Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Moderator: anex
- dobar osjecaj
#1 Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Nisam se ranije susretala s tim da mi se prilikom uplate sredstava na tekuci racun fizickog lica u maticnoj banci gdje ta osoba ima otvoren tekuci racun naplacuje provizija. Znaci, s tim se jos nisam susretala prilikom takvih uplata na racune fizickim licima koja imaju racune u RF, SB ili Vakufskoj banci ali sam to dozivjela prilikom takve uplate na mamin racun u Sparkasse banci.
Zanima me, je li to uobicajena i opravdana praksa i na osnovu cega banke naplacuju proviziju uplate novca na racun njihovih korisnika. Za sta sam ja u toj situaciji zapravo platila proviziju?
Zanima me, je li to uobicajena i opravdana praksa i na osnovu cega banke naplacuju proviziju uplate novca na racun njihovih korisnika. Za sta sam ja u toj situaciji zapravo platila proviziju?
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#2 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
I ja sam neki dan uplacivao nesto na neki tekuci u BBI banci i naplatise mi 1KM provizije. Iznenadih se...
- dobar osjecaj
#3 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Nema niko ko bi znao objasniti na osnovu cega se naplacuje provizija na uplate na tekuce racune korisnika na salterima njihovih maticnih banaka?
- ferratilis
#4 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Na osnovu fiskalne politike te banke, svaka banka ima pravo uvesti svoja pravila i tarife na određene usluge. To je sve, ako tražiš neko podrobnije objašnjenje, nema ga. Sve što možeš uraditi je promijeniti banku.dobar osjecaj wrote:Nema niko ko bi znao objasniti na osnovu cega se naplacuje provizija na uplate na tekuce racune korisnika na salterima njihovih maticnih banaka?
- drndalo
#5 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Na osnovu zelje za vecim kratkorocnim profitom u odnosu na prije, a uz 70% manje plasiranih kredita, dizu naknade na sve sto mogu, i na sta ne mogu... Ako ne mogu uzeti milion na kamati na kredite koje nisu plasirali, mogu uzeti na 700.000 uplata x 1.5 KM...
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#6 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Tako nam i treba kad smo se naguzili Evropi i potrčali da ukinemo " zle komunističke tekovine" poput SDK i SPP. Zamislite samo koliko se novca odlije iz BiH od provizija za plaćanje par miliona kojekakvih računa i usluga.
- pumica
#7 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
dobar osjecaj wrote:Nisam se ranije susretala s tim da mi se prilikom uplate sredstava na tekuci racun fizickog lica u maticnoj banci gdje ta osoba ima otvoren tekuci racun naplacuje provizija. Znaci, s tim se jos nisam susretala prilikom takvih uplata na racune fizickim licima koja imaju racune u RF, SB ili Vakufskoj banci ali sam to dozivjela prilikom takve uplate na mamin racun u Sparkasse banci.
Pa je li ovo uvijek bilo ili je nesto novo sto mozemo ocekivati u svim bankama?
Meni ovo nema smisla.
Koji procenat provizije?
-
Last December
#8 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Ja ne znam jel fiksna naknada za tu uslugu, ja sam nekidan platio 0.75 KM za prebacivanje 110 KM na tudji racun, isto Sparkasse
- dobar osjecaj
#9 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Ne znam. Ja sam uplatila na mamin racun 300 maraka i platila proviziju 1 marku (tako i iskazano na uplatnici). Ne bi me to iznenadilo da sam uplacivala u nekoj drugoj banci ali posto sam navikla u RF, SB i Vakufskoj uplacivati na tudje tekuce racune bez placanja provizije, iznenadila sam se. Mozda se to mijenja i u drugim bankama. Vidim da imaju sve krace radno vrijeme i da vecina poslovnica vise ne radi subotom.Last December wrote:Ja ne znam jel fiksna naknada za tu uslugu, ja sam nekidan platio 0.75 KM za prebacivanje 110 KM na tudji racun, isto Sparkasse
- victom
#10 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
do sada je bilo da ako lično na šalteru uplaćuješ keš sam sebi na svoj tekući, NIJE bilo provizije. U RF i UNICREDITU.
Ako uplaljuješ drugoj osobi ide provizija 1-2 KM.
obično te napomenu, ako koristiš online banking da je provizija manja, kako bi te stimulisali da uzmes taj paket i da smanje gužve na šalterima, jer su očigledno knap sa personalom.
Ako uplaljuješ drugoj osobi ide provizija 1-2 KM.
obično te napomenu, ako koristiš online banking da je provizija manja, kako bi te stimulisali da uzmes taj paket i da smanje gužve na šalterima, jer su očigledno knap sa personalom.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:49, edited 2 times in total.
