Napokon se ukida monopol GRAS-a
-
obelix1
#1 Napokon se ukida monopol GRAS-a
Pa zar ljudi u ovom gradu misle samo svojom guzicom, pretpostavljajući da smo svi (a sigurno jesmo) u blago rečeni maloumni.
"Napokon se ukida monopol GRASa" zaključci Ekonomsko - socijalnog vijeća Kantona Sarajevo dovode do delirija one isfrustrirane likove opsjednute svojim tzv.Sarajevskim gradskim korjenjem a sve protiv Sandžaklija i inih došljaka koji su okupirali njihov grad.
Pa imali iko pametan da kaže da su građani Sarajeva tj. ona kategorija koja jedina i koristi ove usluge biti zakinuta i prevarena (penzioneri, učenici, studenti i radnici)
Uvođenjem privatne kompanije (Centrotrans) sve će linije biti kao komercijala (nema švercovanja)
Nema više subvencija penzionerima( nema više besplatnih kupona) za penzonere, puan cijena karte i za učenike i studente a vi dragi radnici više nećete prodavati svoj kupon na Drveniji za 40KM.
Više nema švercovanja.
Cinični i licemjerni kakvi smo rećemi da je tako i bolje - neće biti više gužve.
a Jednoga dana kad i ti isti vozači centrotransa budu štrajkovali(kad im se ne uplate doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje i ne uplate već odbijeni krediti u banci) nećemo imati alternative.
Nego će nam jadnim kakvi jesmo opet neko drugi biti kriv.
Studenti će biti usplahireni što neće baš taj dan stići na ispit a ostali jebivjetri što nisu stigli na vrijme da popiju svoju kaficu.
"Napokon se ukida monopol GRASa" zaključci Ekonomsko - socijalnog vijeća Kantona Sarajevo dovode do delirija one isfrustrirane likove opsjednute svojim tzv.Sarajevskim gradskim korjenjem a sve protiv Sandžaklija i inih došljaka koji su okupirali njihov grad.
Pa imali iko pametan da kaže da su građani Sarajeva tj. ona kategorija koja jedina i koristi ove usluge biti zakinuta i prevarena (penzioneri, učenici, studenti i radnici)
Uvođenjem privatne kompanije (Centrotrans) sve će linije biti kao komercijala (nema švercovanja)
Nema više subvencija penzionerima( nema više besplatnih kupona) za penzonere, puan cijena karte i za učenike i studente a vi dragi radnici više nećete prodavati svoj kupon na Drveniji za 40KM.
Više nema švercovanja.
Cinični i licemjerni kakvi smo rećemi da je tako i bolje - neće biti više gužve.
a Jednoga dana kad i ti isti vozači centrotransa budu štrajkovali(kad im se ne uplate doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje i ne uplate već odbijeni krediti u banci) nećemo imati alternative.
Studenti će biti usplahireni što neće baš taj dan stići na ispit a ostali jebivjetri što nisu stigli na vrijme da popiju svoju kaficu.
- sheilak
#2 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
Izvini, ali moram ti reci da studenti i sada strepe da li ce stici na vrijeme na ispit, a radnici na posao. Za spomenute jebivjetre ne znam , ali bice da i oni zbog necega strahujuobelix1 wrote:Cinični i licemjerni kakvi smo rećemi da je tako i bolje - neće biti više gužve.
Glupo je sada polemizirati sta ce biti ako bude, posebno jer mi takve situacije vec dozivljavamo sa GRASom, a nemamo alternativu. Po meni, dobro je , za gradjane barem, imati back up sistem. Malo konkurencije nikad nije na odmet - sto se pokazalo i u slucaju taxi prijevoza.
- burekodsira
#3 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
kolika ti je plata u grasu?
-
obelix1
#4 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
E to su oni jebivjetri o kojima pričam, sitne duše koje u svemu samo gledaju svoju guzicuburekodsira wrote:kolika ti je plata u grasu?
- slavkoimamodilera
#5 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
I sta prica Sacir bogati? Pozdravi ga od mene kad ga vidis molim teobelix1 wrote:Pa zar ljudi u ovom gradu misle samo svojom guzicom, pretpostavljajući da smo svi (a sigurno jesmo) u blago rečeni maloumni.
Više nema švercovanja.
-
obelix1
#6 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
slavkoimamodilera wrote:I sta prica Sacir bogati? Pozdravi ga od mene kad ga vidis molim teobelix1 wrote:Pa zar ljudi u ovom gradu misle samo svojom guzicom, pretpostavljajući da smo svi (a sigurno jesmo) u blago rečeni maloumni.
