Naša "HITNA" POMOĆ
Moderator: anex
-
hitman05
#1 Naša "HITNA" POMOĆ
Danas je moj brat povrijedio nogu na tjelesnom i zdravstvenom odgoju. I nakon što ga je nastavnica jedva pustila kući, uputio se u hitnu sa prijateljem iz škole...
Kada je došao tamo, nisu ga htjeli primit, a razlozi:
maloljetan
nije roditelj sa njim
nema knjižice
Kada je razgovarao sa tri osobe, te su ga sve tri odbile, krenuo je kući:
OD SOCIJALNOG DO STUPA sa takvom nogom.
Sada mene zanima šta mislite vi koliko je ovo profesionalno i koliko hitna pomoć predstavlja ono što bi trebala predstavljati?
Po njihovim uslovima, danas trebamo, UVIJEK, sa sobom imati Zdravstvenu knjižicu i ako smo maloljetni, UVIJEK, voditi roditelja sa sobom, u slučaju da nam se nešto desi, da mogu da nas odvedu u hitnu :S
------
eXit
Kada je došao tamo, nisu ga htjeli primit, a razlozi:
maloljetan
nije roditelj sa njim
nema knjižice
Kada je razgovarao sa tri osobe, te su ga sve tri odbile, krenuo je kući:
OD SOCIJALNOG DO STUPA sa takvom nogom.
Sada mene zanima šta mislite vi koliko je ovo profesionalno i koliko hitna pomoć predstavlja ono što bi trebala predstavljati?
Po njihovim uslovima, danas trebamo, UVIJEK, sa sobom imati Zdravstvenu knjižicu i ako smo maloljetni, UVIJEK, voditi roditelja sa sobom, u slučaju da nam se nešto desi, da mogu da nas odvedu u hitnu :S
------
eXit
-
eXit.LP
#2 Re: Naša "HITNA" POMOĆ
Pozdrav,
Tek mi je odobren acc, hvala hitman-u što je postao temu na moj zahtjev.
Nakon što je brat sa tetkom otišao u hitnu 3 sata nakon što su ga vratili (jer je jedino tada mogao doći sa autom, tramvajem nema smisla) ustanovljeno je da je noga slomljena.
Toliko toga o našoj HITNOJ POMOĆI.
Priča iz hitne glasi ovako:
Maloljetnike bez roditelja ne smiju zračiti. Navodno nije bio u životnoj opasnosti :S
Oni nisu bili u stanju obezbijediti telefon ili nešto da se pita roditelj. Mislim da je ovo smiješno...
Tek mi je odobren acc, hvala hitman-u što je postao temu na moj zahtjev.
Nakon što je brat sa tetkom otišao u hitnu 3 sata nakon što su ga vratili (jer je jedino tada mogao doći sa autom, tramvajem nema smisla) ustanovljeno je da je noga slomljena.
Toliko toga o našoj HITNOJ POMOĆI.
Priča iz hitne glasi ovako:
Maloljetnike bez roditelja ne smiju zračiti. Navodno nije bio u životnoj opasnosti :S
Oni nisu bili u stanju obezbijediti telefon ili nešto da se pita roditelj. Mislim da je ovo smiješno...
- starii
#3 Re: Naša "HITNA" POMOĆ
a sta da su se njegovi roditelji pošli pametovati pa rekli sto ste dijete zracili sa rtg..pa podigli tuzbu na doktora?!?!..na kraju sto nije zovnuo roditelje da mu dodu u hitnu il staratelja..najlakse je reci da je drugi kriv...
-
TheGodfather001
#4 Re: Naša "HITNA" POMOĆ
Postoje pravilnici o radu Hitne Pomoci, i jasno stoji da maloljetnik moze biti tretiran bez prisustva roditelja, staratelja, samo ako je zivot maloljetnika direktno ugrozen, a za sve ostalo se moraju obavijestiti roditelji. A ako se to desilo u skoli onda je nastavnik bio duzan da otprati ucenika u Hitnu Pomoc ili pozove roditelje.
- zgembo_sa
#5 Re: Naša "HITNA" POMOĆ
Znaci u redu je da se maloljetnik sa slomljenom nogom izbaci na ulicu jer nema knjizicu ni roditelja sa sobom? Popisam im se na hipokratovu zakletvu!
