Nasa sramota: Kako je Mostar dobio samar

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Prenj

#1 Nasa sramota: Kako je Mostar dobio samar

Post by Prenj »

Nije Mostar jedini, 95% gradova u BiH je zatrpano smecem.
Image

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... =10&isasp=

Kako je Mostar dobio šamar

Ako mostarske vlasti žele da Stari most bude uvršten na listu svjetske kulturno-historijske baštine, onda i se same moraju angažirati na uređenju grada

Proteklih dana, tokom boravka visoke delegacije UNESCO-a u BiH, svima su bila puna usta kandidature Starog mosta i stare jezgre grada za upis na listu svjetske kulturno-historijske baštine.
Ipak, tek je posjeta ambasadora UNESCO-aMostaru pokazala i ružnu stvarnost ovoga grada.
Naime, tokom posjete članica UNESCO-ovog komiteta, koji će odlučivati o kandidaturi, kazala je kako su gradske ulice prljave.
- Grad kandidat mora bit očišćen - kazala je Ina Marčilonite. To bi u svim normalnim zemljama trebalo shvatiti kao šamar koji su, ruku na srce, vlasti Mostara ovaj put zaslužile.
Neuvjerljivo su zvučala objašnjenja gradskih čelnika kako su "grad i građani Mostara spremni otkloniti sve smetnje pred upis na svjetsku listu spomenika".
Zar i Mostarci nisu zaslužili čist grad još prije nego što se kandidirao za upis na UNESCO-ovu listu?
Prljave ulice nisu samo ogledalo Mostara, sličnu sliku strancimogu vidjeti i u mnogim drugim bh. gradovima, ali je primjedba člana UNESCO-ove delegacije u pravom, ružnom svjetlu predstavila domaćine.
Zar nije Stari most, čije je prošlogodišnje otvaranje u Mostar privuklo na hiljade posjetilaca iz cijelog svijeta, zaslužio drugačije, čistije okruženje?
Zašto sebi dozvoljavamo luksuz da budemo postiđeni u situacijama kada se, bez mnogo truda, zaista moglo drugačije?
Dobar domaćin uvijek će dočekati gosta u čistoj kući, ali taj ispit mostarske vlasti očito nisu položile.

Piše: Mersiha DRINJAKOVIĆ
Prenj

Post by Prenj »

Image
http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadja ... 005-07.php
Ambasadori UNESCO-a na terenu razmatrali mogućnosti da Mostar postane dio Svjetske kulturne baštine

Prljavština prepreka za ulazak na UNESCO-vu listu

MOSTAR - Mostar prema zajedničkoj ocjeni veleposlanika UNESCO-a zadovoljava gotovo sve preduvjete za prijem Staroga mosta i stare gradske jezgre na popis Svjetske kulturne baštine.

Od ispunjavanja svih uvjeta dijeli ga jedino prljavština. To je zajednička ocjena veleposlanika UNESCO-a koji su u okviru trodnevne posjete BiH jučer boravili u Mostaru.

"Znamo da se niti jedan UNESCO spomenik ne može nalaziti u gradu koji je prljav", kazala je u ime nazočnih veleposlanika Maču Lionite Ina, veleposlanica UNESCO-a iz Litvanije i član Komiteta za svjetsku baštinu. Željana Zovko, veleposlanik BiH pri UNESCO, uputila je kritiku gradskim vlastima kazavši da čist grad ne podrazumijeva čistoću oko Staroga mosta.

"Nedopustivo je da grad koji aplicira za UNESCO listu kulturnih spomenika grca u smeću. Mostar mora biti izrazito čist što treba biti vidljivo i na udaljenosti od pet kilometara od grada. Kao takav on mora biti primjer svim gradovima u državi", kazala je Željana Zovko.

Murat Ćorić, predsjedavajući Gradskog vijeća, rekao je da će gradska vlast učiniti sve da Mostar u idućem razdoblju postane čist.

