Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
-
Sit svega
#1 Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
Jel i ovo djelo našeg stvoritelja, ili nekog njihovog?
http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /101130057
http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /101130057
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
da nije malo predaleko od sunca
inače ovih dana gledam dokumentarce o sunčevom sistemu... al su stari 10 god mislim
nije se ovo spominjalo
inače ovih dana gledam dokumentarce o sunčevom sistemu... al su stari 10 god mislim
nije se ovo spominjalo
- Cholina_Lokica
#3 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
cuj cije je djelo, a ni ne zna se zbog cega su sazvali konferenciju, samo nagadjanja
prije ce biti da su otkrili kakve molekule kisika ili nesto slicno, dabogda da je ovo nesto spektakularno
prije ce biti da su otkrili kakve molekule kisika ili nesto slicno, dabogda da je ovo nesto spektakularno
-
Wind
#4 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
Vidjet cemo sutra kada bude press...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
znajući naučnike
biće
more bit bidne a i ne mora...
tako će biti na konferenciji
biće
more bit bidne a i ne mora...
tako će biti na konferenciji
- Cholina_Lokica
#6 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
ma nidje veze, da je bilo sta aman-zaman
presica bi se odrzala odmah po otkricu, i bili bi tu Obama, i slicni politicari, da bi se promovisali
a ne bi samo konferenciji prisustvovali naucnici
- Ma.Le.Na
#7 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
http://www.index.hr/vijesti/clanak/stig ... 26378.aspx

Tijekom dana se oglasio i dr. Steven Benner, jedan od znanstvenika koji će sudjelovati na konferenciji za novinare. On je dobio dozvolu da otkrije detalje najavljene pressice, kako bi napokon zaustavio, kako kaže, "glupe špekulacije koje su se pojavile".
"Na novinarskoj konferenciji neće biti objavljeno da je pronađen život izvan Zemlje. Govorit će se o zbivanjima na Zemlji, odnosno o osnovnoj kemiji života na Zemlji i može li ona biti drugačija", kaže Benner koji najavljuje i da će on na konferenciji predstavljati skeptike. "Na kraju dana ćete me mrziti jer ću govoriti da nema dovoljno dokaza i svima ću upropastiti entuzijazam", kaže Benner.
- Karabaja
#8 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
Polako ljudi, tek će danas konferencija da se održi...
Nada zadnja umire

Nada zadnja umire

- chengaba
#9 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
Ma interesuje me je li taj život gore dobio kakvu objavu? 
-
Muniesa
#10 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
Ma strasna stvar, naravno da postoji zivot izvan Zemlje. Pitanje je ima li inteligentnog zivota??
- karanana
#11 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
kad je pressica?
mislim da od bilo kakve bombasticne objave nece biti nista. reci ce kao sto su rekli i za onaj jupiterov mjesec europa, da ima vode, da je zaledjena ali da ispod leda postoje uslovi za odrzavanje zivota nekih mikroorganizama ili nekih ribica i to je to. niti ce pokazati slike biljki ni bakterija ni malih zelenih torabijevaca.
kakav je inace stav vatikana u pogledu vanzemaljskog zivota? jer i ako/kada se nesto otkrije, uveliko ce biti pod utjecajem vatikana hoce li se objaviti ili ne.
mislim da od bilo kakve bombasticne objave nece biti nista. reci ce kao sto su rekli i za onaj jupiterov mjesec europa, da ima vode, da je zaledjena ali da ispod leda postoje uslovi za odrzavanje zivota nekih mikroorganizama ili nekih ribica i to je to. niti ce pokazati slike biljki ni bakterija ni malih zelenih torabijevaca.
kakav je inace stav vatikana u pogledu vanzemaljskog zivota? jer i ako/kada se nesto otkrije, uveliko ce biti pod utjecajem vatikana hoce li se objaviti ili ne.
- Cholina_Lokica
#12 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
veceras u 20h
- amar007
#13 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/ne ... n-USA.html
Mislim da ce to da objave na toj konferenciji.
Mislim da ce to da objave na toj konferenciji.
- karbofix
#14 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
ja stvarno ne znam....ne kontam nesto.....na Zemlji je bilo vode....tako....i "iz neživog se razvilo živo" (mada sumnjam, al et')
.....znaci "razvijalo" se pod takvim uslovima...okruzeno vodom.....zasto se sad na drugoj strani galaksije, svemira....daleko od "nas" nije moglo razviti nesto drugo pod nekim drugim uslovima
pod uslovima gdje nema vode, mozda ni zraka...ono kontamo...zrak i voda nama neophodni...zasto to sad znaci da se negdje "tamo" nije moglo "iz neživog razviti živo" kome ne treba zrak i voda