-
b.boja
#6 Re: Naša "HITNA" POMOĆ
Krivac za ovaj slucaj je skola i nastavnik. Meni nije jasno kako nastavnik moze pustiti povrijedjeno dijete da samo ide kuci.I nije tacno da HITNA ne prima pacijente bez knjizice.zgembo_sa wrote:Znaci u redu je da se maloljetnik sa slomljenom nogom izbaci na ulicu jer nema knjizicu ni roditelja sa sobom? Popisam im se na hipokratovu zakletvu!
- sffovac
#7 Re: Naša "HITNA" POMOĆ
ja duboko sumnjam i u njihovo znanje, jer su me prije 2 sedmice poslali kuci, mene stomak bolio
oni rekli gastritis / cir
svom srecom samoinicijativno sam otisao na CUM, gdje su konstatovali da je slijepo crijevo i odmah me operisali
da nije bilo tako, mozda danas ne bih ni pisao ovo
oni rekli gastritis / cir
svom srecom samoinicijativno sam otisao na CUM, gdje su konstatovali da je slijepo crijevo i odmah me operisali
da nije bilo tako, mozda danas ne bih ni pisao ovo
- Epitop
#9 Re: Naša "HITNA" POMOĆ
Moguča šteta od slomljene noge je veča od same slomljene kosti, a mislim da bi te činjenice trebali biti svjesni svi oni koji obavljaju neku funkciju koja je vezana za liječenje. Mislim da nisu profesionalno postupili, mogli su zadržati dječaka u hitnoj i pozvati staratelja.
Mislim da ovo nije samo problem hitne, jer je naše čitavo zadravstvo u rasulu gdje se ne zna ko pije a ko plača. Mora se red neki uspostaviti.
Mislim da ovo nije samo problem hitne, jer je naše čitavo zadravstvo u rasulu gdje se ne zna ko pije a ko plača. Mora se red neki uspostaviti.
-
fixer
#10 Re: Naša "HITNA" POMOĆ
meni su ti vrli doktori nakon sto sam polomio neku kost u skocnom zglobu rekli da je to samo istegnuce. nakon 6 mjeseci sam ishao kod doktora u inostranstvu i on je rekao da je to lom i da mali dio kosti "luta" po zglobu. zamolio me da mu donesem prvi snimak rendgena. na njemu je bez problema nashao lom.
- savrseni krug
#11 Re: Naša "HITNA" POMOĆ
oo zna se stari ko pije a jos se bolje zna ko placaEpitop wrote:Moguča šteta od slomljene noge je veča od same slomljene kosti, a mislim da bi te činjenice trebali biti svjesni svi oni koji obavljaju neku funkciju koja je vezana za liječenje. Mislim da nisu profesionalno postupili, mogli su zadržati dječaka u hitnoj i pozvati staratelja.
placaju porezni obveznici tj gradjani tj taj decko sto nogu polomi
fraktura kosti je povreda tezeg stepena i kao takva mora se tretirati cak i na samom licu mjesta tj mora se imobilizovati povrijedjeni dio u ovom slucaju noga
i to je ono sto zakon kaze dakle ni u kom slucaju decko se nije smio vratiti iz hitne na takav nacin i uz to obrazlozenje.I jos ga poslati da i dalje seta s takvom nogom
Slucaj za tuzilastva u svakom slucaju
A mene ako pitate razlog zbog cega su ga vratili ti koji se u kunu hipokratom jeste vjerovatno pauza za dorucak/rucak/kahvu/uzinu/privatne razgovore na mob/ili jednostavno mrsko meni ustat a plata ce svakako leci primio ja decka ili ne...
A jeli to ona hitna u kojoj nemaju antitetanus vakcine?
-
protestant
#12 Re: Naša "HITNA" POMOĆ
Kako cemo sumnjati u pamet nasih zdravstvenih umova pored tolikih edukacija u zemlji i inozemstvu.
Velike pare dobiju za edukaciju,pa se utrpali ko predavaci,pa u parlament.Prepisuju tudje radove sa interneta.Cupaju najnovija svjetska iskustva a primjenjuju -nista.
