PDV-a po naplati, a ne po fakturi
- Porez na imovinu (uz uvođenje ličnih odbitaka)
- itd, itd....
U društvu u kojem porezi idu u prave svrhe (infrastruktura, školstvo, zdravstvo...) i progresivni porez na dohodak STIMULIŠE kvalitet da lično zaradi 70-60% više, ako zna da će onih 30-40% biti kvalitetno utrošeno.
Sve u svemu, opet se vraćamo na dva ključna pitanja:
- Kakvo društvo želimo?
- I da li je prekasno?
Veliki pozdrav
Komentari niske informativne i logicke vrijednosti su jednostavni za otipkati i omogucavaju ventilaciju frustracija pa dodju kao solidan terapeutski mehanizam za dosta komentatora i forumasa. I sam nekada prepustim emocijama svoje komentare pa ne mogu nikome suditi, ali u svakom slucaju hvala i tebi na ugodnoj diskusiji.
Otprilike imamo slicne ciljeve ali vidimo razlicite puteve do njih i to je OK. Moje ideje i prijedlozi generalno su prilicno nehumani, nesolidarni i tehnokratski jer svoje licne poglede baziram na realizmu nase lokalne i globalne socio-ekonomske situacije. Smatram da drustvo moze biti progresivno samo kada je stomak pun - prvo ekonomska osnova pa onda spiritualna nadogradnja. Tada neke stvari dolaze i same od sebe, a neke zavisno od preferencija gradjana - kakvo drustvo zele.
Mi smo jako siromasno drustvo i ekonomija cak i ako zanemarimo sav kriminal i neefikasnosti sa trosenjem novca poreskih obveznika. Kapaciteti su nam limitirani, radna snaga neaktivna i neiskusna, pristup kapitalu nikakav, samoinicijativnost i kreativnost na jako niskim granama. Uz to je gradjanska svijest tek u fazi izgradnje. Mozemo prepisati najbolje zakone na svijetu ali oni nisu organski izrasli iz naseg naroda i nase situacije i logicno je da ce ih biti tesko implementirati. Nisu se ni Skandinavci probudili jedan dan i stvorili drustvo kakvo jesu, ono je splet vremenskih perioda, kolektivnih iskustava i okolnosti.
To dovodi do toga da su meni veci prioriteti liberalizacija trzista rada, puna zaposlenost bez obzira na visinu primanja i fokus na deficitarna zanimanja nego raznovrsni socijalni transferi sto je po meni sve sto nije nuzno za minimalno funkcionisanje drzave i izmirivanje stecenih obaveza kao i sto nije usmjereno prema stimulisanju rasta trzista kapitala i ekonomije.
Oko konkretnih mjera koje predlazes, slazem se sa svakom (mada se vjerovatno razlikujemo kako bi ih implementirali) osim u vezi sa porezom na dohodak od kojeg je i krenula diskusija.
Moj stav je da jedino ovakav pristup nam daje sansu za borbu za koliko-toliko uspjesno i progresivno drustvo u okviru nasih zivota, inace je prekasno.
Doduse, trebaju nam i Prpe i Franje, pa kako kad, kako koji sve dok je cilj bolje drustvo.
Lijep pozdrav.