Narod i njegovi običaji
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#26 Re: Narod i njegovi običaji
A ja sam zaobidjen i uvredjen 
- piupiu
#27 Re: Narod i njegovi običaji
Ne znam koliko smo skloni zatiranju, koliko stidjenju koje meni nije najjasnije. Zatiranje se dešava vremenom i zbog urbanizacije, i zbog akulturacije, i zbog globalizacije i raznih drugih stvari. Ali stidjenje - stidjenje od stvari koje su drugima najinteresantnije kod nas (ili u bilo kojoj drugoj kulturi) mi je uvijek bilo nejasno.S4mpion wrote: Naš problem je što smo izrazito skloni zatiranju svoje tradicije i kulture, a, s druge strane, raširenih ruku, često bez mnogo razmišljanja, prihvatamo tuđu. (govorim o nama, iako ni drugi narodi nisu pošteđeni ovoga)
Meni su, inače, neki od najinteresantnijih naših običaja sve ono što ide oko smrti. Mi kao da imamo kult smrti, smrt se kontinuirano 'obilježava', ali svi ti običaji - obilježavanje 40 dana, 6 mjesci, itd - se zapravo podudaraju sa istraživanjima iz psihologije koji kažu da se tih 40 dana i 6 mjeseci podudaraju sa čovjekovim istraženim psihološkim ciklusom žaljenja. Dakle, ono što na prvi pogled može izgledati kao besmislen običaj zapravo ima svoju funkciju, a razvilo se u narodu bez uticaja pametnih psihologa i nauke.
- piupiu
#28 Re: Narod i njegovi običaji
sherbett wrote:Zar nisu oni jedno te isti forumaSH?
Neg, stvarno zanimljiva tema!
Prvo sto bi svaki pripadnik pojedinog naroda ili civilizacijskog kruga trebao da zna jest da su kulture nesumjerljive! Obicaje pojedinih naroda oblikovali su razni vanjski socioloski, antropoloski, povjesni, kulturoloski, migracijski i ostaali faktori.
Sta je to identitet? Netko se identificira porijeklom i tradicijom svoje familije, istodobno obicajima i tradicijom svog sela, istodobno drzave u kojoj je rodjen i odgajan, a takodjer i s narodom kojem pripada. Svakako onaj koji je svjesan sebe, i postuje sebe, porijeklo i obicaje, sposoban je da postuje i tudje. Svoje nedam, tudje ne diram.
Umjesto da se divimo kulturoloskim razlikama, paradigmama i gestaltima, uglavnom primitivno, zatucano, i u potpunosti ponizavajuce za vlastiti intelekt, mi se priklanjamo glasu lobotomirane vecine il manjine, i osudjujemo i s prezirom gledamo na razlicitosti.
Nevjerovatno je koliko zanimanje za tudju kulturu i obicaje siri horizonte. Ne, nece se nitko zatrovati tudjim ako o tome uci, nego ce samo ucvrstiti svoje. Labilci ipak misle drugacije.
Ustvari, ne misle uopce.
Ucenje je divno, razbijanje paradigmi takodjer. Ukidanje predrasuda, pravi orgazam!
- Bloo
- Globalna šefica
#29 Re: Narod i njegovi običaji
meni ne idu u glavu razni običaji npr. ostavljanje čaše vode na prozoru i paljenje svjetla....piupiu wrote:Ne znam koliko smo skloni zatiranju, koliko stidjenju koje meni nije najjasnije. Zatiranje se dešava vremenom i zbog urbanizacije, i zbog akulturacije, i zbog globalizacije i raznih drugih stvari. Ali stidjenje - stidjenje od stvari koje su drugima najinteresantnije kod nas (ili u bilo kojoj drugoj kulturi) mi je uvijek bilo nejasno.S4mpion wrote: Naš problem je što smo izrazito skloni zatiranju svoje tradicije i kulture, a, s druge strane, raširenih ruku, često bez mnogo razmišljanja, prihvatamo tuđu. (govorim o nama, iako ni drugi narodi nisu pošteđeni ovoga)
Meni su, inače, neki od najinteresantnijih naših običaja sve ono što ide oko smrti. Mi kao da imamo kult smrti, smrt se kontinuirano 'obilježava', ali svi ti običaji - obilježavanje 40 dana, 6 mjesci, itd - se zapravo podudaraju sa istraživanjima iz psihologije koji kažu da se tih 40 dana i 6 mjeseci podudaraju sa čovjekovim istraženim psihološkim ciklusom žaljenja. Dakle, ono što na prvi pogled može izgledati kao besmislen običaj zapravo ima svoju funkciju, a razvilo se u narodu bez uticaja pametnih psihologa i nauke.
