Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Jesmo li došli do tačke kada ćemo dokazati postojanje života izvan planete Zemlje? Da li će ovo moguće otkriće imati ikakve posljedice na religije, filozofiju, politiku i ekonomiju? Ako da kakve?
Ako je neko pratio malo ove vijesti oko NASA-e, ESA-e vidjet će da je NASA iznenada dobila proširenje budžeta za pripremu ljudske misije na Mars i slanje robotske sonde na Europu (Jupiterov satelit). Nedavno su u atmosferi testirali kapsulu koja bi trebala spustiti ljude na Mars. ESA u saradnji sa nekom evropskom komapnijom testira neke super-duper raketne motore koji će moći nositi ne znam koliko puta više tereta u stratosferu. Navodno će let sa letjelicom na takav pogon od Evrope do Australije trajati svega 4 sata i to sve do 2017. godine. Mislim da već imaju dokaze da je neki niži oblik života na Marsu moguć pa stoga ovako ubrzano prelaze na pripremu misija na Mars i razvijanju novih motora.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Jesmo li došli do tačke kada ćemo dokazati postojanje života izvan planete Zemlje? Da li će ovo moguće otkriće imati ikakve posljedice na religije, filozofiju, politiku i ekonomiju? Ako da kakve?
Ako je neko pratio malo ove vijesti oko NASA-e, ESA-e vidjet će da je NASA iznenada dobila proširenje budžeta za pripremu ljudske misije na Mars i slanje robotske sonde na Europu (Jupiterov satelit). Nedavno su u atmosferi testirali kapsulu koja bi trebala spustiti ljude na Mars. ...
Šta mislite o ovome?
Šta ako nam na Zemlju donesu neke uzročnike neizlječivih bolesti, pa svi "pocrvenimo", poput Marsovaca
Mene iskreno buni definicija " nizi oblik zivota". Mislim da ljudi posvjesno ipak zele ostati gospodari i evolucijom najveći postojeci razvijenu oblik zivota u svemiru.
Što ako se dokaze suprotno? To će tek biti sok!
A iskreno voljela bi dozivjeti više tako nešto, a ne da donesu i proučavaju te " nize oblike " zivota na koje su stavili naglasak odmah
Plus postoji i problem varijacija na temu. Što ti nizi oblici prestavljaju?
Uzrocnike nekih zaraza ili neotkrivenih bolesti s kojim se nismo susretali?
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Jesmo li došli do tačke kada ćemo dokazati postojanje života izvan planete Zemlje? Da li će ovo moguće otkriće imati ikakve posljedice na religije, filozofiju, politiku i ekonomiju? Ako da kakve?
Ako je neko pratio malo ove vijesti oko NASA-e, ESA-e vidjet će da je NASA iznenada dobila proširenje budžeta za pripremu ljudske misije na Mars i slanje robotske sonde na Europu (Jupiterov satelit). Nedavno su u atmosferi testirali kapsulu koja bi trebala spustiti ljude na Mars. ESA u saradnji sa nekom evropskom komapnijom testira neke super-duper raketne motore koji će moći nositi ne znam koliko puta više tereta u stratosferu. Navodno ćem blizu let sa letjelicom na takav pogon od Evrope do Australije trajati svega 4 sata i to sve do 2017. godine. Mislim da već imaju dokaze da je neki niži oblik života na Marsu moguć pa stoga ovako ubrzano prelaze na pripremu misija na Mars i razvijanju novih motora.
ako otkriju bila sta, visi, nizi oblik zivota, to nece mozda biti toliko bitno kada je u pitanju otkrice tih larvi ili mikroba na marsu. to ce biti vise jos jedan statisticki dokaz da ako smo vec na susjednoj planeti nasli bilo kakav zivot, sta onda mozemo ocekivati na milijardama ili trilijardama planeta u nasoj galaksiji a da ne govorim o svemiru.
Imaju stroge procedure u vezi toga tako da je šansa minimalna ali ne i 100% isključena. Niži oblik vjerovatno misle na mikrobe a ovo na Marsu je vjerovatno neki oblik bakterija mada nisu sigurni ali ne mogu objasniti promjenjivu količinu metana. Ako se ipak dokaže da je bila lažna uzbuna onda ništa, sve isto k' i do sada, u suprotnom moramo mijenjati neke definicije, npr. Zemlja nije jedina planeta u sunčevom sistemu koja podržava život. Pored Zemlje i na Marsu su 2014. godine otkrivene bakterije, mikorbe, šta ti ja znam...
