Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno...
-
Bosanski Zmaj
#1 Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno...
Evo teme koja ide u kontru ovoj protiv muslimana u BiH...
Bošnjaci-muslimani su narod koji je u vrijeme II svjetskog rata cuvao Srbe i Jevreje od fasista, narod koji je digao glas protiv ubijanja Srba u Sarajevu za vrijeme ustaške vladavine i nije strahovao za svoju glavu...
Bošnjaci-muslimani su narod kojem iako su Srbi rušili džamije svuda po Bosni,nije bacio ni kamen na Sabornu crkvu u Sarajevu...
Bošnjaci-muslimani nisu divljaci kao što ih neki predstavljaju, već narod koji brani svoje, tuđe ne dira...
Bošnjaci-muslimani nisu bezglavi fanatici i teroristi, to da su muslimani pokazuje i snagu njihovog ponosa,te njihove moralne kvalitete, budući da nisu prišli nekom od kršćanskih alternativa, iako su zbog različitosti vjere često stradavali...
Bošnjaci-muslimani su uvijek bili i biće dio Evrope, htjela ona njih ili ne, te ako je dostojanstveni protest zbog vrijeđanja jednog od simbola njihove religije isto što i paljenje ambasada i neredi po drugim zemljama, neka bude...
Putuj Evropo, nama je dobro...
Bošnjaci-muslimani su narod koji je u vrijeme II svjetskog rata cuvao Srbe i Jevreje od fasista, narod koji je digao glas protiv ubijanja Srba u Sarajevu za vrijeme ustaške vladavine i nije strahovao za svoju glavu...
Bošnjaci-muslimani su narod kojem iako su Srbi rušili džamije svuda po Bosni,nije bacio ni kamen na Sabornu crkvu u Sarajevu...
Bošnjaci-muslimani nisu divljaci kao što ih neki predstavljaju, već narod koji brani svoje, tuđe ne dira...
Bošnjaci-muslimani nisu bezglavi fanatici i teroristi, to da su muslimani pokazuje i snagu njihovog ponosa,te njihove moralne kvalitete, budući da nisu prišli nekom od kršćanskih alternativa, iako su zbog različitosti vjere često stradavali...
Bošnjaci-muslimani su uvijek bili i biće dio Evrope, htjela ona njih ili ne, te ako je dostojanstveni protest zbog vrijeđanja jednog od simbola njihove religije isto što i paljenje ambasada i neredi po drugim zemljama, neka bude...
- JBT
OOOOOO, ustaviiiiiiiiiiiiii......
U svakom narodu ima i pametnih i budala. Razlike moze biti samo u postotcima.
Nesto ne gotivim govore tipa "mi smo najbolji, najpametniji, najljepsi...." jer obicno zavrsi sa onim "ma mi smo, ukratko, nebeski narod, Bog i mi".
U svakom narodu ima i pametnih i budala. Razlike moze biti samo u postotcima.
Nesto ne gotivim govore tipa "mi smo najbolji, najpametniji, najljepsi...." jer obicno zavrsi sa onim "ma mi smo, ukratko, nebeski narod, Bog i mi".
- Drvosjeca iz Dejcica
#3 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..
Samo treba spustiti loptu i sabur. Sabur nas je saucavao u ratu. Ne treba nasjedati na provokatore tipa MACUSER i EPILOG jer su to likovi koji svojim dvolicnim stavovima i licemjerstvom vec vidjenim na ovim prostorima zele isprovocirati one najslabijih nerava. Ovo je rat nerava i ko izdrzi do kraja taj je pobjednik. Ovo nije rat koji se bije sa puskom u ruci, zato molim i zaklinjem svu bracu sutra da ne naprave kakvu glupost na protestima. Neprijatelj upravo to i prizeljkuje. Sjetite se crkve u Srebrenici koja je ostala citava i netaknuta. Zblanuta lica cetnika i danas ne mogu doci sebi jer su ocekivali da su "suludi mudzahedini" istu srusiti jos 1992. Naravno dzamija u Srebrenici nije imala tu srecu da ostane netaknuta vec je unistena isti dan nakon pada Srebrenice. Ovaj primjer je najupecatljiviji da Bosnjaci nisu bagra i teroristi koji zele unistenje i nestanak drugih naroda u BiH. Bosnjaci su uvijek bili vitezovi.Bosanski Zmaj wrote:Evo teme koja ide u kontru ovoj protiv muslimana u BiH...
-
muhara
#6 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..
sa kim ti mislis da si u ratu konkretno??Ovo je rat nerava i ko izdrzi do kraja taj je pobjednik. Ovo nije rat koji se bije sa puskom u ruci..
- Drvosjeca iz Dejcica
#7 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..
Samo vi i dalje spavajte mirno, rata nece biti kao ni 1992.muhara wrote:sa kim ti mislis da si u ratu konkretno??Ovo je rat nerava i ko izdrzi do kraja taj je pobjednik. Ovo nije rat koji se bije sa puskom u ruci..
