Narkomanija u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Šveđanin

#226 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by Šveđanin »

Nikad u zivotu nisam zapalio cigaru.
Jednom sam na nekoj ekskuriji povukao dim marihuane i nije mi se svidjelo.
Alkohol pijem umjereno.
Nezdravu hranu rijetko.

Zacudjuje me ovoliki procenat ljudi koji su se javili da su koristili droge. A mozda opet ni uzorak nije pravi, pa je naslov privukao samo pojedine. Imao sam primjer u bliskoj porodici sta droga uradi od covjeka tako da sam kroz cijelo odrastanje imao model koji ne treba pratiti.

Cuvajte zdravlje!
uglavnomja

#227 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by uglavnomja »

Šveđanin wrote:Nikad u zivotu nisam zapalio cigaru.
Alkohol pijem umjereno.
Nezdravu hranu rijetko.

Zacudjuje me ovoliki procenat ljudi koji su se javili da su koristili droge. A mozda opet ni uzorak nije pravi, pa je naslov privukao samo pojedine. Imao sam primjer u bliskoj porodici sta droga uradi od covjeka tako da sam kroz cijelo odrastanje imao model koji ne treba pratiti.

Cuvajte zdravlje!

avatar ti je odlicna podloga za ovu izjavu :D
Šveđanin

#228 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by Šveđanin »

:mrgreen:

Evo tek sad prvi put primjetim cigaretu. Lika sa profilne slicice postujem iz nekih drugih razloga... :)
Bodkin

#229 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by Bodkin »

Alkohol pijem umjereno.
Nezdravu hranu rijetko.

Cuvajte zdravlje!
Ni ja nisam nikad zapalio cigaru u zivotu :-D pio kao zivotinja jedno vrijeme. Probao par stvari tipa trava, lude gljive, neku tabletu ili efedrin (ne kao droga naravno). Ali generalno ima puno ljudi koji se udaraju necim
LongDong

#230 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by LongDong »

.
Last edited by LongDong on 22/12/2015 14:39, edited 1 time in total.
Pirija

#231 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by Pirija »

LongDong wrote:Zamolio bih ako ne tražim puno samo iskrene odgovore u vezi pitanjem koje ću postaviti

Elem pitanje je kako se skinuti sa sa tramala/tramadola/trodona nakon četri godine skoro pa svakodnevnog konzumiranja?

tesko haveru
internazionale

#232 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by internazionale »

Vidjoh grafit: Nekad trava nekad b'jelo, nikad zuto nikad zeljo
jeza u ledja

#233 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by jeza u ledja »

Citam sad bas jedan clanak o najnovijoj epidemiji koristenja heroina u SAD, pogotovo u drzavi New Hampshire. Nisam jos skonto sto bas tamo, ali jesam sto bas sad:
A major cause is people being prescribed painkillers, developing an addiction and then switching to heroin because a crackdown made it more difficult to obtain prescription opioids and because of the cheap and abundant supply of the illegal narcotic. A 30-milligram oxycodone pain pill can cost $90 to $100 on the street, money that can buy 10 or more doses of heroin, Soucy said.
Clanak iz LA Times:
http://www.latimes.com/nation/la-na-pre ... story.html

Nisam fakat trazio nista vezano za ovu temu. Helem, pise da je glavni razlog sto se ovoliko ljudi upecalo na heroin je zbog tog sto je toliko njih bilo ovisno o lijekovima za bolove na recept, tipa oxycodone, sto su onda poostrili nacine za dobijanje istih - ovi poskupili - a tu uletio novi i jeftin heroin - i ljudi jednostavno presli sa lijekova na isti.
Onda se covjek zapita sto je toliko mladih ljudi uopste navuceno na ovakve lijekove?

Hocu reci, ljudi nisu svjesni koliki je problem postojanja opijata koje redovno uzimaju jer im je doktor da recept. Za bolove, za nesanicu, za depresiju, itd....Ti lijekovi stvaraju ovisnost. Medjutim niko maltene ne prica o njima, barem na ovoj i slicnim temama, vec se prica o travi koja kao sto vidite iznad se uopste nije spomenula.
I kada napravite nesto ilegalnim poskupljujete mu drasticno cijenu, sto za sobom odmah povlaci potraznju novih i jeftinijih nacina fiksanja, kradje, nasilje, prostituciju i generalno kriminal zbog trgovine i upotrebe droge.
Istovremeno "Big Pharma" sasvim legalno proizvodi i distribuise tone lijekova godisnje u domove obicnih ljudi zaradjujuci milijarde.

Izvinjavam se ako nije dio teme, svakako je zamrla.
Gojeni H

#234 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by Gojeni H »

jeza u ledja wrote:Citam sad bas jedan clanak o najnovijoj epidemiji koristenja heroina u SAD, pogotovo u drzavi New Hampshire. Nisam jos skonto sto bas tamo, ali jesam sto bas sad:
A major cause is people being prescribed painkillers, developing an addiction and then switching to heroin because a crackdown made it more difficult to obtain prescription opioids and because of the cheap and abundant supply of the illegal narcotic. A 30-milligram oxycodone pain pill can cost $90 to $100 on the street, money that can buy 10 or more doses of heroin, Soucy said.
Clanak iz LA Times:
http://www.latimes.com/nation/la-na-pre ... story.html

Nisam fakat trazio nista vezano za ovu temu. Helem, pise da je glavni razlog sto se ovoliko ljudi upecalo na heroin je zbog tog sto je toliko njih bilo ovisno o lijekovima za bolove na recept, tipa oxycodone, sto su onda poostrili nacine za dobijanje istih - ovi poskupili - a tu uletio novi i jeftin heroin - i ljudi jednostavno presli sa lijekova na isti.
Onda se covjek zapita sto je toliko mladih ljudi uopste navuceno na ovakve lijekove?

