nasa politicka pasivnost
-
howyesno
#1 nasa politicka pasivnost
stanje u drzavi, cini mi se, nikad gore.
vodstvo, u najmanju ruku katastrofa, narod strasno pasivan, kao i uvijek, svi kukaju - niko nista ne poduzima.
na proslim izborima nisam izlazio pa se i sam smatram dijelom problema no na slijedecim bi da se i ja oglasim ali zaista ne znam za koga bih glasao. mislim da na izborima sami krojimo svoje sudbine, prema tome sami smo i odgovorni za ovakvo stanje.
s druge strane, cini mi se da su sve politicke opcije u najmanju ruku jadne.
postavlja se pitanje; koja je to politicka opcija koja bi mogla promjeniti trenutni kurs drzave?
mislim da nas ima znatan broj sa istim problemom.
zamolio bih samo za konkretne odgovore bez puno supljiranja
vodstvo, u najmanju ruku katastrofa, narod strasno pasivan, kao i uvijek, svi kukaju - niko nista ne poduzima.
na proslim izborima nisam izlazio pa se i sam smatram dijelom problema no na slijedecim bi da se i ja oglasim ali zaista ne znam za koga bih glasao. mislim da na izborima sami krojimo svoje sudbine, prema tome sami smo i odgovorni za ovakvo stanje.
postavlja se pitanje; koja je to politicka opcija koja bi mogla promjeniti trenutni kurs drzave?
- osa
#2 Re: nasa politicka pasivnost
federalizacija zemlje, pa se više neće moći vaditi na one druge....
-
howyesno
#3 Re: nasa politicka pasivnost
mislim da federalizacija nije rjesenje i da bi donijela vise problema nego koristi.osa wrote:federalizacija zemlje, pa se više neće moći vaditi na one druge....
u sustini mislim da bi se jedino rjesio problem koji si naveo
- osa
#4 Re: nasa politicka pasivnost
i to je neki početak, nema čarobnog štapića, to je jedini način da se profiliraju političke stranke koje neće nužno biti nacionalnog karaktera, ovako za to nema šanse...howyesno wrote:mislim da federalizacija nije rjesenje i da bi donijela vise problema nego koristi.osa wrote:federalizacija zemlje, pa se više neće moći vaditi na one druge....
-
howyesno
#5 Re: nasa politicka pasivnost
opet bi glasali "svi za svoje" u "svojim" federalnim jedinicama, i eto nam opet nacionalistickih stranaka i ovih sovinista.osa wrote:i to je neki početak, nema čarobnog štapića, to je jedini način da se profiliraju političke stranke koje neće nužno biti nacionalnog karaktera, ovako za to nema šanse...howyesno wrote:mislim da federalizacija nije rjesenje i da bi donijela vise problema nego koristi.osa wrote:federalizacija zemlje, pa se više neće moći vaditi na one druge....
no idemo u krivom smjeru, dakle primarno pitanje je; koja je to politicka opcija koja ima neku viziju i koja bi mogla doprinijeti promjenama na bolje. ako isti ponovo dodju na vlast - ne biti dobro
- 1gorstak
#6 Re: nasa politicka pasivnost
Posto ne moze doci do dogovora oko granica tih federalnih jedinica nema ni federalizacije. Rjesenje koje jeste moguce lezi u slamanju velikosrpskog faktora ili bar u onemogucavanju opstrukcija koje taj faktor vrsi.osa wrote:federalizacija zemlje, pa se više neće moći vaditi na one druge....
Ali covjek je pitao za koga glasati, ja mu predlazem SDP ili Nasu Stranku.
- muha_sa
#7 Re: nasa politicka pasivnost
za koga vec za SDP 
-
howyesno
#8 Re: nasa politicka pasivnost
dupli
Last edited by howyesno on 01/03/2010 23:10, edited 1 time in total.