Hektor Vilanover, veleposlanik iz Filipina i predsjednik Kluba veleposlanika UNESCO-a, kazao je da ipak vjeruje da će mostarski Stari most uskoro postati dijelom Svjetske kulturne baštine.

"Ta prekrasna građevina ima još značajniju dimenziju. Stari most je simbol mira i pomirenja. On je magičan", kazao je Vilanover.

Posebno je istakao vrijednost načina gradnje i rekonstrukcije Staroga mosta kojega su tijekom održavanja radova nadgledali stručni timovi iz UNESCO-a.

Veleposlanik Maču Lionite Ina smatra da je Mostar zbog toga u vrlo dobroj poziciji.

"Ipak, ne možemo ništa obećati prije sjednice Komiteta UNESCO-a koji će dati konačnu ocjenu o primanju Mostara na listu Svjetske kulturne baštine", rekla je Maču Lionite Ina.

Dvadeset jedna zemlja, članica Komiteta UNESCO-a, će o konačnoj odluci prijema Mostara odlučiti na generalnoj konferenciji UNESCO-a u lipnju ove godine u Južnoj Africi. BiH će tada možda prestati biti jedna od rijetkih država u svijetu koja još nema niti jednog spomenika na listi Svjetske kulturne baštine.

V. ĆORIĆ
manijak1

Post by manijak1 »

Ma hebo Litvanku , nek' vidi čistoću Kaunasa ili Vilniusa :D :D .
Ovi ostali neka se prošeću Njemačkom čiji gradići i gradovi nisu baš svijetli primjer gradske čistoće ili ja naiđem u pogrešno vrijeme :D :D .
Helem Mostar je sam sebi dao šamar :D jer kao da se nije znalo trebaju li očistiti taj dio Bešlićevi ili Jahićevi komunalci .
Ja vjerujem da se tako što ne može ponoviti .
Prenj

Post by Prenj »

manijak1 wrote:Ma hebo Litvanku , nek' vidi čistoću Kaunasa ili Vilniusa :D :D .
Ovi ostali neka se prošeću Njemačkom čiji gradići i gradovi nisu baš svijetli primjer gradske čistoće ili ja naiđem u pogrešno vrijeme :D :D .
Helem Mostar je sam sebi dao šamar :D jer kao da se nije znalo trebaju li očistiti taj dio Bešlićevi ili Jahićevi komunalci .
Znaci dok god postoji i jedna budala na ovom svijetu, mi imamo pravo da budemo jos veca, dok god postoji jedan prljav grad na svijetu, mi imamo pravo da budemo jos prljaviji, dok god postoji jedna korumpirana zemlja na svijetu, mo mozemo biti jos gori...., do kada cemo potezati ovu nakaradnu logiku?

Kada si zadnji put prolazio ili bio u Mostaru?
Cim izadjes iz predivnog kanjona Neretve (u Salakovcu je prosle sedmice plutalo stado udavljenih ovaca), doceka te predivini proljetni prizor: kese raznih boja nakacene na drvece i grmlje, kada prodjes Mostar i krenes dalje prema moru, deponija za deponijom na obali predivne Neretve ....
manijak1

Post by manijak1 »

Znaci dok god postoji i jedna budala na ovom svijetu, mi imamo pravo da budemo jos veca, dok god postoji jedan prljav grad na svijetu, mi imamo pravo da budemo jos prljaviji, dok god postoji jedna korumpirana zemlja na svijetu, mo mozemo biti jos gori...., do kada cemo potezati ovu nakaradnu logiku?
Od Konjica do Mostara i dalje prema Jadranu , je tužna slika :D no kada bih izlazio i kupio smeće trebalo bi mi deset dana da dođem do mora iz Sarajeva.
Jedino što činim je da nikada ni opušak nisam bacio gdje ne treba , kamoli smeće .
Htio sam reći Prenj ...........da o nama odlučuju oni koji su gori od nas , u nekim stvarima.A mi smo gori od njih što zbog nekih stvari dozvoljavamo da oni budu u pravu.
:D U Mostaru sam bio 28.08.2004 :D godine :D učinilo mi se da je čist :D
Prenj