Više nema švercovanja.
Šaćir je govno koje radnicima nije uplatilo doprinose na platu, odbio im kredite sa plate a nije ih uplatio banci,isti on je zapošljavao radnike za pare pa sad nesmije da otpusti višak.
Ovdje smo u pitanju samo mi koji koristimo vaj prevoz i ponekad se švercamo(ono par stanica)
zar sve svoje treba da prodamo i da neko uzme tal.
Da su političari htjeli da se mi sigurno i udobno vozimo mi bi se vozili, ovako su razjebali GRAS da ga mogu poslje otkupiti putem kocesija za linije.
Misliš li da će voda biti jeftinija kad neko privatizira vodovod, pazi sad je cijena 1000l vode - 1KM
Last edited by obelix1 on 29/04/2009 14:21, edited 1 time in total.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#7 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
Ja šta je grasovaca na ovom forumu?!
Sad ćete vidjeti kako Zgembo dere jarca! 
Neka, neka, treba konkurencija malo da prodrma...
Možda Gras napokon počne i da funkcioniše!
-
fixer
#8 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
u sustini podrzavam ,ali moram jos to vidjeti u praksi.
- zgembo_sa
#9 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
A koliko je tek kompleksasa na ovom forumuRomeo 80 wrote:Ja šta je grasovaca na ovom forumu?!Sad ćete vidjeti kako Zgembo dere jarca!
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#10 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
Meni se zapravo u ovoj novoj prici najvise dopada iduce:

To je ono sto sam trubila i na prethodnoj temi u vezi GRAS-a, ali dzaba. Posto imam neki gadan osjecaj da ce ovo postati jos jedna tema u kojoj ce Pero i Zgembo te jos neki sa prethodne teme o GRASU imati glavnu rijec, ja se vec sad povlacim da ne bih dosla u iskusenje da se svadjam/ raspravljam-so long happy people! HaugIzvršni direktor firme "Centrotrans-Eurolines" Safudin Čengić očekuje da će primjedbe biti ugrađene u pravilnik do 10. maja, kako bi se moglo nastaviti sa procedurom uvođenja konkurencije u javni gradski saobraćaj.
Prema njegovom mišljenju, trebalo bi racionalnije urediti i oblast tarifnog sistema, gdje bi postojale različite cijene karata za različite kategorije putnika i relacije u javnom prijevozu.
"Ne možemo imati iste cijene karata za vožnju od Skenderije do zgrade Pošte, kao i od Skenderije do Ilidže. Za novi tarifni sistem nije potrebno puno mudrovanja, zemlje Evropske unije i regiona tu oblast su lijepo uredile, mi samo trebamo da se ugledamo na njih i primjenimo ista pravila", kazao je Čengić za naš portal.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#11 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
Ma ne ljuti se, šale nije na odmet!zgembo_sa wrote:A koliko je tek kompleksasa na ovom forumuRomeo 80 wrote:Ja šta je grasovaca na ovom forumu?!Sad ćete vidjeti kako Zgembo dere jarca!
Ipak mislim da je ovo jako pozitivna stvar, no kao što fixer čini mi se reče treba vidjeti kako će to u praksi funkcionisati...
-
fixer
#12 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
obelix1 wrote: Misliš li da će voda biti jeftinija kad neko privatizira vodovod, pazi sad je cijena 1000l vode - 1KM
ko to jos moze vodovod privatizirati? i kad se on privatizira i dalje ce postojati monopol. kad se linije daju u koncesiju postojat ce pravedna trzisna borba.
- zgembo_sa
#13 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
Ja se slazem da treba uvesti i konkurenciju, ali samo tamo gdje ce krajnji korisnici imati korist od toga. Nije rjesenje da se samo na najprofitabilnijim linijama omoguci prava konkurencija, a da manje profitabilne linije i gradjani kojima se subvencioniraju voznje ispastaju...
A bas bi mi bilo drago vidjeti kako ce se ponasati ovi kojima je besmisleno placati za voznje do 4 stanice kad budu stroze kontrole na ulazu (kod privatnika tesko da cete se sverat
).
