Narodno grijanje za porodičnu kuću?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Adara87

#1 Narodno grijanje za porodičnu kuću?

Post by Adara87 »

Ne znam da li je odgovarajuće mjesto za ovu temu na forumu, ako je negdje prikladnije, neka administratori prebace.

Dakle, u porodičnoj kući želim uvesti grijanje. Raspitujem se i čujem razne verzije i cijene da se to uradi. Nešto što sam vidio i čuo a što mi izgleda najprihvatljivije je grijanje putem peči iz koje su razvedene cijevi, pa u radijatore, a u peč se lože briketi. To sam vidio u jednom restoranu i malo se raspitao kod vlasnika, on kaže da je zadovoljan, da peć košta 4-5 hiljada KM i da se jako dobro grije.

Zna li neko detaljnije nešto - kako se zove ova peč, gdje se može kupiti, ko radi i razvodi ovo grijanje itd?
Ovaj način mi izgleda prihvatljivo jer je peč estetski vrlo prihvatljiva, ne loži se u nju drva ili ugalj koji se prethodno naravno mora nabaviti, skladištiti, cjepati...previše posla, osim toga, nema puno otpada, na daljinski se može podešavati temperatura itd.

Bio bih zahvalan za sve informacije uvezi ove vrste grijanja, ili neke druge ko je uvodio i kuću, a da ga dobro služi.

Hvala :)
bingov buraz

#2 Re: Narodno grijanje za porodičnu kuću?

Post by bingov buraz »

Ne postoji koliko znam pec samo na brikete,mozda mislis na pelet

gospodsko grijanje ali kosta.
Adara87

#3 Re: Narodno grijanje za porodičnu kuću?

Post by Adara87 »

Niiiiiiiisam siguran da je to ova ista peć koju sam vidio u tom restoranu i da je isti sistem, mada moguće da jeste, fakat se ne razumijem :)

Koliko znam najskuplje od svega je upravo ova peč, koja košta 4-5 hiljada KM, osim toga trošak su i cijevi, ventili, radijatori...

Koliko košta ova verzija sa ovim peletama, znaš li?
starii

#4 Re: Narodno grijanje za porodičnu kuću?

Post by starii »

odes u Poliko, tamo sam vidio da imaju dobre peci
suissebih

#5 Re: Narodno grijanje za porodičnu kuću?

Post by suissebih »

Vidi, ako misliš na peć za centralno grijanje na pelet onda ona obićno ide u kotlovnicu, dakle prostoriju za tu namjenu i usput ti je potrebna prostor za skladištenje peleta koji se isporučuje u vrećama. Takođe trebaš imati solidan dimnjak mislim najmanje prečnika 150 mm. To su kvalitetne peći velikog stepena iskorištenja i cijena im je oko 4000 KM. Za instalaciju u stambeni prostor proizvode se peći koje su dizajnom predviđene za takvu instalaciju pa su obićno u izvedbi kamina koji ima sve potrebno za izvedbu centralnog grijanja. Prije nego doneseš odluku preporućujem da dobro ispitaš cijenu ugradnje ove vrste grijanja kao i cijenu peleta te sve iskalkulišeš, jer koliko mi je poznato pelet je u zadnje 3 godine značajno poskupio upravo zbog povećanja upotrebe u domačinstvima, kao i zbog povečanja izvozne cijene.
A pod narodnim grijanje se obično misli na peć koja po izgledu lići na one Smederevo šporete ali ima ekspanzionu, izmjenjivač, priključke za toplu vodu za radijatore i ostalo potrebno za centralno grijanje. Ona se instalira u kuhinji ili sobi i loži se drveni ogrijev. Neki ga hvale a neki ga vrlo brzo izbaci iz upotrebe.

Sve detaljne informacije vrlo lahko možeš naći na internetu pod pojmovima Narodno grijanje, Grijanje na pelet itd.
Melami

#6 Re: Narodno grijanje za porodičnu kuću?

Post by Melami »

Adara87 wrote:Ne znam da li je odgovarajuće mjesto za ovu temu na forumu, ako je negdje prikladnije, neka administratori prebace.

Dakle, u porodičnoj kući želim uvesti grijanje. Raspitujem se i čujem razne verzije i cijene da se to uradi. Nešto što sam vidio i čuo a što mi izgleda najprihvatljivije je grijanje putem peči iz koje su razvedene cijevi, pa u radijatore, a u peč se lože briketi. To sam vidio u jednom restoranu i malo se raspitao kod vlasnika, on kaže da je zadovoljan, da peć košta 4-5 hiljada KM i da se jako dobro grije.