- Ajatolah_
#15 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
Ništa od vanzemaljaca. 
- ChataDodajStaHoces
#16 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
ovo je jos bolje, sad mozemo praviti nase alieneEdoI wrote:Ništa od vanzemaljaca.
- chuchumbamayumbe
#17 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
http://news.yahoo.com/s/nm/20101202/sc_ ... c_bacteria
""Our findings are a reminder that life-as-we-know-it could be much more flexible than we generally assume or can imagine," said Wolfe-Simon.
"If something here on Earth can do something so unexpected, what else can life do that we haven't seen yet? Now is the time to find out."
Pažljivo pročitajte, ko zna i koga interesuje.
Vrlo zanimljivo otkriće, mijenja pogled na život kakav smo poznavali do sada, tj na DNK.

""Our findings are a reminder that life-as-we-know-it could be much more flexible than we generally assume or can imagine," said Wolfe-Simon.
"If something here on Earth can do something so unexpected, what else can life do that we haven't seen yet? Now is the time to find out."
Pažljivo pročitajte, ko zna i koga interesuje.
Vrlo zanimljivo otkriće, mijenja pogled na život kakav smo poznavali do sada, tj na DNK.
- Aurea Mediocritas
#18 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
Tresla se gora - rodio se miš.
- karbofix
#19 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
karbofix wrote:ja stvarno ne znam....ne kontam nesto.....na Zemlji je bilo vode....tako....i "iz neživog se razvilo živo" (mada sumnjam, al et').....znaci "razvijalo" se pod takvim uslovima...okruzeno vodom.....zasto se sad na drugoj strani galaksije, svemira....daleko od "nas" nije moglo razviti nesto drugo pod nekim drugim uslovima
pod uslovima gdje nema vode, mozda ni zraka...ono kontamo...zrak i voda nama neophodni...zasto to sad znaci da se negdje "tamo" nije moglo "iz neživog razviti živo" kome ne treba zrak i voda
![]()
"But it does suggest that astrobiologists looking for life on other planets do not need to look only for planets with the same balance of elements as Earth has."
...
samo mogu reći - nemaju/mo mi/oni pojma
- Ajatolah_
#20 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
Ne slažem se. Kao što je karbofix iznad mene citirao, sada imamo potvrdu da ne trebamo gledati isključivo na planete i satelite s kisikom, vodom i drugim elementima. Možda još nismo pronašli život (naći ćemo - kad tadAurea Mediocritas wrote:Tresla se gora - rodio se miš.
Samo strpljivo.
- karbofix
#21 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
mada ne vidim kako će to ujecati na naš život(zemljana) pogotovo nas u beiha...... 
- Vragolan
#22 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
nisam htio nista kometarisati, nisam htio letiti pred rudu, sto bi se reklo
i naravno desilo se ono sto sam i djelomicno mislio tj., da se NASA poslizila oprobanim marketinskim trikom tipa ko je sejla gradz
ali et nama laicima mozda to otkrice nista ne znaci, ali je u naucnom svijetu ovo otkrice odjeknulo kao bomba
negdje sam sinoc citao da se to otkrice moze komotno uporediti sa otkricem el energiije ili izumom staparske masine,
sto se tice daljneg traganja za zivotom u svemiru
