Naplata ulaza na Vrelo Bosne
- Hajvan
#326 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
do kraja godine je besplatno, navodno… a onda i ilidžancima kapak.
-
VjecitiStudent
#327 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Ne pretjerujte. Ulaz u zaštićena područja se širom svijeta uglavnom naplaćuje.akcid wrote:Područje "Vrela Bosne" je javna površina, javno dobro, vlasništvo države - lokalne zajednice i njenog cjelokupnog stanovništva.
Tužbom sudu neko bi trebao zatražiti poništenje odluke o naplati pristupu ovom području, jer nekom ko nema novaca ograničen je pristup javnoj površini, što predstavlja diskriminaciju, suprotnu domaćem i međunarodnim pravnim normama. Isto tako, ovom općinskom odredbom, ograničeno je kretanje ljudi javnom površinom, što je takođe protupropisno ograničenje prava.
Npr. ulaz na javnu površinu Plitvičkih jezera se u sezoni naplaćuje čak 50 km po osobi!
Ključno pitanje nije naplata, već da li taj novac se troši kako treba.
- karanana
#328 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Sjo, uporedjujes plitvicka jezera sa par kvadrata vrela bosne.
A jel dovoljno da samo kazem da sam sa ilidzu ili provjeravaju licnu kartu?
- akcid
#329 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
VjecitiStudent wrote:Ne pretjerujte. Ulaz u zaštićena područja se širom svijeta uglavnom naplaćuje.akcid wrote:Područje "Vrela Bosne" je javna površina, javno dobro, vlasništvo države - lokalne zajednice i njenog cjelokupnog stanovništva.
Tužbom sudu neko bi trebao zatražiti poništenje odluke o naplati pristupu ovom području, jer nekom ko nema novaca ograničen je pristup javnoj površini, što predstavlja diskriminaciju, suprotnu domaćem i međunarodnim pravnim normama. Isto tako, ovom općinskom odredbom, ograničeno je kretanje ljudi javnom površinom, što je takođe protupropisno ograničenje prava.
Npr. ulaz na javnu površinu Plitvičkih jezera se u sezoni naplaćuje čak 50 km po osobi!
Svejedno, Plitvička jezera, Vrelo Bosne, Park Yellowstone... Nastali su prirodnim putem, ne djelovanjem čovjeka, da bi on ostvario pravo na monopol. Javna površina je javno dobro na čije korištenje svi polažu prava.
-
VjecitiStudent
#330 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Ili prevedeno u bosansku praksu, treba i Vrelo Bosne pretvoriti u još jedne Barice ili Prokoško jezero, gdje bi se auto moglo parkirati pored jezeraca, odvrnuti muziku, raspaliti roštilj, zapaliti pokoje drvo, ostaviti brda smeća, ... takvi su svi naši javni prostori.akcid wrote:VjecitiStudent wrote:Ne pretjerujte. Ulaz u zaštićena područja se širom svijeta uglavnom naplaćuje.akcid wrote:Područje "Vrela Bosne" je javna površina, javno dobro, vlasništvo države - lokalne zajednice i njenog cjelokupnog stanovništva.
Svejedno, Plitvička jezera, Vrelo Bosne, Park Yellowstone... Nastali su prirodnim putem, ne djelovanjem čovjeka, da bi on ostvario pravo na monopol. Javna površina je javno dobro na čije korištenje svi polažu prava.
Šta uopće želite od Vrela Bosne?
-
VjecitiStudent
#331 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Vrelo Bosne, 600 hektara, 2kmGenije wrote:karanana wrote:Sjo, uporedjujes plitvicka jezera sa par kvadrata vrela bosne.![]()
Botanička bašta u Barceloni, 14 hektara, 3,5 eura
Može?
Da se spominjem Kusturicinu Mokru goru, gdje obični prolazak autom magistralnim putem naplaćuju 2km.
-
RahatHurmašica
#332 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
haj ne trkeljaj, bolje nam reci ko ti se tamo uhljebio.VjecitiStudent wrote:[
Ili prevedeno u bosansku praksu, treba i Vrelo Bosne pretvoriti u još jedne Barice ili Prokoško jezero, gdje bi se auto moglo parkirati pored jezeraca, odvrnuti muziku, raspaliti roštilj, zapaliti pokoje drvo, ostaviti brda smeća, ... takvi su svi naši javni prostori.