Zna li neko detaljnije nešto - kako se zove ova peč, gdje se može kupiti, ko radi i razvodi ovo grijanje itd?
Ovaj način mi izgleda prihvatljivo jer je peč estetski vrlo prihvatljiva, ne loži se u nju drva ili ugalj koji se prethodno naravno mora nabaviti, skladištiti, cjepati...previše posla, osim toga, nema puno otpada, na daljinski se može podešavati temperatura itd.

Bio bih zahvalan za sve informacije uvezi ove vrste grijanja, ili neke druge ko je uvodio i kuću, a da ga dobro služi.

Hvala :)
ja sam to radio za porodicnu kucu i izaslo je bruku skupo, mnogo skuplje nego sam ocekivao.
Znaci prvo moras napraviti dodatnu prostoriju uz kucu za tu pec, zatim pec kosta od 3k pa prema gore, zavisno od jacine. Onda radiatori i sve cijevi su strasno skupe, cijena ugradnje je OK, ja placao 50KM po radiatoru.
Taj pelet sto se lozi je isto poskupljo u zadnje vrijeme. totkom sezone je cak veca cijena, moras uzeti u velikim kolicinama d bi dobio dostavu, cak ej nekad tesko i naci to cudo da se kupi.
Sve u svemu, nije jeftino, al si zato kralj kad to odradis, kuca uvijek topla, imas uvijek vode tople u kupatilu, nece ti se nikakve cijevi zalediti itd.
ako imas love, sretno.
Melami

#7 Re: Narodno grijanje za porodičnu kuću?

Post by Melami »

Adara87 wrote:Niiiiiiiisam siguran da je to ova ista peć koju sam vidio u tom restoranu i da je isti sistem, mada moguće da jeste, fakat se ne razumijem :)

Koliko znam najskuplje od svega je upravo ova peč, koja košta 4-5 hiljada KM, osim toga trošak su i cijevi, ventili, radijatori...

Koliko košta ova verzija sa ovim peletama, znaš li?
Nije pec najskuplja, radiatori i cijevi bi te mogli izaci cak skuplje od peci.
Adara87

#8 Re: Narodno grijanje za porodičnu kuću?

Post by Adara87 »

suissebih wrote:Vidi, ako misliš na peć za centralno grijanje na pelet onda ona obićno ide u kotlovnicu, dakle prostoriju za tu namjenu i usput ti je potrebna prostor za skladištenje peleta koji se isporučuje u vrećama. Takođe trebaš imati solidan dimnjak mislim najmanje prečnika 150 mm. To su kvalitetne peći velikog stepena iskorištenja i cijena im je oko 4000 KM. Za instalaciju u stambeni prostor proizvode se peći koje su dizajnom predviđene za takvu instalaciju pa su obićno u izvedbi kamina koji ima sve potrebno za izvedbu centralnog grijanja. Prije nego doneseš odluku preporućujem da dobro ispitaš cijenu ugradnje ove vrste grijanja kao i cijenu peleta te sve iskalkulišeš, jer koliko mi je poznato pelet je u zadnje 3 godine značajno poskupio upravo zbog povećanja upotrebe u domačinstvima, kao i zbog povečanja izvozne cijene.
A pod narodnim grijanje se obično misli na peć koja po izgledu lići na one Smederevo šporete ali ima ekspanzionu, izmjenjivač, priključke za toplu vodu za radijatore i ostalo potrebno za centralno grijanje. Ona se instalira u kuhinji ili sobi i loži se drveni ogrijev. Neki ga hvale a neki ga vrlo brzo izbaci iz upotrebe.

Sve detaljne informacije vrlo lahko možeš naći na internetu pod pojmovima Narodno grijanje, Grijanje na pelet itd.

Možda sam dakle pogrešan naziv dao temi, ali svakako ne mislim na narodno grijanje koje podrazumijeva peć na drva ili ugalj, jer hoću dakle nešto bez toga. Bez maltretiranja oko kupovanja uglja, drva, cjepanja, slaganja, unesanja, prljavštinje oko loženja itd.
To je dakle očito peć na pelet. Vreća peleta od 15 kg je ljetos, van sezone bila 5KM, sada je oko 8-10KM. Ali mene inicijalno zanima zna li neko, je li uvodio ovako grijanje - pa me zanima koliko ga je izašla ta fiksna investicija (peć, cijevi, radijatori, ventili, ruke..), i zanima me kako grije, kakve su ocjene, zadovoljstvo? Kako ugrije kada su vani najmanje tem, minusi itd??
Adara87

#9 Re: Narodno grijanje za porodičnu kuću?

