Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno...

Prenj

#26 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..

Post by Prenj »

memo67 wrote:
Prenj wrote:
jusuff wrote:
Bilo bi lijepo da si ovom blatu i katranu dodao i kakav konkretan argument kojim bi pobio moje stavove.
memo67

#27 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..

Post by memo67 »

Prenj wrote:
memo67 wrote:
Prenj wrote:
Ja nemogu stobom polemisati, u stvari jasni su mi tvoji stavovi, ja sam se buraz zivotom borio protiv takvih stavova, i dan danas se borim i u amanet svojoj djeci cu ostaviti da se bore, odnosno naucit cu ih..
A obzirom da je ovo web stranica slovi kao procetnicka, odnosno zidovska, vec dugo pratim vase diskusije, moja dva posta nemogu da produ da ne budu izbrisani, dok tvojih 5200 prode, ti si za svoje nebuloze placen, nepada mi na pamet da pisem i da me sa zadovoljstvom brisu..
Tebi savjetujem da procitas knjigu prof.Imamovica, Historija Bosnjaka..
Prenj

#28 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..

Post by Prenj »

memo67 wrote:
Prenj wrote:
memo67 wrote: Pa u cije su to ime ubijana djeca silovane zene, iz majcinih utroba vadena i ubijana djeca, nisu li i ime save, pa ja kolko znam da se jos dan danas krije po manastirima..
Bilo bi lijepo da si ovom blatu i katranu dodao i kakav konkretan argument kojim bi pobio moje stavove.
Ja nemogu stobom polemisati, u stvari jasni su mi tvoji stavovi, ja sam se buraz zivotom borio protiv takvih stavova, i dan danas se borim i u amanet svojoj djeci cu ostaviti da se bore, odnosno naucit cu ih..
A obzirom da je ovo web stranica slovi kao procetnicka, odnosno zidovska, vec dugo pratim vase diskusije, moja dva posta nemogu da produ da ne budu izbrisani, dok tvojih 5200 prode, ti si za svoje nebuloze placen, nepada mi na pamet da pisem i da me sa zadovoljstvom brisu..
Istorija se ne moze analizirati ovakvim optuzbama.
Molim te, da li bi mogao ovdje citirati dijelove knjige profesora Imamovica koji se odnose na ucesce Bosnjaka u II svjetskom ratu?
memo67

#29 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..

Post by memo67 »

Prenj wrote:
memo67 wrote:
Prenj wrote: Bilo bi lijepo da si ovom blatu i katranu dodao i kakav konkretan argument kojim bi pobio moje stavove.
Molim te, da li bi mogao ovdje citirati dijelove knjige profesora Imamovica koji se odnose na ucesce Bosnjaka u II svjetskom ratu?
Covjece ovo nije nikakvo blacenje to su cinjenice, i to suhe
Srpsko-cetnicki genocid nad Bosnjacima ima duboke korijene.Na jednoj strani to je ukorjenjena vjerska mrznja i netrpeljivost, a na drugoj zeljasrpskih ideologa i politicara da pod svaku cijenu stvore etnicki cistu teritoriju.Stoga su su cetnici od samog pocetka rata 1941 pristupili sistematskoj i fizickoj likvidaciji Bosnjaka, odnosno genocidu.To je kao trajno programsko nacelo, izricito formulirano u spisima jednog od glavnih cetnickih ideologa, Stevana Moljevica.U clanku Homogena Srbija i nekim pismima drugim cetnickim ideolozima on pise da zemlju treba"ocistiti od svih nesrpskih elemenata".
Ljeti i u jesen 41 brojno bosnjacko stanovnistvo, posebno seljastvo osobito u istocnoj Bosni, istocnoj Hercegovini i Bosanskoj krajini,bilo je izlozeno pljacki i masovnim ubistivima od strane cetnika Draze mihajlovica.
Pobijeno i poklano vise desetina hiljada ljudi...
Prema rezultatima najnovijih istrazivanju, u toku rata 1941-45. ubijeno je odnosno izgubilo zivote, uglavnom na genocidnoj osnovi, 103000 Bosnjaka, sto cini 8,1% odocekivanog zivotnog prirastaja bosnjackog stanovnistva.
Odbor narodnoga spasa je konstituiran na skupu odrzanom u Sarajevu 26.8.1942.Medu 48 clanova odbora, pored ostalih bili su Edhem Mulabdic,Mustafa Softic gradonacelnik, Mehmed Handzic, dr. Jusuf Tanovic.....U objavi odbora narodnog spasa se isticeda je njegov zadatak da se bori kako bi se u zemlji uspostavio red i mir, kroz zajednicku suradnju cijelog ziteljstva Bosne i Hercegovine, te potpunu slogu muslimana, pravoslavnih i katolika.
To je nekolko opaski iz knjige..vidis identicne ko i 92..
Poznato mi je stvaranje antifasistickog pokreta u Srbiji, medutim kada je on prestao????
Prenj