Po tvojoj logici treba naplatiti izlazak na bilo koju ulicu ili javnu površinu jer je sve zagađeno i zatrpano smećem.
Nije ti palo na pamet da bi npr eko policija trebala raditi svoj posao?
-
RahatHurmašica
#333 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Može, odmah nakon što uskladimo plate sa njihovimVjecitiStudent wrote:Vrelo Bosne, 600 hektara, 2kmGenije wrote:karanana wrote:Sjo, uporedjujes plitvicka jezera sa par kvadrata vrela bosne.![]()
Botanička bašta u Barceloni, 14 hektara, 3,5 eura
Može?
nije vrelo bosne ničija ćaćevina, to je vlasništvo ovog naroda, i narod je taj koji treba odrediiti hoće li plaćati i koliko.
- akcid
#334 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Ni prije naplate ulaza, nije bilo dozvoljen prilaz automobilima uz izvore. Za roštilj, smeće, vandalizam, i danas i prije, propisane su norme ponašanja i kaznene mjere. Njih samo treba provoditi, kazne uvećati.VjecitiStudent wrote:Ili prevedeno u bosansku praksu, treba i Vrelo Bosne pretvoriti u još jedne Barice ili Prokoško jezero, gdje bi se auto moglo parkirati pored jezeraca, odvrnuti muziku, raspaliti roštilj, zapaliti pokoje drvo, ostaviti brda smeća, ... takvi su svi naši javni prostori.akcid wrote:Svejedno, Plitvička jezera, Vrelo Bosne, Park Yellowstone... Nastali su prirodnim putem, ne djelovanjem čovjeka, da bi on ostvario pravo na monopol. Javna površina je javno dobro na čije korištenje svi polažu prava.
Za "Barice" si zakasnio min. 15-tak godina, Aleja je već "naseljena" tajkunima i skorojevićima
-
mrkalj
#335 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Ako odemo nas 5 iz kuće to je cener za karte ,za šta .
Naravno ni za šta.
Pisao sam i na drugoj temi u vezi ulaza u tunel D-B na Butmiru,ulaz za odraslu osobu cener.
Nevjerovatno.
Nisam računao troškove dolaska na VB, gorivo,sendvić i na kraju parking.Kad sve skontaš 30 KM.I šta si vidio ništa,bukvalno ništa.
A ako već neko voli prirodu moj prijedlog je fino u subotu ili nedjelju,kombi do barica ili taksi do čavljaka i onda ruksak na leđa i pjehoke do doma na bukoviku.Ko zna može nabrati gljiva,trava i šta sve još ne.Odatle se spustiti na skakavac,sići ispod vodopada i onda se spustiti u nahorevo.I naravno najbitnije je da ide neko ko zna put.Ne ići ako ne znaš put.
I vidiš netaknutu prirodu a,ubiješ trigliceride a ne platiš ulaz.
E dok je ovoga što sam napisao mene VB ni tunel D-B neće vidjeti.
Naravno ni za šta.
Pisao sam i na drugoj temi u vezi ulaza u tunel D-B na Butmiru,ulaz za odraslu osobu cener.
Nevjerovatno.
Nisam računao troškove dolaska na VB, gorivo,sendvić i na kraju parking.Kad sve skontaš 30 KM.I šta si vidio ništa,bukvalno ništa.
A ako već neko voli prirodu moj prijedlog je fino u subotu ili nedjelju,kombi do barica ili taksi do čavljaka i onda ruksak na leđa i pjehoke do doma na bukoviku.Ko zna može nabrati gljiva,trava i šta sve još ne.Odatle se spustiti na skakavac,sići ispod vodopada i onda se spustiti u nahorevo.I naravno najbitnije je da ide neko ko zna put.Ne ići ako ne znaš put.
I vidiš netaknutu prirodu a,ubiješ trigliceride a ne platiš ulaz.
E dok je ovoga što sam napisao mene VB ni tunel D-B neće vidjeti.
