NAPADI NA POVRATNIKE - all about !!!
-
PM72
#176 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Pa i Bošnjak je potpredsjednik RS pa ne mjenja stvar isto kao i sa crncima u USA.Uvijek će biti te rasne i vjerske segregacije.Ja bih vama dvojci preporučio da odete kod povratnika pa iz prve ruke čujete ovo isto što ja pišem.
- LBVIEW
#177 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Ja ne znam otkud tebi pravo, nakon sto si ustanovio kako Bosnjaci trebaju prihvatiti polozaj gradana drugog reda, porucivati bilo kome da ode kod istih (kojima ti toboze pomazes).PM72 wrote:Pa i Bošnjak je potpredsjednik RS pa ne mjenja stvar isto kao i sa crncima u USA.Uvijek će biti te rasne i vjerske segregacije.Ja bih vama dvojci preporučio da odete kod povratnika pa iz prve ruke čujete ovo isto što ja pišem.
odlucivanje o tome ko je gradanin prvog reda,zar ti mislis da je to pravo rezervirano samo za Srbe i da ce se njihovo divljanje tolerirati do vijeka?Prihvati li se "pravo jacega", lako je moguce da se stvari otrgnu kontroli pa ce se isto primjenjivati ovisno od okolnosti.
-
palermo
#178 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
šta kažeš, da odem ko dpovratnika i vidim iz prve ruke kako im jePM72 wrote:Pa i Bošnjak je potpredsjednik RS pa ne mjenja stvar isto kao i sa crncima u USA.Uvijek će biti te rasne i vjerske segregacije.Ja bih vama dvojci preporučio da odete kod povratnika pa iz prve ruke čujete ovo isto što ja pišem.
idi, begaj
-
PM72
#179 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Lahko je tuđim gloginje mlatiti...i savjetovati sa mindera.Kad neko od vas provede bar jednu noć među povratnicima...čuj ja "tobože pomažem".
-
Fudo387
#180 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Nevjerovatno...PM72 wrote:Bošnjaci povratnici moraju se pomiriti sa činjenicom da su tamo građani drugog reda.Ne diraju ih ali ih posmatraju kao nužno zlo i vide neku korist od njih.Srbi povratnici u FBiH su u još goroj situaciji.To je tako...
-
trocadero
#181 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Хмм..
Контам можда би било добро отворити неку установу или дом за поједине дијаспоровце који повремено долазе у вољену им земљу. Неколико дана да ту бораве као у некој врсти карантина, мало се едукују и прилагоде стварности па тек онда пусте у реалан свијет међу људе. Специјалан третман на оне са национал-шовинистичким поривима.Указати им да то не практикују по јавним мјестима, утакмицама , свадбама, кафанама, да не би после било ; јаоооо, кукууу, лелееее, добих дегенека по гузици, нисам знао... То искључиво да раде као и до сад тј. преко тастатуре.Упозорити их да не курче и не дивљају са аутима, смање доживљај, прилагоде вожњу условима на овим наши путевима,јер сваке године понеко због тога и загине. Да обиђу бар најужу родбину и удјеле понешто, припазе мало ближњег свог , како им се родбина после не би најебала...... Да се не брукају на мору кад на плажи кркају пите, буреке, баклаве из тепсије, кољу лубеницу,пију кафу из термоске... те старе обичаје ако могу некако да забораве.Ипак су они сад хаџије!
Мислим да би такве установе биле крцате а запослили би се и доктори, педагози, психијатри....а на изузетно тешке сличајеве у крајњој нужди би користили и народни препарат ХЕПЕК.
Одох ја сад фино "патентирати" ову идеју како ми је не би ко јамио!

Контам можда би било добро отворити неку установу или дом за поједине дијаспоровце који повремено долазе у вољену им земљу. Неколико дана да ту бораве као у некој врсти карантина, мало се едукују и прилагоде стварности па тек онда пусте у реалан свијет међу људе. Специјалан третман на оне са национал-шовинистичким поривима.Указати им да то не практикују по јавним мјестима, утакмицама , свадбама, кафанама, да не би после било ; јаоооо, кукууу, лелееее, добих дегенека по гузици, нисам знао... То искључиво да раде као и до сад тј. преко тастатуре.Упозорити их да не курче и не дивљају са аутима, смање доживљај, прилагоде вожњу условима на овим наши путевима,јер сваке године понеко због тога и загине. Да обиђу бар најужу родбину и удјеле понешто, припазе мало ближњег свог , како им се родбина после не би најебала...... Да се не брукају на мору кад на плажи кркају пите, буреке, баклаве из тепсије, кољу лубеницу,пију кафу из термоске... те старе обичаје ако могу некако да забораве.Ипак су они сад хаџије!
Мислим да би такве установе биле крцате а запослили би се и доктори, педагози, психијатри....а на изузетно тешке сличајеве у крајњој нужди би користили и народни препарат ХЕПЕК.