Post by Adara87 »

Melami wrote:
ja sam to radio za porodicnu kucu i izaslo je bruku skupo, mnogo skuplje nego sam ocekivao.
Znaci prvo moras napraviti dodatnu prostoriju uz kucu za tu pec, zatim pec kosta od 3k pa prema gore, zavisno od jacine. Onda radiatori i sve cijevi su strasno skupe, cijena ugradnje je OK, ja placao 50KM po radiatoru.
Taj pelet sto se lozi je isto poskupljo u zadnje vrijeme. totkom sezone je cak veca cijena, moras uzeti u velikim kolicinama d bi dobio dostavu, cak ej nekad tesko i naci to cudo da se kupi.
Sve u svemu, nije jeftino, al si zato kralj kad to odradis, kuca uvijek topla, imas uvijek vode tople u kupatilu, nece ti se nikakve cijevi zalediti itd.
ako imas love, sretno.[/quote]

Tako dakle Melami, ti si to radio, uveo, to me zanima :)

Kako misliš - dodatnu prostoriju? Zar peć ne može stajati u dnevnom boravku npr? Opet kažem, ovu što sam vidio u restoranu izgleda estetski jako lijepo, vidi se unutra kako gori taj pelet i mislim da grije i sama od sebe prostoriju u kojoj se nalazi?

Koliko dakle bi bila ta fiksna početna investicija, dakle - peć+cijevi+ventil+radijatori+bojler....+ruke? Ako je taj sprat u kući površine nekih 70-75m2, imam dvije sobe, veći dnevni boravak, hodnik i toalet?

Koliko ti kvadrata griješ, koliko ti treba paleta godišnje, jesi li zadovoljan grijanjem kada je vani najhladnije...?
Gdje kupio peć itd.
Izvini ako je puno pitanja, može i na pp

Hvala :D
suissebih

#10 Re: Narodno grijanje za porodičnu kuću?

Post by suissebih »

Adara87 wrote:
suissebih wrote:Vidi, ako misliš na peć za centralno grijanje na pelet onda ona obićno ide u kotlovnicu, dakle prostoriju za tu namjenu i usput ti je potrebna prostor za skladištenje peleta koji se isporučuje u vrećama. Takođe trebaš imati solidan dimnjak mislim najmanje prečnika 150 mm. To su kvalitetne peći velikog stepena iskorištenja i cijena im je oko 4000 KM. Za instalaciju u stambeni prostor proizvode se peći koje su dizajnom predviđene za takvu instalaciju pa su obićno u izvedbi kamina koji ima sve potrebno za izvedbu centralnog grijanja. Prije nego doneseš odluku preporućujem da dobro ispitaš cijenu ugradnje ove vrste grijanja kao i cijenu peleta te sve iskalkulišeš, jer koliko mi je poznato pelet je u zadnje 3 godine značajno poskupio upravo zbog povećanja upotrebe u domačinstvima, kao i zbog povečanja izvozne cijene.