-
VjecitiStudent
#336 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Vrelo Bosne je tek nedavno konačno zakonom zaštićeno. Naravno, i pored toga u ovakvoj zemlji Bosni je bezakonje moguće (vidjeti pod Prokoško), no ovako postoje barem neke pretpostavke da će taj prostor ostati trajno zaštićen.akcid wrote:Ni prije naplate ulaza, nije bilo dozvoljen prilaz automobilima uz izvore. Za roštilj, smeće, vandalizam, i danas i prije, propisane su norme ponašanja i kaznene mjere. Njih samo treba provoditi, kazne uvećati.VjecitiStudent wrote:Ili prevedeno u bosansku praksu, treba i Vrelo Bosne pretvoriti u još jedne Barice ili Prokoško jezero, gdje bi se auto moglo parkirati pored jezeraca, odvrnuti muziku, raspaliti roštilj, zapaliti pokoje drvo, ostaviti brda smeća, ... takvi su svi naši javni prostori.akcid wrote:Svejedno, Plitvička jezera, Vrelo Bosne, Park Yellowstone... Nastali su prirodnim putem, ne djelovanjem čovjeka, da bi on ostvario pravo na monopol. Javna površina je javno dobro na čije korištenje svi polažu prava.
Za "Barice" si zakasnio min. 15-tak godina, Aleja je već "naseljena" tajkunima i skorojevićima![]()
Inače, ništa ne bi stajalo na putu npr. Budnji da potpuno ogradi jezera i od restorana napravi vikendicu, sa visokim zidovima oko cijelog kraja ili da postepeno, u drugom scenariju, od Vrela Bosne nastane Prokoško sa ringišpilom, koridom, brdima smeća, autima koja se peru u jezerima ..., što se bilo počelo dešavati sa svim onim prodavačima i biznisima.
Naopak smo mi narod, potpuno, svi bi željeli da živimo kao na zapadu, no kad bilo šta od zapada se počne primjenjivati, pravdoljubiva kuka i motika ustane.
Pa se čudom čudimo, što nam je ovako i što smo ovakvi.
-
desktop
#337 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Vrelo Bosne treba prvo srediti i to tako da nikome ne bude žao dati te 2 marke.Ovako se počelo naplaćivati a ponuda ostala ista.Nešto malo što je sređeno poslije rata (ili kad već) i tako stoji godinama i propada.Pa i za dobar koncert sigurno niko ne žali ni 50KM,šta je kod Vrela Bosne različito.Ponudite sadržaj pa naplatite
- OldMayor
#338 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Ja zelim prostor gdje cu moci provesti citav dan i uzivati u prirodi. Realno ti sada tamo nemas sta raditi. Imas ona setalista, imas onaj ohrndani restoran i to je to. Realno nakon 1-2h ti je dosadno.VjecitiStudent wrote:Ili prevedeno u bosansku praksu, treba i Vrelo Bosne pretvoriti u još jedne Barice ili Prokoško jezero, gdje bi se auto moglo parkirati pored jezeraca, odvrnuti muziku, raspaliti roštilj, zapaliti pokoje drvo, ostaviti brda smeća, ... takvi su svi naši javni prostori.
Ja zelim neki piknik prostor, gdje cu moci doci s prijateljima, sa porodicom. Sjesti, malo prosetati, malo rostiljati, znaci kultura. I nisu svi cobani kojima je glavni fazon doc odvit muziku i lozit sta mu se nadje na putu. Jbmu ima valjda normalne raje, da dodjem popijem koju i okrenem sta na rostilju, uz pricu i zezanciju.
I ovo je veoma lako sve srediti. Fino puknes tablu ispred, sta je zabranjeno. I napises kolike su kazne ako ne postujes. Imas fino redara koji ce hodati i pratiti da sve bude pod konac, ako ko se ne ponasa kako treba, fino mu zovnes eko policiju i dovidjenja. Pitao bi te ja nek jednom dobije kaznu 100-150 KM dal bi opet ikad dosao tu, i automatski cistis govna ili ih ucis kako da se ponasaju.
Uredis zasebne prostore za rostilj, sa stolovima. To naplatis 5-10-20 KM zavisi sta se nudi i pusti raju nek uziva. Stavis ogranicenu ponudu uz rezervacije i eto. Nema krkanluka, nema nicega. Ako nema mjesta ne mozes doc da rostiljas i gotovo.