#30 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..

Post by Prenj »

memo67 wrote:
Prenj wrote:
memo67 wrote: Ja nemogu stobom polemisati, u stvari jasni su mi tvoji stavovi, ja sam se buraz zivotom borio protiv takvih stavova, i dan danas se borim i u amanet svojoj djeci cu ostaviti da se bore, odnosno naucit cu ih..
Covjece ovo nije nikakvo blacenje to su cinjenice, i to suhe
Srpsko-cetnicki genocid nad Bosnjacima ima duboke korijene.Na jednoj strani to je ukorjenjena vjerska mrznja i netrpeljivost, a na drugoj zeljasrpskih ideologa i politicara da pod svaku cijenu stvore etnicki cistu teritoriju.Stoga su su cetnici od samog pocetka rata 1941 pristupili sistematskoj i fizickoj likvidaciji Bosnjaka, odnosno genocidu.To je kao trajno programsko nacelo, izricito formulirano u spisima jednog od glavnih cetnickih ideologa, Stevana Moljevica.U clanku Homogena Srbija i nekim pismima drugim cetnickim ideolozima on pise da zemlju treba"ocistiti od svih nesrpskih elemenata".
Ljeti i u jesen 41 brojno bosnjacko stanovnistvo, posebno seljastvo osobito u istocnoj Bosni, istocnoj Hercegovini i Bosanskoj krajini,bilo je izlozeno pljacki i masovnim ubistivima od strane cetnika Draze mihajlovica.
Pobijeno i poklano vise desetina hiljada ljudi...
Prema rezultatima najnovijih istrazivanju, u toku rata 1941-45. ubijeno je odnosno izgubilo zivote, uglavnom na genocidnoj osnovi, 103000 Bosnjaka, sto cini 8,1% odocekivanog zivotnog prirastaja bosnjackog stanovnistva.
Odbor narodnoga spasa je konstituiran na skupu odrzanom u Sarajevu 26.8.1942.Medu 48 clanova odbora, pored ostalih bili su Edhem Mulabdic,Mustafa Softic gradonacelnik, Mehmed Handzic, dr. Jusuf Tanovic.....U objavi odbora narodnog spasa se isticeda je njegov zadatak da se bori kako bi se u zemlji uspostavio red i mir, kroz zajednicku suradnju cijelog ziteljstva Bosne i Hercegovine, te potpunu slogu muslimana, pravoslavnih i katolika.
To je nekolko opaski iz knjige..vidis identicne ko i 92..
Poznato mi je stvaranje antifasistickog pokreta u Srbiji, medutim kada je on prestao????
Eh, ovo je vec nesto sasvim drugo :)
Tacno, Muslimani su u II svjetskom ratu pretrpili stravicne gubitke, prema istrazivanjima Dedijera i Miletica ("Genocid nad Muslimanima", Svjetlost 1990.) cak skoro 10 procenata populacije BH Muslimana je nastradalo u II svjetskom ratu. I to niko ne spori.
Ipak, da bi se sagledala puna slika ucesca Muslimana u II svjetskom ratu, mora se sagledati i njihov odnos prema ustasama, partizanima, cetnicima, Nijemcima, Talijanima i to je bezbroj primjera lutanja, nesnalazenja, cudnih saveza, ...
Istorija je rijetko kada crno-bijela, pa i u ovom slucaju:
Npr. zadnji predratni predsjednik najznacajnije stranke Muslimana - Jugloslovenske Muslimanske organizacije, Dzafer Kulenovic je i jedan od potpresjednika Paveliceve vlade, na brojnim znacajnim, barem po imenu, funkcijama unutar ustaske vlasti, su Muslimani.
Do avgusta 1941. godine, ustase su u BIH, prema njemackim izvjestajima , ubili 200,000 ljudi, od kojih su ogromna vecina bili Srbi. Medju tim ustasama je bilo i Muslimana. Naravno, kada su cetnici krenuli da se osvecuju, (i ne samo to, Drazine direktive su izdate i prije pokolja) stradao je nevin narod, rijetke su bitke izmedju ustasa i cetnika u II svjetskom ratu ...
13. SS divizija "Handzar", ciji su pripadnici bili uglavnom Muslimani iz BiH je pocinila mnoge zlocine nad civilima!
S druge strane, jedan drugi istaknuti clan JMO, Nurija Pozderac, je potpresjednik AVNOJ-a!
Mnogi Muslimani, antifasisti, su uzeli ucesca u partizanskim jedinicama!
Mnogi Muslimane, antifasiste su ustase odvele u Jasenovac!