-
Moenx
#182 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Fudo387 wrote:Nevjerovatno...PM72 wrote:Bošnjaci povratnici moraju se pomiriti sa činjenicom da su tamo građani drugog reda.Ne diraju ih ali ih posmatraju kao nužno zlo i vide neku korist od njih.Srbi povratnici u FBiH su u još goroj situaciji.To je tako...
Ovo sto si rekao je tacno, sam da se moraju pomiriti -- i jedino sto Srbe civilizira je nazalost korist od njih--Bosnjaka
Zamislite koliko se uvecava protok robe trgovina dolaskom Bosnjaka recimo u Zvornik
Srbi povratnici pa ako je tako evo onda treba poraditi da tako ne bude pruziti im sansu u drustvu i slicno
Kazem ako je tako
Po meni Vucic je tu odigrao ovih mjeseci jako sumnjivu ulogu
On sve metiljavo sablazno mlati ali ga i uvali -- govori o zlocinama Bosnjaka opisuje a zar mu nije tesko ako se bavi vec unutrasnjim stvarima BIH i sablazni se nad napadom na njegovu malenkost zar mu nije tesko na nekoj od svojih bajnih konferencija staviti fotografije cetnickih parada po Podrinju Krajini -- kad bi to uradio ja bi mu vjerovao
Ovako progon Bosnjaka je svrstao u drustveno prihvatljivu i neosudjenu kategoriju
-
PM72
#183 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Moenx,
Mislim da si pravilno shvatio šta je pisac htio reći,za razliku od pojedinih mentola,koji se ponašaju kao da sam im familiju psovao kad sam napisao da se "Bošnjaci povratnici moraju pomiriti sa činjenicom da su građani drugog reda".Moraju prihvatiti neminovnost i neka pravila ponašanja ili ih neće biti.Samo kretenčina može vješati slike kojekakvih terorista još se prepucavati na FB sa istim takvim kretenima i nadati se nekom dobru.Ili objesiti zastavu s ljiljanima pred kuću i nadati se kako mu neko neće ispaliti zolju ili baciti kašikaru.Ljudi moji,u kakvom vi svijetu živite? Kakva ljudska prava i konvencije kad padne mrak? Tražiti guzici čepa vodi neminovno belaju.
Ja sam nekoliko puta sjedio u sred Pala i Sokoca i niko me nije ružno pogledao.Ali da sam obukao majicu sa slikom Alije,Dudakovića ili grbom ljiljana,fasovao bih sigurno bez obzira što je u meni skoro 2 metra i preko 100 kg.Također,da vidim tog Srbina koji će na Malti,Alipašinom ili Ilidži ostati čitavih zuba i sa svim dlakama na glavi ako obuče majicu sa slikom Radovana,Ratka ili grbom RS.
Što reče Moenx,Srbi imaju koristi od povratnika Bošnjaka i zato im se i "obraduju" jer znaju da će kupiti građu,kajmak,jaja,sir,jagnje.Pokosiće mu livadu za dnevnicu,dovući drva...sve za pare.Treba biti iskren.Mislite da se vole? Aha.
Jedan drugog bi opet priklali da se zakuha.Ovako,u miru su dobre komšije.
Ja čisto sumnjam da je neko na pravdi Boga fasovao batine samo zato što je druge ili pogrešne nacionalnosti.Rijetki su to slučajevi,sporadični.Uvijek postoji neki razlog.To mi govori iskustvo.Prije neki dan su na parkingu na Alipašinom polju (kod Binga) pronašli jednog Bošnjaka isprebijanog na mrtvo ime.Došla hitna i policija,pružena mu pomoć a odbio je saradnju sa policijom.Bio je to lokalni klošar koji je imao talove sa istim takvima u Lukavici.Zajedno su krali auta i ovi iz Lukavice su mu ostali dužni.Pokušavao je na razne načine doći do para,molbama,pozivima ali ovi ga ne bendaju.Počeo im je prijetiti,da će ih pobiti i slične budalaštine da bi ga ovi pozvali,šatro prepali se i obećali mu vratiti sve pare.Našli se u Lukavici i namlatitli ga do posera,strpali u auto i ostavili kod Binga.Što se mene tiče,on nije Bošnjak niti bosanac nego lopov i klošar i prava je šteta što ga ne ubiše jer udiše zrak džaba a možda će i meni klepiti auto ili napasti djecu.Evo vam vijesti kako je "federalna policija ubila momka na trebeviću u policijskoj potjeri".Treba uvijek sačekati i mirne glave rastumačiti.Kasnije se uspostavilo da ga je cura upucala (taj hairlija je bio Bošnjo i nije bio melek)a mediji u RS odmah pokrenuli hajku i komentare kako federalna policija opet ubija Srbe...
ja po ko zna koji put ponavljam i apelujem,dodavanjem ulja na vartu nećemo pomoći onoj starini što se vratila.Pogotovo loženjem omladine i dijasporaca na nekakvu osvetu,rat i belaj.