A bas bi mi bilo drago vidjeti kako ce se ponasati ovi kojima je besmisleno placati za voznje do 4 stanice kad budu stroze kontrole na ulazu (kod privatnika tesko da cete se sverat
-
zijancer
#14 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
pitanje sa predhodne raspravezijancer wrote:Haris.ba wrote:Hajde da napisem vise planove sta se "planira".zijancer wrote:
ovdje postoji jedan problemČić..pa bio gras privatno ili javno preduzece
kada neko kupuje mjesecnu ili dnevnu kartu, to moze da funkcionise samo ako postoji jedno preduzece
morali bi ljudi cekati svoj tim svako jutro
a koje bi tek zagusenje saobracaja nastalo.. i ni jedni ni drugi ne bi mogli napraviti dobar takt u spici
The KatastRRofica
Gras nece postati privatno preduzece. Ostace javno. Ali.
A.
1.
Bus, minibus. kombi linije ce ici na javni konkurs(tender, drazba). Najvjerovatnije ce se davati u paketu sve linije i ekonomski isplative i neisplative, tako da one ekonomske isplacuju neekonomske. I gras se javi na tender, kao i druge firme i ko ponudi najmanju cijenu usluge i najveci kvalitet usluge pobjedjuje(vjerovatna solucija). Kod koga se vozas placa mu se subvencija ako si npr. penzioner.
2. Bus, minibus. kombi linije - vozi ko hoce i biras ko ce da te voza(malo vjerovatno).
3. Bus, minibus. kombi linije - ekonomski neisplative linije vozi gras, a privatnici na javnom tenderu se bore za ostale( moguce, ali i mozda najgore)
Upravu su u grasu sto govore i boje se da ce se reducirati samo na tramvaj i trolu
4. U postojecem sistemu ispraviti greske. (malo vjerovatno - kada do sada nije, ko ce sada?)
B. Tramvaj, Trola: nemam sad vremena kasnije....
ja govorim o jutarnjoj spici dobrinja-jezero otoka-jezero i mjesecnoj karti (ona valjda vazi za jednu firmu, osim ako kod centrotransa vazi grasova mjesecna)
ako bi i jedni i drugi imali takt od 5 minuta to je dupli broj vozila u saobracaju koji je vec zagusen ( zato nisam pristalica ove varijante, ucinicemo sebi medvjeđu uslugu )
harise, slijepa crijeva O.K.
p.p.s. ne kontam samo jednu sitnicu, kako ce neko sa hrida Elegantno stici do dobrinje
aaaaaaa, skontala u meduvremenukupuje mjesecnu kartu kod konkurencije za crijevo hrid-trg 6 aprila, pa drugu mjesecnu kod grasa za trg 6.aprila-dobrinja
![]()
ma nisam skontala
![]()
kako cu ja s grbavice doci do hrida sa mjesecnom u slucaju iznenadne potrebe:-?
opet cu se morati igrati---> Uhvatite Me Ako Mozete?
- starii
#15 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
jel se to uvodi nova gradska linija u jednom smjeru..iz sarajeva za sandzak da vrati ove došlje...pun ih je grad i samo prave belaje...
-
zijancer
#16 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
ostalo je da haris objasni za trolu i tramvaj
sto se zgembine nedoumice tice, nekome kome je bitno da stigne na vrijeme na posao, vise se isplati komercijala koja dobro funkcionise, nego taxi svako jutro,
sto se zgembine nedoumice tice, nekome kome je bitno da stigne na vrijeme na posao, vise se isplati komercijala koja dobro funkcionise, nego taxi svako jutro,
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#17 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
Ja se vozala tamo gdje su privatne bus linije, uredno placala kartu koja je bila 25 do 30 konvertibilnih feninga... bez ikakve rasprave bez ikakve halabuke...i nije mi niko disao za vrat, nije me niko izbunario niti pokusao izbunarit (sto se pak desilo u tramvaju), nisu mi ruke smrdile ko kompost nakon drzanja za rukohvat...zgembo_sa wrote:Ja se slazem da treba uvesti i konkurenciju, ali samo tamo gdje ce krajnji korisnici imati korist od toga. Nije rjesenje da se samo na najprofitabilnijim linijama omoguci prava konkurencija, a da manje profitabilne linije i gradjani kojima se subvencioniraju voznje ispastaju...
A bas bi mi bilo drago vidjeti kako ce se ponasati ovi kojima je besmisleno placati za voznje do 4 stanice kad budu stroze kontrole na ulazu (kod privatnika tesko da cete se sverat).
-
jefferson
#18 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
Izvini, ali post koja najmanje ima veze sa ekonomskom i uopste zdravom logikom ne procita odavno!obelix1 wrote:Pa zar ljudi u ovom gradu misle samo svojom guzicom, pretpostavljajući da smo svi (a sigurno jesmo) u blago rečeni maloumni.