-
hazbi
#11 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
ovo je moja teorija-
01.smanjen broj plasiranih kredita
02.slaba i neredivna naplata plasiranih kredita
03.nesigurno i neuredjeno trziste
04.slaba stedna navika/gottovo nemoguca/stanovnistva
veliki dio poslovnica i direkcija ima direktore nedorasle izazvima bankarskog sektora...ti direktori uglavnom su dobijali pozicije sjebavajuci ono malo ekonomije i ekonomskih firmi sto smo imali.....jednom mi poznanik pricao da je direktor jedne od filijala cini mi se rajfajzena bivsi direktor Una banke u Bihacu....nista posebni Una banka propala a brajko zaposlio pola familije u novoj banci u kojoj je naravno direktor...ovu informaciju uzimam s dozom rezerve ali brate cinjenica je da se u vecini banaka izaspem kad vidjam zeMsko celjade ljepuskasto s dekolteom koji pocinje od pupka a dugmad po tastaturi nabija 1 prstom.....
hvala bogu nemam nesto para puno pa se ne motam po bankama....sto jest jest previse uzimaju para za razne usluge a najbolje mi je kad ti daju kredit pa zaracunaju od 50 do 100 km ZA OBRADU KREDITA
veliki dio poslovnica i direkcija ima direktore nedorasle izazvima bankarskog sektora...ti direktori uglavnom su dobijali pozicije sjebavajuci ono malo ekonomije i ekonomskih firmi sto smo imali.....jednom mi poznanik pricao da je direktor jedne od filijala cini mi se rajfajzena bivsi direktor Una banke u Bihacu....nista posebni Una banka propala a brajko zaposlio pola familije u novoj banci u kojoj je naravno direktor...ovu informaciju uzimam s dozom rezerve ali brate cinjenica je da se u vecini banaka izaspem kad vidjam zeMsko celjade ljepuskasto s dekolteom koji pocinje od pupka a dugmad po tastaturi nabija 1 prstom.....
hvala bogu nemam nesto para puno pa se ne motam po bankama....sto jest jest previse uzimaju para za razne usluge a najbolje mi je kad ti daju kredit pa zaracunaju od 50 do 100 km ZA OBRADU KREDITA
-
zrakomlat
#12 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Standard je 1,50-2,00 %, pa se to na kredite od 10.000 (150-200 KM) pa naviše zna popeti i na 500 KM provizije.hazbi wrote:ovo je moja teorija-
- dobar osjecaj
#13 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Ma dobro, i ja sam se naslusala raznoraznih prica prijatelja koji rade ili su radili po raznim bankama, ukljucujuci razne krivicne muljaze, tipa banka prima neke studente za koje zavod ili neki projekat placa recimo 500 km uz sporazum s bankom da banka dodaje 500 km. Sve se upakuje kao legalno, a zapravo direktor(ica) uzme nekog sebi bliskog i uslovi da ta osoba pristane da stice tu radno iskustvo uz uslov da potpise da prima 1000 maraka mjesecno a da zapravo prima 500 maraka. Razlika ide direktoru/ici. Mogucnosti za pronevjere i krivicne radnje po bankama je bezbroj, posebno sto su na celu tih raznih banaka ljudi koji su uvezani i sa politicarima i sa inspekcijama, tuzilastvom, sudstvom.hazbi wrote:ovo je moja teorija-
Kad bi se nekim cudom neko opsezno pozabavio revizijom poslovanja i kontrolom raznih muljaza po nasim bankama, rezultati bi bili toliko porazavajuci da bi ideja nekih polugolih curica na salterima bila najmanji problem.
-
hazbi
#14 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Ma znam Zrakomlat ali pobogu covjek dodje kupi tvoj proizvod tj pare...ti prodajes taj proizvod ugradjujes se kamatom zirantima vise ni sam ne znam cim i na kraju uzmes od tog novca koji si prodao dio pobogu....ne dizu ljudi kredit za zajebanciju/mada ima i takvih/
-
hazbi
#15 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Ma dobro, i ja sam se naslusala raznoraznih prica prijatelja koji rade ili su radili po raznim bankama, ukljucujuci razne krivicne muljaze, tipa banka prima neke studente za koje zavod ili neki projekat placa recimo 500 km uz sporazum s bankom da banka dodaje 500 km. Sve se upakuje kao legalno, a zapravo direktor(ica) uzme nekog sebi bliskog i uslovi da ta osoba pristane da stice tu radno iskustvo uz uslov da potpise da prima 1000 maraka mjesecno a da zapravo prima 500 maraka. Razlika ide direktoru/ici. Mogucnosti za pronevjere i krivicne radnje po bankama je bezbroj, posebno sto su na celu tih raznih banaka ljudi koji su uvezani i sa politicarima i sa inspekcijama, tuzilastvom, sudstvom.
Kad bi se nekim cudom neko opsezno pozabavio revizijom poslovanja i kontrolom raznih muljaza po nasim bankama, rezultati bi bili toliko porazavajuci da bi ideja nekih polugolih curica na salterima bila najmanji problem.[/quote]
upravo......ali u ovakvoj drzavi pravi avanturizam je prepustiti se internet bankarstvu...zar ne
Kad bi se nekim cudom neko opsezno pozabavio revizijom poslovanja i kontrolom raznih muljaza po nasim bankama, rezultati bi bili toliko porazavajuci da bi ideja nekih polugolih curica na salterima bila najmanji problem.[/quote]
upravo......ali u ovakvoj drzavi pravi avanturizam je prepustiti se internet bankarstvu...zar ne
- O'zone
- Globalni moderator
#16 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Neka deru kad mogu. Ha ja!