Mislim da si pravilno shvatio šta je pisac htio reći,za razliku od pojedinih mentola,koji se ponašaju kao da sam im familiju psovao kad sam napisao da se "Bošnjaci povratnici moraju pomiriti sa činjenicom da su građani drugog reda".Moraju prihvatiti neminovnost i neka pravila ponašanja ili ih neće biti.Samo kretenčina može vješati slike kojekakvih terorista još se prepucavati na FB sa istim takvim kretenima i nadati se nekom dobru.Ili objesiti zastavu s ljiljanima pred kuću i nadati se kako mu neko neće ispaliti zolju ili baciti kašikaru.Ljudi moji,u kakvom vi svijetu živite? Kakva ljudska prava i konvencije kad padne mrak? Tražiti guzici čepa vodi neminovno belaju.
Ja sam nekoliko puta sjedio u sred Pala i Sokoca i niko me nije ružno pogledao.Ali da sam obukao majicu sa slikom Alije,Dudakovića ili grbom ljiljana,fasovao bih sigurno bez obzira što je u meni skoro 2 metra i preko 100 kg.Također,da vidim tog Srbina koji će na Malti,Alipašinom ili Ilidži ostati čitavih zuba i sa svim dlakama na glavi ako obuče majicu sa slikom Radovana,Ratka ili grbom RS.
Što reče Moenx,Srbi imaju koristi od povratnika Bošnjaka i zato im se i "obraduju" jer znaju da će kupiti građu,kajmak,jaja,sir,jagnje.Pokosiće mu livadu za dnevnicu,dovući drva...sve za pare.Treba biti iskren.Mislite da se vole? Aha.
Ja čisto sumnjam da je neko na pravdi Boga fasovao batine samo zato što je druge ili pogrešne nacionalnosti.Rijetki su to slučajevi,sporadični.Uvijek postoji neki razlog.To mi govori iskustvo.Prije neki dan su na parkingu na Alipašinom polju (kod Binga) pronašli jednog Bošnjaka isprebijanog na mrtvo ime.Došla hitna i policija,pružena mu pomoć a odbio je saradnju sa policijom.Bio je to lokalni klošar koji je imao talove sa istim takvima u Lukavici.Zajedno su krali auta i ovi iz Lukavice su mu ostali dužni.Pokušavao je na razne načine doći do para,molbama,pozivima ali ovi ga ne bendaju.Počeo im je prijetiti,da će ih pobiti i slične budalaštine da bi ga ovi pozvali,šatro prepali se i obećali mu vratiti sve pare.Našli se u Lukavici i namlatitli ga do posera,strpali u auto i ostavili kod Binga.Što se mene tiče,on nije Bošnjak niti bosanac nego lopov i klošar i prava je šteta što ga ne ubiše jer udiše zrak džaba a možda će i meni klepiti auto ili napasti djecu.Evo vam vijesti kako je "federalna policija ubila momka na trebeviću u policijskoj potjeri".Treba uvijek sačekati i mirne glave rastumačiti.Kasnije se uspostavilo da ga je cura upucala (taj hairlija je bio Bošnjo i nije bio melek)a mediji u RS odmah pokrenuli hajku i komentare kako federalna policija opet ubija Srbe...
ja po ko zna koji put ponavljam i apelujem,dodavanjem ulja na vartu nećemo pomoći onoj starini što se vratila.Pogotovo loženjem omladine i dijasporaca na nekakvu osvetu,rat i belaj.
- LBVIEW
#184 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Kod salonaca nista novo-dijaspora kriva za svaki poganluk serpske mladezi.A kad vec pominjes dijagnoze sto mislis kakvu zavrijeduje serpska mladez sto urezuje 4 S po ljudima i slavi zlocine te najavljuje nove poput ovog slucaja u Bratuncu prije neki dan?trocadero wrote:Хмм..
- LBVIEW
#185 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Znaci,ukazivanje na ugrozavanja prava Bosnjaka je pozivanje na osvetu,lozenje i dolijevanje "ulja na vatru".PM72 wrote:Moenx,
Što reče Moenx,Srbi imaju koristi od povratnika Bošnjaka i zato im se i "obraduju" jer znaju da će kupiti građu,kajmak,jaja,sir,jagnje.Pokosiće mu livadu za dnevnicu,dovući drva...sve za pare.Treba biti iskren.Mislite da se vole? Aha.Jedan drugog bi opet priklali da se zakuha.Ovako,u miru su dobre komšije.
Treba fino prihvatiti status drugorazrednog gradanina sa se komsije ne bi naljutile.Tu bi se i jaran Trocadero slozio s tobom,koji ce 'urac Bosnjaci u sumskom rajhu-nema Bosnjaka nema provokacija-nema problema.