generalno, volim upitati za porijeklo nekog običaja, te ako je zdravorazumski (za mene) onda nemam ništa protiv
ako procijenim da je neka nebuloza, onda se opirem i rukama i nogama
- piupiu
#30 Re: Narod i njegovi običaji
Meni su naše svadbe genijalne. Većina raje to smatra 'papanlukom' - kićenje, zastave, kolone, trubljenje ... a, ja odmah pomislm kako je to izgledalo prije 100 ili 300 godina. Ljudi na konjima, zastava sela, prosidbe i nosidbe darova ... danas su bibibibiiiiiiiiiiiii autići sa zastavama i kičerajem ... ali meni je to sve simpatično, vidim to samo kao neki 'kontinuitet' tih starijih običaja.plain vanilla wrote: Mozemo uzeti najjednostavniji primjer-svadbe u BiH. Koliko je samo obicaja vezano za svadbe, cisto sumnjam da se mogu svesti samo pod narod/naciju. Za BiH je karakteristicno da su razliciti narodi zivjeli zajedno i tako su se na neki nacin i obicaji spajali i stvarali neki novi.
- Bloo
- Globalna šefica
#31 Re: Narod i njegovi običaji
to šerbosherbett wrote:Cuj ja a odgojena u tradicionalnoj patrijarhalnoj familiji sa petoro rodjene brace![]()
Ja sam prirodno, evolucijski primorana na borbu za opstanak
- piupiu
#32 Re: Narod i njegovi običaji
sherbett wrote:Cuj ja a odgojena u tradicionalnoj patrijarhalnoj familiji sa petoro rodjene brace![]()
Ja sam prirodno, evolucijski primorana na borbu za opstanak
Ako, ako ... samo ženskim jezikom.
-
oridjidji
#33 Re: Narod i njegovi običaji
Meni se uopste to ne svidja. Tradiciju treba cuvati na tradicionalan nacin, a ne od sevdalinke praviti zajebanciju, a od pjesme od 3 minute pjesmu od 14. Tako pravi sevdah moze samo odumrijeti jer ce vremenom otpasti od ovoga fusionog faktora kada istima ne bude vise inspiracija i ne bude nacin da na sebe privuku paznju. Kultur šok ispade top zbog fuzije sevdalinke i roka, Divanhana takodjer zbog necega sto ni sami ne znaju kako bi nazvali, iako sami mogu svirati i komponovati odlicnu muziku i pjesme bez mjesanja sa tradicionalnim melosima. Bozo spojio akapelu i sevdah, mislim gdje to ima. A da pjeva zna i svaka mu cast, samo olabavi od sevdalinke ziv bio. Lijepi Sajo Isovic, Zaim, Himzo, Rejhan i drugi koji su pokazali kako se to jednako lijepo radi, a svako je bio car u svome vremenu.dustaban wrote:Trebalo bi razdvojiti pojmove OBICAJA i KULTURNOG NASLIJEDJA.
Obicaji su nesto promjenjivo, ne bi valjalo kad se ne bi mijenjali i prilagodjavali vremenu i okolnostima.
E kulturno naslijedje je nesto drugo. To treba njegovati ali ne na nacin bukvalnog odrzavanja u svakodnevnom zivotu. Lijepo je cuvati folklor ali nije sramota i ne primjenjivati danas nesto sto je prevazidjeno.
Meni se jako dopada ovo sta radi Bozo Vreco, ali i ove varijacije na sevdah i opcenito narodne pjesme. Ovo sta radi Divanhana i Damir Imamovic naprimjer. Taj "fusion-sevdah" je najbolji nacin cuvanja sevdaha.
I tako dalje. Sve je to fino ali treba naci mjeru i najbolje moduse kako njegovati kulturno naslijedje bez robovanja obicajima...