Post by Prenj »

manijak1 wrote:
Od Konjica do Mostara i dalje prema Jadranu , je tužna slika :D no kada bih izlazio i kupio smeće trebalo bi mi deset dana da dođem do mora iz Sarajeva.
Jedino što činim je da nikada ni opušak nisam bacio gdje ne treba , kamoli smeće .
Htio sam reći Prenj ...........da o nama odlučuju oni koji su gori od nas , u nekim stvarima.A mi smo gori od njih što zbog nekih stvari dozvoljavamo da oni budu u pravu.
:D U Mostaru sam bio 28.08.2004 :D godine :D učinilo mi se da je čist :D
Nije ovo OHR i sesta liga evropsko-americkih politicara.
Mjesto da bi zasluzilo da bude u listi svjetske UNESCA zbilja mora da bude nesto.
Evo kako lista izgleda kod komsija - Hrvatske:

Cultural
* Episcopal Complex of the Euphrasian Basilica in the Historic Centre of Porec (1997)
* Historic City of Trogir (1997)
* Historical Complex of Split with the Palace of Diocletian (1979)
* Old City of Dubrovnik (1979)
* The Cathedral of St. James in Sibenik (2000)
Natural

* Plitvice Lakes National Park (1979)

Plitvice jesu predivne, ali Strbacki buk na Uni, Martin brod i uopste veci dio kanjona Une su isto tako lijepi, kanjon Rakitnice je zbilja jedno cudo, Tjentiste i okolne planine su ludnica, Prenj, Cvrsnica, ....

:( :( :( :( A mi, osim nacionalnog parka "Sutjeska"
(i nesto kao Hutovog blata i Kozare), nemamo ni jednog nacionalnog parka :( :( :( :(

:x :x :x A i tamo sumu rezu nemilice :x :x :x
rumenko

Post by rumenko »

vidi matere ti nema moje vikendice....a sva u fasadnoj brata mi...pa sta hoce...
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Slažem se , ovako to rade komšije :oops:
Sve je zaštićeno a o nečemu se brine i UNESCO.
Šta je sa Perućicom ?
Perućici je dosta pisano i danas se o njoj dosta zna. To je ploha nevelike površine (oko 1250 ha, zajedno sa prstenom zaštitnog okruženja). Po svojoj vrijednosti i značaju, Perućica sigurno spada među najvrednije prašumske komplekse koji su izdvojeni u bukovo- jelovo- smrčevim šumama Evrope. Vrijednost Perućice je još posebno u tome što je njen orografski položaj i oblik takav (olučast i proteže se od relativno male nadmorske visine - oko 500 m- nivo rječice Sutjeske, do gornje granice šume, sa svim ekspozicijama. To je bogat mozaik šumskih zajednica (hrastove, borove, bukovo­jelove, smrčeve, sve do klekovine bora i gornje granice šuma) kakav se više ne susreće u Evropi.

Perućica je u jednom momentu bila ugrožena u svom postojanju (1964-65. godine). Nama je za operativne potrebe, za pilane itd. šume ”uvijek bilo malo”. Za skidanje atributa ”prašumski rezervat” i zakonom određene njene zaštite, ovaj put je inicijativa, nažalost, bila došla s najviše strane, od same vlade Bosne i Hercegovine. Neki najodgovorniji drugovi u Vladi zalagali su se za to da se Perućica izuzme ispod zakonske zaštite i preda operativi (Gazdinstvo u Foči) na korištenje i normalno gazdovanje. Bio je već sačinjen i poslanicima Prosvjetno- kulturnog vijeća (njegova nadležnost) podijeljen amandman zakona kojim bi se sa Perućice skinuo njen dotadanji atribut ”prašumski rezervat”. Pošto sam tada bio i poslanik Prosvjetno- kulturnog vijeća Skupštine, samo da kažem da smo zajedničkim naporima uspjeli ”odbraniti” Perućicu od takvih nasrtaja i ovom kompleksu ponovo osigurali status prašumskog rezervata sa svom zakonskom pravnom zaštitom.