I ti k'o biva pomagao povratnike,nosio im drva brasna i tako to?A kad komsije nekog prebiju,a razlog je lako naci,ti fino ponovis ono sto propagiras po forumu o drugorazrednim gradanima,istinski humanista i altruista,nema sta.
-
PM72
#186 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Divno sročeno.Pogotovo ako je kucano sa mindera u udobnosti IV Rajha,Skandinavije ili zemalja Beneluksa.Vjerovatno si tamo gledao gej parade ili proteste protiv ugrožavanja slonova u Ugandi.Možda ti je bilo malo teško prevesti one silne transparente ali si prepoznao riječi "pravo na život","demokratija","ljudska i životinjska prava".
Ja ti predlažem da sve te transparente iskupiš pa pravac šumska republika.Prostreš ih negdje pred kakav trg jal stanicu policije i uzmeš pišću pa sviraj.Za tili čas doći će ti oni izbrijani i nabildani zgubidani koji samo čekaju da naprave kakvo sranje.Njima je svejedno,kad nema gostujućih navijača,pedera,nesrba oni se pobiju među sobom.Pošto ti misliš da ti taj švedski jal danski pasoš pruža NATO podršku,ne sekiraj se puno.Ti si ubjeđen da ti neće ništa jer ti znaš šta su ljudska prava, kako se izboriti za njih,čak ćeš im nabrojati članove konvencije o ljudskim pravima...
Kad to preživiš ( i ako preživiš) onda ćeš shvatiti o čemu ja zborim.A za mene se ne sekiraj i nemoj misliti da skupljam sevape tako što nekom donesem vreću brašna ili nacijepam drva.Moja pomoć je mnogo konkretnija i iza mene će ostati trag i dobar glas.Iza tebe samo šuplja priča!
Ja ti predlažem da sve te transparente iskupiš pa pravac šumska republika.Prostreš ih negdje pred kakav trg jal stanicu policije i uzmeš pišću pa sviraj.Za tili čas doći će ti oni izbrijani i nabildani zgubidani koji samo čekaju da naprave kakvo sranje.Njima je svejedno,kad nema gostujućih navijača,pedera,nesrba oni se pobiju među sobom.Pošto ti misliš da ti taj švedski jal danski pasoš pruža NATO podršku,ne sekiraj se puno.Ti si ubjeđen da ti neće ništa jer ti znaš šta su ljudska prava, kako se izboriti za njih,čak ćeš im nabrojati članove konvencije o ljudskim pravima...
Kad to preživiš ( i ako preživiš) onda ćeš shvatiti o čemu ja zborim.A za mene se ne sekiraj i nemoj misliti da skupljam sevape tako što nekom donesem vreću brašna ili nacijepam drva.Moja pomoć je mnogo konkretnija i iza mene će ostati trag i dobar glas.Iza tebe samo šuplja priča!
- LBVIEW
#187 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Nekad te se dalo i citati,mada si oduvijek bio pun proturijecnosti,medutim danas si presao granicu ljudskog dostojanstva s tom pricom o potrebi prihvatanja polozaja drugorazrednog gradanina,zaboravljajuci naravno da niti ti niti ovi nabildani sumski majmuni kojima prijetis svakome onom ko te procitao i provalio,nemate mandat za odlucivanje o tome ko to ima status prvorazrednog.
Sto se tice ove price "pokusao sam ispasti duhovit" o ljudskim pravima,u jadnom pokusaju ironije ti meni kao pokusavas objasniti kako se njih apelima/protestima ne moze urazumiti,covjece ako si pio s Moodyjem i Trocaderom nisi pamet svijeta pokupio.To uopce nije relevantno za ovu diskusiju niti sam ja to spominjao.Da izvines suplja prica,jer ako se sjecas sve je pocelo kad si zapjenio protiveci se svakom pomenu i ukazivanju na sikaniranje Bosnjaka etiketirajuci svakoga ko se drzne isto uraditi kao huskaca mada niko nikakvu silu nije ni. zagovarao.
Sto se tice ove price "pokusao sam ispasti duhovit" o ljudskim pravima,u jadnom pokusaju ironije ti meni kao pokusavas objasniti kako se njih apelima/protestima ne moze urazumiti,covjece ako si pio s Moodyjem i Trocaderom nisi pamet svijeta pokupio.To uopce nije relevantno za ovu diskusiju niti sam ja to spominjao.Da izvines suplja prica,jer ako se sjecas sve je pocelo kad si zapjenio protiveci se svakom pomenu i ukazivanju na sikaniranje Bosnjaka etiketirajuci svakoga ko se drzne isto uraditi kao huskaca mada niko nikakvu silu nije ni. zagovarao.
-
PM72
#188 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Jag ber om ursäkt, jag kommer inte!
Eto,izvinuo sam se i tebi i ostalim što kucaju iz Švedske.Neću više ni riječi o ljudskim pravima u manjem BH entitetu.
Eto,izvinuo sam se i tebi i ostalim što kucaju iz Švedske.Neću više ni riječi o ljudskim pravima u manjem BH entitetu.