Kamate kolju.
Provizije kolju.
Naknade za vođenje računa kolju.
Kamate na oročena sredstva
možete više zaraditi ispružene ruke na ulici.
Agencija za bankarstvo sve to dopustila (da ne pričamo o tome ko je i šta radi (odnosno ne radi) u agenciji)
Raja se malo ko buni pizdara šalterskim radnicima koji imaju veze sa tim koliko i ja i nikome ništa.
Znači neka deru kad mogu.
Kamate kolju.
Provizije kolju.
Naknade za vođenje računa kolju.
Kamate na oročena sredstva
Agencija za bankarstvo sve to dopustila (da ne pričamo o tome ko je i šta radi (odnosno ne radi) u agenciji)
Raja se malo ko buni pizdara šalterskim radnicima koji imaju veze sa tim koliko i ja i nikome ništa.
Znači neka deru kad mogu.
- dobar osjecaj
#17 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Ja nisam dobar sagovornik za takve teme jer sam prilicno paranoicna i ne vjerujem nikome i nicemu.hazbi wrote:upravo......ali u ovakvoj drzavi pravi avanturizam je prepustiti se internet bankarstvu...zar ne
-
modem33
#18 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
dobar osjecaj wrote:Nisam se ranije susretala s tim da mi se prilikom uplate sredstava na tekuci racun fizickog lica u maticnoj banci gdje ta osoba ima otvoren tekuci racun naplacuje provizija. Znaci, s tim se jos nisam susretala prilikom takvih uplata na racune fizickim licima koja imaju racune u RF, SB ili Vakufskoj banci ali sam to dozivjela prilikom takve uplate na mamin racun u Sparkasse banci.
To oni tebi naplacuju "transfer novca"
Nije prije bilo jer sam u Hypo banci uplacivao bez provizije .... od prosle godine je ta nova furka u svim bankama ...
- dobar osjecaj
#19 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Sljedeci korak bi mogao biti da mi u maticnoj banci naplacuju svako povlacenje novca s vlastitog racunamodem33 wrote: To oni tebi naplacuju "transfer novca"
Nije prije bilo jer sam u Hypo banci uplacivao bez provizije .... od prosle godine je ta nova furka u svim bankama ...
Mogucnosti je bezbroj, samo nebo je granica!
-
modem33
#20 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
dobar osjecaj wrote:Sljedeci korak bi mogao biti da mi u maticnoj banci naplacuju svako povlacenje novca s vlastitog racunamodem33 wrote: To oni tebi naplacuju "transfer novca"
Nije prije bilo jer sam u Hypo banci uplacivao bez provizije .... od prosle godine je ta nova furka u svim bankama ...![]()
i to imaju neke domace banke ..... naplacuju ako povlacis sa bankomata ....
- dobar osjecaj
#21 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Ne s njihovog bankomata valjda? Za tudje bankomate je ok.modem33 wrote:i to imaju neke domace banke ..... naplacuju ako povlacis sa bankomata ....dobar osjecaj wrote:Sljedeci korak bi mogao biti da mi u maticnoj banci naplacuju svako povlacenje novca s vlastitog racunamodem33 wrote: To oni tebi naplacuju "transfer novca"
Nije prije bilo jer sam u Hypo banci uplacivao bez provizije .... od prosle godine je ta nova furka u svim bankama ...![]()
- JohnnyS
#22 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Internet bankarstvo je zakon. U poštu plaćati račune i penzioneri sve rjeđe idu...
-
Adoxxx
#23 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Entropio wrote:I ja sam neki dan uplacivao nesto na neki tekuci u BBI banci i naplatise mi 1KM provizije. Iznenadih se...
uvijek se naplacivala provizija ako jedno lice uplacuje drugom licu na tekuci racun, znaci uplata na tekuci racun bez provizije ide samo onda kad licno sam sebi uplacujes na vlastiti racun
- dobar osjecaj
#24 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Nije tacno i nije istina, sto sam navela u svom uvodnom postu na osnovu visegodisnjeg iskustva uplacivanja na tudje tekuce racune u njihovim maticnim bankama. Nemoj da tvrdis nesto sto nije istina.Adoxxx wrote:Entropio wrote:I ja sam neki dan uplacivao nesto na neki tekuci u BBI banci i naplatise mi 1KM provizije. Iznenadih se...
uvijek se naplacivala provizija ako jedno lice uplacuje drugom licu na tekuci racun, znaci uplata na tekuci racun bez provizije ide samo onda kad licno sam sebi uplacujes na vlastiti racun
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#25 Re: Naplacivanje provizije za uplate na tekuci racun
Nije istina. Redovno uplacujem na tudji tekuci racun svaki mjesec u Unicredit i Raiffeisen i nikad mi nisu naplatili proviziju. Isto je i u Intesi gdje ponekad uplatim.Adoxxx wrote:Entropio wrote:I ja sam neki dan uplacivao nesto na neki tekuci u BBI banci i naplatise mi 1KM provizije. Iznenadih se...