The Nightwatchman wrote:strunio se želudac moras otici kod nekog da ti "namjesti"
bubuljice po licu se lijece prvim jutarnjim vlastitim urinom

(ne pit nego mazat

)
upala grla i pluca privijanjem meda ili rakije
temperatura se skida stavljanjem nogu u sirće
opekline od sunca mazat jogurtom (sta sam puta ko buredžik izgledo kao mali

)
mene zanima empirijski pristup temi. dakle - sta to molim te uzrokuje da tacke 3 i 5 imaju efekat? na koji nacin med kroz kozu moze uticati na upalni proces? zar to nije malo smijesno?
2.urin ...mi je nepoznanica, urea je svakako sastavni dio urina i ima odlicna hidratizirajuca svojstva,
KORTIKOSTEROIDI sigurno NEMAJU ANTIBIOTSKA ili dezinficirajuca svojstva,nego protuupalna-sto znaci da samo smiruju simptome upale (djeluju na smanjenje sinteze upalnih medijatora)-a ne lijece je,ne ubijaju,ne sprecavaju razvoj bakterija.zato ih se daje za razne ekceme,reumatska oboljenja,astmu...
ono sto urin sigurno ima u izobilju,a moze se povezati sa dezinfekcijom je na kraju razgradnje urina-amonijak.
tj.nakon stajanja urin se razlaze na amonijak-a amonijak je baza, i kao takav ima svoju upotrebu kao deterdzent .
tj.ustajala mokraca se raspada na amonijak. to bi vec moglo (+ kortikosteroidi ukoliko se takodjer nisu razgradili)=odmascivanje,dezinfekcija i smirivanje upale= povlacenje akni...ali brate...ima i boljih stvari.
urinom mozes sasvim sigurno djubriti biljke

da,i kazu da je mokraca sterilna-svjeza mokraca je sterilna dok ne prodje kroz mokracovod-onda se u njoj uvijek nalaze neke bakterije.(ako ima ko strucan,neka potvrdi).
3. med ima antisepticka svojstva,rakiji nedostaje nekoliko vol% da bi isto tako djelovala antisepticki-ali kad je rijec o upali onda oblozi imaju prije svega funkciju hladjenja. jer ono sto odlikuje upalu-je bol,povisena temperatura,crvenilo i otok. o medu i cini mi se jedno 70 komponenti koji ga cine su napisane knjige.
ja znam i da se koristila guscija ili svinjska mast-ali u nju da moras staviti travki(ruzmarina recimo) i kamfora-pa pretpostavljam da je to neka preteca onoga vaporub

4.je ista stvar,s tim to se moze i obicnom vodom raditi oblog,ali alkohol zbog nize tacke kljucanja prije isparava pa je efekat hladjenja jaci.(sto nesto prije ispari sa koze-mi dozivljavamo kao hladnije).
5.kod crvenila nakon suncanja imas opet lagano povisenu temperaturu i ostecenu kozu. jogurt je hladi,dok mlijecne masnoce odlicno zamjenjuju lipide koze (koza mora imati netaknut lipidni sloj da bi cinili funkcionalnu barijeru ka vanjskom svijetu,tj.sprijecila prodor bakterija i sl.)
----------
to za zeludac...ne znam,ali mi se cini vrlo lako moguce da se nesto promrda i sve ok,uvijek se nekako nepravilno drzimo i nesto istegnemo,zategnemo...
kad nabavis knjigu recimo farmakognozije...skontas da ima neceg u onome da je bog oko nas za svaku boljku stvorio i lijek (sad to ne treba previse bukvalno shvatiti)-ali salicilna kiselina ( za vanjsku upotrebu)postoji u vrbi...od nje do acetil-salicilne kiseline =aspirina je moralo proci neko vrijeme...narodne medicine... i puno pokusaja i promasaja.