e sad meni kao prosjecnom bosancu to nista ne znaci, kao sto i otkrice el energije tadasnjem stanovniku bosne nista nije znacilo, ali zato sada znaci svima
pa tako treba gledait i na ovo otkrice, rezultate cemo vidjeti tek nakon nekih 100njak godina
ne treba govoriti koliki je svemir i da se razdaljine racunaju u svjetlostnim godinama, pa treba izumiti nove tehnologije putovanja itd itd itd
samo treba krenuti od pretpostavke da je nasla planeta jedno zrno pijeska u ogromnoj pustinji, kao sto rece kolega forumas Edo samo strpljivo
i naravno desilo se ono sto sam i djelomicno mislio tj., da se NASA poslizila oprobanim marketinskim trikom tipa ko je sejla gradz
ali et nama laicima mozda to otkrice nista ne znaci, ali je u naucnom svijetu ovo otkrice odjeknulo kao bomba
negdje sam sinoc citao da se to otkrice moze komotno uporediti sa otkricem el energiije ili izumom staparske masine,
sto se tice daljneg traganja za zivotom u svemiru
e sad meni kao prosjecnom bosancu to nista ne znaci, kao sto i otkrice el energije tadasnjem stanovniku bosne nista nije znacilo, ali zato sada znaci svima
pa tako treba gledait i na ovo otkrice, rezultate cemo vidjeti tek nakon nekih 100njak godina
ne treba govoriti koliki je svemir i da se razdaljine racunaju u svjetlostnim godinama, pa treba izumiti nove tehnologije putovanja itd itd itd
samo treba krenuti od pretpostavke da je nasla planeta jedno zrno pijeska u ogromnoj pustinji, kao sto rece kolega forumas Edo samo strpljivo
- atko
#23 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
znaci ima zivotaAurea Mediocritas wrote:Tresla se gora - rodio se miš.
- chengaba
#24 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
Miš? Iako su možda mediji na pogrešan način stvarali hype, ovo je zapanjujuće otkriće.Aurea Mediocritas wrote:Tresla se gora - rodio se miš.
Pronaći organizam koji može izmjeniti hemijsku strukturu osnovnih komponenti bez kojih ni jedan oblik života ne može funkcionisati (DNK, ATP, CoA, NADPH) je stvarno nevjerovatno...
Ovo su vjerovatno najočuvanije komponente tijekom filogeneze i osnova metabolizma i razmnožavanja svih životnih sistema.
Ja stvarno ne znam u posljednjih 10 godina otkrića (osim dešifriranja genoma) koje će uzrokovati mijenjanje udžbenika biologije, biohemije, evolucije i genetike...
- pojedinac
#25 Re: Nasa pronašla dokaz vanzemaljskog života?!
NASA naučnik Felisa Wolfe-Simon je u jezeru Mono otkrila bakteriju, koja ima otrovni arsen kao gradivni element u DNK. Na mjestu fosfora kod ove bakterije se nalazi otrovni arsen.
Do sada se smatralo da se sav život na Zemlji sastoji od šest gradivnih elemenata:
ugljika, vodika, kisika, dušika, fosfora i sumpora.
Sada se ispostavilo da postoji najmanje jedan potpuno drugi oblik života na našem planetu.
Otkrićem novog životnog oblika u jezeru Mono u Kaliforniji mogu se odbaciti postojeće definicije o tome šta je i kako nastaje život.
Po ovim definicijama život je nastao u okeanima prije 3 do 4 milijarde godina i nakon toga je evoluirao na razne vrste, kojima je svima zajedničko to da imaju iste osnovne gradivne elemente.
Sada je činjenica da se život može pojaviti na mnogo načina i u različitim okolnostima.