Pa dobro po mom nekom misljenju nisam muzicar jelCipelica wrote:Da barem Turska i Grcka hoce tuziti srbijanske i bh. pjevace radi kradje melodija.
Tek bi se onda vidjelo ko sta tu pjeva, a i kako pjeva.
Narodna vs. turbofolk?
Sevdah, brate!
Narodna - Turbofolk
Moderator: _BataZiv_0809
- alijagoro
#51 Re: Narodna - Turbofolk
-
Cipelica
#52 Re: Narodna - Turbofolk
ako 'modernije' izjednacavas sa mentalnim otupljivanjem, onda si upravu.
- cyprus
#53 Re: Narodna - Turbofolk
Ali šta znači mentalno otupljivanje? Jel to muzika ima zadatak da nekoga intelektualno i mentalno uzdigne?Cipelica wrote:ako 'modernije' izjednacavas sa mentalnim otupljivanjem, onda si upravu.
-
Cipelica
#54 Re: Narodna - Turbofolk
Bez sumnje. (pogledaj samo novopeceni 'strani' pop. Pa i ovaj 'urbani' hiphop)cyprus wrote:Ali šta znači mentalno otupljivanje? Jel to muzika ima zadatak da nekoga intelektualno i mentalno uzdigne?Cipelica wrote:ako 'modernije' izjednacavas sa mentalnim otupljivanjem, onda si upravu.Ako je tako, onda se u svakom žanru mogu naći "otupljivačke" pjesme i izvođači
Zato muziku dijelimo na dobru, manje dobru i losu.
Ali koliko upratih, to nije tema ovdje.
Za mene je smijesno i pomisliti kako sevdah i turbofolk imaju iste korijene (bez uvrede ikome:) ).
- cyprus
#55 Re: Narodna - Turbofolk
Pa ja bih to formuliso vako: sevdah je korjen turbofolkaCipelica wrote:Bez sumnje. (pogledaj samo novopeceni 'strani' pop. Pa i ovaj 'urbani' hiphop)cyprus wrote:Ali šta znači mentalno otupljivanje? Jel to muzika ima zadatak da nekoga intelektualno i mentalno uzdigne?Cipelica wrote:ako 'modernije' izjednacavas sa mentalnim otupljivanjem, onda si upravu.Ako je tako, onda se u svakom žanru mogu naći "otupljivačke" pjesme i izvođači
Zato muziku dijelimo na dobru, manje dobru i losu.
Ali koliko upratih, to nije tema ovdje.
Za mene je smijesno i pomisliti kako sevdah i turbofolk imaju iste korijene (bez uvrede ikome:) ).
-
Cipelica
#56 Re: Narodna - Turbofolk
...naravno.

- BiH-x
#57 Re: Narodna - Turbofolk
E moj nesretni narode...cyprus wrote:Pa ja bih to formuliso vako: sevdah je korjen turbofolka
- alijagoro
#58 Re: Narodna - Turbofolk
Mislio sam vise da se muzika prilagodzava vremenu ne da je turbofolk bolji od narodne ili sevdaha pogledaj neke grupe koje su pocele rok i ove danas,ovi danasnji rokeri kasape rok totalno.Ljudi danas kontaju da ako slusaju bendove kao sto Crvena Jabuka,Plavi Orkestar ili Bijelo Dugme da su pametniji,bolji,civilizovaniji te da imaju bolji sluh za muziku meni su ovi bendovi samo neka kopija onih stranih nista posebno.Muzika je samo odraz drustva pocetak roka je vjerovatno bio nekakav revolt mladih,hip hop protiv socijalne nepravde ali s vremenom to je sve postala komercijala najbolji su reperi nemaju ni zavrsene srednje,likovi koji su bili po zatvorima dilali drogu i sta sve ne.Nista bolja situacija nije ni sa rokom vecina ih se drogira i alkoholizuje znaci nikakvi idoli za djecu sve je to postalo sranje.Opusti se i slusaj narodnu
sta ces tako je kako je ljudi danas zele da se dobro provedu ne zele puno razmisljati ni o cemu ja ih donekle i razumijem.
