napuknuce misica

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
frckava

#1 napuknuce misica

Post by frckava »

Prije nesto vise od 10 dana naglo me je zaboljela noga i kako bol nije prosla otisla sam ljekaru...radi se o napuknucu misica..i doktor predlozi punktiranje sukrvice iz misica da bi brze zaraslo...jucer ja ponovo odem na kontrolu a doktor kaze opet treba izpumpavati sukrvicu, jos se stvorilo zbog nedovoljnog mirovanja noge itd...a mirovala sam 10 dana 24 sata...da li je ok da mi stalno izvlaci tu sukrvicu iz misica da bi zarastao, ili ne...ima li to neke posljedice kasnije...? ako ste imali slicnu ozljedu molim vas napisite sta ste radili i kako ste to rijesili...unaprijed hvala..pozz
valter.ba

#2 Re: napuknuce misica

Post by valter.ba »

Taj sadrzaj se mora evakuisati da bi se ubrzalo cjeljenje tkiva, okolno tkivo oslobodilo pritiska i preduprijedilo kalcificiranje hematoma. Preporucujem da punkciju radi ortoped koji je ipak vjestiji sa tim stvarima od recimo ljekara opste prakse. Postoje odredjene fizioterapeutske procedure koje ti mogu pomoci da ubrzas faze cjeljenja tkiva ali moras naci iskusnog terapeuta koji uz to ima i potrebnu aparaturu. U svakom slucaju nemas razloga za brigu jer parcijalna ruptura nije strasan problem samo iziskuje vrijeme i strpljenje. Moraces se poslije malo paziti, eventualne sportske aktivnosti prilagoditi svom stanju uz savjet fizioterapeuta kako bi preduprijedili obnavljanje povrede. Inace misicno tkivo ce biti nadomjesteno ozhiljnim koje ima funkciju da tkivo opet poveze ali je "nekvalitetno",neelasticno tako da ces u zavisnosti od obima rupture izvjesno vrijeme osjecati blaze bolove,zategnutost, trnjenje isl. E da ti jos razjasnim malo ovaj prvi dio, kalcificiranje hematoma ti je ulaganje kalcija u krvni podliv te moze doci do stvaranja laicki receno "slobodne kosti". To bi vec bio problem i to mehanicke prirode gdje bi moglo doci do kompresije i iritacije okolnih misicnih struktura,nerava,krvnih sudova. Tada je prvi izlaz pokusati ga razgraditi terapijskim ultrazvukom a ako to ne uspije jedini nacin je hirursko odstranjivanje.
Nadam se da sam bar malo pomogao a ako imas jos pitanja slobodno pucaj :D
Michun

#3 Re: napuknuce misica

Post by Michun »

Valtere, mogu ja nes' pitat. Ne znam gdje nam je nestala zdr. ordinacija :D
Post Reply