Ne znam kakvo je sada njeno pravno stanje u ovom ”trovlašću”, bolje reći ”bezvlašću”? Treba sve preduzeti da se Perućica, kao izuzetan objekt prirode do kraja čuva i sačuva za pokoljenja, za slavu i ugled Bosne i Hercegovine
- napisao Fazlija Alikalfić a ja proguglao :D i zaključio da u primjeru Mostara trebaju ostavke dati Bešlić i Jahić a vi kako hoćete. :D
Prenj

Post by Prenj »

manijak1 wrote::oops: Slažem se , ovako to rade komšije :oops:
Sve je zaštićeno a o nečemu se brine i UNESCO.
Šta je sa Perućicom ?
Perućici je dosta pisano i danas se o njoj dosta zna. To je ploha nevelike površine (oko 1250 ha, zajedno sa prstenom zaštitnog okruženja). Po svojoj vrijednosti i značaju, Perućica sigurno spada među najvrednije prašumske komplekse koji su izdvojeni u bukovo- jelovo- smrčevim šumama Evrope. Vrijednost Perućice je još posebno u tome što je njen orografski položaj i oblik takav (olučast i proteže se od relativno male nadmorske visine - oko 500 m- nivo rječice Sutjeske, do gornje granice šume, sa svim ekspozicijama. To je bogat mozaik šumskih zajednica (hrastove, borove, bukovo­jelove, smrčeve, sve do klekovine bora i gornje granice šuma) kakav se više ne susreće u Evropi.

Perućica je u jednom momentu bila ugrožena u svom postojanju (1964-65. godine). Nama je za operativne potrebe, za pilane itd. šume ”uvijek bilo malo”. Za skidanje atributa ”prašumski rezervat” i zakonom određene njene zaštite, ovaj put je inicijativa, nažalost, bila došla s najviše strane, od same vlade Bosne i Hercegovine. Neki najodgovorniji drugovi u Vladi zalagali su se za to da se Perućica izuzme ispod zakonske zaštite i preda operativi (Gazdinstvo u Foči) na korištenje i normalno gazdovanje. Bio je već sačinjen i poslanicima Prosvjetno- kulturnog vijeća (njegova nadležnost) podijeljen amandman zakona kojim bi se sa Perućice skinuo njen dotadanji atribut ”prašumski rezervat”. Pošto sam tada bio i poslanik Prosvjetno- kulturnog vijeća Skupštine, samo da kažem da smo zajedničkim naporima uspjeli ”odbraniti” Perućicu od takvih nasrtaja i ovom kompleksu ponovo osigurali status prašumskog rezervata sa svom zakonskom pravnom zaštitom.

Ne znam kakvo je sada njeno pravno stanje u ovom ”trovlašću”, bolje reći ”bezvlašću”? Treba sve preduzeti da se Perućica, kao izuzetan objekt prirode do kraja čuva i sačuva za pokoljenja, za slavu i ugled Bosne i Hercegovine
- napisao Fazlija Alikalfić a ja proguglao :D i zaključio da u primjeru Mostara trebaju ostavke dati Bešlić i Jahić a vi kako hoćete. :D
Mislis ova ljepota?