-
da pamtis
#8 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Samo vi i dalje spavajte mirno, rata nece biti kao ni 1992.muhara wrote:sa kim ti mislis da si u ratu konkretno??Ovo je rat nerava i ko izdrzi do kraja taj je pobjednik. Ovo nije rat koji se bije sa puskom u ruci..
-
vesela
#9 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..
i neee briiiini za naaas...spreeeeemi li smooo....caaaamceeeeeeeda pamtis wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:Samo vi i dalje spavajte mirno, rata nece biti kao ni 1992.muhara wrote: sa kim ti mislis da si u ratu konkretno??MURATEEEEE dizi branu murateee
![]()
![]()
- Fair Life
#10 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..
Haj' bolan kakvu branu... Od toga se dobije hernija.da pamtis wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:Samo vi i dalje spavajte mirno, rata nece biti kao ni 1992.muhara wrote:sa kim ti mislis da si u ratu konkretno??MURATEEEEE dizi branu murateee
![]()
![]()
Daj mu nesto lakse...
-
Prenj
#11 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..
... sto je svakako tacno, ali radi istorijske istine treba dodati i ovo:Bosanski Zmaj wrote:Evo teme koja ide u kontru ovoj protiv muslimana u BiH...
...
I ciji su neki istaknuti predstavnici bili clanovi ustaske vlade u Zagrebu,
I ciji su neki pripadnici bili clanovi ustaskih postrojbi ...
- manijak1
-
jusuff
#13 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..
znao sam ja da da je ta nekolicina kriva sto nas cetnici poklase... prenj, otvorio si mi oci, muslimani su zaista fasisti do zadnjeg. niko ne zali za ustasama kao bosanski muslimani, a nije ndh ni imala ministara fasista dok ne dodjose muslimani sa treninga kod hitlera da pavelica i ekipu ustroje po principu red, rad, stega.Prenj wrote:... sto je svakako tacno, ali radi istorijske istine treba dodati i ovo:Bosanski Zmaj wrote:Evo teme koja ide u kontru ovoj protiv muslimana u BiH...
...
znao sam, znao sam
-
zico
Nije potreban takav sarkazam.Čovjek je na primjeru pokazao kako u svim narodima ima svakojakih primjeraka.Ja to mogu i za svoj narod navesti.znao sam ja da da je ta nekolicina kriva sto nas cetnici poklase... prenj, otvorio si mi oci, muslimani su zaista fasisti do zadnjeg. niko ne zali za ustasama kao bosanski muslimani, a nije ndh ni imala ministara fasista dok ne dodjose muslimani sa treninga kod hitlera da pavelica i ekipu ustroje po principu red, rad, stega.
znao sam, znao sam
Ne treba nijedan narod generalno stigmatizirati,niti generalno panegirike
pisati...
Što se tiče tih zločina iz WII rata,bilo je ljudi koji su im se suprostavili,iako se za to glavom plaćalo i neka se oni time najviše hvale...
I što ti vrijedi slavna prošlost,ako zakazuješ u sadašnjosti..ne živi se
na starim lovorikama...Ovo vrijedi generalno za sve
-
Prenj
#15 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..
Knjigu u sake i obnovi malo propustene lekcije iz istorije. A i da procitas neku knjigu pride, nije nikad viska.jusuff wrote:znao sam ja da da je ta nekolicina kriva sto nas cetnici poklase... prenj, otvorio si mi oci, muslimani su zaista fasisti do zadnjeg. niko ne zali za ustasama kao bosanski muslimani, a nije ndh ni imala ministara fasista dok ne dodjose muslimani sa treninga kod hitlera da pavelica i ekipu ustroje po principu red, rad, stega.Prenj wrote: ... sto je svakako tacno, ali radi istorijske istine treba dodati i ovo:
znao sam, znao sam
Kamo srece da su uoci proslog rata te lekcije savladali nasi lideri.
Nazalost ...
-
Voz
#16 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..
Rat sa puskom smo pokazali od 92-95.god za razliku od mnogih pobjegulja ovdje koje su se vratile u oslobodjeno Sarajevo i koje su najglasnije na ovom forumu. Nedo Bog da se provede anketa ko je bio u ratu ovdje, ne bi ih bilo ni 20%. Drugo danasnje demnostracije su pokazale da smo sve uradili na miran i kulturan nacin. Nije se nista ruzno skandiralo, razbijali, samo sto su se zapalile 2 zastave Norveske i Danske.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ovo nije rat koji se bije sa puskom u ruci, zato molim i zaklinjem svu bracu sutra da ne naprave kakvu glupost na protestima.
Selam.
- Macuser
Nije se nista ruzno skandiralo, razbijali, samo sto su se zapalile 2 zastave Norveske i Danske.
Sto ce reci nipodastavanje i izrazavanje mrznje prema tim drzavama. Super. Divno. Rekao bih cak akademski. Ali, to ne bi odgovaralo istini. Istina je pop (papak ostaje papak).
-
Prenj
Nesto mi govori da sad mozemo ocekivati pojacanu stimulaciju povratka iz tih zemalja ...Macuser wrote:Nije se nista ruzno skandiralo, razbijali, samo sto su se zapalile 2 zastave Norveske i Danske.