SaraFina wrote:... Mislim da ljudi posvjesno ipak zele ostati gospodari i evolucijom najveći postojeci razvijenu oblik zivota u svemiru.
A iskreno voljela bi dozivjeti više tako nešto, a ne da donesu i proučavaju te " nize oblike " zivota na koje su stavili naglasak odmah
Zamišljam religiozne face ukoliko na Marsu budu pronađeni dokazi da su Marsovci nekad davno posjećivali Zemlju, a primitivni ljudi, u neznanju, oni perfidniji - u vlastitom interesu, od Marsovaca kreirali bogove, pa njima plašili ljude
sad idemo na onu temu vanzemaljci i islam, ali kakva je prijetnja religijama to sto ce se otkriti zivot negdje drugo ili to sto cemo skontati da su nas vanzemaljci posjecivali?
i njih je morao neko stvoriti.
karanana wrote:sad idemo na onu temu vanzemaljci i islam, ali kakva je prijetnja religijama to sto ce se otkriti zivot negdje drugo ili to sto cemo skontati da su nas vanzemaljci posjecivali?
Ako nema boga, ko je napisao Bibliju i Kuran ? Razmisli dobro o tome
karanana wrote:sad idemo na onu temu vanzemaljci i islam, ali kakva je prijetnja religijama to sto ce se otkriti zivot negdje drugo ili to sto cemo skontati da su nas vanzemaljci posjecivali?
Ali u tom slućaju čovjek ne bi bio najdraže i jedino božije biće kako to predstavljaju zvanične religije, malte ne svemir stvoren samo zbog čovjeka. Nego ostavimo se religije na ovoj temi.
SaraFina wrote:... Mislim da ljudi posvjesno ipak zele ostati gospodari i evolucijom najveći postojeci razvijenu oblik zivota u svemiru.
Zamišljam religiozne face ukoliko na Marsu budu pronađeni dokazi da su Marsovci nekad davno posjećivali Zemlju, a primitivni ljudi, u neznanju, oni perfidniji - u vlastitom interesu, od Marsovaca kreirali bogove, pa njima plašili ljude
Fakat ja ni taj scenario ne bi isključila.
Ali da definitivno ljudska rasa ima zelju za dominacijom to je neupitno.
Zamisli sad da neki od tih organizama su samo mamac i da nas marsovci zele privući ustvari.
A ovamo na zemlji ih ima milion kamufliranih u ljudskom obliku i mi smo im zamorci desetljećima
Ako je neko pratio malo ove vijesti oko NASA-e, ESA-e vidjet će da je NASA iznenada dobila proširenje budžeta za pripremu ljudske misije na Mars i slanje robotske sonde na Europu (Jupiterov satelit). Nedavno su u atmosferi testirali kapsulu koja bi trebala spustiti ljude na Mars. ESA u saradnji sa nekom evropskom komapnijom testira neke super-duper raketne motore koji će moći nositi ne znam koliko puta više tereta u stratosferu. Navodno će let sa letjelicom na takav pogon od Evrope do Australije trajati svega 4 sata i to sve do 2017. godine. Mislim da već imaju dokaze da je neki niži oblik života na Marsu moguć pa stoga ovako ubrzano prelaze na pripremu misija na Mars i razvijanju novih motora.
Šta mislite o ovome?
ako se potvrdi, sam pronalazak zivota ce biti najvece ljudsko dostignuce..cak puno vece nego otkrice vatre ili tocka i to ce imati nesgledive posljedice (ne u nuznom smislu lose)
ocito nasa i esa smatraju da je vrijeme da se ljudi ponovo vrate u svemir pa su se u skladu s time, aktivnosti tih agencija pojacale....putovanje na druge planete je zanimljiva tema pa se i medijski vise prati ali sto se tice nase i esa-e oni nikad ni nisu prestali sa projektima i istrazivanjima
vjerovatno ce prvi let biti spreman tek 2050 pa ko dozivi pricace
Last edited by nocnaptica986 on 16/12/2014 23:58, edited 1 time in total.
Samo je problem, roveri koji su trenutno na marsu nemaju mogucnosti da provjere je li to stvarno zivot. Ne mogu potvrditi da trenutno ima bakterija koje su zive tamo.