Više nema švercovanja.
- Amazonka27
#19 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
nije ni centrotrans rjesenje....mozda imaju urednije vozace...ali isto tako ima bahatih...mozda se vozite centrinim busem kada idete na duze relacije...ali pogledajte na sta lici npr Sarajevo-Rastelica, Sarajevo-Fojnica... oni su i sada skuplji od grasa, a nisu nesto posebno ni udobniji. Ono sto je prednost centrotransa u odnosu na gras, za putnike npr...iz hadzica je sto ima direktnu liniju - do pofalica, a onda opet moras kupovati kartu za tramvaj...super je onima koji se prebacuju do pofalica...a oni koji moraju u stari dio grada...opet moraju na tramvaj...
Ne zaboravite bahatost radnica na salteru centrotransa...oni kao da su na izdrzavanju kazne (drustveno (ne)koristan rad) sve ovo uvodjenje lcd tv na terminalima...pokoja kamerica u tramvaju...blokiranje grada...sve smrdi na usminkavanje kako bi se bolje prodala raspadnuta firma...
Mi smo toliko ogorceni na gras da nam je u glavi "ma bilo ko da dodje umjesto grasa bice nam bolje"....sto i jeste strategija vecih glava...koja obmanjuje korisnike...da se narod nebi bunio...
Glavni problem jeste sto ne postoje sankcije za lose rukovodjenje...za kradju para...za lose uvezanu rutu prevoza... nema dio grada koji je uvezan kako treba...
Meni prvoj je palo na pamet kad sam procitala clanak : joj super...a onda...koliko ce me kostati ta eksurzija od kuce do skole...sta ce nam sljedece podvaliti....
ne zavaravajte se ljudi da ce nam biti bolje...sve dok ce se kriminalci izvlaciti od zatvora unaprijedjenjem na bolju funkciju ili odlaskom u penziju za 4 cire...
dajmo im do znanja da ne zelimo mrvice i da imamo i mi pravo izbora
Ne zaboravite bahatost radnica na salteru centrotransa...oni kao da su na izdrzavanju kazne (drustveno (ne)koristan rad) sve ovo uvodjenje lcd tv na terminalima...pokoja kamerica u tramvaju...blokiranje grada...sve smrdi na usminkavanje kako bi se bolje prodala raspadnuta firma...
Mi smo toliko ogorceni na gras da nam je u glavi "ma bilo ko da dodje umjesto grasa bice nam bolje"....sto i jeste strategija vecih glava...koja obmanjuje korisnike...da se narod nebi bunio...
Glavni problem jeste sto ne postoje sankcije za lose rukovodjenje...za kradju para...za lose uvezanu rutu prevoza... nema dio grada koji je uvezan kako treba...
Meni prvoj je palo na pamet kad sam procitala clanak : joj super...a onda...koliko ce me kostati ta eksurzija od kuce do skole...sta ce nam sljedece podvaliti....
ne zavaravajte se ljudi da ce nam biti bolje...sve dok ce se kriminalci izvlaciti od zatvora unaprijedjenjem na bolju funkciju ili odlaskom u penziju za 4 cire...
dajmo im do znanja da ne zelimo mrvice i da imamo i mi pravo izbora
- Vares City
#20 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
zgembo_sa wrote:Ja se slazem da treba uvesti i konkurenciju, ali samo tamo gdje ce krajnji korisnici imati korist od toga. Nije rjesenje da se samo na najprofitabilnijim linijama omoguci prava konkurencija, a da manje profitabilne linije i gradjani kojima se subvencioniraju voznje ispastaju...
A bas bi mi bilo drago vidjeti kako ce se ponasati ovi kojima je besmisleno placati za voznje do 4 stanice kad budu stroze kontrole na ulazu (kod privatnika tesko da cete se sverat).
I kad vide razliku,,...demonstracije
VRATITE NAM GRAS
- Vares City
#21 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
Ti ces sigurno shvatit'mIRCerka wrote:Ja se vozala tamo gdje su privatne bus linije, uredno placala kartu koja je bila 25 do 30 konvertibilnih feninga... bez ikakve rasprave bez ikakve halabuke...i nije mi niko disao za vrat, nije me niko izbunario niti pokusao izbunarit (sto se pak desilo u tramvaju), nisu mi ruke smrdile ko kompost nakon drzanja za rukohvat...zgembo_sa wrote:Ja se slazem da treba uvesti i konkurenciju, ali samo tamo gdje ce krajnji korisnici imati korist od toga. Nije rjesenje da se samo na najprofitabilnijim linijama omoguci prava konkurencija, a da manje profitabilne linije i gradjani kojima se subvencioniraju voznje ispastaju...