Obicaje i kulturno naslijedje cuvas ili ne cuvas, isto se nema potrebe korijenski mjenjati. Po mome shvatanju tradicije i naslijedja, nakaradno je sve ovo sto se danas podvaljuje drustvu kao sevdalinka. To su muzika i pjesme koje se podjednako lijepo mogu odsvirati i otpjevati na nacin kao prije 50 godina, a da ne izgube svoj smisao i tezinu i vrijednost koje imaju. Samo ocekujem jos neku rep verziju sevdalinke i da neko kaze sevdalinka je i to, a nije...
Ne bih da govorim o drugim obicajima, ali oni cine dio identiteta jednog naroda i simbol su koji krasi svaki od tih naroda.
Last edited by oridjidji on 17/12/2015 13:49, edited 1 time in total.
- piupiu
#34 Re: Narod i njegovi običaji
Eh, vidiš, to ne znam. Ali sam čitala da se u tim kafanama počelo i pušiti, tj da se pušilo i kafenisalo. E, sad, kažu u tim starim kafanama na Orijentu da se pušio opium, vjerovatno nije bilo otresanja po podu ..._BataZiv_0809 wrote: A znas li da je dozvoljeno da otresaju pepeo na pod
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#35 Re: Narod i njegovi običaji
Navodno zbog Napoleona. Imperator nije bas bio obdaren visinom, pa mu je pepeo kojeg bi drugi istresali upadao u pice.piupiu wrote:Eh, vidiš, to ne znam. Ali sam čitala da se u tim kafanama počelo i pušiti, tj da se pušilo i kafenisalo. E, sad, kažu u tim starim kafanama na Orijentu da se pušio opium, vjerovatno nije bilo otresanja po podu ..._BataZiv_0809 wrote: A znas li da je dozvoljeno da otresaju pepeo na pod
Prodajem posto sam kupio. A kupio na predavanjima iz predmeta Opsta istorija drzave i prava
- piupiu
#36 Re: Narod i njegovi običaji
_BataZiv_0809 wrote:Navodno zbog Napoleona. Imperator nije bas bio obdaren visinom, pa mu je pepeo kojeg bi drugi istresali upadao u pice.piupiu wrote:Eh, vidiš, to ne znam. Ali sam čitala da se u tim kafanama počelo i pušiti, tj da se pušilo i kafenisalo. E, sad, kažu u tim starim kafanama na Orijentu da se pušio opium, vjerovatno nije bilo otresanja po podu ..._BataZiv_0809 wrote: A znas li da je dozvoljeno da otresaju pepeo na pod
Prodajem posto sam kupio. A kupio na predavanjima iz predmeta Opsta istorija drzave i prava
Super.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#37 Re: Narod i njegovi običaji
Ovo ti je 6000-ti postpiupiu wrote:_BataZiv_0809 wrote:
![]()
![]()
![]()
Super.
- piupiu
#38 Re: Narod i njegovi običaji
A, to mu ga garant dodje neko sujevjerje, više nego običaj.Bloo wrote: meni ne idu u glavu razni običaji npr. ostavljanje čaše vode na prozoru i paljenje svjetla....
Zašto se stavljaju čaše i pale svjetla?
- piupiu
#39 Re: Narod i njegovi običaji
Ooooooooooo, pa da proslavimo!!!!_BataZiv_0809 wrote:Ovo ti je 6000-ti postpiupiu wrote:_BataZiv_0809 wrote:
![]()
![]()
![]()
Super.

- Bloo
- Globalna šefica
#40 Re: Narod i njegovi običaji
pa teško je razlučiti...uglavnom mi ljudi kažu..pa običaj jepiupiu wrote:A, to mu ga valjda dodje sujevjerje, više nego običaj.Bloo wrote: meni ne idu u glavu razni običaji npr. ostavljanje čaše vode na prozoru i paljenje svjetla....
ne možeš na dženazu, običaj je da ne idu žene, moraš ostati kući kad je svadba, običaj je da dođu gosti po mladu itd., obuci crno na sahranu običaj je itd
- piupiu
#41 Re: Narod i njegovi običaji
Ma, sve je to divno, da bar imamo kakvu knjigu narodnih običaja da možemo to sve negdje sastaviti. Mi se tako malo bavimo zapisivanjem svoje kulture. A, dodala sam gore i pitanje naknadno - izvinjavam se - zašto se stavlja čaša vode i pali svjetlo - ne znam za te momente?Bloo wrote:pa teško je razlučiti...uglavnom mi ljudi kažu..pa običaj jepiupiu wrote:A, to mu ga garant dodje neko sujevjerje, više nego običaj.Bloo wrote: meni ne idu u glavu razni običaji npr. ostavljanje čaše vode na prozoru i paljenje svjetla....
