Narusavanje teriterijalnog integriteta BIH
-
joli
#1 Narusavanje teriterijalnog integriteta BIH
Kad sam se vracao iz Makarske,odlucih da malo razgledam Hercegovinu pa sam preko mjesta CIsta provo i malog granicnog prelaza Arezno krenuo prema Livnu.Imam u autu navigator marke Garmin.U jednom trenutku navigator mi je pokazivao da sam usao u BIH ali nigde neme granicnog prelaza,pomislio sam da prelaz i ne postoji.. tek posle 3-4 km unutar teritorije BIH naletih na mali prelaz Arezno.
Pomislio sam da sa navigatorom nesto nije u redu pa sam to provjerio i sa Gogle maps.I stanje je isto
https://www.google.ba/maps/@43.6054743, ... !1e3?hl=en
Znaci granicni prelaz Arezno je pomjeren unutar teritorije BIH 3-4 km,na google satelitu vidimo da je bar 300-400 metara unutar BIH pomjeren i veci granicni prelaz Kamensko koji se nalazi u blizini.
Ovo nije nimalo naivno,radi se o najgrubljem narusavanju teritorijalnog integriteta BIH i kradji nekoliko kvadratnih km teritorija BIH
Pomislio sam da sa navigatorom nesto nije u redu pa sam to provjerio i sa Gogle maps.I stanje je isto
Znaci granicni prelaz Arezno je pomjeren unutar teritorije BIH 3-4 km,na google satelitu vidimo da je bar 300-400 metara unutar BIH pomjeren i veci granicni prelaz Kamensko koji se nalazi u blizini.
Ovo nije nimalo naivno,radi se o najgrubljem narusavanju teritorijalnog integriteta BIH i kradji nekoliko kvadratnih km teritorija BIH
-
dječak sa šibicama
#2 Re: Narusavanje teriterijalnog integriteta BIH
A nisi pomislio da je mozda google maps pogresno nacrtao granicu?
Pogledaj malo njihove entitetske granice, fulaju i po kilometar dva, i to u urbanim sredinama recimo Dobrinja ili Vraca, a kamoli u vukojebinama.
Usput receno, granicni prijelaz se nikada ne gradi drito na samoj granici, u centimetar.
Uz sve to, ako malo razmislis, skontaces da (bar na primjeru koji si ti dao) nije BiH na gubitku, vec obratno. Razmisli malo, pogledaj kartu koji si stavio, pa jos malo razmisli
Pogledaj malo njihove entitetske granice, fulaju i po kilometar dva, i to u urbanim sredinama recimo Dobrinja ili Vraca, a kamoli u vukojebinama.
Usput receno, granicni prijelaz se nikada ne gradi drito na samoj granici, u centimetar.
Uz sve to, ako malo razmislis, skontaces da (bar na primjeru koji si ti dao) nije BiH na gubitku, vec obratno. Razmisli malo, pogledaj kartu koji si stavio, pa jos malo razmisli
-
joli
#3 Re: Narusavanje teriterijalnog integriteta BIH
Razumijem da se se prelaz ne moze uradit u centimetar ali ovde se radi o dobrih 3-4 kilometra unutar teritorije BIH.
Mislim da GPS navigacija i Google satelit imaju dobro povucene linije drzavnih granica.Sto se tice entitetskih granica ,treba imati na umu da su to samo adminstrativne granice koje nikad nisu markirane,cak se ni na samom terenu ne zna gde je meduentitetska linija.Ovde se ipak radi u medju drzavnim granicama.A jedna drzava je usla duboko u teritoriju druge i tu postavila prelaz.Vidimo da je ovo selo koje se zove Prisika sada ustvari u Hrvatskoj ali pripada BIH.
Mislim da GPS navigacija i Google satelit imaju dobro povucene linije drzavnih granica.Sto se tice entitetskih granica ,treba imati na umu da su to samo adminstrativne granice koje nikad nisu markirane,cak se ni na samom terenu ne zna gde je meduentitetska linija.Ovde se ipak radi u medju drzavnim granicama.A jedna drzava je usla duboko u teritoriju druge i tu postavila prelaz.Vidimo da je ovo selo koje se zove Prisika sada ustvari u Hrvatskoj ali pripada BIH.
-
Hafis
#4 Re: Narusavanje teriterijalnog integriteta BIH
Ako su i prisvojili to selo, ljudi se spasili ove naše bijede. Sad su u EU.
- vaučer
#5 Re: Narusavanje teriterijalnog integriteta BIH
Google maps i lokacija graničnog prelaza = krađa teritorija?
Aj se lječiti..
Aj se lječiti..