-
Moenx
#189 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Pa ja se slazem sa PM72 , ali ponajvise jer ima jedan umirujuci i originalan stav
Medjutim ako ce sa Federalne bosnjacke strane jelte dolaziti takvi nonsalantni umirujuci stavovi bojim se da cemo vremenom pristati da budemo shvaceni sasvim neozbiljno i bez zastite kao u recimo u vicevima o Hasi i MUji
Uspostavljanje zivota u nekim dijelovima RS je prilicno komplikovana stvar kao recimo u Podrinju
BIlo da ste Srbin bilo da ste BOsnjak ili Hrvat
NIje nikome lako-- a prije neki dan citao sam tekst Cede JOvanovica koji govori kako je upravo takvo stanje plodno tlo za nacionalizam (parafraziram ali tekst mozete naci )
Onda PM72 govori nesto kao u BIH zivi 1,3 mil Srba koji misle tako kako misle i ne moze im se nista
Ali da li je to izgovor da ista ta masa naroda gradi crkvu i to u dvoristu nane Fate-- neka izvine ali tu moraju ustuknuti
Pa i sam HItler pri koncu rata 45 racunao je na NIjemce i Berlince koji su maloljetni pa ipak ti isti NIjemci morali su priznati poraz ma koliko je rat sa klincima predstavljao ponekad dijelo na granici ratnog zlocina -- sve se rijesilo krahom HItlerove ideologije
Sto se tice zastave s ljiljanima to je stvar emotivne veze s vlastitim identitetom -- kako je moguce da nekom smeta ta zastava u vlastitom dvoristu pa ako hocete i u privatnim zabavam-- svadbama
Kako se uvijek tu nadje jedan ili grupa uvrijedjenih Srba
Sta recimo BOsnjaku ostaje sem zastave da li u tim gradovima imamo resursa da gradimo vlastite KUD ove organizacije kulturne i obrazovne krugove koji bi bitno uticali na desavanja u tim sredinama
Odgovor je cesto negativan jer ta populacija Bosnjaka koja se i pojavi na tim mjestima je takva da tu bude cesto i privremno samo za vrijeme odmora i slicno
DAkle ima tu svega isvacega pa BOze moj mozda bi htjeli zatvoriti oci i otvoriti ih onda kada cujemo neku dobru vijest otvaranjenekog pogona u kojem se zaposljavaju BOsnjaci i slicno
No ipak za sve i svakavremena treba iznaci korektan i dosljedan odgovor
Medjutim ako ce sa Federalne bosnjacke strane jelte dolaziti takvi nonsalantni umirujuci stavovi bojim se da cemo vremenom pristati da budemo shvaceni sasvim neozbiljno i bez zastite kao u recimo u vicevima o Hasi i MUji
Uspostavljanje zivota u nekim dijelovima RS je prilicno komplikovana stvar kao recimo u Podrinju
BIlo da ste Srbin bilo da ste BOsnjak ili Hrvat
NIje nikome lako-- a prije neki dan citao sam tekst Cede JOvanovica koji govori kako je upravo takvo stanje plodno tlo za nacionalizam (parafraziram ali tekst mozete naci )
Onda PM72 govori nesto kao u BIH zivi 1,3 mil Srba koji misle tako kako misle i ne moze im se nista
Ali da li je to izgovor da ista ta masa naroda gradi crkvu i to u dvoristu nane Fate-- neka izvine ali tu moraju ustuknuti
Pa i sam HItler pri koncu rata 45 racunao je na NIjemce i Berlince koji su maloljetni pa ipak ti isti NIjemci morali su priznati poraz ma koliko je rat sa klincima predstavljao ponekad dijelo na granici ratnog zlocina -- sve se rijesilo krahom HItlerove ideologije
Sto se tice zastave s ljiljanima to je stvar emotivne veze s vlastitim identitetom -- kako je moguce da nekom smeta ta zastava u vlastitom dvoristu pa ako hocete i u privatnim zabavam-- svadbama
Kako se uvijek tu nadje jedan ili grupa uvrijedjenih Srba
Sta recimo BOsnjaku ostaje sem zastave da li u tim gradovima imamo resursa da gradimo vlastite KUD ove organizacije kulturne i obrazovne krugove koji bi bitno uticali na desavanja u tim sredinama
Odgovor je cesto negativan jer ta populacija Bosnjaka koja se i pojavi na tim mjestima je takva da tu bude cesto i privremno samo za vrijeme odmora i slicno
DAkle ima tu svega isvacega pa BOze moj mozda bi htjeli zatvoriti oci i otvoriti ih onda kada cujemo neku dobru vijest otvaranjenekog pogona u kojem se zaposljavaju BOsnjaci i slicno
No ipak za sve i svakavremena treba iznaci korektan i dosljedan odgovor
-
hizo ramidovic
#190 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
ovo trebas pokazati na osobnom primjeruPM72 wrote:Bošnjaci povratnici moraju se pomiriti sa činjenicom da su tamo građani drugog reda.Ne diraju ih ali ih posmatraju kao nužno zlo i vide neku korist od njih.Srbi povratnici u FBiH su u još goroj situaciji.To je tako...