-
howyesno
#9 Re: nasa politicka pasivnost
o njima sam najvise i razmisljao.1gorstak wrote:Posto ne moze doci do dogovora oko granica tih federalnih jedinica nema ni federalizacije. Rjesenje koje jeste moguce lezi u slamanju velikosrpskog faktora ili bar u onemogucavanju opstrukcija koje taj faktor vrsi.osa wrote:federalizacija zemlje, pa se više neće moći vaditi na one druge....
no, nasa stranka mi djeluje vise kao da "imaju dobar nijet" ali ne i kapacitet za znacajnijim djelovanjem.
dok sdp ima odredjenog i kapaciteta no sama pomisao na lagumdziju me odbija od njih.
u drugu ruku komsic je jedna svijetla tacka u cijeloj ovoj prici.
- Maraschino
#10 Re: nasa politicka pasivnost
howyesno wrote:o njima sam najvise i razmisljao.1gorstak wrote:Posto ne moze doci do dogovora oko granica tih federalnih jedinica nema ni federalizacije. Rjesenje koje jeste moguce lezi u slamanju velikosrpskog faktora ili bar u onemogucavanju opstrukcija koje taj faktor vrsi.osa wrote:federalizacija zemlje, pa se više neće moći vaditi na one druge....
no, nasa stranka mi djeluje vise kao da "imaju dobar nijet" ali ne i kapacitet za znacajnijim djelovanjem.
dok sdp ima odredjenog i kapaciteta no sama pomisao na lagumdziju me odbija od njih.
u pravu si ali neJma druge alternative...
- Bosanski_kralj
#11 Re: nasa politicka pasivnost
Napravi listu + i - za svaku stranku i vidi stanje. To će ti sve rečihowyesno wrote: o njima sam najvise i razmisljao.
Ja sam odlučio da ću za NS glasati, aBd.
- macan prvi
#12 Re: nasa politicka pasivnost
Mukonisto.muha_sa wrote:za koga vec za SDP
- osa
#13 Re: nasa politicka pasivnost
1gorstak wrote:Posto ne moze doci do dogovora oko granica tih federalnih jedinica nema ni federalizacije. Rjesenje koje jeste moguce lezi u slamanju velikosrpskog faktora ili bar u onemogucavanju opstrukcija koje taj faktor vrsi.osa wrote:federalizacija zemlje, pa se više neće moći vaditi na one druge....
onda svi za sdp i vašu stranku i problem riješen, kako jednostavno...
-
sammo
#14 Re: nasa politicka pasivnost
Nove stranke, nova koalicija, novi ljudi koji dosad nisu bili u politici, ali su se dokazali na drugim podrucjima, nacionalno mjesana ekipa ( koalicija ) s dobrim gospodarskim programom. To bi bilo idealno i jedina prava perspektiva za BIH...
- osa
#15 Re: nasa politicka pasivnost
sammo wrote:Nove stranke, nova koalicija, novi ljudi koji dosad nisu bili u politici, ali su se dokazali na drugim podrucjima, nacionalno mjesana ekipa ( koalicija ) s dobrim gospodarskim programom. To bi bilo idealno i jedina prava perspektiva za BIH...
samo to, sammo...
-
sammo
#16 Re: nasa politicka pasivnost
Ove postojece politicke opcije nece nista promjeniti, to se zna, ali opet racunaju da ce ih isti ljudi ( biraci ) podrzati kao sto su to radili 15 godina...da ce opet gledati nacionalno...nije vazno sto je lopov, vazno da je nas... Sad do izbora nece raditi nista, izvuci ce jos koju paru iz budzeta, davati narodu lazna obecanja isl....howyesno wrote:stanje u drzavi, cini mi se, nikad gore.
Alternativa su novi odgovorni ljudi s jasnim gospodarskim i socijalnim planom, koji ce se distancirati od sadasnje vlasti i izbaciti religiju iz politike, te rijesiti dileme sa susjedima ( SRB, HR ) i imati za cilj NATO i EU. Zasad takvih jos nema na vidiku, ali do izbora ima vremena za formiranje novih stranaka.
-
Incub
#17 Re: nasa politicka pasivnost
Za Komsica glasati,makar kad bi za izbore bio i u HDZ1992

- vee-jay
#18 Re: nasa politicka pasivnost
SDPhowyesno wrote:stanje u drzavi, cini mi se, nikad gore.
-
Eborg
#20 Re: nasa politicka pasivnost
Politička pluralizacija ubija. Ne treba glasati za ove male stranke jer ionako ne mogu ništa promijeniti iako i tu ima OK ljudi (Radom za boljitak, BPS, BOSS i sl.).