-
Fact
#6 Re: Narusavanje teriterijalnog integriteta BIH
Čime se sve ova omladina zamara.

-
muzicar_iz_parka
#7 Re: Narusavanje teriterijalnog integriteta BIH
Lokacija graničnog prelaza nema veze sa samom linijom kojom granica ide, nego je rezultat dogovora između BiH i HR.
Npr. granični prelaz Jasenovac – Gradina je potpuno na BH strani, isto sa GP Izačić, dok je npr. GP Maljevac-Velika Kladuša na HR strani.
Ni ovo pročitati nije loše: http://www.granpol.gov.ba/propisi/medju ... lazima.pdf
Npr. granični prelaz Jasenovac – Gradina je potpuno na BH strani, isto sa GP Izačić, dok je npr. GP Maljevac-Velika Kladuša na HR strani.
Ni ovo pročitati nije loše: http://www.granpol.gov.ba/propisi/medju ... lazima.pdf
- webby-x
#8 Re: Narusavanje teriterijalnog integriteta BIH
Ne znam za taj prijelaz, ali je li ti palo na pametjoli wrote:Ovo nije nimalo naivno,radi se o najgrubljem narusavanju teritorijalnog integriteta BIH i kradji nekoliko kvadratnih km teritorija BIH
da granični prijelazi skoro nikada nisu točno na granici,
osim u slučaju fizičke granice tipa rijeke i slično?
Pogledaj dvije neumske granice koliko su se pomjerile
nedavno.
- JohnnyS
#9 Re: Narusavanje teriterijalnog integriteta BIH
Ako ti je imalo lakše ukrala je i BiH Hrvatskoj kilometar kraj Čepikuća. A na Bistrini je godinama 5 kilometara Hrvatske bilo "pod okupacijom" 
- vaučer
#10 Re: Narusavanje teriterijalnog integriteta BIH
Jes vala, bolje nam je u BIH sto puta.
Ovdje možemo fino ćeifit i gledati kako civilizacija jaše u daljinu.
Ovdje možemo fino ćeifit i gledati kako civilizacija jaše u daljinu.
- Alfons Kauders
#11 Re: Narusavanje teriterijalnog integriteta BIH
izbor destinacije za godisnji odmor govori dosta o ljudima... hvala to sto si potvrdio dosta stereotipa vezanih uz ljude koji ljetuju u tom nesretnom gradicujoli wrote:Kad sam se vracao iz Makarske,odlucih da malo razgledam Hercegovinu pa sam preko mjesta CIsta provo i malog granicnog prelaza Arezno krenuo prema Livnu.Imam u autu navigator marke Garmin.U jednom trenutku navigator mi je pokazivao da sam usao u BIH ali nigde neme granicnog prelaza,pomislio sam da prelaz i ne postoji.. tek posle 3-4 km unutar teritorije BIH naletih na mali prelaz Arezno.
-
Hafis
#12 Re: Narusavanje teriterijalnog integriteta BIH
Zavisi odkud se i tko gleda. Mene ne bi u Makarsku ni u sinđirima mogli odvesti.
Ali ima dosta rođa gore, što im Makarska dođe kao Palm Beach. I to baš ih mašala ima.
Ali ima dosta rođa gore, što im Makarska dođe kao Palm Beach. I to baš ih mašala ima.
- cyprus
#13 Re: Narusavanje teriterijalnog integriteta BIH
Zar se taj granični prelaz tamo ne zove Aržano, a ne Arezno?
A druga stvar, čak i ako granični prelaz jeste postavljen dublje u teritoriju BiH, to ne znači da ono što je ispred njega ne pripada Bosni i Hercegovini, tj. da joj je ukradeno
A druga stvar, čak i ako granični prelaz jeste postavljen dublje u teritoriju BiH, to ne znači da ono što je ispred njega ne pripada Bosni i Hercegovini, tj. da joj je ukradeno
-
parapet
#14 Re: Narusavanje teriterijalnog integriteta BIH
Riba naša plemenita to je riba druga Tita!
-
Keiko
#15 Re: Narusavanje teriterijalnog integriteta BIH
Google i Garmin ce jos izazvat' rat izmedju BiH i HR.

-
parapet
#16 Re: Narusavanje teriterijalnog integriteta BIH
Keiko wrote:Google i Garmin ce jos izazvat' rat izmedju BiH i HR.![]()
![]()
Bome kako su Hrvati počeli pomicat ogradu eto njih pred Sarajevom "in no time"...
- area51
#17 Re: Narusavanje teriterijalnog integriteta BIH
Imate recimo Gp Vitina koji se nalazi 15-tak km u unutrašnjosti BiH(granica između CG i BiH)