Naplata carine za LCD ekran
Moderator: _BataZiv_0809
- clicks
#1 Naplata carine za LCD ekran
Zanima me po kojoj osnovi mi je naplacena carina u vrijednosti od oko 37% tj. 72KM Na cijenu proizvoda i dostave iz velike britanije. u pitanju je LCD display za laptop u vrijednosti sa dostavom 193KM.
Last edited by clicks on 21/04/2015 11:21, edited 2 times in total.
-
Puf
#2 Re: Naplata carine za LCD ekran. Hitno
To si trebao njih pitati a ne nas na forumu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3 Re: Naplata carine za LCD ekran. Hitno
tako su meni otvranje posiljke s 5 CDova naplaćivali 3 marke
kako kad... sve zavisi od službenika
-
huxley
#4 Re: Naplata carine za LCD ekran. Hitno
Otprilike ovako;funky_w4 wrote:Zanima me po kojoj osnovi mi je naplacena carina u vrijednosti od oko 37% na cijenu proizvoda i dostave iz velike britanije. u pitanju je LCD display za laptop u vrijednosti sa dostavom 193KM.
Cijena sa dostavom: 100 KM
Carina: (?) 15% = 15 KM
PDV (17%) na 115 KM 19.55 KM
Carinka obrada 3 KM
Ukupno: 137.55 KM.
Nisam siguran koja je stopa za LCD monitore, ali je vjerovatno žara.
- clicks
#5 Re: Naplata carine za LCD ekran. Hitno
pitam jer sam u dokumentu nasao da je carina na cijenu oko 5%. ako neko moze molim vas da mi ukaze na dio koji je vezan za tu vrstu robealdinmah wrote:To si trebao njih pitati a ne nas na forumu
http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... fa_BiH.pdf
-
Puf
#6 Re: Naplata carine za LCD ekran. Hitno
5% nije sigurno, najmanje je 10%, dodas na to PDV od 17% i jos njihovu obradu paketa i dodjes do te cifre... a da vrijednosna dostava njima nista ne znaci, moze svako napisati na paketu da nesto vrijedi 1$ a unutra nov televizor od 2000$, oni imaju kataloske cijene proizvoda ja mislim...
- clicks
#7 Re: Naplata carine za LCD ekran. Hitno
dobio sam pismo od kojeg traze od mene cijenu proizvoda i isti dan sam im dostavio racunaldinmah wrote:5% nije sigurno, najmanje je 10%, dodas na to PDV od 17% i jos njihovu obradu paketa i dodjes do te cifre... a da vrijednosna dostava njima nista ne znaci, moze svako napisati na paketu da nesto vrijedi 1$ a unutra nov televizor od 2000$, oni imaju kataloske cijene proizvoda ja mislim...
- alibegoa
#8 Re: Naplata carine za LCD ekran. Hitno
Cijena proizvoda, 6% carina, 2,5 KM eko taksa i na to sve PDV. Kao i za sve pdv žari.
- alibegoa
#9 Re: Naplata carine za LCD ekran. Hitno
Kako god računaš ova tvoja carina baš ispade nekome za đep.
- holowey
#10 Re: Naplata carine za LCD ekran. Hitno
carina 6%? mozda ako prolazi spediterski postupak sa svom pratecom papirologijom... ako je islo preko obicne poste, carina je 10%, pdv na to (cijena+carina) zajedno 17%, pa na to (cijena+carina+pdv) dodas jos oko 15 maraka carinskog pregleda, taksi, uplatnica i provizija na uplatnice...alibegoa wrote:Cijena proizvoda, 6% carina, 2,5 KM eko taksa i na to sve PDV. Kao i za sve pdv žari.
- ExNihilo
#11 Re: Naplata carine za LCD ekran. Hitno
Cijena 193 KM * 1,1 (carina 10%) * 1,17 (PDV) + 15 KM (carinski pregled) = 263,4 KM (- 193 KM) = 70, 3 KM
Tu je to negdje. Carina je 10% na display, 5% na tv prijemnike.
