Naplata (Sarajevo osiguranje)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Benq

#1 Naplata (Sarajevo osiguranje)

Post by Benq »

Prije dva dana sam imao kontakt sa trolejbusom , on kriv 100% jer je isao unazad dok sam ja bio iza njega. Policija napravila zapisnik , slikali , vozac trolejbusa potpisao odgovornost itd..

Moje osiguranje je ASA , tamo sam popunio zahtjev , oni dalje salju u Sarajevo osiguranje..

Pitanje je , ima li neko iskustva sa Sarajevo osiguranjem , koliko se ceka na isplatu ? Znam da ce sigurno biti natezanja oko cifre i vjerovatno ce se ici na nagodbu ?

Jos mi jedan kolega kaze da navodno Sarajevo osiguranje ne priznaje nicije slike ni procjene nego da ce njihovi ljudi izaci na teren i slikati auto ?

Ovo zadnje mi je najbitnije , jer sam mislio popraviti auto o svom trosku a od njih kad naplatim dobro i jest..
_ado_

#2 Re: Naplata (Sarajevo osiguranje)

Post by _ado_ »

Prosli oktobar me na parkingu udarila djevojka, osigurana kod SO. Dosla policija, utvrdili njenu krivicu, otisao u svoje osiguranje. Tad, i nikad vise, bio osiguran Camelia osiguranje. Predhodno imao nezgodu sa obostranom krivicom, i ovi iz camelije pisali da je na mom autu potrebna "popravka branika". Cuj popravka puknutog plasticnog branika. Vjerovatno je to neki njihov interni dogovor kad je obostrana krivica, da manje procjenjuju.Ovaj put sam trazio da pokaze sta je pisao u zahtjevu koji ce poslati Sarajevo osiguranju. Nwkon nekih mjesec dana stize ponuda od SO, 780 km. Predracun iz servisa je bio 1500 km. Pisao zalbu, nakon mjesec dana stize ponuda 1050 km. Pristao na to, cekao nekih mjesec dana i pare legle na racun.
Benq

#3 Re: Naplata (Sarajevo osiguranje)

Post by Benq »

Da je kod mene samo branik , bilo bi super , nego me udario u lijevu bocnu stranu i gurao u rukohvat na trotoaru tako da je fina steta sa obje strane auta. Sto je najveci cirkus lik nije reagovao na sirenu , kaze uopste nije gledao na desni retrovizor, a nisam imao kuda pobjeci, tako da mi je razvalio i branik , i oba blatobrana..

Ako hoces mogu ti na PP poslati slike da vidis...

Ja bih napravio auto o svom trosku jer ce uskoro registracija pa ne mogu cekati njih da zavrse proceduru , ali rece mi jedan lik da navodno i SO izlazi na teren kako bi uslikao auto odnosno ostecenje jer kao ne priznaju slike drugih osiguranja, provjerio sam i u policiji i kazu da to nije praksa i da nikad nisu culi za to , ali bolje pitat od raje koja je imala ovakav slucaj..
_ado_

#4 Re: Naplata (Sarajevo osiguranje)

Post by _ado_ »

Ma branik nije toliko ni bitan u prici. Bitnije je to da su prihvatili slike i procjenu mog osiguranja. Jedino ako se nesto nije promjenilo za ovih 10ak mjeseci. Prema meni su ispali poprilicno korektni, i zbog toga sam ove godine kupio njihovu polisu. Moj ti jevsavjet da odes u svoje osiguranje na procjenu. Ako je tacna ta prica da ne prihvataju tudje procjene, tvoje osiguranje bi trebalo to znati.
Benq

#5 Re: Naplata (Sarajevo osiguranje)

Post by Benq »

Isao sam u svoje osiguranje , popunio formular , opisao na koji nacin je doslo do nesrece itd.. , nakon toga otisao do procjenitelja koji je slikao nastalu stetu iz 101 ugla , i kaze da ce oni dalje sve zavrsit i da cemo biti obavjesteni pismenim putem , to je ok i nisu nijednom spomenuli bilo kakve komplikacije da bi se mogle desiti po tom pitanju.

Ovo da ne prihvataju tudje procjene je prica od drugih ljudi jer se navodno to njima desavalo pa me zato interesovalo kako sad to ide.

Tebi hvala mnogo jer si mi uglavnom objasnio sustinu kako to sve ide.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#6 Re: Naplata (Sarajevo osiguranje)

Post by Nurudin »

Imam situaciju da me udario čovjek u drugoj državi , na auto putu, on 100 % kriv , udario me u gepek i onda sam se izvrtio
i udarao okolo u bankine. Još je naduvao nešto alkohola, oko 1 promil .
Fora je što je čovjek isto beha tablice i isto osiguranje kao i ja , sarajevsko.
Koja je procedura sa odštetom u ovom slučaju? Čuo sam da je veća odšteta što je on pod alkoholom ?
drndalo

#7 Re: Naplata (Sarajevo osiguranje)

Post by drndalo »

Odsteta tebi nema veze s njegovim stanjem... Ima osiguranju...