- alijagoro
#59 Re: Narodna - Turbofolk
Cyprus je u pravu,iako tebi mozda zvuci uvredljivo da se sevdah i turbofolk nalaze cak i u istoj recenici ili imaju bilo sta zajednicko ali je istina sevdah,narodna,novo komponovana narodna i danasnji turbofolk to je neki redosljed.Turbofolk je smece to ce ti svi reci cak i oni koji slusaju to ali 90 posto danasnje muzike u svijetu je smece tako nije ni nas promasilo.Takva vremena sve je otislo u helacBiH-x wrote:E moj nesretni narode...cyprus wrote:Pa ja bih to formuliso vako: sevdah je korjen turbofolka
- cyprus
#60 Re: Narodna - Turbofolk
Ja sam na času muzičke kulture čuo da se pop razvio iz operete, pa ti vjeruj ako hoćeš... 
-
Cipelica
#61 Re: Narodna - Turbofolk
...lijepo si ti objasnio da mi nazadujemo sto se muzike tice.
Slazem se ja sa tobom u jednoj stvari... To jeste redoslijed. Ali vremenski. Doslo vrijeme nekvalitetnog zvuka, hajde i to mogu da svarim.
Ali to da su u istoj recenici... Ne kontam. Sta to zajednicko imaju sevdah i pjesme poput one 'jesi li za seks'?
To je kao da mi kazes da je covjek nastao od majmuna. Prica se, ali nije potvrdjeno.
Slazem se ja sa tobom u jednoj stvari... To jeste redoslijed. Ali vremenski. Doslo vrijeme nekvalitetnog zvuka, hajde i to mogu da svarim.
Ali to da su u istoj recenici... Ne kontam. Sta to zajednicko imaju sevdah i pjesme poput one 'jesi li za seks'?
To je kao da mi kazes da je covjek nastao od majmuna. Prica se, ali nije potvrdjeno.
- cyprus
#62 Re: Narodna - Turbofolk
"...da li si za seks...", molim ispravan citatCipelica wrote:...lijepo si ti objasnio da mi nazadujemo sto se muzike tice.
A to što pitaš, to je već devijacija na temu
- alijagoro
#63 Re: Narodna - Turbofolk
Ovo ce mi biti zadnji post za veceras(a jesam se vala i raspisoCipelica wrote:...lijepo si ti objasnio da mi nazadujemo sto se muzike tice.
- cyprus
#64 Re: Narodna - Turbofolk
Evo da ne tražiš
- alijagoro
#65 Re: Narodna - Turbofolk
Dvoje po pedeset,nesto se ofucalacyprus wrote:
Evo da ne tražiš![]()
-
Cipelica
#66 Re: Narodna - Turbofolk
Cipelica je nasla pjesmu na prvoj stranici teme, neko ju je spomenuo, a ona je ipak (izvinite, molim vas) citala sta ljudi pisu, a ne prelijetala preko postova 
Enihau, u pravu si, rokam uz Stoju, pocela sam sa Fifti Sentom, ali je recesija uzela danak
Enihau, u pravu si, rokam uz Stoju, pocela sam sa Fifti Sentom, ali je recesija uzela danak
- BrunoBenzoni
#67 Re: Narodna - Turbofolk
Ta stvar koju si ubacio kao eurodance, meni više liči na trance.BiH-x wrote:Slazem se.JEDRILICA wrote:Narodna muzika su:
Haris Dzinovic
Hanka Paldum
Silvana Armenulic
i sve sto lici na ovo.
Sinan, Semsa (cuj Semsa nije turbo folk)i sve gdje se cuju te klavijature i elektricne gitare sa harmonikom je turbo folk.
Hanka Paldum, Silvana Armenulic, Toma Zdravkovic, Miroslav Ilic, Sejo Pitic, (donekle) Halid Beslic, to je prava narodna. Semsa, Sinan, Kemal, Saban = turbonarodna seljadija.
Eurodance:Turbo folk = Eurodance iz '90-ih na nasem jeziku
Turbofolk:
Valjda cujes/vidis razliku?
Bolji primjeri eurodance-a bi po meni bili: Collonia, ET, DJ Bobo, Scooter,...
Inače evo link za jedan odličan vodič kroz elektronsku muziku:
http://techno.org/electronic-music-guide/
- Neelix
#68 Re: Narodna - Turbofolk
kakvih nebuloza ovdje procitat
i ja volimcut narodnu, i dijelim pjesme na dobre i lose, a ne po zanru. ali treba znat neke stvari:
1) kemal malovcic nema nijednu dobru pjesmu. i da ima, upropastice je svojim zavijanjem, znaci nema.
2) sinan sakic nema nijednu dobru pjesmu. i da ima, upropastice je svojim zavijanjem, znaci nema.
3) semsa suljakovic nema nijednu dobru pjesmu. i da ima, upropastice je svojim zavijanjem, znaci nema.
