Adara87 wrote:?
ja ti ne bih mogoa reci tacnu cifru jer zaista ne znam, al cu ti reci najblize moguce i to bi trebalo biti to, i da ti kazem tanco koliko je bilo ne bi imalo neke razlike jer je sad vjerovatno i cijena za nijansu drugacija.
Kuca ti je velicine kao i moja.
Ja imam na jednom spratu veci dnevni boravak, vece kupatilo, kuhinju i manju sobu, sa hodnikom i ostavom(koja nema naranvo grijanje)
Drugi sprat je 3 sobe, jedna je povelika i to je nanina i ona ima dva velika radiatora jer joj nikad nije dovoljno toplo. takodjer ima manji wc i hodnik, sa unutrasnjim stepenicama.
Pec ne moze unutra, preteska je i nisam nikad vidio da to neko ima unutra,ima cijevi nekakvih itd, vecinom se stavlja u garazu koja je u sklopu kuce ili u prostoriju namjenjenu za to, tj kotlovnicu. Ne valja da je odvojeno od kuce jer ako sprovedes cijevi to je dodatno ulaganje i moze gubiti toplotu, tj potrosices vise peleta da se zagrije kuca na odredjenu temperaturu.
pec bi ti mogla biti neka od oko 3-4k, mozda negdje izmedju. Moja je pravljena u Svicarskoj, ili je po njihovim licencama, ne bih ti znao reci, i ne znam gdje sam je tacno kupio, znamd a nije Sa, Zenica itd, neki je lijevi gradic.
Kotlana, kotlovnica ili kako se vec kaze bi se mogla lijepa srediti oko 3k, odjak ti mora biti do vrha krova kuce, ili bi bar trebao.
Radiatori po kuci bi se mogli mozda sve srediti za do 4k.
Ovo zaista ne znam tacnu cijenu jer nisam uzimao sve u kompletu, a i zavisi kako ces ti razvoditi, rekoh ti, meni je nana nabacila dva velika radiatora u svoju sobu koja nisu bas jeftina. Ovo sam kupovao negdje u Visokom.
Bojleri su naravno isto prikljuceni tako da uvijek tople vode imas.
Za grijanje se prosle godine potrosilo skoro 5 tona.
Ako sam dobro upoznat trenutna cijena jedne tone je 285KM, tj bila je kad se pelet kupovao za ovu sezonu i uzeto je 6 tona. Lik dovukao 3 puta po 2 tone.
kad nije skroz hladno pec nije uvijek ukljucena, vec je dovoljno malo ujutro i onda opet popodne ukljucis i drzis do pred spavanje.
Kad je hladnije wc mora uvijek biti topao zbog cijevi itd, uglavnom to kako ces se grijati je do tebe

Racunaj okvirno 5 tona, ako ne pazis ama bas nikako i bude teska zima mozda nabijes i do 5.5-6
Znaci sve ukupno je bilo 10k.
Radio mi je neki lik iz Ilijasa. Nusret se zove. Dobar majstor, jedini problem je sto ima puno posla.
Idu slike u narednom postu.