Porodicna medicina je u okviru porodice svakog pacijenta,privatnih ambulanti,travara,Matija Paunovskih,bioenergicara itd.
I jos jedna pametna.....najvise zaradjuju u ovoj drzavi advokati i doktori ali ne kroz platu koju prikazuju vec su edukovani za plavu kovertu.....
Velike pare dobiju za edukaciju,pa se utrpali ko predavaci,pa u parlament.Prepisuju tudje radove sa interneta.Cupaju najnovija svjetska iskustva a primjenjuju -nista.
Porodicna medicina je u okviru porodice svakog pacijenta,privatnih ambulanti,travara,Matija Paunovskih,bioenergicara itd.
I jos jedna pametna.....najvise zaradjuju u ovoj drzavi advokati i doktori ali ne kroz platu koju prikazuju vec su edukovani za plavu kovertu.....
- Neelix
#13 Re: Naša "HITNA" POMOĆ
prije par godina mom starom puche vena na nozi, siklja krv na sve strane, ja zovem dom zdravlja na ilidzi (najblizi mi) da posalju nekog, kaze NE MOZEMO MI, DOVEDI GA
a covjek ne zna za sebe
morao sam otic tamo i preklinjat ih da bi mrdnuli guzice i pomjerili se, a za to primaju finu platu svaki mjesec
fuj !
- savrseni krug
#14 Re: Naša "HITNA" POMOĆ
sjecam se slucaja od ljetos kad je onaj decko preminuo cekajuci hitnu da dodje po njegaNeelix wrote:prije par godina mom starom puche vena na nozi, siklja krv na sve strane, ja zovem dom zdravlja na ilidzi (najblizi mi) da posalju nekog, kaze NE MOZEMO MI, DOVEDI GA![]()
![]()
![]()
![]()
a covjek ne zna za sebe
![]()
morao sam otic tamo i preklinjat ih da bi mrdnuli guzice i pomjerili se, a za to primaju finu platu svaki mjesec
fuj !
pa su poslije clanovi porodice dobro prebili te ludjake iz hitne, ljudi dosli 2 sata poslije poziva gledali finale lige prvaka???
samo ona je tacna :nedo Bog razbolit se u ovoj drzavi i cekat da ti pomognu doktori iz drzavne sluzbe
krepat ces na rate
- seba
#15 Re: Naša "HITNA" POMOĆ
potpisujem.no,moram napomenuti i ponoviti gore navedeno.zasto nastavnik iz te skole nije obavijestio roditelje?pa,ko mu je dozvolio da sa takvom nogom izadje iz skole,ako je noga ,kako se navodi bila slomljena?ovo u vezi zracenja je sasvim opravdano,ako nije evidentan lom,mislim da se prvo zove neko stariji,jer se radi o maloljetniku,a svi smo osjetljivi na svoju djecu,posebno nakon svih ovih desevanja,pa nam je fitilj dosta kratak.ima i svakakve djece,koja bi da bjeze sa nastave i traze opravdanja kod doktora,a gdje im je najlakse nego u hitnoj to napraviti,pa su mozda ovi u hitnoj zbog toga i trazili prisustvo starijeg.ovo sa knjizicom ne opravdavam nikako.pa,ko ce znati kad ce se sta desiti i da nosi knjizicu sa sobom.van pameti i da su mogli zovnuti nekog od roditelja to stoji,kad se vec niko od nastavnik toga nije sjetio.TheGodfather001 wrote:Postoje pravilnici o radu Hitne Pomoci, i jasno stoji da maloljetnik moze biti tretiran bez prisustva roditelja, staratelja, samo ako je zivot maloljetnika direktno ugrozen, a za sve ostalo se moraju obavijestiti roditelji. A ako se to desilo u skoli onda je nastavnik bio duzan da otprati ucenika u Hitnu Pomoc ili pozove roditelje.
- bravo ja
#16 Re: Naša "HITNA" POMOĆ
jooooj tvog brata...pa sto se nije i pod tramvaj bacio...tek bi ga onda primili
slijedeci put...da znas ...nemoj kucu..nego pod trmvaj..
sretno
slijedeci put...da znas ...nemoj kucu..nego pod trmvaj..
sretno