Image

Nacionalni park ko radi, imaju zaposleni sumari, ali nemaju novca i cijeli nacionalni park (tj. zaposleni u njemu) se izdrzavaju iskljucivo od sjece i prodaje sume, ali sama Perucica je jos uvijek netaknuta.
Prenj

Post by Prenj »

A ovu ludu ljepotu su SDA/SBiH braca iz Konjica na putu da uniste

Rakitnica

Image
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Hvala Bogu pa nam je makar neko skrenuo pažnju na smeće u kojem živimo. Možda bismo još uvijek mislili da je to normalno, ko to zna!? :shock:

Po mom mišljenju, mi smo upravo ovo i zaslužili, jer smo mi čudan narod. Tako će sada mostarci dati sve od sebe da očiste svoj grad, ali samo zato što su dobili prigovor od strane UNESCO-a, a ne zato što smatraju da nije u redu živjeti u svinjcu.

Što se tiče Njemačke čistoće, mogli bi nam predavanja držati na tu temu. Bila sam tamo, par puta, i vidjela.

Jedan je amerikanac jednom rekao da kada u Bosni idete u ribolov, ne morate ponijeti kesu sa sobom. Samo je uberete sa grane :(
sami sebi najgori

Post by sami sebi najgori »

[quote="manijak1"]Ma hebo Litvanku , nek' vidi čistoću Kaunasa ili Vilniusa :D :D .
Ja vjerujem da se tako što ne može ponoviti .[/quote]

Jasta!!!!
Kada setas Holandskim ulicama, moras cik-cak hodati da nebi stao u pasje govno!!!!
Prenj

Post by Prenj »

sami sebi najgori wrote: Jasta!!!!
Kada setas Holandskim ulicama, moras cik-cak hodati da nebi stao u pasje govno!!!!
Znaci dok god postoji i jedna budala na ovom svijetu, mi imamo pravo da budemo jos veca, dok god postoji jedan prljav grad na svijetu, mi imamo pravo da budemo jos prljaviji, dok god postoji jedna korumpirana zemlja na svijetu, mio mozemo biti jos gori, dok god postoji jedno pasje govno u nekoj holandskoj ulici Mostar moze sa obrazom biti prljav...., do kada cemo potezati ovu nakaradnu logiku?
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

sami sebi najgori wrote: Jasta!!!!
Jes'! Samim time imamo pravo da i mi hodamo cik-cak kada šetamo Vilsonovim šetalištem, po Obali itd.... neće "oni" nama da određuju smijemo li mi ili nesmijemo da stanemo u govance kada šetamo gradom, i da li smijemo ili nesmijemo da živimo u smetljarniku.... :oops:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

manijak1 wrote:Ma hebo Litvanku , nek' vidi čistoću Kaunasa ili Vilniusa :D :D .
pitanje je:
Da li je smece u Mostaru hrvatsko ili bosnjacko?

Ako se za Papu, Klintona, razne predsjednike i ambasadore cak i CESTE popravljaju (kao sto je bio slucaj sa mojim omiljenim amerom Klintonom 1997), onda se Mostar mogao potruditi da dovede grad u red.

Da je dragi Tito ziv, ORA bi to sredila za cas.

UNESCO nije nepoznata organizacija. houmpejdz juneskoa
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

mIRCerka wrote:
pitanje je:

Ako se za Papu, Klintona, razne predsjednike i ambasadore cak i CESTE popravljaju (kao sto je bio slucaj sa mojim omiljenim amerom Klintonom 1997), onda se Mostar mogao potruditi da dovede grad u red.

Eh, sada bi trebao da zasjeda Parlament FBiH da ti odgovori na to pitanje... (predviđam komplikovanu i duuugu raspravu :D a što je najbitnije mnogo dnevnica za poslanike :oops: )

A to što si spomenula za Papu i Klintona- to i jeste bit problema. U našoj državi sve ono što bi se trebalo dešavati, što se kaže, po "default"-u mi to radimo samo u rijetke petke i to samo kada nam neko dolazi u posjetu pa da si osvjetlamo obraz. Znači, ne popravljamo i ne čistimo ulice zbog sebe, nego zbog drugih koji se na koncu njima ni ne koriste.

