Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
S4mpion

#151 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by S4mpion »

Zipa ovo:
Delić posebno naglašava da uvođenjem naplate na Vrelo Bosne cilj JU "Zaštićena prirodna područja" nije da stekne prihod nego da se rastereti ova vodozaštićena zona,
Ne samo da planiraju klepit lovu, već i jasno poručuju narodu da nema ništa od sanacije i obogaćivanja sadržaja.
crnoplavo

#152 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by crnoplavo »

poveco se broj psojetilaca otkad je krenula naplata

http://www.klix.ba/vijesti/bih/oko-16-5 ... /130818057
madtv

#153 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by madtv »

crnoplavo wrote:poveco se broj psojetilaca otkad je krenula naplata

kako povecao? ranije se nije ni pratio broj posjetilaca...
Jay Gatsby

#154 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by Jay Gatsby »

madtv wrote:
crnoplavo wrote:poveco se broj psojetilaca otkad je krenula naplata

kako povecao? ranije se nije ni pratio broj posjetilaca...
Kaže:

"Prema našim podacima, prošle godine je Vrelo Bosne posjetilo 180.000 ljudi, a ove godine očekujemo i više posjeta, budući da je posebno u posljednje vrijeme sve veći interes turista koji dolaze organizovano na ovo izletište, pa tako imamo dnevno i više od deset autobusa sa turistima."

Ovim turistima bi, valjda, trebalo davati minimalno po dvije marke zato što su došli.
nosara

#155 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by nosara »

Delić posebno naglašava da uvođenjem naplate na Vrelo Bosne cilj JU "Zaštićena prirodna područja" nije da stekne prihod nego da se rastereti ova vodozaštićena zona
U prijevodu, da radni ljudi i gradjani sto manje dolaze, da bi se "krema" ugodnije osjecala...

BEEEEEEEEEEEEEE "sarajlije", BEEEEEEEEEEEEEEE...!!!! :lol:
Last edited by nosara on 18/08/2013 19:23, edited 1 time in total.
misaoni

#156 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by misaoni »

Ako kaze nazovi gospodin Delić (zapravo seljacina 1/1), da im je cilj bio rasterecenje ovog podrucja, onda su pogrijesili s ovom odlukom, jer kako on kaze imaju vise gostiju.
Pa bih ih zamolio da ukinu ovu odluku pa da opet imamo uobicajen broj posjetilaca.

Inace smatram ovu odluku jednom od najbezobraznijih i najdrskijih i najnebuloznijih koje su vlast ovog grada donijele tokom poslednjih godina.
BHF_Manijak

#157 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by BHF_Manijak »

Jay Gatsby wrote:Sve što tražite košta. Od vreća za konjski izmet preko klupa, kanti za smeće do obnavljanja drveća u aleji. Naš neljudski odnos se dobrim dijelom vidi na primjeru Vilsonovog, a Vrelo Bosne da ne spominjem. Krši, pali, ruši, bacaj smeće... Da sutra kažeš fijakeristima da MORAJU nabaviti i staviti konjima vreće za izmet ili više ne mogu raditi, prva bi reakcija bila "nemamo mi para za to". Da mu nabaviš vreće od naplaćenih ulaznica, rekli bi "šta će ti to, nama to ne treba". Da se naprave/obnove još tri restorana, bila bi priča "šta će mi to kad nemam para" i tako ukrug.
A cekaj, hajmo onako realno i na osnovu iskustva iz milion drugih podrucja i situacija: da li ti zaista misli, da ce oni ISTA promjenit, kad se i zaradi neka lova od ovih ulaznica? Da li zaista mislis da ce konji imati vrecu na guzici, a ne srati okolo, da li mislis da cemo na VB dobiti adekvatne WC-e, a ne WC iz strave i uzasa, da cemo imati nekih zanimljivh sadrzaja na VB itd..? Ja mislim da ce isto sranje biti, a oni ce lovu u padje, kao sto i dosad rade, ovi ili oni!!!
Qoom

#158 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by Qoom »

Kad' se plaća javna hala, nek' se plaća i ulazak na Vrelo Bosne.
howdy

#159 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by howdy »

