Nasa djeca, omladina i politika

Post Reply
Timotheus

#1 Nasa djeca, omladina i politika

Post by Timotheus »

Posto je veliki dio omladine (14-22 godinu recimo optilike) ogrezao pod uticajem medija u nezdravi nacionalizam, vrijedjanje drugih, pozive na linc, ubijanje i onu standardnu "svi su drugi krivi, sem nas" retoriku, imam pitanje:

Sta mislite, da li ce se stanje sa nasom omladinom promjeniti, tj kako ova djeca budu odrastala, da li ce shvatiti neke normalne zivotne principe i postulate, da od rata nema kruha, da narodu treba posla i zdrave privrede, a malo manje nacionalne retorike..

Imam kontakta prije svega zbog moje profesije sa brojim mladim osobama 14-22 godinu, raznih nacionalnosti u BIH. Ako se pokrene ta tema, kroz neko moje iskustvo najveci dio omladine je nezainteresovan za bilo sta sto se desava oko njih,veliki dio djece prati politicka desavanja, pa tu imamo raznih vrsta, od onih koji kriticki razmisljaju, do onih sa devijantnim stavovima i idejama, dok za neku djecu mogu reci da su izgubljena jer je to toliki stadijum mrznje prema drugome da se rijecima to ne moze opisati.

Raduje me cinjenica da sam sretao i mlade ljude koji kriticki misle svojom glavom i ne daju da mediji od njih prave bezvrijedne pijune. Malo ih je, ali takve osobe postoje. Svi oni imaju zajednicki odgovor: odlazimo iz BIH sto prije mozemo... pa ko onda ostaje ovdje?

Kada pricamo o ozbiljnijim stvarima, vrlo dobro se zna kako se rat potpaljuje te od kakve se retorike krece, nad kime se ta retorika provodi i koje se drustvene klase najvise pale na takve stvari, te naravno zna se vrlo dobro stepen obrazovanja takvih ljudi koji se pale na tu pricu ratnih i poratnih lidera.

Sta mislite, da li je sve ovo sa nasom omladinom, nebitno koje su nacionalnosti, neka farsa koja ce proci, ili je ovo priprema za neke mnogo ozbiljnije stvari koje ce nam se desavati?
Post Reply