Narkomanija u Sarajevu, i šire...
-
_BaykoNoor_
-
St.Germain
STA JE SA ALKOHOLOM
stvarno, ali stvarno...
KAKAV JE PROFIL JEDNOG ALKOHOLICARA I DA LI SE I ON ODGAJA TOKOM VISEGODISNJEG PERIODA (btw formulacija nista, niente, nula bodova, zero points)
jao licemjerja...
stvarno, ali stvarno...
KAKAV JE PROFIL JEDNOG ALKOHOLICARA I DA LI SE I ON ODGAJA TOKOM VISEGODISNJEG PERIODA (btw formulacija nista, niente, nula bodova, zero points)
jao licemjerja...
Last edited by St.Germain on 10/07/2004 01:22, edited 1 time in total.
-
winetou
Sta sa alkoholom? - Pa zabraniti ga naravno. Stetan za zdravlje, stetan za drustvo. Isto tako i duhan. I jedno i drugo su tako odvratnog ukusa da bi to trebao biti i razlog vise za njihovu zabranu.St.Germain wrote:STA JE SA ALKOHOLOM![]()
stvarno, ali stvarno...
KAKAV JE PROFIL JEDNOG ALKOHOLICARA I DA LI SE I ON ODGAJA TOKOM VISEGODISNJEG PERIODA (btw formulacija nista, niente, donja.)
jao licemjerja...
Uvijek se pitam kako neko moze uzivati pijuci pivo
-
St.Germain
winetuwinetou wrote:Sta sa alkoholom? - Pa zabraniti ga naravno. Stetan za zdravlje, stetan za drustvo. Isto tako i duhan. I jedno i drugo su tako odvratnog ukusa da bi to trebao biti i razlog vise za njihovu zabranu.St.Germain wrote:STA JE SA ALKOHOLOM![]()
stvarno, ali stvarno...
KAKAV JE PROFIL JEDNOG ALKOHOLICARA I DA LI SE I ON ODGAJA TOKOM VISEGODISNJEG PERIODA (btw formulacija nista, niente, donja.)
jao licemjerja...
u tome je poenta
boriti se svim silama protiv marihuane i hasisa
jer je to zabranjeno, od toga dolazi mucnina u zeludcu
oko alkohola i duhana kao legalnih droga postoji sveopsti konsenzus
dakle to je normalno
norma jelde
znaci treba cekat hiljadu godina dok NORMA shvati da je i jedno i drugo i trece STETNO
mrzim licemjerje I SAMO ZBOG TOG sam za legalizaciju trave
-
St.Germain
u tome i jeste fol
opsteprihvacenost
nije to samo u bosni tako to je svugdje
nisam zagovarac teorija zavjere ali mogu pretpostavit
da kampanje protiv droge najvecim dijelom finansiraju duhanska i i industrija za proizvodnju alkohola...
opsteprihvacenost
nije to samo u bosni tako to je svugdje
nisam zagovarac teorija zavjere ali mogu pretpostavit
da kampanje protiv droge najvecim dijelom finansiraju duhanska i i industrija za proizvodnju alkohola...
-
_BaykoNoor_
-
idic
Smatram da su i alkohol i cigarete veliki poroci, međutim sve vrste droge su neuporedivo štetnije i gore.
Tema je ovdje narkomanija i treba se držati teme. Činjenica je da svi koji konzmiraju travu smatraju da nije štetna i da u svaka doba mogu prestati. Mislim da je to zavaravanje, ovisnost se stvara u svakom slučaju. Najvažnije je koliko neka osoba ima samokontrole i volje da prestane. Ove nove sintetičke droge (LSD, ekstazi, krek ) mnogo su opasnije i smrtonosnije, a ovisnost se stvara već kod par konzumiranja. Ekstazi npr. u organizmu vještački izlučuje velike količine adrenalina, odatle ta hiperaktivnost i ushićenost. Tako izlučen adrenalin se vrlo brzo izmokrva, a organizam nema mogućnosti da ga na prirodan način obnovi. Ostavlja teška oštećenja na mozgu i svim ostalim vitalnim organima, smrtnost kod ovih uzivalaca je nevjerovatno velika.
Upravu ste kada tvrdite da je droge u Sarajevu bilo mnogo i prije rata, posebno zadnjih dvije godine pred rat. Samo tada se rijetko dešavalo da se drogiraju djeca u osnovnim školama, što je sada nažalost jako cesto.
Zbog sasvim drugačijeg sistema vrijednosti u drustvu o tome se vrlo malo govorilo, a policija je imala puno veću ulogu u sprječavanju tog zla nego li sada.