-
Drinski
#191 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Mora se politicko Sarajevo probuditi iz sna, ako to ne ucini samo probudice ih događaji, a tada će biti vec 12 sati.
- sWeeT_Companion
#192 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Nasilje nad bilo kime je apsolutno nepotrebno. ALi isto tako u državi gdje se sve dijeli veoma često se i manipuliše tim nasiljem nad povratnicima. U to sam se uvjerio bezbroj puta.
Konkretno, živim u Zvorniku. I upoznao sam dosta povratnika. I oni sami ističu da im puno veće probleme stvaraju dijasporci koji dođu na godišnji nego komšije Srbi.
Jer kako kažu, sa Srbima valja 365 dana živjeti, a sa rodbinom koja nije ni osjetila strahote rata tek nekoliko dana provoda na Drini i Zvorničkom jezeru.
Kao što rekoh u Zvorniku je bilo nekoliko napada na povratnike i nekoliko napada na domaće stanovništvo od strane povratnika.
Lično, dvije stvari osuđujem, napad na Dardagana i kačenje trobojke na džamiju. S druge strane, osuđujem i kačenje mrtvih zmija na vrata crkve i lupanje spomenih na Crnom vrhu, nekoliko puta.
Isto tako, prije godinu i nešto, čitam naslov " Napadnuta povratnica u Diviču"... I reko ajde da ispitam malo o čemu se tu radi.
I ko je napao tu ženu sa Diviča? Niko. "Neki" mediji su istakli da se radi o međunacionalnoj netrpeljivosti, da su je na nacionalnoj osnovi vrijeđali, odlučim i to ispitati, komšije kažu da joj niko nije spomenuo ni porijeklo ni naciju. A da s njom ne priča dobar dio mještana Diviča. Odem korak dalje, policajac sa kojim je došla u sukob je Bošnjak. Korak dalje, njegov kolega je bio Srbin, ali taj Srbin nije se želio mješati uopšte. Tri koraka dalje, srećem tu ženu prije nekoliko dana, istu onu koja je napadnuta zato što je povratnica, pljuje svoje komšije zbog 2 metra ograde....
Tako da, mediji itekako žele senzacijom doprinijeti i otežati položaj povratničke populacije, bez da dva puta provjere činjenično stanje. I slučaj iz Kozluka i ubistvo Bošnjaka je za osudu, ali najmanje je ubijen zato što je Bošnjak, radilo se o pijanci dva stara poznanika koji su dane provodili u kafanama i kako to obično biva pijanska se pretvori u pakao.
Konkretno, živim u Zvorniku. I upoznao sam dosta povratnika. I oni sami ističu da im puno veće probleme stvaraju dijasporci koji dođu na godišnji nego komšije Srbi.
Jer kako kažu, sa Srbima valja 365 dana živjeti, a sa rodbinom koja nije ni osjetila strahote rata tek nekoliko dana provoda na Drini i Zvorničkom jezeru.
Kao što rekoh u Zvorniku je bilo nekoliko napada na povratnike i nekoliko napada na domaće stanovništvo od strane povratnika.
Lično, dvije stvari osuđujem, napad na Dardagana i kačenje trobojke na džamiju. S druge strane, osuđujem i kačenje mrtvih zmija na vrata crkve i lupanje spomenih na Crnom vrhu, nekoliko puta.
Isto tako, prije godinu i nešto, čitam naslov " Napadnuta povratnica u Diviču"... I reko ajde da ispitam malo o čemu se tu radi.
I ko je napao tu ženu sa Diviča? Niko. "Neki" mediji su istakli da se radi o međunacionalnoj netrpeljivosti, da su je na nacionalnoj osnovi vrijeđali, odlučim i to ispitati, komšije kažu da joj niko nije spomenuo ni porijeklo ni naciju. A da s njom ne priča dobar dio mještana Diviča. Odem korak dalje, policajac sa kojim je došla u sukob je Bošnjak. Korak dalje, njegov kolega je bio Srbin, ali taj Srbin nije se želio mješati uopšte. Tri koraka dalje, srećem tu ženu prije nekoliko dana, istu onu koja je napadnuta zato što je povratnica, pljuje svoje komšije zbog 2 metra ograde....
Tako da, mediji itekako žele senzacijom doprinijeti i otežati položaj povratničke populacije, bez da dva puta provjere činjenično stanje. I slučaj iz Kozluka i ubistvo Bošnjaka je za osudu, ali najmanje je ubijen zato što je Bošnjak, radilo se o pijanci dva stara poznanika koji su dane provodili u kafanama i kako to obično biva pijanska se pretvori u pakao.