BHF_Manijak wrote:
Jay Gatsby wrote:Sve što tražite košta. Od vreća za konjski izmet preko klupa, kanti za smeće do obnavljanja drveća u aleji. Naš neljudski odnos se dobrim dijelom vidi na primjeru Vilsonovog, a Vrelo Bosne da ne spominjem. Krši, pali, ruši, bacaj smeće... Da sutra kažeš fijakeristima da MORAJU nabaviti i staviti konjima vreće za izmet ili više ne mogu raditi, prva bi reakcija bila "nemamo mi para za to". Da mu nabaviš vreće od naplaćenih ulaznica, rekli bi "šta će ti to, nama to ne treba". Da se naprave/obnove još tri restorana, bila bi priča "šta će mi to kad nemam para" i tako ukrug.
A cekaj, hajmo onako realno i na osnovu iskustva iz milion drugih podrucja i situacija: da li ti zaista misli, da ce oni ISTA promjenit, kad se i zaradi neka lova od ovih ulaznica? Da li zaista mislis da ce konji imati vrecu na guzici, a ne srati okolo, da li mislis da cemo na VB dobiti adekvatne WC-e, a ne WC iz strave i uzasa, da cemo imati nekih zanimljivh sadrzaja na VB itd..? Ja mislim da ce isto sranje biti, a oni ce lovu u padje, kao sto i dosad rade, ovi ili oni!!!
Sve receno. Mislim stvarno je blecak svako onaj ko misli da ce se od tih para nesto napravit. Hoce, ali par radnih mjesta za odabrane. Koliko se auta registruje svake godine i kolika su davanja za ceste u cijeni goriva a ceste su nam kakve? :D :D :D :D Da umres od smijeha.
astala_vistala

#160 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by astala_vistala »

Ja bi naplacivao najvise hebacima u autu to ce biti sigurna klijentela :D
Jay Gatsby

#161 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by Jay Gatsby »

BHF_Manijak wrote:
Stvorit će se prilika da se nešto zaista pomjeri naprijed. Ne znam, ako je dobro ovako kako je sada, onda neka sve ostane isto. A možda se nešto i promijeni samo od sebe.

Što se tiče vreća za konje... da ih besplatno podijeliš fijakeristima i kažeš da ih MORAJU koristiti, oni ih ne bi koristili jer se onda bukvalno moraju svojim rukama petljati s konjskim izmetom (isprazniti te vreće i negdje ih i očistiti). Bila bi priča "Gdje ću ja to? Čuj da ja to radim?". Lakše im je ovako - udrite konji po cesti, pa neka raja preskače i onaj momak kupi lopatom.

WC bi mogao biti adekvatan ako bi se i on plaćao. Jednostavno ne ide drugačije. Možeš ti napraviti i svemirske toalete na Vrelu Bosne, ali će biti začas uništeni. Iskustvo nas tome uči.
S4mpion

#162 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by S4mpion »

Qoom wrote:Kad' se plaća javna hala, nek' se plaća i ulazak na Vrelo Bosne.
Koji je smisao ove usporedbe?
ins

#163 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by ins »

BHF_Manijak wrote:A cekaj, hajmo onako realno i na osnovu iskustva iz milion drugih podrucja i situacija: da li ti zaista misli, da ce oni ISTA promjenit, kad se i zaradi neka lova od ovih ulaznica? Da li zaista mislis da ce konji imati vrecu na guzici, a ne srati okolo, da li mislis da cemo na VB dobiti adekvatne WC-e, a ne WC iz strave i uzasa, da cemo imati nekih zanimljivh sadrzaja na VB itd..? Ja mislim da ce isto sranje biti, a oni ce lovu u padje, kao sto i dosad rade, ovi ili oni!!!
Imas jedan odlican primjer mjesta koje je znacajno unaprijedjeno od kada se poceo naplacivati ulaz: Bijambare!

