To je sve OK. Ali, u konkretnom slučaju, božić je bio u nedjelju. Zašto je onda ponedjeljak dan bez škole?Albin Zuhric wrote:Ukratko, meni se svidja zivjeti u drzavi u kojoj se za najvaznije vjerske praznike ne ide u skolu, vec se vrijeme provodi sa porodicom i prijateljima, iste ili drugih vjera. Mozda to nije sekularizam, ali mi je to manje vazno od ucenja o razlicitostima, zajednistvu, o postovanju koje gradi prema drugima. Posebno je, po meni, bitno u danasnjoj BiH da se svi osjecaju ugodno u sredinama u kojima zive, i to je za ozdravljenje drustva mnogo vaznije nego precizni sekularizam.
I inače smatram da je glupost važeća odredba koja kaže da, ako praznik pada u nedjelju, onda je ponedjeljak neradni dan. Neradni dan bi trebao biti tačan dan praznika. Određivanjem da neki drugi dan bude neradni, svo značenje, simbolika itd praznika se banalizuje i svodi samo na neradni dan. Mislim da je to pogrešno, a kada su u pitanju vjerski praznici, mislim da je čak i uvreda. Svesti vjerski praznik samo na neradni dan.
Ispravno bi bilo da je tačan dan praznika neradni, zabraniti mogućnost da se radi za dan praznika a da se nekim drugim danom koji firma odredi da je neradni "nadoknadi" dan praznika (a i to se dešava) jer to nema nikakvog smisla. Nema smisla, na primjer, 28. maja ne raditi da bi se nadoknadio rad za 1. maj. A, kao što rekoh, za vjerski praznik je to još i veća uvreda.
A takođe bi trebalo biti zabranjeno spajati neradne dane praznika sa vikendom. A onda te dane "narađivati" subotama, nedjeljama, ili (a ima i takvih primjera), oduzimanjem od godišnjeg odmora.
Da ne idem u detalje sa konkretnim primjerima zbog kojih ovo pišem (a svi možete pretpostaviti moguću situaciju), vjernici u firmama gdje njihova vjeroispovijest nije većinska, a ateisti po tome u svim firmama, s pravom smatraju da su ucijenjeni i ugroženi od većine kada se spajaju dani vjerskih praznika sa vikendima pa se nadoknađuju drugim danima. A mislim da je isto i sa državnim praznicima. Ne pišem zato što sam ja pogođen u tim primjerima, ali, iskreno, ni ja ne želim da budem u situaciji da je, recimo, 1. maj ili bajram ili božić itd u četvrtak, pa se ne radi petak da bi se spojilo sa vikendom, a onda moram na posao u subotu slijedeće sedmice da nadoknadim taj petak.
Evo praktično: Zašto bi neko trebao doći u situaciju, ako je praznik u četvrtak ili čak i u srijedu, da ne može do slijedećeg ponedjeljka otići u banku, u neku službu po neki dokument ili da riješi neku situaciju itd zato što su ovi odlučili da spoje praznik sa vikendom. Možda neko radi ili ima pravne odnose sa ljudima i firmama u inostranstvu koji nemaju praznike kao i mi, treba riješavati hitne situacije, pa da im taj neradni petak može upropastiti posao ili donijeti ozbiljne pravne posljedice.