I sta se onda desi, cetiri decenije poslije, nakon svih ovih zlocina?
Ko je u koaliciji?
SDA sa HDZ i SDS, strankama koje su nastavile tradicije ustasa i cetnika!

Da li je lekcija iz istorije bila naucena?
Last edited by Prenj on 09/02/2006 16:49, edited 1 time in total.
forUMASH

Post by forUMASH »

Sahbaz wrote:
Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno...
a)...za svoju buducnost ne treba da brine?
b)...ne cini proljece?
c)...dvije srece grabi?
d)...sam u nju upada?

Glasati se moze na +33 (0) 61 223443.

Cijena poziva je 1.17 KM po minuti (pdv uracunat). Garantovano je da cekanje na liniji nece biti duze od 30 minuta. Djeca ne smiju kosultovati roditelje prije nego nazovu. Organizatori natjecaja ne snose odgovornost za moguce pretrpljene uvrede od strane babe u centrali. Sretni dobitnik ce imati pravo da se izjasni pripadnikom doticnog naroda na sljedecem popisu stanovnistva. Izvlacenje ce biti kad dodje pravna drzava...u ponedeljak.
....ja bi glasao za (b) al' non-stop zauzeto..... :D
memo67

Post by memo67 »

Prenj,Bravo, vidis da nismo naucili, kakve bolan ima veze sda, sa pocetkom rata, pa i hdz, upravo je to floskula koju use uvaljuje o tri strane, i problem je samo u tom da i mi prihvatimo..rahmetli Suda nije nosila transparente sda, niti pusku pa neznam ko je ubi..i zasto..
Sve dok sami ne shvatite da je Karadic i co glavni krivac i da snosi konsenkvence, nema lafe polemike iskrene, nisam ja niciji pulen , ali sam prosao sve ove nedace, sda i aliju srbi bi trebali velicati, j..o rasu, on ih je zamotao u crno i dan danas, samo to oni ne vide, u zadnji cas im dade repuliku kada su bili i potpunom porazu...Jeste sda kriva ali svome narodu, ali nikako za rat i genocid...
Oni u trenutnoj situaciji se snalaze jer jos uvijek niste spremni prihvatiti cinjenice odgovornost, u kraju krajeva zasto ne skinete hipoteku sa naroda, zasto krijete ljude, odnosno ratne zlocince..zasto to ne sankconisete..ito im ide u prilog..
Bosanski Zmaj

Post by Bosanski Zmaj »

Nije mi jasno ko stalno Bošnjacima podmeće Handžar ?

Da razjasnimo pripadnici Handžar divizije su bili Hrvati muslimanske vjeroispovijesti...

