Narucivanje sa Alibabe? Potrebna pomoc!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Cupko_

#1 Narucivanje sa Alibabe? Potrebna pomoc!

Post by Cupko_ »

Pozdrav svima,
zanima me ima li netko iskustva s naručivanjem sa alibabe ili aliexpres?
Konkretno, zanimaju me stvarčice koje koštaju oko 1$ i kojih bi naručivao oko 100 komada u jednoj pošiljci.
Šalju li uopće takve količine, koliko se čekaju isporuke, kakva su iskustva s carinom i sl.?
Trebaju mi iskustva i savjeti nekoga ko je već naručivao, bit ću zahvalan :)
elteus

#2 Re: Narucivanje sa Alibabe? Potrebna pomoc!

Post by elteus »

Ja dosta naručujem sa drugih sajtova ali nisam nikad sa ova dva sata. Bio sam na njima i koliko sam shvatio Alibaba je za firme a aliexpress možeš naručiti. Količina zavisi od prodavača. Carina je sljedeća ako je paket velik onda ga otvaraju i carine. Ako je malen recimo veća koverta onda nista.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
dragan.s

#3 Re: Narucivanje sa Alibabe? Potrebna pomoc!

Post by dragan.s »

Alibaba je za kupovinu na veliko.
Ja kupujem redovno sa Aliexpress-a. Generalni oni sve šalju sem nekih stvari (LiIon baterije npr.), ali poštarina zna biti paprena na veću količinu nečega. Tada nestaje opcija "Free shipping" ili "AirMail" već ostaju samo DHL, TNT itd, a koji znaju biti prilično skupi. Jeftinije je nekad naručiti 10 zasebnih pošiljki nego jednu na kojoj će te "oderati" brze pošte.
Što se tiče dolaska najbrže mi je pošiljka stigla za 15 dana, a najduže je bilo 35 dana. Imam jednu trenutno koja izgleda neće ni stići (45 dana) i samo čekam istek roka da otvorim "Dispute" i vrnem lovu natrag.
Carini se sve što prelazi 50 KM (po procjeni carine) mđt. tu ima raznih iskustava. Generalno otvaraju sve teže-veće pošiljke, a manje-lakše koverte i paketiće ne. Ako otvore paket-kovertu a ne naplate carinu, naplatit će 3,5KM otvaranje robe.
Tema već postoji, nema veze naziv, rasprava je o svim online prodavnicama: http://forum.klix.ba/kupio-bih-nesto-sa ... 81292.html
Post Reply