Moze se sve bolan naucit kad ima sistem. Mislis da svabo il norvezanin ne bi zapalio rostilj gdje na livadi da smije, pa normalno da bi. Ali qrac, aj ga zapali i ostavi smece, moras kredit uzet da platis kaznu. Ali zato im je obezbjedjeno mjesto za rostiljanje, obezbjedjeni im kontejneri na svakom cosku. Kod nas danas u Sarajevu nemas gdje zapalit rostilj.
- OldMayor
#339 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Ma ja standardno za nas, useri, useri i onda to zakonom jos zastiti.VjecitiStudent wrote:Vrelo Bosne je tek nedavno konačno zakonom zaštićeno. Naravno, i pored toga u ovakvoj zemlji Bosni je bezakonje moguće (vidjeti pod Prokoško), no ovako postoje barem neke pretpostavke da će taj prostor ostati trajno zaštićen.
Inače, ništa ne bi stajalo na putu npr. Budnji da potpuno ogradi jezera i od restorana napravi vikendicu, sa visokim zidovima oko cijelog kraja ili da postepeno, u drugom scenariju, od Vrela Bosne nastane Prokoško sa ringišpilom, koridom, brdima smeća, autima koja se peru u jezerima ..., što se bilo počelo dešavati sa svim onim prodavačima i biznisima.
Naopak smo mi narod, potpuno, svi bi željeli da živimo kao na zapadu, no kad bilo šta od zapada se počne primjenjivati, pravdoljubiva kuka i motika ustane.
Pa se čudom čudimo, što nam je ovako i što smo ovakvi.
Budnjo je drug moj obnovio svoju kafanu i fino je zacementirao, sve prirodan beton. Mogao je barem ono uklopiti u ambijent seljacina. I sad je eto i zakonom jos zasticen ko polarni medvjed da vise nikada ne moze imati konkurenciju. Pa cak ne smijes doci ni rostiljati, jer mozes samo budnjin cevap pojest, ako nes to nes nista. Vec cekam sljedecu zabranu a to ce biti zabrana unosenja sokova i flasa, jer raja ih baca po livadi, pa ces moc samo budnjin sok pit.
Zasto njega onda ne uklonise? Zasto razliciti arsini.
Sta cemo sa ostatkom aleje, isto jel sacekati da se izvrsi izgradnja jos 400 kuca pa cemo ih onda zakonom opecatiti i zastititi.
Meni smetaju ratni profiteri i govna koja su uvezana u mafijasko politicke kruge koje nas ostali narod prave budalama i ovcama.
I molim te ne poredi evropu vise sa nama. Ako si bio tamo u parkovima i sta oni nude, a ocito nisi, znao bi zasto je glupost naplacivati 2 KM ni zasta.
- Banksy
#340 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
RahatHurmašica wrote: nije vrelo bosne ničija ćaćevina, to je vlasništvo ovog naroda, i narod je taj koji treba odrediiti hoće li plaćati i koliko.
Pa narod je i odredio da se plaća, i to kroz svoje izabrane predstavnike koji donose odluke u ovom smislu.
- Banksy
#341 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Tvoje želje su u redu, no Vrelo Bosne nije mjesto za takve performanse.OldMayor wrote:
Ja zelim prostor gdje cu moci provesti citav dan i uzivati u prirodi.
Ja zelim neki piknik prostor, gdje cu moci doci s prijateljima, sa porodicom. Sjesti, malo prosetati, malo rostiljati

Inače, udrobili ste na temi i ratne profitere i stranke i Aliju i tranziciju i parkove prirode i vremenske nepogode.
Ulaz na Vrelo Bosne, kao i u sve parkove prirode na svijetu, treba da se plaća i hvala bogu da se neko sjetio da bar malo zauzda taj haos koji je bio dole prvih poslijeratnih godina. Šteta što su prihodi relativno mali, posebno 6 zimskih mjeseci, ali bar se nešto pomaklo naprijed.
- akcid
#342 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
I područje Trebevića odnedavno je proglašeno zaštićenom zonom. Očekujem da Hadžibajrić i Bećirović ujedine interese i kroz općinska vijeća donesu odluke o naplati ulaza na Trebević 
- OldMayor
#343 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Pa mozda i ti ljudi na slici da imaju klupe i stolove ne bi se valjali po podu, ko krave.