Njime upravlja ista ova JU, i ne vidim zasto bi bilo drugacije na Vrelu Bosne?
BHF_Manijak

#164 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by BHF_Manijak »

@Jay, vidis druze, WC-i su postojali i oni su se NAPLACIVALI, ali to je na qrac licilo, dakle k'o da horor film unutra snimaju. Dakle nije problem u placanju, problem je u javaslluku odgovornih! Moze se sve fino srediti, samo kad ima potrebne volje! Kad bi neko imao volje da to odrzava, to bi na nesto i licilo! Pa covjece onaj WC U SKLOPU restorana se placa - heeeej, dodjes da levatu pare ostavis, pa ti jos i WC naplati!

Sto se konja tice, nema tu "nece da stavljaju", uvesti zakon, k'o da ih neko pita! Necu ni ja mnogo stosta, pa zakonski moram! Cuj nece, koji su to oni faktor pa da odbijaju? Drzava njima izlazi u susret sto im dozvoljava da zarade (masne pare!!!), a oni bi jos nesto tersali - ma vozdra!
Jok eto ja cu govna od njihovih konja cistiti i preskakati!
Ko nece, jedna kazna, druga, treci put ga odstrasnis sa fijakerom i to je to. Samo kad bi volja postojala, rijesilo bi se to za dan.
Garant i na zapadu onako seru gdje hoce... Pa tamo gazda za svojim stenetom mora cistiti izmet, a kamo li da fijakeri onakav nered iza sebe ostavljaju.
Vjeruj mi nigdje u svijetu neces vidjeti onakav haos, svako 3 metra govna, samo je kod nas to normalno, jer zaboga vlasnici nece da stavljaju vrece, ko ih hebe ba, a hoce da zarade cenera po voznji ili cvaju, ne znam vise ni ko'lko je! :roll:

O smradu alejom da i ne pricam...
The BEN10

#165 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by The BEN10 »

BHF_Manijak wrote:Jay, vidis druze, WC-i su postojali i oni su se NAPLACIVALI, ali to je na qrac licilo, dakle k'o da horor film unutra snimaju. Dakle nije problem u placanju, problem je u javaslluku odgovornih! Moze se sve fino srediti, samo kad ima potrebne volje! Kad bi neko imao volje da to odrzava, to bi na nesto i licilo! Pa covjece onaj WC U SKLOPU restorana se placa - heeeej, dodjes da levatu pare ostavis, pa ti jos i WC naplati!
Od nekuda se mora početi. Kome je žao dat dvije marke nek' ne ide dole i ćao. Ako ode makar i dio love od ulaznica za uređivanje onih površina dole super!
kako to

#166 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by kako to »

Genije wrote:isto ko što se voda namah pročistila pa je najednom za piće, a dosad nije bila :roll:

majke mi oni ovaj narod smatraju za magarad :-?

mada...kad bolje razmislim...ma bolje da šutim... :D :skoljka:
Nemaju sta smatrati ... narod i jeste magarad. Evo vec nagovjestavaju u članku, ali vidjeces ti magaradi kad počnu školske posjete VB. 10 000+ djaka * 1,5 - 2 KM ...

A ovo da je sad posjećenije nego prije me ne čudi. Fukara kad ima 2 KM da plati za nesto, osjeća se ko da je na Havaje otišla. Dok je bilo besplatno nije ni zanimljivo.
hrusta

#167 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by hrusta »

Onako radi interesa koliko je fijaker od hotela do Vrela Bosne?
febo_acm

#168 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by febo_acm »

10km, koliko ja znam.

Sent from my iPhone 5 using Tapatalk 2
johntra

#169 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by johntra »

Mislim da je sad 15, ali nisam siguran..
madtv

#170 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by madtv »

johntra wrote:Mislim da je sad 15, ali nisam siguran..
15
febo_acm

#171 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by febo_acm »

Na fijakerima imaju neke cijene i po 10 i 15 km, ako se ne varam.

Sent from my iPhone 5 using Tapatalk 2
Comrad

#172 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by Comrad »

Meni je najsmjesnije kad krenu poredit nas i neke uredjene zemlje gdje se slicne stvari placaju.