- insomnia78
#193 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Ma ja, dijaspora gora od cetnika
Kakvi napadi, lazu balije
A i ovo malo sto ih ima nemaju veze sa nacionalnom osnovom
-
internazionale
#194 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Ako mozes ovo boldirano malo pojasnitiPM72 wrote:Moenx,
Što reče Moenx,Srbi imaju koristi od povratnika Bošnjaka i zato im se i "obraduju" jer znaju da će kupiti građu,kajmak,jaja,sir,jagnje.Pokosiće mu livadu za dnevnicu,dovući drva...sve za pare.Treba biti iskren.Mislite da se vole? Aha.Jedan drugog bi opet priklali da se zakuha.Ovako,u miru su dobre komšije.
Ko bi koga priklao
- sWeeT_Companion
#195 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Ne radi se o tome. Samo kažem da je propaganda prisutna i da je želja za senzacionalizmom najpoželjnija u novinarskim redakcijama.insomnia78 wrote:Ma ja, dijaspora gora od cetnika
Evo jedno najosnovnije pitanje, za vas Bošnjake, da li ste u Avazu u prethodnih 5 godina igdje pročitali vijest o lupanju spomen ploče na Crnom Vrhu? Ali iskren odgovor? Ili o postavljanju zmija na crkvena vrata na Kula Gradu ili Đurđevgradu kako vam lakše? Teško.
Dakle ima nasilja, ali ono se ponekada polarizuje i zasniva na toj nacionalnoj netrpeljivosti.
NE NASILJU! NE DROGAMA I NE SOCIJALIZMU!
-
calculator
#196 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Da su se svi izbjegli vratli na svoja prijeratna prebivališta, da su poštovali Anex 7 Daytona, da im nije "zamirisao asfalt", što sarajevski, tuzlanski i sl. što minhenski, stockholmski ili st.luiski, povratnike danas ne bi imao ko da bije 
-
Moenx
#197 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Pa neke teze su sasma prihvatljive , medjutim teze o dijaspori kao i tezini zocina kao sto su ubistva i slicno podlozna su raspravisWeeT_Companion wrote:Nasilje nad bilo kime je apsolutno nepotrebno. ALi isto tako u državi gdje se sve dijeli veoma često se i manipuliše tim nasiljem nad povratnicima. U to sam se uvjerio bezbroj puta.
Naime da li to znaci kako su ljudi koji se zovu dijaspora a mogli bi se nazvati i prognani sasvim po tvome drustveno diskvalificirani i kao takvi nemaju neku znacajnu ulogu u drustvu-- hajde sto nemaju ulogu u drustvu nego cak sam njihova pojava je diskutabilna
S druge strane ubistvo u Kozluiku kvalificiras kao sukob pijanaca -- pa samim time navodis kako medju povratnicima ima pijanaca i to u 84 godini -- ne navodi li to na moguce psihicko rastrostvo istih i zapravo nesredjen i nesretan zivot
DA li je svaki povratnik time osudjen da provede zivot i skonca zivot u pijanstvu
DAkle mogu se sloziti sa izvjesnim tezama kako sa strane mog bosnjackog naroda postoje propusti i neosnovanja tuzakanja i neosnovani stavovi spram srspkog zivlja, i tu bih zapravo i pruzio podrsku svim onim koji su svjesni toga a ima ih i na bosnjackoj i srpskoj strani medjutim ucestali napadi mozda cak manje iu ZVorniku no vise u jednoj Vlasenici Kotor Varosi Bratuncu gdje je stanje špo Bosnjake u mnogome mracnije nemaju te pobuide i izvore
Stvari se dadu rjesavati sistematski i nadasve priznavanjem krivice
AKo bi isli u analizu sta je pogonsko gorivo za divljanje neofasista ovih dana po ulicama Vlasenice Bratunca i krajiskim magistralama , kao i uplitanje u privatne zabave -- svadbe gdje se nenmetljivo postavlja zastava s ljiljanima -- mislim bez ikakvih rezervi da su idoli tih i takvih mracnjaka koji to rade DOdik i VUcic njihovo bahato i drsko sveznajuce ponasanje dalo je povoda i hrabrosti za takva ponekad simbolicna ponekad stvarna krivicna nedjela i zlodjela-- a s obzirom da se ovih dana govori o valovima pacifizma i miroljubivosti iz Beograda, mislim da su ocito pali na ovom testu
-
Drinski
#198 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Dok god se ne provede odluka o konstitutivnosti naroda, pa i u tom ZVorniku, problema će biti.