Mozda da imaju obezbjedjeno mjesto za rostilj, ne bi ga palili na svakom koraku.
Fino das nesto ljudima i onda im odredis pravila. Pa im onda mozes reci, e niste postovali pravila, dali smo vam klupe i mjesto za rostilj, a vi ko cobani zadnji - izvolite fino kaznu.
I malo pomalo, naucila bi se raja.
Kazem ti bolan, nisu ovi stranci nista manja govna nego mi. Ali oni imaju sistem i pravila ponasanja. Ako se ne ponasas kako treba, izvoli kaznu, izvoli plati. Pa sljedeci put misli tikvom.
Mozda da imaju obezbjedjeno mjesto za rostilj, ne bi ga palili na svakom koraku.
Fino das nesto ljudima i onda im odredis pravila. Pa im onda mozes reci, e niste postovali pravila, dali smo vam klupe i mjesto za rostilj, a vi ko cobani zadnji - izvolite fino kaznu.
I malo pomalo, naucila bi se raja.
Kazem ti bolan, nisu ovi stranci nista manja govna nego mi. Ali oni imaju sistem i pravila ponasanja. Ako se ne ponasas kako treba, izvoli kaznu, izvoli plati. Pa sljedeci put misli tikvom.
- Banksy
#344 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Ne znam zašto insistiraš, ali slijepac vidi da Vrelo Bosne nije mjesto za roštiljanje ...OldMayor wrote:
- OldMayor
#345 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Pa inzistiram da urade nesto ako hoce da mi naplate 2 KM. Jer naplacivanjem su se automatski obavezali da nesto ucine. Ako nece nista raditi, onda neka ukinu naplatu. Jer kanton svakako izdvaja novac za ono dole.Banksy wrote:Ne znam zašto insistiraš, ali slijepac vidi da Vrelo Bosne nije mjesto za roštiljanje ...OldMayor wrote:
Ako nece nista raditi, onda nemaju razloga da mi naplate 2 KM da gledam vodu i setam. Ako im je objasnjenje za naplatu to da zele sprijeciti broj posjeta, onda svaka im cast.
Evo ti njujorskih najljepsnih 10 parkova i svi su besplatni i svi su sto puta uredjeniji od VB. To su javni parkovi i sta ba imas ti tu naplacivati, travu, setalista, klupe i vodu? Pa daj bolan...to samo bosnji glupom mos prodat.
http://www.timeout.com/newyork/attracti ... ks-gardens
- dadoka84
-
VjecitiStudent
Niđe veze, ali kad već čitaš, čitaj do kraja
Zatim ...Thanks to the generosity of many individuals, corporations, foundations, and the City of New York, Central Park Conservancy has invested nearly $700 million to date into the Park, making it a model for urban parks worldwide. We provide 75% of Central Park's $58.3 million annual operating budget, and are responsible for all aspects of Park maintenance, as well as capital improvements and restorations.
http://www.centralparknyc.org/about/about-cpc/
Is alcohol allowed in the Park?
No. The New York City Department of Parks and Recreation, which establishes the rules and regulations for all City parks, prohibits alcohol in all parks including Central Park.
Is grilling or barbecuing allowed in the Park?
Grilling, barbecuing, other activities involving fire in the Park are not allowed.
http://www.centralparknyc.org/about/faq.html
-
VjecitiStudent
#348 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Štaviše, u užoj zoni zakonom je zabranjenoBanksy wrote:Ne znam zašto insistiraš, ali slijepac vidi da Vrelo Bosne nije mjesto za roštiljanje ...OldMayor wrote:
http://www.ekoakcija.org/files/Zakon%20 ... 0Bosne.pdf
-
VjecitiStudent
#349 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Kakvo bi ti volio da Vrelo Bosne izgleda i kako bi to napravio?Genije wrote:Studente, jel vam makar dobra plata u toj JU ZPP KS?
- Edin H.
#350 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne
Radi li ko dupljak licne?karanana wrote:Sjo, uporedjujes plitvicka jezera sa par kvadrata vrela bosne.
I onda ko pasa udjes