Ovdje je problem sto je kanton vjerovatno srezao keš za ovu ustanovu koja je nadlezna za Vrelo Bosne, a fala bogu oni nisu navikli na snizavanje placa, pa ajmo sad razmatrati koje u nam opcije. Ja sam siguran da marka od ovih ulaznica nece otici ni u kakvu novu infrastrukturu, nego ide na njihove plate.

Dok god je ono ruglo od restorana tamo, ja im NIKAD necu otic niti cu im IKAD dati te dvije popisane marke. Ja bih shvatio da su oni ulozili npr 100.000 i napravili nesto tamo, pa sad treba vratiti tu investiciju OK - platit cu 10 KM ulaz, ali da me tamo ceka nesto, a ne kafana i tri patke, 3-4 labuda, te pokvareni tobogani i ljuljacke, rusevine itd. Isto ja da otvorim sad kafic, nema nista u njemu ali eto dodji daj marku i sjedi na podu, pa ce za koji mjesec bit stolica i prava kafa da se popije. Nema pravi ekonomski umovi. :-)

Evo im opis turističke ponude za Vrelo Bosne, vauuuu u 21. vijeku pogledaj ti njim inovativnosti i ponude, a o tekstu ne treba ni raspravljati, pa ni Meša Selimović ne bi ovako nešto sročio. :-) :roll:
Vožnja fijakerom.
Velika aleja u dužini od 3,5 kilometra, pogodna za šetnju, vožnju biciklom i džoging.
Posjeta jezerima gdje obitavaju labudovi, najprepoznatljiviji simbol Vrela Bosne.
Područje opremljeno parkovskim mobilijarom za boravak u prirodi, te igralište za djecu.
Ugostiteljske usluge trenutno pruža restoran "Labud", koji je u privatnom vlasništvu.
(Kancelarije Vrela Bosne su otvorene od 8 do 16 sati)
Ali sta ocekivati od mejtova koji vode ove i slicne ustanove. Imati takav potencijal i ne iskoristiti ga, treba zakonom kaznjavati. :run: Za ove stvari trebas dovesti bisnimena, nekoga ko se razumije iole u marketing, da to upakuje, predstavi i dovede ljude. Mlade osobe koje ce privuci druge mlade osobe, a ne djuturume koji jos zive u 83' godini u svojim zapusenim socijalistickim uredima.

Doce njima jos 10.000, ali ce ti doc sad i nikad vise. I umjesto da uzmu 200.000 KM, oni ce klepit po 2 KM i jos ce to evo predstavljati kao neki super-ultra poduhvat. Citam ove vijesti i ne mogu da vjerujem, naplatili smo 3000 karti, naplatili smo 10.000 karti, naplatili smo 16.000 karti... :-) :roll:
BHF_Manijak

#173 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by BHF_Manijak »

Potpis od-do! :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Cak su uspjeli razjebati i one kucice u kojima se moglo sjediti, poskidali prostor za sjedenje i sad samo imas "krov nad glavom". Bas onako turisticki privalcno. :zzzz: Ono se moglo renovirati za nekih 2000KM! :oops:
sema911s

#174 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by sema911s »

posto sam zagovornik da se ulaz naplacuje,., al svakim danom sve vise sam protiv toga,.,
zaposlili su 8-9 ljudova da vrse tu naplatu,.,a ima ih mnogo sto palamundaju,.,
evo par slikica osoba koje vrse naplatu,., nemam ja nista protiv njih all te pare ako marka ode u sadrzaj izletista bice dobro

http://imageshack.us/g/202/s7ii.jpg/
http://img202.imageshack.us/slideshow/w ... d=s7ii.jpg
<embed src="http://imageshack.us/slideshow/smilplayer.swf" width="426" height="320" name="smilplayer" id="smilplayer" bgcolor="FFFFFF" menu="false" wmode="transparent" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" flashvars="id=imageshack/"/>
sema911s

#175 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by sema911s »

hrusta wrote:Onako radi interesa koliko je fijaker od hotela do Vrela Bosne?
sory
al ko kontrolise fijakere,.,koliko su zaradili,., kome placaju porez,.,il su pausalci ko sajevo taxi.-.
Post Reply