Među rajom se uvjek znalo ko se drogira i ti krugovi su obično bili zatvoreni za one koji ne uživaju drogu. Ja sam nažalost poznaval mnogo narkomana, neki su imali sreće da se uspiju izvući prije nego što su postali ovisnici. Međutim oni koji su se "navukli" vjerujte mi malo ih je sada među živima.
Ponovo ću ponoviti ono što sam već ranije rekla, a to je da uspjeh liječenja u 98% zavisi od narkomana samog. Kolika je njegova želja zaista da prestane. Vrlo važna je i podrška njegove porodice i okruženja, ali ukoliko njegova volja ne postoji tu nema pomoći. Niko drugi se ne može liječiti i izliječiti za njega.
Roditelji naravno dožive šok kad saznaju da im se dijete drogira i svako traži neki svoj put da mu pomogne, sa više ili manje uspjeha. Težak i trnovit put, ali ja sam sigurna da se može uspjeti jer znam primjera ljudi koji su zaista uspjeli.
Ovdašnja vlast bi hitno trebale poraditi na otvaranju komuna i pružanju što više pomoći u liječenju narkomana. Međutim najvažnije je da policija uradi svoj dio posla i pohvata i zatvori one velike dilere i pokida mreže ulaska droge u BiH. Jer kad nema velikih bosova, onda ne može biti ni onih malih, koji su obično ovisnici prinuđeni od svojih dilera da dilaju drogu za svoju dnevnu dozu.
Tema je ovdje narkomanija i treba se držati teme. Činjenica je da svi koji konzmiraju travu smatraju da nije štetna i da u svaka doba mogu prestati. Mislim da je to zavaravanje, ovisnost se stvara u svakom slučaju. Najvažnije je koliko neka osoba ima samokontrole i volje da prestane. Ove nove sintetičke droge (LSD, ekstazi, krek ) mnogo su opasnije i smrtonosnije, a ovisnost se stvara već kod par konzumiranja. Ekstazi npr. u organizmu vještački izlučuje velike količine adrenalina, odatle ta hiperaktivnost i ushićenost. Tako izlučen adrenalin se vrlo brzo izmokrva, a organizam nema mogućnosti da ga na prirodan način obnovi. Ostavlja teška oštećenja na mozgu i svim ostalim vitalnim organima, smrtnost kod ovih uzivalaca je nevjerovatno velika.
Upravu ste kada tvrdite da je droge u Sarajevu bilo mnogo i prije rata, posebno zadnjih dvije godine pred rat. Samo tada se rijetko dešavalo da se drogiraju djeca u osnovnim školama, što je sada nažalost jako cesto.
Zbog sasvim drugačijeg sistema vrijednosti u drustvu o tome se vrlo malo govorilo, a policija je imala puno veću ulogu u sprječavanju tog zla nego li sada.
Među rajom se uvjek znalo ko se drogira i ti krugovi su obično bili zatvoreni za one koji ne uživaju drogu. Ja sam nažalost poznaval mnogo narkomana, neki su imali sreće da se uspiju izvući prije nego što su postali ovisnici. Međutim oni koji su se "navukli" vjerujte mi malo ih je sada među živima.
Ponovo ću ponoviti ono što sam već ranije rekla, a to je da uspjeh liječenja u 98% zavisi od narkomana samog. Kolika je njegova želja zaista da prestane. Vrlo važna je i podrška njegove porodice i okruženja, ali ukoliko njegova volja ne postoji tu nema pomoći. Niko drugi se ne može liječiti i izliječiti za njega.
Roditelji naravno dožive šok kad saznaju da im se dijete drogira i svako traži neki svoj put da mu pomogne, sa više ili manje uspjeha. Težak i trnovit put, ali ja sam sigurna da se može uspjeti jer znam primjera ljudi koji su zaista uspjeli.
Ovdašnja vlast bi hitno trebale poraditi na otvaranju komuna i pružanju što više pomoći u liječenju narkomana. Međutim najvažnije je da policija uradi svoj dio posla i pohvata i zatvori one velike dilere i pokida mreže ulaska droge u BiH. Jer kad nema velikih bosova, onda ne može biti ni onih malih, koji su obično ovisnici prinuđeni od svojih dilera da dilaju drogu za svoju dnevnu dozu.
-
stavrogin
najsmjesniji su mi ovi sto palamude o travi a pojma nemaju o njoj.
u stvari, ubjedljivo su mi najogavniji oni bijednici sto puse cigarete a nesto palamude o travi. povraca mi se od takvih osoba.
ja ne znam ko moze biti gluplji onaj koji pusi samo radi pusenja ili onaj koji pusi da bi se napusio? why smoke if it doesn't get you high?!
u stvari, ubjedljivo su mi najogavniji oni bijednici sto puse cigarete a nesto palamude o travi. povraca mi se od takvih osoba.
ja ne znam ko moze biti gluplji onaj koji pusi samo radi pusenja ili onaj koji pusi da bi se napusio? why smoke if it doesn't get you high?!
-
BigusDickus
Najveci problem je sto prvi koji treba da skonta ono "Narkomanija je bolest i treba lijecenje" je sam narkoman, a to se desava u zanemarivom broju slucajeva. Bojim se da je jedini nacin za suzbijanje narkomanije, zestoko kaznjavanje dilera (ne bas smrtna kazna, ali dugotrajna zatvorska on 20 i vise godina, svakako) i prisilno odvikavanje. Za narkomaniju nema opravdanja, u vidu potistenosti i sl. vec se uglavnom siri zbog radoznalosti i neobavjestenosti. Slicno kao i pusenje i alkohol. Nisam primjetio da se u nasim medijima tome posvecuje potrebna paznja, a slicno je i u skolama. Dakle, uciniti rasturanje droge jednim od najtezih krivicnih dijela, uvesti ogromne poreze na cigarete i alkohol, tako da se jednostavno ne isplati, zestoko kaznjavati ilegalnu proizvodnju, prodaju i uvoz, svega toga zajedno i mozda rijesimo dio problema. Drugi, vazniji dio ce se rijesiti kada ljudi postanu bolje informirani. Ali ne iskljucivo suhoparnim porukama, tipa "droga ubija", "pusenje je stetno u trudnoci", "alkohol unistava mozak", vec konkretno, potkrijepljeno naucnim dokazima, kojih ne nedostaje, ciframa o broju umrlih od droge, duhana itd. Jeste li znali da je svaka druga smrt u BIH, povezana sa problemima srca i krvnih sudova, sto se u vecini slucajeva direktno vezuje za pusenje i prekomjerno konzumiranje masne hrane? A sta je tek sa plucnim oboljenjima...? Jesmo li mi glupi, ili nas neko sistematski drzi u neznanju kako bi se bogatio na nasim neopravdanim navikama. Jeste li vidjeli kolike su prosjecne plate u (ef)-(de)-(es). Zbog onih reklama, u kojima se pojavljuju i neki BH glumci, manekenke itd., djeca u osnovnoj skoli pocinju pusiti. Kome to smeta? (ef)-(de)-(es) sigurno ne, novi mladi potrosaci njihovih proizvoda su uvijek dobrodosli. Isto je i sa narko-dilerima. Zasto dilaju po skolama? Logican poslovni potez. Besplatno dijeljenje tzv. "lakih droga" po skolama bi za njih bila dugorocna investicija. Neka ih odgovorni zaustave, ili dopuste gradjanima da se naoruzaju sami sebe zastite. Mislim da ova druga solucija i nije bas dobra.
-
dinash
mali mali? jes' ti iz našeg obdaništa?winetou wrote: Sta sa alkoholom? - Pa zabraniti ga naravno. Stetan za zdravlje, stetan za drustvo. Isto tako i duhan. I jedno i drugo su tako odvratnog ukusa da bi to trebao biti i razlog vise za njihovu zabranu.
-
winetou
Aha, neko se to nasao prozvanim...dinash wrote:mali mali? jes' ti iz našeg obdaništa?winetou wrote: Sta sa alkoholom? - Pa zabraniti ga naravno. Stetan za zdravlje, stetan za drustvo. Isto tako i duhan. I jedno i drugo su tako odvratnog ukusa da bi to trebao biti i razlog vise za njihovu zabranu.
Izvini sto ti diram u njegovo velicanstvo PIVO
-
dinash
winetou wrote:Aha, neko se to nasao prozvanim...dinash wrote:mali mali? jes' ti iz našeg obdaništa?winetou wrote: Sta sa alkoholom? - Pa zabraniti ga naravno. Stetan za zdravlje, stetan za drustvo. Isto tako i duhan. I jedno i drugo su tako odvratnog ukusa da bi to trebao biti i razlog vise za njihovu zabranu.
Izvini sto ti diram u njegovo velicanstvo PIVO

imaš otvarač, majket'?
-
BigusDickus
Pa ja, piva iz Slovenije. Nikad mi autoput necemo napravit'. 
-
Jelaski_Jalijas
U MENE JARAN PRIJE NAJBOLJI PRIJATELJI BILI STALNO ZAJEDNO I SVE MANJE SE POSLI VIDJAT A ONDA ONO PONEKAD GDJE SI ZA GDJE SI ON JE PRESAO U NARKOMANE !!! I PRIJE PAR DANA DODJE MENI DE MI PARA TREBA MI OVO ONO A JA NJEMU MARRRSSS DA TI TREBA ZA LJEKOVA NE BIH TI OPET DAO AL NEBI NI OVAKO DAO!! CUJJ C C C GLUP TIP!
ODMAH GA POSLA U PM!