Možda sam dakle pogrešan naziv dao temi, ali svakako ne mislim na narodno grijanje koje podrazumijeva peć na drva ili ugalj, jer hoću dakle nešto bez toga. Bez maltretiranja oko kupovanja uglja, drva, cjepanja, slaganja, unesanja, prljavštinje oko loženja itd.
To je dakle očito peć na pelet. Vreća peleta od 15 kg je ljetos, van sezone bila 5KM, sada je oko 8-10KM. Ali mene inicijalno zanima zna li neko, je li uvodio ovako grijanje - pa me zanima koliko ga je izašla ta fiksna investicija (peć, cijevi, radijatori, ventili, ruke..), i zanima me kako grije, kakve su ocjene, zadovoljstvo? Kako ugrije kada su vani najmanje tem, minusi itd??
Peć na pelet u kaminskoj izvedbi (dakle onoj koja je tebi prihvatljiva) je oko 3.0000 KM i ima ih sa nazivnom toplotnom snagom od 5 do 15 kW, pa čak i do 20 kW. Zapremina skladišnog prostora za pelet je 15 - 25 kg. Stepen iskorištenja bi trebao biti preko 90 %.
Broj članaka ugrubo možeš računati sa 1 članak po m2 stana, a cijena aluminijskog članka je 15 - 20 KM. Obično za jednu prostoriju se postavlja jedno grejno tijelo sa adekvatnim brojem članaka (u zavisnosti od veličine prostorije). Ventili sa termostatskim glavama (obavezno koristiti radi ekonomičnosti) čiji broj zavisi od broja grejnih tijela je oko 50 - 60 KM. Cijene bakarnih cijevi i sitnog materijala (ovjesni pribor, dihtunzi, materijal za spajanje itd) ne znam, a cijena izvođenja radova je obično 50 - 60 KM po izlazu s tim da se priključak peći obično računa kao 3 izlaza. Takođe priključak peći na električnu mrežu i ugradnja sobnog termostata je oko 100 KM. Dakle slobodno računaj da za jednu stambenu jedinicu grijanje izađe oko 5.500 - 6.000 KM.
Eto mislim da sam ti pomogao koliko-toliko, a prije instalacije grijanja na pelet najbolje je dobro proučiti sistem tako da se upoznaš sa stvarima na koje treba paziti pri odabiru opreme i izvođenju radova. U svakom slučaju nisam još čuo da se neko žali na ovaj sistem, u stvari ko god ga je ugradio izuzetno je zadovoljan.
Jedini upitnik ostaje cijena peleta koja svake godine raste tako da ako je sada kako ti kažeš vreća od 15 kg već dostigla cijenu od 8 KM, a pošto je energetski 1,85 kg peleta = 1 m3 zemnog plina, dobije se odnos: 0,99 KM peleta je ekvivalent 1,03 zemnog gasa s tim da je energetska vrijednost plina apsolutno konstantnija od energetske vrijednosti peleta koja varira od proizvođača do proizvođača. Ovim jednostavnim kalkulacijama treba dodati da trenutno najjeftiniji energent u Federaciji je jeftina tarifa ele. energije, a najjeftinije grijanje je upotrebom klima uređaja sa inverterom koja ima autonomiju rada do -18 C vanjske temperature. Ovo su sve faktori koje treba uobziriti prije odabira načina grijanja stambene jedinice.
Još jedna bitna stvar je da je kvalitetna termička izolacija objekta najvažniji faktor za udoban i konforan ambijent u stanu i svako iole kompetentan za oblast grijanja i klimatizacije će uvijek preporučiti najprije termoizolaciju objekta, pa onda instalaciju centralnog grijanja.
Melami

#11 Re: Narodno grijanje za porodičnu kuću?

Post by Melami »

Adara87 wrote:?
ja ti ne bih mogoa reci tacnu cifru jer zaista ne znam, al cu ti reci najblize moguce i to bi trebalo biti to, i da ti kazem tanco koliko je bilo ne bi imalo neke razlike jer je sad vjerovatno i cijena za nijansu drugacija.
Kuca ti je velicine kao i moja.
Ja imam na jednom spratu veci dnevni boravak, vece kupatilo, kuhinju i manju sobu, sa hodnikom i ostavom(koja nema naranvo grijanje)
Drugi sprat je 3 sobe, jedna je povelika i to je nanina i ona ima dva velika radiatora jer joj nikad nije dovoljno toplo. takodjer ima manji wc i hodnik, sa unutrasnjim stepenicama.
Pec ne moze unutra, preteska je i nisam nikad vidio da to neko ima unutra,ima cijevi nekakvih itd, vecinom se stavlja u garazu koja je u sklopu kuce ili u prostoriju namjenjenu za to, tj kotlovnicu. Ne valja da je odvojeno od kuce jer ako sprovedes cijevi to je dodatno ulaganje i moze gubiti toplotu, tj potrosices vise peleta da se zagrije kuca na odredjenu temperaturu.
pec bi ti mogla biti neka od oko 3-4k, mozda negdje izmedju. Moja je pravljena u Svicarskoj, ili je po njihovim licencama, ne bih ti znao reci, i ne znam gdje sam je tacno kupio, znamd a nije Sa, Zenica itd, neki je lijevi gradic.
Kotlana, kotlovnica ili kako se vec kaze bi se mogla lijepa srediti oko 3k, odjak ti mora biti do vrha krova kuce, ili bi bar trebao.
Radiatori po kuci bi se mogli mozda sve srediti za do 4k.
Ovo zaista ne znam tacnu cijenu jer nisam uzimao sve u kompletu, a i zavisi kako ces ti razvoditi, rekoh ti, meni je nana nabacila dva velika radiatora u svoju sobu koja nisu bas jeftina. Ovo sam kupovao negdje u Visokom.
Bojleri su naravno isto prikljuceni tako da uvijek tople vode imas.
Za grijanje se prosle godine potrosilo skoro 5 tona.
Ako sam dobro upoznat trenutna cijena jedne tone je 285KM, tj bila je kad se pelet kupovao za ovu sezonu i uzeto je 6 tona. Lik dovukao 3 puta po 2 tone.
kad nije skroz hladno pec nije uvijek ukljucena, vec je dovoljno malo ujutro i onda opet popodne ukljucis i drzis do pred spavanje.
Kad je hladnije wc mora uvijek biti topao zbog cijevi itd, uglavnom to kako ces se grijati je do tebe :D
Racunaj okvirno 5 tona, ako ne pazis ama bas nikako i bude teska zima mozda nabijes i do 5.5-6
Znaci sve ukupno je bilo 10k.
Radio mi je neki lik iz Ilijasa. Nusret se zove. Dobar majstor, jedini problem je sto ima puno posla.
Idu slike u narednom postu.
ragib