- clicks
#12 Re: Naplata carine za LCD ekran. Hitno
narucivao sam prije pola godine auto dijagnostiku=210KM (uzeli mi 3KM carine). prije toga dvoje tene od preko 220KM (uzeli mi 10KM carine). ne sjecam se jos sam nesto skuplje narucivao nikad ovoliko nisu naplatili.ExNihilo wrote:Cijena 193 KM * 1,1 (carina 10%) * 1,17 (PDV) + 15 KM (carinski pregled) = 263,4 KM (- 193 KM) = 70, 3 KM
a i ovaj put pismeno sam obavjesten da posaljem racun sa paypal. jedva skupim za ekrana i onda me neko iznenadi daj jos.
poslao sam im 2 e-maila, ali kreteni nece nista da odgovore.
samo razmisljam koja sam budala sada ispao. kad oni mogu levatit raju tolikim cijena. mogao sam normalo sjesti i prepraviti u programu cijenu, i jos puno stvari. ali eto bilo sta bilo
- ExNihilo
#13 Re: Naplata carine za LCD ekran. Hitno
To nije bila carina, već samo pregled. Nemam pojma šta si tačno naručivao niti odakle, ali si bio oslobođen po nekom osnovu, očigledno. Nemaš se za šta ljutiti, (previsoke) carine su naša realnost i trebao si računati na njih. Još se može reći da bi se trebao smatrati sretnim što nisi platio u sva tri slučaja.funky_w4 wrote:narucivao sam prije pola godine auto dijagnostiku=210KM (uzeli mi 3KM carine). prije toga dvoje tene od preko 220KM (uzeli mi 10KM carine). ne sjecam se jos sam nesto skuplje narucivao nikad ovoliko nisu naplatili.ExNihilo wrote:Cijena 193 KM * 1,1 (carina 10%) * 1,17 (PDV) + 15 KM (carinski pregled) = 263,4 KM (- 193 KM) = 70, 3 KM
a i ovaj put pismeno sam obavjesten da posaljem racun sa paypal. jedva skupim za ekrana i onda me neko iznenadi daj jos.
poslao sam im 2 e-maila, ali kreteni nece nista da odgovore.
samo razmisljam koja sam budala sada ispao. kad oni mogu levatit raju tolikim cijena. mogao sam normalo sjesti i prepraviti u programu cijenu, i jos puno stvari. ali eto bilo sta bilo
Prepravljanjem cijene ne bi ništa postigao, jer nisu toliki levati.
- clicks
#14 Re: Naplata carine za LCD ekran. Hitno
Kina, Amerika. Izmedu ostalog eto ta auto dijagnostika je elektronicki uredaj tako da isto dode, pa su mi trebali vise za nju naplatiti nego za ekran. nasa realnost je to da nista nije realno, ali sta ces tu samo slegnuti ramenima.ExNihilo wrote:To nije bila carina, već samo pregled. Nemam pojma šta si tačno naručivao niti odakle, ali si bio oslobođen po nekom osnovu, očigledno. Nemaš se za šta ljutiti, (previsoke) carine su naša realnost i trebao si računati na njih. Još se može reći da bi se trebao smatrati sretnim što nisi platio u sva tri slučaja.![]()
Prepravljanjem cijene ne bi ništa postigao, jer nisu toliki levati.
A znam da nisu toliki levati, ali mogao sam makar za 50KM spustiti, onda ima na paypal mozes sam sebi racun napraviti ili vec da nisam bio glup i provjerio ranije koliko bi me sve to doslo mogao sam covjeka zamoliti da mi posalje racun na paypal novi pa da napise npr. polovan ekran ili fabricka greska otislo toliko i toliko pixela sta ja znam vec. ali covjek se uci dok je ziv.
hvala na gore izracunatoj kolicini novca koju sam dao nasoj "drzavi"