4) ceca je zlo
tekstovi su joj nebulozni, nabacani samo da bi se stihovi rimovali. melodije turske i grcke, bivsi muz najveci ratni zlocinac
"uspjela" je samo radi sisa guzova i plasticnih operacija. ne zasluzuje do metak u celo 
1) kemal malovcic nema nijednu dobru pjesmu. i da ima, upropastice je svojim zavijanjem, znaci nema.
2) sinan sakic nema nijednu dobru pjesmu. i da ima, upropastice je svojim zavijanjem, znaci nema.
3) semsa suljakovic nema nijednu dobru pjesmu. i da ima, upropastice je svojim zavijanjem, znaci nema.
4) ceca je zlo
-
sLLayer
#69 Re: Narodna - Turbofolk
jedini normalan post ! podpisujemalijagoro wrote:Mislio sam vise da se muzika prilagodzava vremenu ne da je turbofolk bolji od narodne ili sevdaha pogledaj neke grupe koje su pocele rok i ove danas,ovi danasnji rokeri kasape rok totalno.Ljudi danas kontaju da ako slusaju bendove kao sto Crvena Jabuka,Plavi Orkestar ili Bijelo Dugme da su pametniji,bolji,civilizovaniji te da imaju bolji sluh za muziku meni su ovi bendovi samo neka kopija onih stranih nista posebno.Muzika je samo odraz drustva pocetak roka je vjerovatno bio nekakav revolt mladih,hip hop protiv socijalne nepravde ali s vremenom to je sve postala komercijala najbolji su reperi nemaju ni zavrsene srednje,likovi koji su bili po zatvorima dilali drogu i sta sve ne.Nista bolja situacija nije ni sa rokom vecina ih se drogira i alkoholizuje znaci nikakvi idoli za djecu sve je to postalo sranje.Opusti se i slusaj narodnusta ces tako je kako je ljudi danas zele da se dobro provedu ne zele puno razmisljati ni o cemu ja ih donekle i razumijem.
@ neelix idi se lijeci, da Sinan nema hitova nebi se na svadbama 90% njegove pjesme pjevale
- Neelix
#70 Re: Narodna - Turbofolk
zalosno je da osoba sa nickom Slayer slusa sinanove jadikovke 
- Ares 1921
#71 Re: Narodna - Turbofolk
1985 i 2009Neelix wrote:kakvih nebuloza ovdje procitati ja volimcut narodnu, i dijelim pjesme na dobre i lose, a ne po zanru. ali treba znat neke stvari:
4) ceca je zlotekstovi su joj nebulozni, nabacani samo da bi se stihovi rimovali. melodije turske i grcke, bivsi muz najveci ratni zlocinac
"uspjela" je samo radi sisa guzova i plasticnih operacija. ne zasluzuje do metak u celo
tada se slusala normalna muzika i dobro se zaradjivalo. Danas se mijenja drustvo, a pjevaci moraju nesto zaradjivati.. pa samim tim i mijenjati stil pjevanja.
- Ajatolah_
#72 Re: Narodna - Turbofolk
Neelix wrote:zalosno je da osoba sa nickom Slayer slusa sinanove jadikovke
Ma daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj....alijagoro wrote:Ima Sako Polumenta http://www.youtube.com/watch?v=vfPj5_Vn2XI ima i lijepa zenska u videuboli glava
Kao sto ti rece u prijasnjem ljudi vole da furaju taj lafo urbani stil muzike Nirvana,The Doors,Pink Floyd,Metallica,Edo Majka i ostali,sta ja imam slusati neke likove koji su izvrsili samoubistvo i drogirali se pravo pickasti likovi odnosno kukavice ili Metallicu koju navodno vole majmuni da slusaju(neki naucnici valjda su to testirali na zivotinjama)ili Edu koji psuje,galami jos se vjerovatno i drogira
znaci nisu oni nista bolji od ovih iz dzigare.Meni licno turbofolk i nije bas toliko los,imaju zgodne zenske(koje doduse ne znaju pjevati)ali barem ih je lijepo gledati posebno kad malo popijes
.Ovo je dobra vrste muzike http://www.youtube.com/watch?v=S2CUN7PEB4g samo blesav video
za opustanje uzivancija za slusati.
Pročitaj one plitke "hoću da izlazim, napijem se, pojebem se" tekstove Cece, Dare i ostalih, pa ih uporedi sa tekstovima, recimo, Metallice (posebno Master of Puppets album).
Onda, čuj majmuni vole da slušaju Metallicu.