#12 Re: Narodno grijanje za porodičnu kuću?

Post by ragib »

http://www.pik.ba/artikal/4432537/kamin ... nje-pelet/
ova moze zagrijati do 100 m2 na jednom spratu, pored kamina koji grije, grije se i radijatori
cijena je oko 2800 KM, bude je i u peniju dok se ne proda
Melami

#13 Re: Narodno grijanje za porodičnu kuću?

Post by Melami »

suissebih wrote:?
ovja majstor koji je meni radio je naplatio 50KM po radiatoru, tj po izlazu i nije nista naplacivao za prikljucak peci.
Zak mi je na kraju dao 50KM off :D
Ako se dobro sjecam, radiatore sam po rebru placao 24KM, kazem ako se dobro sjecam, moze biti da se ovdje i provaljujem.
Radiatoru si neki kao koji su se najbolje pokazali, dobro drze toplotu i lako se ciste, uz to, jako lijepo izgledaju.
Melami

#14 Re: Narodno grijanje za porodičnu kuću?

Post by Melami »

Image
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Last edited by Melami on 30/10/2012 11:32, edited 1 time in total.
ragib

#15 Re: Narodno grijanje za porodičnu kuću?

Post by ragib »

Adara87 wrote:
Melami wrote:
ako imas love, sretno.

Tako dakle Melami, ti si to radio, uveo, to me zanima :)

Kako misliš - dodatnu prostoriju? Zar peć ne može stajati u dnevnom boravku npr? Opet kažem, ovu što sam vidio u restoranu izgleda estetski jako lijepo, vidi se unutra kako gori taj pelet i mislim da grije i sama od sebe prostoriju u kojoj se nalazi?

Koliko dakle bi bila ta fiksna početna investicija, dakle - peć+cijevi+ventil+radijatori+bojler....+ruke? Ako je taj sprat u kući površine nekih 70-75m2, imam dvije sobe, veći dnevni boravak, hodnik i toalet?

Koliko ti kvadrata griješ, koliko ti treba paleta godišnje, jesi li zadovoljan grijanjem kada je vani najhladnije...?
Gdje kupio peć itd.
Izvini ako je puno pitanja, može i na pp

Hvala :D[/quote]
ja kupovao u peniju neki dan 5KM vreća
na veliko kad kupujes 1 tona dodje oko 280 KM+prevoz
ragib

#16 Re: Narodno grijanje za porodičnu kuću?

Post by ragib »

Melami wrote:Image
Image
Image
Image
Image

Image
Image
koji je najbolji pelet, kupovao sam ja u peniju nije los ali bih volio promjeniti na bolje
Melami

#17 Re: Narodno grijanje za porodičnu kuću?

Post by Melami »

ragib wrote: koji je najbolji pelet, kupovao sam ja u peniju nije los ali bih volio promjeniti na bolje
Stvarno ti to ne bih znao reci jer ja ne zivim u ovoj kuci i ne kupujem pelet. Ako te bas zanima mogu uzeti informacije od mame pa ti proslijediti.
Post Reply