A eto i da su Bošnjaci,uproredite odnose... koliko je Bošnjaka bilo u Handžarima a koliko u:

1.) Partizanima
2.) Zelenom kadru i Muslimanskoj miliciji (odvojeno stavljene, zbog sto ih je crveni rezim okarakterisao kao fašističke,a ustvari su to bile samorganizovane narodne snage)...

ZK i MM su se borili protiv Cetnika , te nakon sto su isti ti Cetnici presli u partizani,nastavljali su ubijanja Bošnjaka po Podrinju i Sandžaku...Muslimanska milicija na celu s Muratom Lotincem, u vise navrata je vojno nadjacala crnogorske tzv. "partizanske" brigade, koje su uglavnom cinili ex. cetnici,koji su svoje procetnicke ideje pokusali umetnuti u NOB...uglavnom nisu uspjeli,ali im je djelimicna pobjeda bila, sto su one koji su se branili od njih,kasnije svrstali u fasisticke organziacije...
tiha_noc

#34 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..

Post by tiha_noc »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Samo treba spustiti loptu i sabur. Sabur nas je saucavao u ratu. Ne treba nasjedati na provokatore tipa MACUSER i EPILOG jer su to likovi koji svojim dvolicnim stavovima i licemjerstvom vec vidjenim na ovim prostorima zele isprovocirati one najslabijih nerava. Ovo je rat nerava i ko izdrzi do kraja taj je pobjednik. Ovo nije rat koji se bije sa puskom u ruci, zato molim i zaklinjem svu bracu sutra da ne naprave kakvu glupost na protestima. Neprijatelj upravo to i prizeljkuje. Sjetite se crkve u Srebrenici koja je ostala citava i netaknuta. Zblanuta lica cetnika i danas ne mogu doci sebi jer su ocekivali da su "suludi mudzahedini" istu srusiti jos 1992. Naravno dzamija u Srebrenici nije imala tu srecu da ostane netaknuta vec je unistena isti dan nakon pada Srebrenice. Ovaj primjer je najupecatljiviji da Bosnjaci nisu bagra i teroristi koji zele unistenje i nestanak drugih naroda u BiH. Bosnjaci su uvijek bili vitezovi.
Ko je rekao Kravica.
Prenj

Post by Prenj »

Bosanski Zmaj wrote:Nije mi jasno ko stalno Bošnjacima podmeće Handžar ?

Da razjasnimo pripadnici Handžar divizije su bili Hrvati muslimanske vjeroispovijesti...
:shock:
Ti to ozbiljno?
Bosanski Zmaj wrote: A eto i da su Bošnjaci,uproredite odnose... koliko je Bošnjaka bilo u Handžarima a koliko u:

1.) Partizanima
2.) Zelenom kadru i Muslimanskoj miliciji (odvojeno stavljene, zbog sto ih je crveni rezim okarakterisao kao fašističke,a ustvari su to bile samorganizovane narodne snage)...

ZK i MM su se borili protiv Cetnika , te nakon sto su isti ti Cetnici presli u partizani,nastavljali su ubijanja Bošnjaka po Podrinju i Sandžaku...Muslimanska milicija na celu s Muratom Lotincem, u vise navrata je vojno nadjacala crnogorske tzv. "partizanske" brigade, koje su uglavnom cinili ex. cetnici,koji su svoje procetnicke ideje pokusali umetnuti u NOB...uglavnom nisu uspjeli,ali im je djelimicna pobjeda bila, sto su one koji su se branili od njih,kasnije svrstali u fasisticke organziacije...
Rascisti prvo sam sa sobom da li jesu ili nisu Muslimani/Bosnjaci bili u Handzar diviziji ili ne.
Nakon sto su Muslimani uvidjeli da ih savez sa ustasama nimalo ne stiti od cetnika, vec naprotiv, dolazi do osnivanja raznolikih vojnih jedinica kao sto su bili Zeleni kadar, Muslimanska milicija, ... Nazalost, osim jedinica Huska Miljkovica u Krajini, svi ovi ostali su bili lose naoruzani, lose organizovani, i uopste nisu uspjeli da urade osnovnu zadacu zbog koje su i bili formirani - odbranu od cetnika.
Prenj