Hocu reci, ljudi nisu svjesni koliki je problem postojanja opijata koje redovno uzimaju jer im je doktor da recept. Za bolove, za nesanicu, za depresiju, itd....Ti lijekovi stvaraju ovisnost. Medjutim niko maltene ne prica o njima, barem na ovoj i slicnim temama, vec se prica o travi koja kao sto vidite iznad se uopste nije spomenula.
I kada napravite nesto ilegalnim poskupljujete mu drasticno cijenu, sto za sobom odmah povlaci potraznju novih i jeftinijih nacina fiksanja, kradje, nasilje, prostituciju i generalno kriminal zbog trgovine i upotrebe droge.
Istovremeno "Big Pharma" sasvim legalno proizvodi i distribuise tone lijekova godisnje u domove obicnih ljudi zaradjujuci milijarde.

Izvinjavam se ako nije dio teme, svakako je zamrla.
Bilo je ozbiljno istrazivanje, the Economist ili Newsweek ako me sjecanje dobro sluzi, bruka raje koja je uzimala lijekove protiv bolova u ozbiljnijim slucajevima se navukla na heroin.

Meni licno je nevjerovatan broj Amerikanaca koji su na nekim anti-depresivima ili nekom belaju protiv anksioznosti.
Sto se anti-depresiva u Evropi tice, izgleda da Skandinavci vode utrku.
Šveđanin

#235 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by Šveđanin »

Ja sam nekad koristio antidepresive jedno vrijeme pri kraju srednje skole odnosno pri polasku na faks. Dosta mladih se bas u tom periodu javlja da imaju problema, jako je mnogo takvih slucajeva.

Danas antidepresive koristim dosta rijedje, samo ponekad kad dodje najgori period godine odnosno mjeseci novembar i decembar, a izmedju ostalog i danasnji dan, 22 decembar kao najturobniji u godini. A i na poslu vidim da su svi nekako sjebani, nisam jedini...
dezurni_ucenik

#236 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by dezurni_ucenik »

Šveđanin wrote:Ja sam nekad koristio antidepresive jedno vrijeme pri kraju srednje skole odnosno pri polasku na faks. Dosta mladih se bas u tom periodu javlja da imaju problema, jako je mnogo takvih slucajeva.

Danas antidepresive koristim dosta rijedje, samo ponekad kad dodje najgori period godine odnosno mjeseci novembar i decembar, a izmedju ostalog i danasnji dan, 22 decembar kao najturobniji u godini. A i na poslu vidim da su svi nekako sjebani, nisam jedini...

:shock:
Edin H.

#237 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by Edin H. »

Šveđanin wrote:Ja sam nekad koristio antidepresive jedno vrijeme pri kraju srednje skole odnosno pri polasku na faks. Dosta mladih se bas u tom periodu javlja da imaju problema, jako je mnogo takvih slucajeva.

Dan JNA :D
jeza u ledja

#238 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by jeza u ledja »

Alkohol pijem umjereno.
Nezdravu hranu rijetko.

Cuvajte zdravlje!

:shock: :shock: :shock:

Jel sad shvatate o cemu pricam?!

A i ovo sa cigarama i LaFo Palmeom je komicno. :roll:
uglavnomja

#239 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by uglavnomja »

Edin H. wrote:

Dan JNA :D
22.12. je predzadnji radni dan prije bozicnih praznika, velikom broju to ukljucuje i novu godinu, ono ferije citavo, vec je ludnica, kupovina, guzva, raspolozenje, radni moral na 0 svakako ...

a ove godine fino vrijeme, toplo, nidje snijega ... cak se i sunce ukazalo malkice, evo i mjeseca na nebu :)

a sto se tice antidepresiva, to izgleda normala, sto rece jedan ma slicno k'o u granap otici, samo ti doktor prepise, bez neke velike price ... :shock:
medvjed23

#240 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by medvjed23 »

negdje sam čitao da su praznični dani najdepresivniji jer tada čovjek (ne svaki, naravno) nema raditi šta osim razmišljati o tome koliko je sam..

a što se narkomanije tiče, forumski uzorak sigurno nije reprezentativan :D
jeza u ledja

#241 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by jeza u ledja »

pa danas je najkraci dan u godini, tj. najduza noc

po definiciji bi trebao biti najturobniji
Edin H.

#242 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by Edin H. »

Dobra vijest za ljubitelje kokaina - skontali u Peruu fintu da genetski modfikuju koku tako da je ne moraju uzgajati samo u visinskim predjelima :P
KB9

#243 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by KB9 »

gmo kokain, napumpan genima rejvera :lol:
Post Reply