Nedostatak kulture, pa to ti je... :oops:
Prenj

Post by Prenj »

mIRCerka wrote:
pitanje je:

U tome i jeste nas najveci problem. Lako se mi potrudimo da 'nesto' dovedemo u red kada nam neki vazan gost dolazi.
A onda, cim gostu ugledamo ledja, opet po starom, tj. smece u rijeku, sporet na vodopad, auto u ribnjak, ....
Potrudili su se oni da ociste okolis Starog mosta, ali dok dodjes do mosta i Mostara, brda smeca su svugdje.

Svaki problem ima svoje ime i prezime i u ovom slucaju to je nesposobni ministar prostornog uredjenja iz Stranke za Vlast(za BiH), Ramiz Mehmedagic, koji je na vlasti zadnjih devet godina (i ko zna jos koliko), koji bi se valjda trebao starati da se postojeci zakoni i provode.
Ali sta se moze, ne mijesa se covjek sam sebi u posao.
Last edited by Prenj on 22/03/2005 12:27, edited 1 time in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Prenj wrote:
Svaki problem ima svoje ime i prezime i u ovom slucaju to je nespobni ministar prostornog uredjenja iz Stranke za Vlast(za BiH), Ramiz Mehmedagic, koji je na vlasti zadnjih devet godina (i ko zna jos koliko), koji bi se valjda trebao starati da se postojeci zakoni i provode.
Ali sta se moze, ne mijesa se covjek sam sebi u posao.
Bilo bi :lol: da nije :( i istinito....
rajvosa

Post by rajvosa »

Nove knjige o životu i djelu Alberta Einsteina

Povodom 100. godišnjice Einsteinove "Annus mirabilis" i 50 godina od njegove smrti, u Švicarskoj i Njemačkoj objavljene su mnoge knjige o njegovu životu i naučnim dostignućima najvećeg fizičara svijeta, izložene na Sajmu knjiga u Leipzigu.
Münchenski izdavač "C. H. Beck" predstavio se s pet knjiga o njemu, od kojih je najveću pažnju stručne javnosti privukla studija Huberta Bennera "Einstein u Berlinu".

Istoj temi posvećena je i knjiga Thomasa Levensona u izdanju Bertelsmana pa je tako vrijeme od 1914. do 1933., kad je otac teorije relativiteta boravio u Berlinu, vrlo detaljno i iscrpno osvijetljeno.

Prema ocjeni kritičara, preciznu Einsteinovu biografiju napisao je Pale Jurgrau, dok je Jürgen Nefe autor jedne od najobimnijih biografija - knjiga pod naslovom "Einstein". Jedna biografija ima oko 500 stranica i pojavila se u izdanju Rovolta.

Od knjiga o Einsteinu predstavljenih u "Frankfurter Allgemeine Zeitungu" kritičari su pažnju poklonili i djelu Alexisa Schwarzenbacha u kojem je na osnovi materijala iz Arhiva Švicarske analiziran odnos između fizičara i Švicarske i knjizi prepiske Einsteina i Maxa Borna.

Mi o Einsteinu a, oni o smecu.....To je nasa nebuloza
Prenj

Post by Prenj »

Dobro su ovi uz UNESCA i prosli. Samo prije sedam dana, svega dvadeset kilometara sjeverno od Mostara je bilo moguce vidjeti i ovo:

Image

Kakav crni UNESCO, za nas vrijedi samo dobra kamdzija Image
dilayla

Post by dilayla »

Po mom mišljenju, mi smo upravo ovo i zaslužili, jer smo mi cudan narod. Tako ce sada mostarci dati sve od sebe da ociste svoj grad, ali samo zato što su dobili prigovor od strane UNESCO-a, a ne zato što smatraju da nije u redu živjeti u svinjcu
Aha :) moja ti vodolijo..k'o sto su dali sve od sebe da urede grad kad je bilo otvaranje Starog mosta :D ma nema...to su se fatali opusci u zraku samo da ne bi dospjeli na ulicu, svi su odjednom postali savjesni preko noci...:shock: ....sto li ? Valjda da strancerosi vide kako smo mi kulturan narod...: :roll: I sta je bilo poslije? Eto samarcinu popishe :|