Pokusace ti platiti sto manje. Ne prihvataj prvu ponudu nikad.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#8 Re: Naplata (Sarajevo osiguranje)

Post by Nurudin »

ne razumijem što ima njima veze , kriv je i bez toga
febo_acm

#9 Re: Naplata (Sarajevo osiguranje)

Post by febo_acm »

Nurudin wrote:ne razumijem što ima njima veze , kriv je i bez toga
Koliko znmam prije su bile situacije da osiguranje isplati stetu drugoj strani i onda se ganja sa svojom klijentom sto je vozio pod dejstvom alkohola.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#10 Re: Naplata (Sarajevo osiguranje)

Post by liaar »

Nurudin wrote:Imam situaciju da me udario čovjek u drugoj državi , na auto putu, on 100 % kriv , udario me u gepek i onda sam se izvrtio
Fora je što je čovjek isto beha tablice i isto osiguranje kao i ja , sarajevsko.
Koja je procedura sa odštetom u ovom slučaju? Čuo sam da je veća odšteta što je on pod alkoholom ?
Najlakše naći advokata za takve situacije, on će izvući maksimalno koliko može, i onda još malo više. Obavezno predračun popravke iz ovlaštenog
Nurudin

#11 Re: Naplata (Sarajevo osiguranje)

Post by Nurudin »

liaar wrote:
Nurudin wrote:Imam situaciju da me udario čovjek u drugoj državi , na auto putu, on 100 % kriv , udario me u gepek i onda sam se izvrtio
Najlakše naći advokata za takve situacije, on će izvući maksimalno koliko može, i onda još malo više. Obavezno predračun popravke iz ovlaštenog
Pa da ali to što izvuče maksimum, će i uzeti od mene
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#12 Re: Naplata (Sarajevo osiguranje)

Post by liaar »

Nurudin wrote:
liaar wrote:
Pa da ali to što izvuče maksimum, će i uzeti od mene
Pa je l' bolje da ti sam uzmeš recimo 700 KM, a u dogovoru sa advokatom uzmeš 2500 i njemu platiš 500 KM zavisno koliko se razvuče sve ?
Nurudin

#13 Re: Naplata (Sarajevo osiguranje)

Post by Nurudin »

ne može biti tolika razlika, a ja ne mogu čekati godinu dana da se završi proces ..
Throttle

#14 Re: Naplata (Sarajevo osiguranje)

Post by Throttle »

Mislim da sam negdje citao da se u 3 mjeseca mora zavrsit i isplatit osteceni :roll:
Drugu je ganjala neka agencija,dobio otprilike 3x vise nego sto je realno. Oni bas ogule osiguranja koliko mogu jer im je u interesu, prosjecnom covjeku se najcesce ne da peglat s tim toliko
condy

#15 Re: Naplata (Sarajevo osiguranje)

Post by condy »

Naknada stete je komplikovanija jer je nezgoda bila u inostranstvu. Za takve stvari ako bi se desile vani sluzi zeleni karton. Medjutim, mislim da ne moze putem naseg suda trazit naknadu stete vec putem suda u drzavi i mjestu gdje se desila nezgoda na osnovu zelenog kartona vozaca koji je kriv za nezgodu. Osim, ako osiguranje bude fer i naknadi stetu u vansudskom poravnanju stetu na osnovu dokumentacije iz te zemlje gdje je utvrdjena odgovornost tog vozaca.
Nurudin

#16 Re: Naplata (Sarajevo osiguranje)

Post by Nurudin »

condy wrote:Naknada stete je komplikovanija jer je nezgoda bila u inostranstvu. Za takve stvari ako bi se desile vani sluzi zeleni karton. Medjutim, mislim da ne moze putem naseg suda trazit naknadu stete vec putem suda u drzavi i mjestu gdje se desila nezgoda na osnovu zelenog kartona vozaca koji je kriv za nezgodu. Osim, ako osiguranje bude fer i naknadi stetu u vansudskom poravnanju stetu na osnovu dokumentacije iz te zemlje gdje je utvrdjena odgovornost tog vozaca.
u njega su isto beha table i isto osiguranje kao i u mene
condy

#17 Re: Naplata (Sarajevo osiguranje)

Post by condy »

Nurudin wrote:
condy wrote:Naknada stete je komplikovanija jer je nezgoda bila u inostranstvu. Za takve stvari ako bi se desile vani sluzi zeleni karton. Medjutim, mislim da ne moze putem naseg suda trazit naknadu stete vec putem suda u drzavi i mjestu gdje se desila nezgoda na osnovu zelenog kartona vozaca koji je kriv za nezgodu. Osim, ako osiguranje bude fer i naknadi stetu u vansudskom poravnanju stetu na osnovu dokumentacije iz te zemlje gdje je utvrdjena odgovornost tog vozaca.
u njega su isto beha table i isto osiguranje kao i u mene
Znam, ali nezgoda se desila u inozemstvu.

Kad je u pitanju inozemstvo, potrebno je imati zeleni karton. Zeleni karton je dokument koji je vezan za policu, i kojim se dokazuje u inozemstvu da je auto osigurano. Zelena karta obezbeđujete osiguravajuću zaštitu, a ne bh table i isto osiguranje, za eventualne materijalne i nematerijalne štete koja se pričini drugima (trećim licima) u saobraćajnoj nezgodi prilikom boravka u nekoj od zemalja članicama sistema zelene karte.

Otiđi u osiguranje to ti je najbolje da vidiš šta i kako dalje.
Nurudin

#18 Re: Naplata (Sarajevo osiguranje)

Post by Nurudin »

mda, naravno da imam zeleni karton...
a ima li šta za pretpljeni strah i tako te stvari ?
Post Reply