Bar kako ja znam, e eto im sto nisu poslali mikroskop na rover
nocnaptica986 wrote:
ako se potvrdi, sam pronalazak zivota ce biti najvece ljudsko dostignuce..cak puno vece nego otkrice vatre ili tocka i to ce imati nesgledive posljedice (ne u nuznom smislu lose)
ocito nasa i esa smatraju da je vrijeme da se ljudi ponovo vrate u svemir pa su se u skladu s time, aktivnosti tih agencija pojacale....putovanje na druge planete je zanimljiva tema pa se i medijski vise prati ali sto se tice nase i esa-e oni nikad ni nisu prestali sa projektima i istrazivanjima
vjerovatno ce prvi let biti spreman tek 2050 pa ko dozivi pricace
Spominju 2020. godinu kao cilj za prvi let.
lajkujMe wrote:Samo je problem, roveri koji su trenutno na marsu nemaju mogucnosti da provjere je li to stvarno zivot. Ne mogu potvrditi da trenutno ima bakterija koje su zive tamo.
Ima tzv. "Microscopic Imager".
The Microscopic Imager is a combination of a microscope and a CCD camera that provides information on the small-scale features of martian rocks and soils. It complements the findings of other science instruments by producing close-up views of surface materials.
Šta mislite o ovome?
Ja sam apsolutno ubjedjen da zivot postoji van zemlje.
Sto se tice NASA budzeta, to je i politicki motivirano. Kako su odnosi sa Rusijom zahladnili amerikanci nece da dopuste vise da renatju taxi od Rusa. Pored Oriona i Space-x svoje rakete testira, iako je Orion dobitna kompbinacija za duboki svemir.
Pazi sad. Kada je SPutnik lansiran i kada su amerikanci odlucili da moraju prestici ruse, oni su takav napor ulozili da je 1968 u NASA-i radilo 267,000 ljudi. Danas radi oko 18,000. Kako stvari stoje ameri ce vrlo brzo imati i vecu raketu od Delte V, ali mislim da nece biti onog ulaganja kao sto je bilo u Apolo program, osim ako Kinezi nesto en naprave pa ovi skontaju da ne moze to tako.
Šta mislite o ovome?
Ja sam apsolutno ubjedjen da zivot postoji van zemlje.
Sto se tice NASA budzeta, to je i politicki motivirano. Kako su odnosi sa Rusijom zahladnili amerikanci nece da dopuste vise da renatju taxi od Rusa. Pored Oriona i Space-x svoje rakete testira, iako je Orion dobitna kompbinacija za duboki svemir.
Pazi sad. Kada je SPutnik lansiran i kada su amerikanci odlucili da moraju prestici ruse, oni su takav napor ulozili da je 1968 u NASA-i radilo 267,000 ljudi. Danas radi oko 18,000. Kako stvari stoje ameri ce vrlo brzo imati i vecu raketu od Delte V, ali mislim da nece biti onog ulaganja kao sto je bilo u Apolo program, osim ako Kinezi nesto en naprave pa ovi skontaju da ne moze to tako.
Život postoji definitivno izvan Zemlje samo je pitanje u kojem i kakvom obliku. Ono oko čega se naučnici spore je da li je za život izvan Zemlje potreban karbon, voda i uslovi kao na Zemlji ili život može nastati i na drugi način bez karbona i vode na nama apstraktan način. Jedni zastupaju teoriju da život nije moguć bez karbona dok drugi vjeruju da je moguć. Interesantno će biti gledati spuštanje robotske sonde na Europu jer je ona prekrivena ledom a ispod su navodno okeani vode sa termalnim izvorima. Arthur Clarke je još 1968. godine u nastavcima romana "Odiseja 2001." opisao tako dobro Europu da je to nevjerovatno. Tada je napisao da se ispod tog leda nalaze okeani puni nevjerovatnih oblika života, stvorenja slična kao u našim okeanima koja su se fantastično prilagodila takvom okruženju i načinu života na Europi. Naravno ovo je sve teorija i SF dok se ne potvrdi ili demantuje. Interesantno je da je NASA nedavno prenijela informaciju da na Evropi na samoj površini leda postoje dokazi prisustva kisika ali da ne mogu 100% potvrditi dok se ne pošalje sonda.
lajkujMe wrote:Samo je problem, roveri koji su trenutno na marsu nemaju mogucnosti da provjere je li to stvarno zivot. Ne mogu potvrditi da trenutno ima bakterija koje su zive tamo.
Jesi neupućen ... roveri su poslani na Mars sa drugačijim ciljem. Đabe su. Logičkim razmišljanjem ako pošalješ nešto što je đabe a ima točkove ako postoji život na Marsu uskoro će organizirati reli sa roverima.