Uostalom to nije samo do Mostara...isto bi tako bilo u Sarajevu... nazalost :(

Ali bar nek' je meni savjest cista ...jer znam da ne bih imala mira da bacim "bar" omot od zvake na ulicu :cry: :o :shock:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

uspjeh je moguć samo ako se obveze ispunjavaju 100% :(

jer ako 99 ljudi ne baca smeće uokolo, onaj 1 preostali će lako nadoknaditi zaostatke...

međutim ako se uvede sankcionisanje po džepu... situacija bi se vrlo brzo promijenila u korist čistoće... naš narod razumije sam zvuke novca... :(
Prenj

Post by Prenj »

komi wrote:uspjeh je moguć samo ako se obveze ispunjavaju 100% :(

jer ako 99 ljudi ne baca smeće uokolo, onaj 1 preostali će lako nadoknaditi zaostatke...

međutim ako se uvede sankcionisanje po džepu... situacija bi se vrlo brzo promijenila u korist čistoće... naš narod razumije sam zvuke novca... :(
Naravno, npr. u Singapuru ako te uhvate da bacas smece, kazna za prvi prekrsaj je 500 dolara, za drugi prekrsaj, kazna je 1000 dolara + prestupnk ide cistiti smece tamo gdje mu naloze.
Elem, sa ovakvim tarifama grad-drzava Singapur je cist ko suza!

Ali dok je god nama ovakvih ministara, bice i udavljenih ovaca u prelijepim rijekama.
dilayla

Post by dilayla »

Jos da se nasmijem kad se vec sjetih one propale akcije sa raznobojnim kontejnerima :D te za plastiku PET, te za PVC, te za papir :lol:, staklo i blabla :D jer...prosto ne mogu da zamislim covjeka sa ovih prostora kako stoji ispred kontejnera i razvrstava vlastiti otpad :lol:
Sto bi rekli "nije zvaka za seljaka" :cry:

p.s. ipak se rastuzih :(

:D

komi...slazem se za novcanu kaznu :D i sam si sigurno svjedok kako mnogi strepe kad parkiraju auto na nedozvoljenom mjestu..:lol: a pauk im je glavna nocna mora :D e tako bi trebalo uvesti i opasne :x eko-drotove :D
Prenj

Post by Prenj »

dilayla wrote:Jos da se nasmijem kad se vec sjetih one propale akcije sa raznobojnim kontejnerima :D te za plastiku PET, te za PVC, te za papir :lol:, staklo i blabla :D jer...prosto ne mogu da zamislim covjeka sa ovih prostora kako stoji ispred kontejnera i razvrstava vlastiti otpad :lol:
Sto bi rekli "nije zvaka za seljaka" :cry:

p.s. ipak se rastuzih :(

:D

komi...slazem se za novcanu kaznu :D i sam si sigurno svjedok kako mnogi strepe kad parkiraju auto na nedozvoljenom mjestu..:lol: a pauk im je glavna nocna mora :D e tako bi trebalo uvesti i opasne :x eko-drotove :D
Sto je najgore, budi uvjeren da ovi nasi sto su u Njemackoj, razvrstavaju smece sve u 16, a kad se vrate ovamo, bacaju gdje stignu.
Takodje, bijah jednom svjedok na Borackom jezeru, kada je vojnik iz njemackog SFOR-a bacio limenku od pive u jezero :x .... (mada mu vjerovatno nije bilo tesko insipirisati se obilnim smecem oko jezera).

Nije toliko ni do ljudi, koliko do drzave. :x :x
Post Reply