ne možeš na dženazu, običaj je da ne idu žene, moraš ostati kući kad je svadba, običaj je da dođu gosti po mladu itd., obuci crno na sahranu običaj je itd
- piupiu
#42 Re: Narod i njegovi običaji
Pa, ko bi to slušao - to možda ne godi našem uhu, kako je to zvučalo prije 500 godina, nego nam treba fino 'upakovati' s malo modernih elemenata. Na kraju krajeva, tako se i sevdalinka - kao i jezik, recimo - razvija i mijenja vremenom prihvaćajući nove elemente. To je ono što je čini živućom kulturom.oridjidji wrote:
Obicaje i kulturno naslijedje cuvas ili ne cuvas, isto se nema potrebe korijenski mjenjati. Po mome shvatanju tradicije i naslijedja, nakaradno je sve ovo sto se danas podvaljuje drustvu kao sevdalinka. To su muzika i pjesme koje se podjednako lijepo mogu odsvirati i otpjevati na nacin kao prije 500 godina, a da ne izgube svoj smisao i tezinu i vrijednost koje imaju. Samo ocekujem jos neku rep verziju sevdalinke i da neko kaze sevdalinka je i to, a nije...
-
oridjidji
#43 Re: Narod i njegovi običaji
greska prije 50 godina, dodo nulu vise slucajno.piupiu wrote:Pa, ko bi to slušao - to možda ne godi našem uhu, kako je to zvučalo prije 500 godina, nego nam treba fino 'upakovati' s malo modernih elemenata. Na kraju krajeva, tako se i sevdalinka - kao i jezik, recimo - razvija i mijenja vremenom prihvaćajući nove elemente. To je ono što je čini živućom kulturom.oridjidji wrote:
Obicaje i kulturno naslijedje cuvas ili ne cuvas, isto se nema potrebe korijenski mjenjati. Po mome shvatanju tradicije i naslijedja, nakaradno je sve ovo sto se danas podvaljuje drustvu kao sevdalinka. To su muzika i pjesme koje se podjednako lijepo mogu odsvirati i otpjevati na nacin kao prije 500 godina, a da ne izgube svoj smisao i tezinu i vrijednost koje imaju. Samo ocekujem jos neku rep verziju sevdalinke i da neko kaze sevdalinka je i to, a nije...
Evo recimo ovo je neprkosloveno vremenu:
- piupiu
#44 Re: Narod i njegovi običaji
Ma, nema veze, poslužilo je u dobru svrhu.oridjidji wrote:
greska prije 50 godina, dodo nulu vise slucajno.
Al', zar ne voliš čuti Amiru Medunjanin?
Eh, sad, vidiš ... kad smo kod tradicije, neki dan slušam Esada Bajtala, on je napisao knjigu 'Sevdalinka' u kojoj je svašta zanimljivo napisao. Izmedju ostalog, da je prva sevdalinka napisana u Splitu o nekoj 'bidnoj Mari' koja je bila zaljubljena u Adila, i da je to prvi oblik feminističke pjesme nastao na tlu Evrope - nastao po avlijama kao izraz ženske pobune. A, ja sevdalinku, na primjer, doživljavam kao izrazito mušku formu - jer su ti neki 'prvaci' sevdaha mahom muškarci i uvijek mi se činilo da su žene tu u drugom planu.
-
oridjidji
#45 Re: Narod i njegovi običaji
Volim, ali ima pjesama koje i kod nje kad cujem jednostavno ih ugasim ili preskocim. Dobro je kad se ubode mjera izmedju novog i starog, a to ne promjeni sustinu necega, kad kvalitetno doziras mnogo toga se lijepog moze napraviti. Ako bi birao nekoga ko to radi dobro, to je Leb i Sol i mjesanje sa tradicionalnom makedonskom muzikom, sviraju je odlicno u nekim novim netipicnim aranzmanima. Kod nas to dobro radi Mostar sevdah reunion, ali i oni znaju iskociti previse. Ostali izvodjaci pjevaju dobro i sviraju dobro, ali iskacu cesce. Amira je odlicna, ali akd ona razvuce sevdalinku neku na triput vecu duzinu trajanja, po meni je gubitak mjere.piupiu wrote:Ma, nema veze, poslužilo je u dobru svrhu.oridjidji wrote:
greska prije 50 godina, dodo nulu vise slucajno.![]()
![]()
Al', zar ne voliš čuti Amiru Medunjanin?