- sWeeT_Companion
#199 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
Nikog ja ne diskvalifikujem. Samo kažem da svojim postupcima u najvećem broju slučajeva bespotrebno podižu tenzije. Govorim iz ugla Srbina iz Srpske,a vjerujem da je slično i iz ugla Bošnjaka iz Federacije. Dakle, ti ljudi u najvećem broju slučajeva nisu svjesni da bi "njihov patriotizam" mogao biti okarakterisan kao provokacija i da svojim provociranjem mogu ugroziti svoje bližnje onog trenutka kad već pređu granicu BiH i zapute se u Švedsku, Belgiju, Njemačku.Naime da li to znaci kako su ljudi koji se zovu dijaspora a mogli bi se nazvati i prognani sasvim po tvome drustveno diskvalificirani i kao takvi nemaju neku znacajnu ulogu u drustvu-- hajde sto nemaju ulogu u drustvu nego cak sam njihova pojava je diskutabilna
S druge strane ubistvo u Kozluiku kvalificiras kao sukob pijanaca -- pa samim time navodis kako medju povratnicima ima pijanaca i to u 84 godini -- ne navodi li to na moguce psihicko rastrostvo istih i zapravo nesredjen i nesretan zivot
DA li je svaki povratnik time osudjen da provede zivot i skonca zivot u pijanstvu
DAkle mogu se sloziti sa izvjesnim tezama kako sa strane mog bosnjackog naroda postoje propusti i neosnovanja tuzakanja i neosnovani stavovi spram srspkog zivlja, i tu bih zapravo i pruzio podrsku svim onim koji su svjesni toga a ima ih i na bosnjackoj i srpskoj strani medjutim ucestali napadi mozda cak manje iu ZVorniku no vise u jednoj Vlasenici Kotor Varosi Bratuncu gdje je stanje špo Bosnjake u mnogome mracnije nemaju te pobuide i izvore
Lično, cio život se vodim onom, ne diram te, ne diraj me.
Ubistvo u Kozluku je predstavljeno kao ubistvo čovjeka samo zato što je Bošnjak. Što je poprilično tendenciozno i neutemeljeno. O tome mogu posvjedočiti svi živi stanovnici Kozluka - Srbi i Bošnjaci. Jednostavno imaš nekoliko lokalnih ispičutura koji po cijeli dan brste rakiju i pivo i gdje je svaki dan moguć neki eksces, jer jednostavno pijan ne može rezonovati kao trijezan. Bio sam svjedok 2 puta tih pijanskih svađa gdje sam zapravo shvatio da nemaju pojma što rade. I to pred samom džamijom, da budem precizniji. Ubistvo zaslužuje sankciju, zatvor. ALi se ne smije špekulisati o motivu ili još gore označavati ga kao nacionalni problem.
Konkretno, zvorničkim Bošnjacima najveću štetu prave vehabijski pokreti iz Kalesije. Nakon terorističkog napada, njihov položaj se itekako promjenio u smislu da su svjesni da i na drugoj strani ima sličnih budala koje bi (nadam se da neće) svojim budalaštinama mogle ugroziti njihove živote. Radim posao koji radim, u stalnom sam kontaktu sa povratnicima i najveći dio njih ne strahuje od Srba, već od vehabijskog pokreta koji bi mogao vrbovati njihove maloljetnike.
-
PM72
#200 Re: POVRATNIK BRUTALNO PRETUČEN !
U najvećem broju stavki se slažem s tobom.Samo,nigdje ne pominješ ravnogorce i recimo navijače lokalnog tima u Zvorniku koju jesu ekstremi najgore vrste.Ekstremizam rađa drugi ekstremizam i prije pojave četništva nije bilo vehabija.
Već sam ti jednom skrenuo pažnju na sliku pored tvog nick-a pa da ti ponovim.Malo je degutantno kad pomirljivim tonovima raspravljaš o suživotu a podržavaš ekstremizam,silu,agresiju i sva slična sranja u republici ruskoj...jedan vrlo fin momak (nema ga u zadnje vrijeme) stavio je sliku Zlatnog ljiljana uz nick Otto Skorcezy koji je bio pukovnik SS-a.To dvoje ne ide. ;-)Fino sam ga opominjao pa je uvažio moje primjedbe.Volio bih kad bi se i ti vodio takvim primjerom i postupcima pa da spustimo loptu i razgovaramo kao civilizovani ljudi,bez predrasuda.Ovako te odmah prekrižim kao korektnog sagovornika.
Već sam ti jednom skrenuo pažnju na sliku pored tvog nick-a pa da ti ponovim.Malo je degutantno kad pomirljivim tonovima raspravljaš o suživotu a podržavaš ekstremizam,silu,agresiju i sva slična sranja u republici ruskoj...jedan vrlo fin momak (nema ga u zadnje vrijeme) stavio je sliku Zlatnog ljiljana uz nick Otto Skorcezy koji je bio pukovnik SS-a.To dvoje ne ide. ;-)Fino sam ga opominjao pa je uvažio moje primjedbe.Volio bih kad bi se i ti vodio takvim primjerom i postupcima pa da spustimo loptu i razgovaramo kao civilizovani ljudi,bez predrasuda.Ovako te odmah prekrižim kao korektnog sagovornika.
Last edited by PM72 on 30/07/2015 13:51, edited 1 time in total.