Naplacivanje web usluge van BiH

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
w0rld

#1 Naplacivanje web usluge van BiH

Post by w0rld »

Da li neko moze uputiti na koji nacin mogu vrsiti primanje novca za web usluge iz EU drzava u BiH sa obzirom da sam fizicko lice ( nije registrovan ni jedan oblik firme ) ? Da li uopste je moguce vrsiti ovakav vid naplata ukoliko su web usluge rađene za neku firmu iz EU ?
muminovic

#2 Re: Naplacivanje web usluge van BiH

Post by muminovic »

Mozes u bilo kojoj banci otici i kao fizicko lice otvoriti devizni racun dobit ces IBAN i SWIFT.

Druga je stvar sto ti nijedna firma nece placati iz EU kao fizickom licu.
w0rld

#3 Re: Naplacivanje web usluge van BiH

Post by w0rld »

Da, imam devizni kao fizicko lice ali vise me zanimalo ovo drugo, tako da tu sam blokiran sto se tice placanja.
Drvosjeca iz Dejcica

#4 Re: Naplacivanje web usluge van BiH

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

w0rld wrote:Da li neko moze uputiti na koji nacin mogu vrsiti primanje novca za web usluge iz EU drzava u BiH sa obzirom da sam fizicko lice ( nije registrovan ni jedan oblik firme ) ? Da li uopste je moguce vrsiti ovakav vid naplata ukoliko su web usluge rađene za neku firmu iz EU ?
Otvori PayPal račun i spojiš sa svojom debitnom/kreditnom karticom uBH banci onda možeš primati i slati bez problema.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 05/12/2014 16:49, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#5 Re: Naplacivanje web usluge van BiH

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

dupli
w0rld

#6 Re: Naplacivanje web usluge van BiH

Post by w0rld »

Imam paypal racun, ali me zanimalo konkretno da li firma iz EU moze meni platiti web usluge kao fizicko lice
Mjesanac

#7 Re: Naplacivanje web usluge van BiH

Post by Mjesanac »

w0rld wrote:Imam paypal racun, ali me zanimalo konkretno da li firma iz EU moze meni platiti web usluge kao fizicko lice
Mogu oni tebi uplatiti, obicna bankarska transakcija, ne moras cak ni na devizni, mogu ti na transakcijski i onda kada stignu pare to ti se prebaci u KM. Sada je pitanje hoce li oni tebi da uplate, jer oni moraju pravdati trosak, a ti im ne mozes izdati fakturu sa pecatom i potpisom.
damskot

#8 Re: Naplacivanje web usluge van BiH

Post by damskot »

Mjesanac wrote:
w0rld wrote:Imam paypal racun, ali me zanimalo konkretno da li firma iz EU moze meni platiti web usluge kao fizicko lice
Mogu oni tebi uplatiti, obicna bankarska transakcija, ne moras cak ni na devizni, mogu ti na transakcijski i onda kada stignu pare to ti se prebaci u KM. Sada je pitanje hoce li oni tebi da uplate, jer oni moraju pravdati trosak, a ti im ne mozes izdati fakturu sa pecatom i potpisom.
Cuj pecatom :)) bice " a dje pecat " :)))

Nego te stvari rijesis preko studentskih servisa (POVOLJNO) . Oni izdaju racun i naplate a tebe isplate uz malu neprimjetnu proviziju (Tako dobijes 100% legalnu kintu .) Vidi koji ti servis pase .. ja ti predlazem Mostar . Zaposaljavaju OMLADINU ne samo Studente. Nemas brige nikad apsolutno nikad nece kontaktirati poslodavca da bi pokusali uvaliti jos koju osobu . Razlog je ljeni i rade samo sto im se pred nos donese tako da nemas brige a vala ni sa jezicima, tehnologijom i komunikacijom nisu bas daleko .
w0rld

#9 Re: Naplacivanje web usluge van BiH

Post by w0rld »

A koji je nacin da legalno naplacujem web usluge iz vana, registrovati obrt ili mora ici d.o.o. ili neki treci oblik ?
muminovic

#10 Re: Naplacivanje web usluge van BiH

Post by muminovic »

w0rld wrote:A koji je nacin da legalno naplacujem web usluge iz vana, registrovati obrt ili mora ici d.o.o. ili neki treci oblik ?
Moj ti je prijedlog da sa nekom vec postojecom firmom sklopis partnerstvo, te ako nadjes koga nesto da ti plati, dogovoris im da oni sebi zadrze dio dobiti recimo cca 20%, to ti je mnogo povoljnije nego da registrujes doo, kupis fiskalnu kasu, placas doprinose i sve ostalo.

Dakle oni za tebe izdaju fakturu, kada naplate, djelis dobit sa njima.

Ako te krene bas dobro, kontinuirano, onda mozes razsmiliti o otvaranu doo, ili obrta, no o tom po tom'
w0rld

#11 Re: Naplacivanje web usluge van BiH

Post by w0rld »

Hvala za info, svakako djeluje kao sigurnija opcija. Ne znam da li se sa obrtom moze naplacitavi i raditi sa klijentima vam BiH, obrt bi bila
mnogo povoljnija i sigurnija opcija u poređenju sa d.o.o. ?
muminovic

#12 Re: Naplacivanje web usluge van BiH

Post by muminovic »

w0rld wrote:Hvala za info, svakako djeluje kao sigurnija opcija. Ne znam da li se sa obrtom moze naplacitavi i raditi sa klijentima vam BiH, obrt bi bila
mnogo povoljnija i sigurnija opcija u poređenju sa d.o.o. ?
Mogao bi raditi sa registrovanim obrtom, ali u svakom slucaju imas ulaganja.

Razmisli o ovome gore sto sam ti naveo, to ti je za sada najbolji nacin, ako kroz narednih 12 mjeseci budes imao dobar prihod, onda razmisli o obrtu.

No u svakom slucaju ako nadjes partnera, uvijek mozete dogovoriti raznu saradnju, da im priskaces u pomoc i oni tebi, u slucaju slozenijih projekata mogu ti pomoci i slicno.
Post Reply