Veliki je to grad,metrpola BiH,glomazan,GRAS kol'ko znam nema ni izbliza dovoljno vozila,kamara raje,skontaj otprilike kol'ko ih danas ude i izade i mora se drzati za one vec ujutro "kontaminirane"rukohvate.
O "mirisima",dahtanjima u predjelu vrata,smecu,kihanju bliznjeg' svoga,..
Ptivatne linije nemaju tih problema zato jer nemaju svega ovoga gore napisanog
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#22 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
Ja se vozah u Beogradu, koji navodno ima dva miliona stanovnika...Vares City wrote:Ti ces sigurno shvatit'mIRCerka wrote:Ja se vozala tamo gdje su privatne bus linije, uredno placala kartu koja je bila 25 do 30 konvertibilnih feninga... bez ikakve rasprave bez ikakve halabuke...i nije mi niko disao za vrat, nije me niko izbunario niti pokusao izbunarit (sto se pak desilo u tramvaju), nisu mi ruke smrdile ko kompost nakon drzanja za rukohvat...zgembo_sa wrote:Ja se slazem da treba uvesti i konkurenciju, ali samo tamo gdje ce krajnji korisnici imati korist od toga. Nije rjesenje da se samo na najprofitabilnijim linijama omoguci prava konkurencija, a da manje profitabilne linije i gradjani kojima se subvencioniraju voznje ispastaju...
Veliki je to grad,metrpola BiH,glomazan,GRAS kol'ko znam nema ni izbliza dovoljno vozila,kamara raje,skontaj otprilike kol'ko ih danas ude i izade i mora se drzati za one vec ujutro "kontaminirane"rukohvate.
O "mirisima",dahtanjima u predjelu vrata,smecu,kihanju bliznjeg' svoga,..![]()
Ptivatne linije nemaju tih problema zato jer nemaju svega ovoga gore napisanog
- Haris.ba
#23 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
Integrisani tarifni sistem naplate prevoza putnika na gradskim linijama obuhvata vozila GRAS -a i privatnih autobuskih prevoznika, tako da:zijancer wrote:ostalo je da haris objasni za trolu i tramvaj
u dnevnom saobraćaju:
• sve vrste postojećih pretplatnih karata sa odgovarajućim markicama važe i u vozilima privatnih prevoznika;
• postojeće pojedinačne karte kupljene u spoljnoj mreži (van vozila) važe i u vozilima privatnih prevoznika;
• putnici imaju mogućnost kupovine pojedinačnih karata i u vozilima kod vozača;
u noćnom saobraćaju:
• u svim vozilima važe samo pretplatne karte za zaposlene sa odgovarajućim markicama;
• ne važe pojedinačne karte kupljene u spoljnoj mreži već samo one koje se kupuju u vozilu kod vozača.
Sistem poništavanja karata u vozilima privatnih prevoznika je isti kao u vozilima GRAS -a.
Putnici sa pojedinačnim kartama su dužni da odmah po ulasku u vozilo ponište svoju kartu.
P.S.
Mislim da ce se odluciti za ovakav sistem (slican sistem je u Beogradu). Postoji mogucnost da ako privatnici hoce da bude citavu noc voznja. Ima li jos pitanja?
- Vares City
#24 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
@Mirci
To su dva svijeta,
Tamo nema demokratije,sandaklija,OHR-a,....
A ima i puno vise prostora,.....za svasta
To su dva svijeta,
Tamo nema demokratije,sandaklija,OHR-a,....
A ima i puno vise prostora,.....za svasta
-
obelix1
#25 Re: Napokon se ukida monopol GRAS-a
jefferson wrote:Izvini, ali post koja najmanje ima veze sa ekonomskom i uopste zdravom logikom ne procita odavno!obelix1 wrote:Pa zar ljudi u ovom gradu misle samo svojom guzicom, pretpostavljajući da smo svi (a sigurno jesmo) u blago rečeni maloumni.
Više nema švercovanja.
Smisao javnih preduzeć je da pruže usluge građanima a ne da stvaraju profit, njihov vlasnik je Kanton Sarajevo kojeg mi finansiramo kroz poreze isl.