Od jačih stranaka jedina opcija je SDP, kome se ne sviđa Lagumdžija ili nešto drugo onda NS. Bilo bi pametno kada bi ušli u predizbornu koaliciju.
Od jačih stranaka jedina opcija je SDP, kome se ne sviđa Lagumdžija ili nešto drugo onda NS. Bilo bi pametno kada bi ušli u predizbornu koaliciju.
-
realna do boli
#21 Re: nasa politicka pasivnost
sammo wrote:Nove stranke, nova koalicija, novi ljudi koji dosad nisu bili u politici, ali su se dokazali na drugim podrucjima, nacionalno mjesana ekipa ( koalicija ) s dobrim gospodarskim programom. To bi bilo idealno i jedina prava perspektiva za BIH...
Opisao si Nasu stranku...
Samo, proteci ce dosta vode dok ljudi prepoznaju da ova stranka ima sta ponuditi. Mnogo se radi i ja se nadam da ce uskoro ljudi prepoznati da ova stranka ima buducnost i da to nije samo neciji trenutni hir. Ono sto mene raduje je to da mlada generacija sve vise vidi svoje politicko opredjeljenje u NS i da se aktivno ukljucuju u njen rad.
-
katamaran101
#22 Re: nasa politicka pasivnost
Ljudi su dovedeni upravo do željenog nivoa, da ne znaju kako i kuda dalje.
To se zove - apatija.
Dovedeni su u stanje apatičnosti, da drugi mogu da rade sa njima, šta im je volja.
Druga priča, je priča o svijesti.
Dok je ona na Zapadu razvijena savršeno (što se uči i u školama), kod nas je čak običajno i s namjerom potiskivana, pa ako neko i bude iznad, nađe se već neko da ga ušuti. Kod svih drugih bi bila riječ o nekulturi, kod nas je to normala.
Razlike postoje i u onome: znati, umjeti i moći.
To očekuje generacije pune energije, koje nadolaze.
Današnjim lendohanima je previše dobro da bi bilo šta mijenjali.
Snaga leži na mladima i ako oni ne provedu, neće niko.
To se zove - apatija.
Dovedeni su u stanje apatičnosti, da drugi mogu da rade sa njima, šta im je volja.
Dok je ona na Zapadu razvijena savršeno (što se uči i u školama), kod nas je čak običajno i s namjerom potiskivana, pa ako neko i bude iznad, nađe se već neko da ga ušuti. Kod svih drugih bi bila riječ o nekulturi, kod nas je to normala.
- osa
#23 Re: nasa politicka pasivnost
meni se nakako čini da su mladi najviše apatični, osim ako nije u pitanju kakav dernek, na nogometnim utakmicama i sl.katamaran101 wrote:Ljudi su dovedeni upravo do željenog nivoa, da ne znaju kako i kuda dalje.
To se zove - apatija.
-
zrikavac48
#24 Re: nasa politicka pasivnost
A sta cemo sa onima koji ne zele zivjeti u torovima u kojima ce da se po na osob bleeei jedna te ista pjesma?osa wrote:federalizacija zemlje, pa se više neće moći vaditi na one druge....
-
zrikavac48
#25 Re: nasa politicka pasivnost
sammo wrote:Ove postojece politicke opcije nece nista promjeniti, to se zna, ali opet racunaju da ce ih isti ljudi ( biraci ) podrzati kao sto su to radili 15 godina...da ce opet gledati nacionalno...nije vazno sto je lopov, vazno da je nas... Sad do izbora nece raditi nista, izvuci ce jos koju paru iz budzeta, davati narodu lazna obecanja isl....howyesno wrote:stanje u drzavi, cini mi se, nikad gore.
Alternativa su novi odgovorni ljudi s jasnim gospodarskim i socijalnim planom, koji ce se distancirati od sadasnje vlasti i izbaciti religiju iz politike, te rijesiti dileme sa susjedima ( SRB, HR ) i imati za cilj NATO i EU. Zasad takvih jos nema na vidiku, ali do izbora ima vremena za formiranje novih stranaka.