naplacivanje preko internete (koji oblik firme registrirati)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
student007

#1 naplacivanje preko internete (koji oblik firme registrirati)

Post by student007 »

pozdrav,

moje pitanje se odnosi na naplacivanje "usluga" koje nudim svojom web stranicom, naplata bi bila iskljucivo iz inozemstva bez ikakvog kontakta sa nasim prostorima.
es sad dali registrirati d.o.o, obrt ili nesto skroz trece, te dali mi je potrebna fiskalna kasa jer ne postoji mogicnost da mi kontroliraju uplate preko paysafecard-a i slicnih stvari. dok mi uplate preko pay pala i skrilla mogu pratiti ali isto tako tesko jer nitko ne moze kontrolirati koju cu pay pal adresu dati klijentu kako bi mi uplatio novac.

sad sigurno mislite zasto onda uopce registrirati bilo sta ako se novac moze lako "sakriti", a odgovor je od konkurencije koja bi me sigurno prijavila ukoliko nisam registriran i da je sve legalno.

hvala na odgovoru :)
zanimljiv

#2 Re: naplacivanje preko internete (koji oblik firme registrir

Post by zanimljiv »

Registruj hosting i domenu van BiH i nemas problema. :thumbup:
student007

#3 Re: naplacivanje preko internete (koji oblik firme registrir

Post by student007 »

imao bi ih kad bi povlacio novac na racun u bosni ili nekoj drugoj drzavi osim svicarske ali u njoj nije tako lako otvoriti racun :)
Saka

#4 Re: naplacivanje preko internete (koji oblik firme registrir

Post by Saka »

Ako hoćeš da sve bude 100% legalno onda registruj d.o.o. jer obrt je u sivoj zoni kad je u pitanju poslovanje s inostranstvom.
d.o.o. ima nešto veće izdatke ali ima i prednosti. Pošto bi radio s inostranstvom, a radi se o uslugama, ne fakturišeš im PDV, a bićeš i oslobođen poreza na dobit od 10% s obzirom da bi više od 30% prometa dolazilo iz inostranstva.

Fiskalnu kasu moraš imati bilo koji oblik preduzeća registrovao i kucaš fiskalni račun uz svaku fakturu.
milannin

#5 Re: naplacivanje preko internete (koji oblik firme registrir

Post by milannin »

Saka wrote:Ako hoćeš da sve bude 100% legalno onda registruj d.o.o. jer obrt je u sivoj zoni kad je u pitanju poslovanje s inostranstvom.
d.o.o. ima nešto veće izdatke ali ima i prednosti. Pošto bi radio s inostranstvom, a radi se o uslugama, ne fakturišeš im PDV, a bićeš i oslobođen poreza na dobit od 10% s obzirom da bi više od 30% prometa dolazilo iz inostranstva.

Fiskalnu kasu moraš imati bilo koji oblik preduzeća registrovao i kucaš fiskalni račun uz svaku fakturu.
Znaci ako bih imao d.o.o i ostvario 30% profita iz inostranstva bio bih oslobodjen poreza na dobit od 10% ... Interesantno...
Saka

#6 Re: naplacivanje preko internete (koji oblik firme registrir

Post by Saka »

Da, ako preko 30% prometa (ne profita) dolazi iz inostranstva oslobođen si poreza na dobit.
milannin

#7 Re: naplacivanje preko internete (koji oblik firme registrir

Post by milannin »

Saka wrote:Da, ako preko 30% prometa (ne profita) dolazi iz inostranstva oslobođen si poreza na dobit.
Prometa, ok. Ma hocu da pokrenem d.o.o, online prodaja uvozne robe, ali me zbunjuje to sto moram izgleda imati poslovni prostor kao sjediste firme, iako bih sve radio od kuce. Pokusavam se naci u toj racunici, izracunati mjesecne troskove tog d.o.o. Racunovodja, pa doprinosi na moju platu, iznajmljivanje prostora, porezi...
Saka

#8 Re: naplacivanje preko internete (koji oblik firme registrir

Post by Saka »

Da, moraš imati poslovni prostor za d.o.o. a ni knjigovođe nisu jeftine, čim čuju d.o.o. imaju standardnu tarifu čak i ako imaš samo par faktura mjesečno.

Objektivno, računaj na oko 1000KM troškova mjesečno (doprinosi na jednu platu, poslovni prostor i knjigovođa). Po meni ako nemaš konstantnih min. 2000 KM prihoda mjesečno ne isplati ti se startati d.o.o. Vodi računa da je d.o.o. teže zatvoriti nego otvoriti.

Troškovi se mogu nešto smanjiti ako se udružiš sa nekom drugom firmom da imate isto sjedište i dijelite kiriju. A i knjigovođa se može naći da dobro radi a razumno naplaćuje, iako je malo teže. Ako si u Sarajevu i ozbiljan si u svom naumu javi se na PM za preporuku.
milannin

#9 Re: naplacivanje preko internete (koji oblik firme registrir

Post by milannin »

Hvala Saka na odgovoru
Post Reply