Eh, sad, vidiš ... kad smo kod tradicije, neki dan slušam Esada Bajtala, on je napisao knjigu 'Sevdalinka' u kojoj je svašta zanimljivo napisao. Izmedju ostalog, da je prva sevdalinka napisana u Splitu i da je to prvi oblik feminističke pjesme nastao na tlu Evrope. A, ja sevdalinku, na primjer, doživljavam kao izrazito mušku formu - jer su ti neki 'prvaci' sevdaha mahom muškarci.
Negdje sam naletio na pricu o prvoj sevdalinci napisanoj u Splitu, ali mozda nadodjem na to gdje.
- Bloo
- Globalna šefica
#46 Re: Narod i njegovi običaji
navodno duša onog koji je preselio je žedna (egipat piramide fazon?) i svjetlo je da ne luta (i ode kod komšije, i guess)piupiu wrote: Ma, sve je to divno, da bar imamo kakvu knjigu narodnih običaja da možemo to sve negdje sastaviti. Mi se tako malo bavimo zapisivanjem svoje kulture. A, dodala sam gore i pitanje naknadno - izvinjavam se - zašto se stavlja čaša vode i pali svjetlo - ne znam za te momente?
jer kao duša se zadrži par dana, prije nego ode na designated place
- piupiu
#47 Re: Narod i njegovi običaji
Aaaaa, kod komšije ...
... vrlo pragmatično.

- piupiu
#48 Re: Narod i njegovi običaji
Eh, evo ga još jedan običaj koji je meni zanimljiv ...

Osim nekoliko izuzetaka, običaj tetoviranja pripada isključivo hrvatskoj populaciji Bosne i Hercegovine i ponekad se naziva jednim od elemenata folklora i veže se za vjerovanja Balkanaca. Ovaj običaj se povezuje sa prijehrišćanskim vjerovanjima stanovnika Balkanskog poluotoka [ja sam negdje čitala da ima veze s keltskim običajima] i igrao je značajnu ulogu za vrijeme osvajanja Balkanskog poluostrva od strane Osmanskog carstva ...
http://fbl.ba/tradicionalno-tetoviranje ... rcegovini/
- S4mpion
#49 Re: Narod i njegovi običaji
Prema narodnom vjerovanju, duša umrlog se ubrzo nakon smrti vraća kući, nakratko, i to je razlog zbog kojeg se na prozor ostavlja voda, nekad i hljeb.Bloo wrote:
meni ne idu u glavu razni običaji npr. ostavljanje čaše vode na prozoru i paljenje svjetla....
generalno, volim upitati za porijeklo nekog običaja, te ako je zdravorazumski (za mene) onda nemam ništa protiv
Paljenje svjetla ima praktičnu svrhu, ljudima u okolini se daje na znanje da je neko, u toj kući, umro. U mahalama je taj običaj i danas prisutan i kad vidiš da je preko noći ostavljeno upaljeno vanjsko svjetlo na kući, u kojoj se nalazi bolesnik ili starac, vrlo vjerovatno je to-to.
- Bloo
- Globalna šefica
#50 Re: Narod i njegovi običaji
pa da, ne zaluta kod komšijeS4mpion wrote:Prema narodnom vjerovanju, duša umrlog se ubrzo nakon smrti vraća kući, nakratko, i to je razlog zbog kojeg se na prozor ostavlja voda, nekad i hljeb.Bloo wrote:
meni ne idu u glavu razni običaji npr. ostavljanje čaše vode na prozoru i paljenje svjetla....
Paljenje svjetla ima praktičnu svrhu, ljudima u okolini se daje na znanje da je neko, u toj kući, umro. U mahalama je taj običaj i danas prisutan i kad vidiš da je preko noći ostavljeno upaljeno vanjsko svjetlo na kući, u kojoj se nalazi bolesnik ili starac, vrlo vjerovatno je to-to.
ovdje se ostavlja u dnevnom boravku slučaj, ne nuzno vani (jer nemaju stanovi vanjsko svjetlo)