Post by Prenj »

memo67 wrote:Prenj,Bravo, vidis da nismo naucili, kakve bolan ima veze sda, sa pocetkom rata, pa i hdz, upravo je to floskula koju use uvaljuje o tri strane, i problem je samo u tom da i mi prihvatimo..rahmetli Suda nije nosila transparente sda, niti pusku pa neznam ko je ubi..i zasto..
Sve dok sami ne shvatite da je Karadic i co glavni krivac i da snosi konsenkvence, nema lafe polemike iskrene, nisam ja niciji pulen , ali sam prosao sve ove nedace, sda i aliju srbi bi trebali velicati, j..o rasu, on ih je zamotao u crno i dan danas, samo to oni ne vide, u zadnji cas im dade repuliku kada su bili i potpunom porazu...Jeste sda kriva ali svome narodu, ali nikako za rat i genocid...
Oni u trenutnoj situaciji se snalaze jer jos uvijek niste spremni prihvatiti cinjenice odgovornost, u kraju krajeva zasto ne skinete hipoteku sa naroda, zasto krijete ljude, odnosno ratne zlocince..zasto to ne sankconisete..ito im ide u prilog..
Procitaj ovaj tekst
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=22893
i razmisli, da li se bas sve moralo ovako desiti?
Zasto nas je medjunarodna zajednica tretirala od pocetka kao "tri strane", zasto je to uopste prihvaceno od strane onih koji su nas vodili?
Posljedica takvog, od pocetka pogresnog pristupa, je danasnja entitetska podjela BiH.

Otkad je Radovan tema ove polemike? Da ne trosim ovdje vrijeme na njega i njegove evo ti jedan primjer mog misljenja ovdje http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=23163 )
avicena

Post by avicena »

Vodenjak

Post by Vodenjak »

memo67 wrote:Prenj,Bravo, vidis da nismo naucili, kakve bolan ima veze sda, sa pocetkom rata, pa i hdz, upravo je to floskula koju use uvaljuje o tri strane, i problem je samo u tom da i mi prihvatimo..rahmetli Suda nije nosila transparente sda, niti pusku pa neznam ko je ubi..i zasto..
Kratka, prekratka pamet... :roll: :zzzz:

Na izborima 1990. pobjedu odnesose tri sestrice, cvrsto se drzeci ne za ruku vec priljubljene jedne uz drugu.
Razlog - da ne bi komunjare i reformisti pobijedili a oni su za prokleto bratstvo i jedinstvo koje nas je, je li toliko kostalo... :zzzz:

U naredne 2 godine rusi se Jugoslavija, parca BiH na paramparcad ali nista od toga ne razdvaja zaljubljenu trojku!
Razlog - samo tako mogu zadrzati vlast, krasti, spremati se za vladanje u svojim prcijama i izigravati oceve nacija!

Rat u BiH odnese desetine hiljada zivota, stotine hiljada raseli po bijelom svijetu a sestrice i dalje priljubljene jedna uz drugu kao sijamski blizanci!
JEDAN od razloga - "LATIĆ: Po mom sudu, on je tad bio sebičan. Više je mislio na SDA nego na Bosnu. Jer ukoliko bi se ukinuo SDS, pretpostavljam da je Izetbegović rezonovao da će doći na red i ukidanje drugih nacionalnih stranaka, pa i SDA."
Bosanski Zmaj

Post by Bosanski Zmaj »

Vodenjak wrote:"LATIĆ: Po mom sudu, on je tad bio sebičan. Više je mislio na SDA nego na Bosnu. Jer ukoliko bi se ukinuo SDS, pretpostavljam da je Izetbegović rezonovao da će doći na red i ukidanje drugih nacionalnih stranaka, pa i SDA."
Ili da pričamo o Latiću,čovjeku koji je najviše zaradio od bošnjaštva...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Bosanski Zmaj wrote:
Vodenjak wrote:"LATIĆ: Po mom sudu, on je tad bio sebičan. Više je mislio na SDA nego na Bosnu. Jer ukoliko bi se ukinuo SDS, pretpostavljam da je Izetbegović rezonovao da će doći na red i ukidanje drugih nacionalnih stranaka, pa i SDA."
Ili da pričamo o Latiću,čovjeku koji je najviše zaradio od bošnjaštva...
Nije vise u pitanju ko je koliko zaradio..
Barem bi to trebalo, svakom onom ko zeli znati, biti jasno!