Sto ce reci nipodastavanje i izrazavanje mrznje prema tim drzavama. Super. Divno. Rekao bih cak akademski. Ali, to ne bi odgovaralo istini. Istina je pop (papak ostaje papak).
- manijak1
- Macuser
#20 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..
Koji crni rat, pa ti si totalno puk'o covjece! Da li tvoj mozak ima vijuge ili je gladak kao bilijarska kugla?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ovo nije rat koji se bije sa puskom u ruci, zato molim i zaklinjem svu bracu sutra da ne naprave kakvu glupost na protestima. Neprijatelj upravo to i prizeljkuje.
-
Voz
Svoju akademstinu ostavi gdje ti je bila 92-95 vjerovatno na brdima oko Sarajeva, a rijeci ne bole, boli nesto drugoMacuser wrote:Nije se nista ruzno skandiralo, razbijali, samo sto su se zapalile 2 zastave Norveske i Danske.
-
Bosanski Zmaj
#22 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..
Nijedan narod nije čist izašao iz II svjetskog rata, ali je ovdje bitno koja je bila filozofija naroda, a ne kakvi su bili neki njegovi pojedinci...Prenj wrote:
... sto je svakako tacno, ali radi istorijske istine treba dodati i ovo:
Filozofija Hrvata u vremenu II svjetskog rata je bila profašistička,a Bošnjaka nije...
- sojka
Naziv teme me "povukao" da vam ispricam jednu pricicu.
U toj pricici svaki komentar komentatora i prevodioca postaje suvisan.
Radnja se desava u Japanu u malom selu daleko od oka javnosti. Nasi to nazivaju Bogu iza nogu.
U selu zivi i jedan starac koji zivi od ribolova i plodova prirode. Radnja se odvija na rijeci, na skrivenom vrtu.
Rijeka je velicine nase Bosne, a kroz selo pojavljuje se u obliku rijecice, potoka. Potok je ne samo obogacen vegetacijom, nego je toliko cist da je pitak, da ga seljani koriste. Potok na potpuno prirodan nacin "ciste" ribe. Domacinstva u selu nemaju cesme, nego neku vrstu kotlova ispred kuca na rijecici, kao im cak sluzi kao frizider
. Strogo vode racuna o tom sta i koliko bacaju u rijeku, hrane te ribice da bi im cistile rijeku. Jednom godisnje svi stanovnici ciste rijeku od algi kao vrstu rituala.
Nevjerovatan stepen kultivisanosti u dodiru sa prirodom!! Starac o kome je rijec svaki dan kada se vraca iz ribolova ostavi nagradu za ostale zivotinje na rijeci iz postavanja. Nekada to cini putem vjerskog rituala u zahvalnost majci prirodi koja mu je podarila sva ta prirodna bogatstva.
Rijeka postoji vec stoljecima i nacin navodnjavanja, a ako to nije kultivisanost u njenoj savrsenoj formi, ne znam.

U toj pricici svaki komentar komentatora i prevodioca postaje suvisan.
Radnja se desava u Japanu u malom selu daleko od oka javnosti. Nasi to nazivaju Bogu iza nogu.
U selu zivi i jedan starac koji zivi od ribolova i plodova prirode. Radnja se odvija na rijeci, na skrivenom vrtu.
Rijeka je velicine nase Bosne, a kroz selo pojavljuje se u obliku rijecice, potoka. Potok je ne samo obogacen vegetacijom, nego je toliko cist da je pitak, da ga seljani koriste. Potok na potpuno prirodan nacin "ciste" ribe. Domacinstva u selu nemaju cesme, nego neku vrstu kotlova ispred kuca na rijecici, kao im cak sluzi kao frizider
Nevjerovatan stepen kultivisanosti u dodiru sa prirodom!! Starac o kome je rijec svaki dan kada se vraca iz ribolova ostavi nagradu za ostale zivotinje na rijeci iz postavanja. Nekada to cini putem vjerskog rituala u zahvalnost majci prirodi koja mu je podarila sva ta prirodna bogatstva.
Rijeka postoji vec stoljecima i nacin navodnjavanja, a ako to nije kultivisanost u njenoj savrsenoj formi, ne znam.
-
Prenj
#24 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..
Filozofije Bosnjaka u II svjetskom ratu jednostavno nije bilo. Prevladavala je opsta dezorijentacija i neorganizovanost.Bosanski Zmaj wrote:Nijedan narod nije čist izašao iz II svjetskog rata, ali je ovdje bitno koja je bila filozofija naroda, a ne kakvi su bili neki njegovi pojedinci...Prenj wrote:
... sto je svakako tacno, ali radi istorijske istine treba dodati i ovo:
Filozofija Hrvata u vremenu II svjetskog rata je bila profašistička,a Bošnjaka nije...
- Fair Life
#25 Re: Narod koji je spoznao civilizacijske vrijednosti davno..
Aha...Bosanski Zmaj wrote:Nijedan narod nije čist izašao iz II svjetskog rata, ali je ovdje bitno koja je bila filozofija naroda, a ne kakvi su bili neki njegovi pojedinci...Prenj wrote:... sto je svakako tacno, ali radi istorijske istine treba dodati i ovo: