NApusten snaucer

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#1 NApusten snaucer

Post by mIRCerka »

u pitanju je snaucer kojeg je neko ostavio, kucni je pas izuzetno miroljubiv i zivahan otprilike star godinu ili dvije nisam sigurna. Ostavi moj mobilni 061 191 079, napisi da samo u obzir dolaze oni koji ce mu pruziti ovaj put siguran dom.
Image
Qler

#2 Re: NApusten snaucer

Post by Qler »

ovo je snaucera vidjelo mozda u nekom filmu...
VeljaPas

#3 Re: NApusten snaucer

Post by VeljaPas »

Qler wrote:ovo je snaucera vidjelo mozda u nekom filmu...
Pas je u svakom slucaju i treba mu dom.
mycy

#4 Re: NApusten snaucer

Post by mycy »

Jeste pas i svaka cast na pomoci. Mozda neko trazi bas snaucera a vi ovdje suplju pucate!
csejla

#5 Re: NApusten snaucer

Post by csejla »

Pas je presladak i treba mu dom, to je najbitnije!!! A kome treba rasni pas neka ode i kupi sebi a ne da ovdje histerise.
mycy

#6 Re: NApusten snaucer

Post by mycy »

Ja negovorim o nekom ko hoce tek da nabavi psa vec o nekom ko je mozda izgubio psa! To je u samom pocetku lazna nada!!! Prema tome kad procitas sljedeci put razmisli sta je napisao neko kome upucujem svoj odgovor!
csejla

#7 Re: NApusten snaucer

Post by csejla »

Za to je i stavljena slika pa i onaj ko je izgubio psa vidjet ce je i skontati da to jeste/nije njegov pas. Da je napisano u naslovu NAPUSTEN PAS opet bi onaj ko je izgubio psa prvo to pogledao da vidi je li njegov, tako da se svodi na isto! NADA U OBA SLUCAJA POSTOJI! I ne brini JAKO DOBRO CITAM I ZNAM STA PISEM.
Phia

#8 Re: NApusten snaucer

Post by Phia »

csejla wrote:Za to je i stavljena slika pa i onaj ko je izgubio psa vidjet ce je i skontati da to jeste/nije njegov pas. Da je napisano u naslovu NAPUSTEN PAS opet bi onaj ko je izgubio psa prvo to pogledao da vidi je li njegov, tako da se svodi na isto! NADA U OBA SLUCAJA POSTOJI! I ne brini JAKO DOBRO CITAM I ZNAM STA PISEM.
Sejla što više komuniciraš sa 'ovakvima' sve je gore.Nekima je bitno da će nekakav vlasnik 'rasnog' šnaucera biti obmanjen a to što će hiljade nerasnih šnaucera završiti u šintorskoj nemilosti boli ih briga.Od stabla ne vide šumu..
mIRCerka

#9 Re: NApusten snaucer

Post by mIRCerka »

Sve je to divno krasno, ali vala proslo je vise od dva mjeseca od Qlerovog posta i vi se sad kacite na to..
Phia

#10 Re: NApusten snaucer

Post by Phia »

mIRCerka wrote:Sve je to divno krasno, ali vala proslo je vise od dva mjeseca od Qlerovog posta i vi se sad kacite na to..
Ovo mycy vadi iz naftalina teme da pravi kavgu na forumu :P :-) ;-)
mIRCerka

#11 Re: NApusten snaucer

Post by mIRCerka »

Phia wrote:
mIRCerka wrote:Sve je to divno krasno, ali vala proslo je vise od dva mjeseca od Qlerovog posta i vi se sad kacite na to..
Ovo mycy vadi iz naftalina teme da pravi kavgu na forumu :P :-) ;-)
kao da kavge dovoljno nema vec :P
csejla

#12 Re: NApusten snaucer

Post by csejla »

Phia wrote:
csejla wrote:Za to je i stavljena slika pa i onaj ko je izgubio psa vidjet ce je i skontati da to jeste/nije njegov pas. Da je napisano u naslovu NAPUSTEN PAS opet bi onaj ko je izgubio psa prvo to pogledao da vidi je li njegov, tako da se svodi na isto! NADA U OBA SLUCAJA POSTOJI! I ne brini JAKO DOBRO CITAM I ZNAM STA PISEM.
Sejla što više komuniciraš sa 'ovakvima' sve je gore.Nekima je bitno da će nekakav vlasnik 'rasnog' šnaucera biti obmanjen a to što će hiljade nerasnih šnaucera završiti u šintorskoj nemilosti boli ih briga.Od stabla ne vide šumu..
Ma u pravu si, ne vrijedi ni raspravljati sa ovakvim osobama ;)
lord-executioner

#13 Re: NApusten snaucer

Post by lord-executioner »

Dobro, tema jeste iz naftalina, ali moram reci ( mirci, nemoj se naci uvrijedjena, zaista ne mislim nista lose ) da nije dobro cak ni u iznimno pohvalne svrhe udomljavanja i zbrinjavanja dovoditi nekoga u poziciju da vjeruje jedno, iako je istina nesto drugo. Ja znam da je u Bosni, sa filozofijom "zivotinja do praga i ne dalje" i sa ljudima koji misle da je pas-pas samo ako ga plate 500-1000 KM i dobiju papir ( koliko god taj papir bio dostupan raznim prevarantima ) tesko baviti se onim cime se bave ljudi koji pokusavaju spasiti nesretne lutalice. Meni se srce cijepa svaki put kad prodjem kroz grad ( zivim u Zenici ), jer na svakih stotinu metara vidim divne pse, umiljate pse, pse koji ljepotom i karakterom nista ne zaostaju za onima iz pet-shop "izloga", djevojka mi posizi jer hocu svakog od njih da izmazim, da ga nahranim koliko mogu, iako mi je jasno da im time dugorocno ne mogu pomoci. Uspjeli smo cak i udomiti jednog psa kojeg smo pronasli, zahvaljujuci cinjenici da je u pitanju bila izuzetno mala, sterilisana i strahovito poslusna kujica, tako da neodredjenost pasmine nije predstavljala problem. Izuzeci postoje; medjutim, mislim da ce vecini ljudi koji su spremni usvojiti psa veci problem predstavljati cinjenica da neko prezentira lazne podatke ( odmah se dovodi u pitanje sve drugo sto moze biti izreceno u pogledu svojstava zivotinje, dobi i zdravstvenog stanja ), i da je to ono sto bi najprije moglo odbiti potencijalnog udomitelja. Naravno da time mislim iskljucivo na ljude koji su pripravni usvojiti pse ( nekoga ko psa bas zeli kupiti kako bi bio posve siguran, ili mislio da ce biti posve siguran, u pasminu, ionako nece dotaknuti oglas o udomljavanju ). Volio bih da ne bude nedoumica u pogledu ovog sto govorim; ne osudjujem djelatnost nekolicine ljudi koji se u Sarajevu grcevito bore za to da neduzne zivotinje ne zavrse u rukama sintora, naprotiv, zalim sto jos nemam svoj stan ili kucu kako bih mogao ovdje gdje sam napraviti mnogo vise nego sto mogu sad, i u potpunosti podrzavam svaki oblik borbe za te vrijedne ciljeve. Samo mislim da se u tim nastojanjima i tim borbama ne bi smjelo ici u tom pravcu da se potencijalne udomitelje tendenciozno zavarava u pogledu svojstava ili pasmine, jer to posljedicno vodi nepovjerenju, i otezava rad, buduci da se nepovjerenje cesto siri, a u BiH narocito, jer ce neko prije ili kasnije posumnjati da rad SOS-a i pojedinaca u pravcu borbe za prava zivotinja i njihov siguran dom ima podlogu u nekoj finansijskoj koristi ( od stranih organizacija, namjenskih fondova, itd. ), ako se stekne dojam da svoje ciljeve nastoje postici svim sredstvima, ukljucujuci i obmanu. Osjecam se lose sto to ovako prezentiram, ali ovo je gadna drzava, i ljudi su vecinom jednako gadni, pa bi bilo dobro, u interesu napustenih zivotinja, nastupati u najvecoj mjeri iskrenoscu, otvorenoscu, bez ijednog jedinog pomaka koji bi vodio ka nepovjerenju prema organizaciji i pojedincima, kako bi se izbjeglo pljuvanje i onemogucavanje djelovanja koje je i ovako ispresijecano ogromnim teskocama i problemima.
Btw, i ja imam psa, i ovo govorim samo zato sto mi je tesko pomisliti na to u kakvom je toplom i sigurnom domu moj pas, dok je tolikima to uskraceno, i vjerovatno ce im biti uskraceno zadugo.
mIRCerka

#14 Re: NApusten snaucer

Post by mIRCerka »

Lord, ja se ne nadjoh uvrijedjena. JA dobila email, isti kopirala i postavila. Ukljucujuci sliku.
Onaj ko boluje od kompleksa pasmine ce na slici prepoznati sta je i kako je, ja licno pse dijelim na male, srednje i velike. Prepoznati znam vucjake, pudle i tornjake, cak haskija ne razlikujem od aljaskog malamuta.
Za mene, kao i nekolicinu koju pominjes, to su ziva bica, pride sirocad. I tu je kraj razmisljanja o tome.
Sto se macaka tice, opet kazem da sam saznala da je moj Husnija turski van, izuzetno rijetka vrsta (a bogam i skupa), nakon sto sam okacila slike na forum pa mi se javilo par poznavaoca...Zamisli, preko marketa sam saznala da imam i cistokrvnu kartuzijanku ;) A zove se Hajra ;)
Dakle, postokupilapotoprodala oglas ;)
Ja se iskreno nadam da je ovaj smrljo nasao dom :)
lord-executioner

#15 Re: NApusten snaucer

I ja isto :)

Kad gledam Animal Planet, i vidim koliko se paznje pridaje rjesavanju problema napustenih zivotinja ( a rjesenja ne ukljucuju arsenal, plin, toljage, itd. ) ne mogu da se ne zapitam koja je to pogresna sklopka otkazala u ovom narodu... doduse, kad se tretman zivotinja sabere sa tretmanom mladih, vjerovatno je sve posljedica stare, "dobre" izreke "ne vjeruj djetetu i pascetu"... :razz:
Cober

#16 Re: NApusten snaucer

Post by Cober »

lord-executioner wrote:i sa ljudima koji misle da je pas-pas samo ako ga plate 500-1000 KM i dobiju papir...
...da ga nahranim koliko mogu...
Bravo majstore.. Jesi vidio papire Mastera od mora..?
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 41&t=59103
mycy

#17 Re: NApusten snaucer

Post by mycy »

Phia wrote:
To je problem SOS-a. Ja kao sto sam napisala u jednoj temi - pomogla sam zivotinjama koliko mogu, sad nisam u mogucnosti i sta je tu je!

Lord-->svaka cast!
Phia

#18 Re: NApusten snaucer

Post by Phia »

mycy wrote:
Phia wrote:
To je problem SOS-a. Ja kao sto sam napisala u jednoj temi - pomogla sam zivotinjama koliko mogu, sad nisam u mogucnosti i sta je tu je!

Lord-->svaka cast!
Možeš pomoći tako što nećeš glumiti policajca, u korist ljudi kojima je bitna rasa cuke, na nekim temama čiji je cilj da pomognu napaćenim životinjama i slično..
mycy

#19 Re: NApusten snaucer

Post by mycy »

U kojim temama npr.? I naravno ne glumim policajca :lol: :P
Cober

#20 Re: NApusten snaucer

Post by Cober »

Potražih opciju Ignore, i nađoh pod profilima: gnjavatori.. Svesrdno preporučujem !
lord-executioner

#21 Re: NApusten snaucer

Dobro, ne treba sad ici ni u kakve krajnosti, postoje ljudi koji zele odredjenu pasminu iz nekog razloga koji nije iskljucivo baziran na pukom rasizmu ( npr. pudlu zbog neopadanja dlake i alergija, neku pasminu koja po temperamentu bolje odgovara za porodicu s djecom, itd itd. ). Iako je takvih manje nego ljudi koji bi platili papir samo da mogu "slucajno u razgovoru" nabrojati koliko je pradjedova dobilo nagrade, ipak se moraju svi, i branioci takvih ljudi, i osobe koje znaju da je pas mnogo, mnogo vise od papira, staviti u poziciju iz koje nece osudjivati na bazi vlastite preferencije. Susreo sam na ulici mnogo pasa koje bih, da sam bio u mogucnosti i da imam barem osnovne uslove, ja prvi ponio kuci i dao im dom u kojem nece biti napusteni, nego ce biti voljeni; u takvim situacijama vecini ljudi ne pada na pamet nikakva hartija, i to je stvar srca i trenutka. Treba razumjeti i one koji se toga ustrucavaju, mogu imati sumnje, strahove, bilo koji razlog koji ih odvraca od takvog, za njih ishitrenog, postupka. Ljudima koji ne vole pse, ili koji nabave psa i spoznaju da nisu dorasli brizi o zivotinji, nije vazan ni papir. Vec nekoliko dana na ulici vidjam predivnog, ogromnog zlatnog retrivera, kojeg je neko pustio, vjerovatno jer mu pasmina, babe i djedovi nisu bili dovoljno opravdanje za poznu dob i obaveze koje sobom nosi briga.
Ovdje mi nije zelja da branim mycy, a ni ljude iz SOS-a, jer postoje stavovi i jednih i drugih sa kojima se ne slazem, ipak bih samo htio napomenuti da je svako pitanje odnosa prema zivotinjama ( napustenim i rasnim ) individualno pitanje, i da se zajedljivoscu i ironijom ( mycy ) i radikalnim pristupom ( SOS ) to nece i ne moze promijeniti. Treba prihvatiti da postoje i da ce postojati ljudi kojima je bitno pomoci zivotinjama na bilo koji nacin, i ljudi koji na to iz nekog razloga nisu spremni. Ni jedni ni drugi nisu za osudu; prioriteti su im takvi kakvi jesu. Nabacivanje blatom ne pomaze nikome, a najmanje psima.
VeljaPas

#22 Re: NApusten snaucer

Post by VeljaPas »

lord-executioner wrote:Dobro, ne treba sad ici ni u kakve krajnosti, postoje ljudi koji zele odredjenu pasminu iz nekog razloga koji nije iskljucivo baziran na pukom rasizmu ( npr. pudlu zbog neopadanja dlake i alergija, neku pasminu koja po temperamentu bolje odgovara za porodicu s djecom, itd itd. ). Iako je takvih manje nego ljudi koji bi platili papir samo da mogu "slucajno u razgovoru" nabrojati koliko je pradjedova dobilo nagrade, ipak se moraju svi, i branioci takvih ljudi, i osobe koje znaju da je pas mnogo, mnogo vise od papira, staviti u poziciju iz koje nece osudjivati na bazi vlastite preferencije. Susreo sam na ulici mnogo pasa koje bih, da sam bio u mogucnosti i da imam barem osnovne uslove, ja prvi ponio kuci i dao im dom u kojem nece biti napusteni, nego ce biti voljeni; u takvim situacijama vecini ljudi ne pada na pamet nikakva hartija, i to je stvar srca i trenutka. Treba razumjeti i one koji se toga ustrucavaju, mogu imati sumnje, strahove, bilo koji razlog koji ih odvraca od takvog, za njih ishitrenog, postupka. Ljudima koji ne vole pse, ili koji nabave psa i spoznaju da nisu dorasli brizi o zivotinji, nije vazan ni papir. Vec nekoliko dana na ulici vidjam predivnog, ogromnog zlatnog retrivera, kojeg je neko pustio, vjerovatno jer mu pasmina, babe i djedovi nisu bili dovoljno opravdanje za poznu dob i obaveze koje sobom nosi briga.
Ovdje mi nije zelja da branim mycy, a ni ljude iz SOS-a, jer postoje stavovi i jednih i drugih sa kojima se ne slazem, ipak bih samo htio napomenuti da je svako pitanje odnosa prema zivotinjama ( napustenim i rasnim ) individualno pitanje, i da se zajedljivoscu i ironijom ( mycy ) i radikalnim pristupom ( SOS ) to nece i ne moze promijeniti. Treba prihvatiti da postoje i da ce postojati ljudi kojima je bitno pomoci zivotinjama na bilo koji nacin, i ljudi koji na to iz nekog razloga nisu spremni. Ni jedni ni drugi nisu za osudu; prioriteti su im takvi kakvi jesu. Nabacivanje blatom ne pomaze nikome, a najmanje psima.
Sta zasluzuju ljudi i vlasti u BiH zbog svog okrutnog i primitivnog odnosa prema zivotinjama, SOSovci se ponasaju kao milosrdne casne sestre, pa zbog toga, za ovakovu situaciju mlakog stava, trpe kritike onih, koji su malo bolje upuceni u pravo stanje stvari.
Cober

#23 Re: NApusten snaucer

Post by Cober »

lord-executioner wrote:...i radikalnim pristupom ( SOS ) to nece i ne moze promijeniti...
E HOĆE I TE KAKO !

Već se uveliko mijenja, pa zar misliš da su se pored SOS-a koji 12 godima strahovitim naporima mijenja stanje i svijest u društvu, i konkretno pomaže onim životinjama koje nađe u krvi i govnima tek tako pojavile novoosnovane organizacije za zaštitu a koje se medijeski izrazito eksponiraju (a ništa osim toga ne čine)? Nisu slučajno, osnivaju i vode ih stranci zajedno sa našim elokventnim i sposobnim ljudima koji već godinama od poslije rata imaju iskustvo u međunarodnim humanitarnim organizacijama, OHR-ovima i znaju kako se uzimaju velike pare iz budžeta a na račun onih kojima su stvarno namijenje, i do kojih nikada ne dođu osim mrvica koji služe kao pokriće za djelovanje takvih organizacija. Upravo to je dokaz da se nešto veliko mijenja, namirisali promjene u društvu u tom polju (čitaj "Zakon za koji je SOS radio sve ove godine a oni se sada glasno pridružuju u zaslugama pred javnosti, čitaj "namirisali budžet iz BiH i svijeta gdje se ogroman novac izdvaja za to"). Ne kite se oni bez razloga tuđim perjem i zaslugama (SOS-a), pa ipak su to profesionalci. I te kako će tek da se mijenja, na svima nama (vama) je sada da ne dopustimo da te pozitivne promjene u Zakonu i budžetu ne zloupotrebe profesionalci koji to već godinama sa velikim iskustvom i profitom čine širom BiH.

I najduži put ima prvi korak, a mi smo davno počeli

Cober
mycy

#24 Re: NApusten snaucer

Post by mycy »

Lord, ja se u potpunosti slazem s tobom, i vjeruj mi da djaba pokusavas ista reci. To sto ja sa ironijom i zajedljivoscu dajem komentare ima svoje razloge - razocaranost. Nisam sigurna gdje sam pisala o tim svim situacijama koje su mi se desavale ali znam da sam dosta pasa udomila i cak sam nekad davno uspjela ostaviti sebi jednog odraslog psa a bio je MJESANAC (za Cobera i Phia-u informacija) jer mi nisu bitni papiri, nije mi bitan izgled psa vec samo ponasanje njegovo - da nije agresivan! Ja znam sta pokusavas reci Lord ali te ovdje vecina ne razumije kao ni mene. I sam mozes vidjeti napade na moj prvi komentar! Sta drugo reci nego sretno! :thumbup: :bih:
lord-executioner

#25 Re: NApusten snaucer

Cober wrote:
lord-executioner wrote:...i radikalnim pristupom ( SOS ) to nece i ne moze promijeniti...
E HOĆE I TE KAKO !

Već se uveliko mijenja, pa zar misliš da su se pored SOS-a koji 12 godima strahovitim naporima mijenja stanje i svijest u društvu, i konkretno pomaže onim životinjama koje nađe u krvi i govnima tek tako pojavile novoosnovane organizacije za zaštitu a koje se medijeski izrazito eksponiraju (a ništa osim toga ne čine)? Nisu slučajno, osnivaju i vode ih stranci zajedno sa našim elokventnim i sposobnim ljudima koji već godinama od poslije rata imaju iskustvo u međunarodnim humanitarnim organizacijama, OHR-ovima i znaju kako se uzimaju velike pare iz budžeta a na račun onih kojima su stvarno namijenje, i do kojih nikada ne dođu osim mrvica koji služe kao pokriće za djelovanje takvih organizacija. Upravo to je dokaz da se nešto veliko mijenja, namirisali promjene u društvu u tom polju (čitaj "Zakon za koji je SOS radio sve ove godine a oni se sada glasno pridružuju u zaslugama pred javnosti, čitaj "namirisali budžet iz BiH i svijeta gdje se ogroman novac izdvaja za to"). Ne kite se oni bez razloga tuđim perjem i zaslugama (SOS-a), pa ipak su to profesionalci. I te kako će tek da se mijenja, na svima nama (vama) je sada da ne dopustimo da te pozitivne promjene u Zakonu i budžetu ne zloupotrebe profesionalci koji to već godinama sa velikim iskustvom i profitom čine širom BiH.

I najduži put ima prvi korak, a mi smo davno počeli

Cober
Mislim da nisi najbolje razumio, govorim o nepromjenjivosti ljudskog karaktera i mentaliteta na Balkanu, ne o tome da se situacija sa zastitom zivotinja nece promijeniti. A sto se tice nepromjenjivosti balkanskog mentaliteta i vidjenja mnogih stvari, ne, to se nece promijeniti ni za narednih pedeset do stotinu godina. Potomci ljudi koji su sa Balkana otisli u zapadne zemlje nakon Drugog svjetskog rata i dan-danas imaju identican nacin razmisljanja, potpuno neovisno o ratu i cinjenici da Bosne takoreci nisu ni vidjeli. Ja ti kazem i garantujem da radikalni pristup nece ugurati u tvrde balkanske glave nesto sto one nece da svare, ma kako pozitivno i progresivno to bilo. Podrzavam ono sto radite, i znam da se suocavate sa milion teskoca i problema, smatram da je nuzna promjena odnosa prema zivotinjama, medjutim zakon se moze promijeniti i zastititi zivotinje, ali se nece promijeniti sira svijest Balkana i Bosne, zato sto ta svijest pociva na kolektivnoj a ne individualnoj bazi. Odustajem od dalje rasprave, kako ne bismo interpretirali moje rijeci kao napade, jer ne zelim da se energija rasipa za beskorisne diskusije u kojima posmatras stvari sa jednog stajalista, a ja sa drugog, i ne, to nije odnos jakog stava-mlakog stava, nego odnos radikalizma i realnosti. Istina je, samo radikalan pristup moze promijeniti i uvesti norme i odredbe, ali da bi se modifikovala svijest, tu radikalizam ne pomaze. Ja cvrsto stojim iza te konstatacije, ne osudjujuci, nego hvaleci i podrzavajuci vas rad na zastiti zivotinja, cime ne moramo dijeliti jednako misljenje o ovdasnjim narodima.
Post Reply