Problem je u tome da je narod izgubio i u gubitnickom stilu nastavlja i dalje istim stazama!
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

Vodenjak wrote: ........
Na izborima 1990. pobjedu odnesose tri sestrice, cvrsto se drzeci ne za ruku vec priljubljene jedne uz drugu.
Razlog - da ne bi komunjare i reformisti pobijedili a oni su za prokleto bratstvo i jedinstvo koje nas je, je li toliko kostalo... :zzzz:
U naredne 2 godine rusi se Jugoslavija, parca BiH na paramparcad ali nista od toga ne razdvaja zaljubljenu trojku!
Razlog - samo tako mogu zadrzati vlast, krasti, spremati se za vladanje u svojim prcijama i izigravati oceve nacija!
Rat u BiH odnese desetine hiljada zivota, stotine hiljada raseli po bijelom svijetu a sestrice i dalje priljubljene jedna uz drugu kao sijamski blizanci!
:) Aferim majstore, .... a narod ne smije da primjeti da carevi nose isto ruho, ... evo vec 16 godina. A ruho im prozirno ko kurvanjske gace. :oops: :zzzz:
CiCiban

Post by CiCiban »

koliko se meni cini... jedina razlika je sto se sad slozilo da je RuHHo.. providno.. :? :skoljka: umjesto nekadasnjeg sLLaGanjaaaaaaaaA :P u divljenju ...
hajmo cut the kakenjE, pa vidjet da covjek hoda gologuz k'o od mame roden...
a to troje nemoz'bit' jednako ..nikako
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:roll: CiCCiiiiiiiiiii, ..... a barjacici u cvor vezani, ... :oops: ... pa ... ono, .... neka njih .... oni su nasa briga, .... :oops: ...
CiCCCCCiiiii, ..... sve su to iste, ..... kurvanjske gace, rekoh ti ja. :zzzz:
CiCiban

Post by CiCiban »

ciKa krojac ...je prava briga :skoljka:
sve ostalO su glavne i sporedne....uloge u njegovim kostimima..silom i milom navucenim
magyarovar

#45 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..

Post by magyarovar »

Bosanski Zmaj wrote:Bošnjaci-muslimani su narod koji je u vrijeme II svjetskog rata cuvao Srbe i Jevreje od fasista, narod koji je digao glas protiv ubijanja Srba u Sarajevu za vrijeme ustaške vladavine i nije strahovao za svoju glavu....
a zasto bi, kad ih ustase nisu ni ganjale i kad su se vecina prikljucili glasno ili tiho cekali koji ce pobjediti!

mozda su u sarajevu i cuvali srbima glave, ali su ih rezali u dolini neretve...kao sto su radili i hrvatima - kad je propala ustaska opcija.
Bosanski Zmaj wrote:Bošnjaci-muslimani nisu divljaci kao što ih neki predstavljaju, već narod koji brani svoje, tuđe ne dira...
to isto rade i drugi narodi na balkanu, jedino je problem utvrditi sto je cije :-) tu se vec razilaze teorije :-)
Bosanski Zmaj wrote:Bošnjaci-muslimani nisu bezglavi fanatici i teroristi, to da su muslimani pokazuje i snagu njihovog ponosa,te njihove moralne kvalitete, budući da nisu prišli nekom od kršćanskih alternativa, iako su zbog različitosti vjere često stradavali...
vec su jednom presli islamskoj alternativi kako ne bi stradali, ne moze se sad non-stop prelaziti. politicki su bosnjaci jako fleksibilni, ali ne mozes bas svaki put promjeniti vjeru...
Bosanski Zmaj wrote:Putuj Evropo, nama je dobro
i meni je, otkako nisam u bih :D i svaki put ako slucajno navratim osjecam ljepotu povratka iz bih :D

dolje je sve poludivlje - a ne civilizirano!
Post Reply