Naocale i lece

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
in_my_skin

#1 Naocale i lece

Post by in_my_skin »

Nosim naocale cijeli zivot i lece vec 10 godina i uvijek mi je dioptrija na lecama bila malo manja nego na naocalama. Sad me je doktor Sefic prebacio svojoj kcerci i ona mi je dala vecu na lecama. Ja dobro vidim,ali ne znam nikako jel to uredu da mi bude veca dioptrija na lecama.
Imam grozan osjecaj da me nekako pokusavaju zeznuti.
Jel nosi neko lece, kako je kod vas sa dioptrijama i kod kog ste doktora?
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

Meni je skoro duplo veća dioptrija na lećama. Nisam išao kod privatnika na pregled, tako da ne vjerujem da su me pokušali zeznuti.
Skyfox

Post by Skyfox »

I ja kod Sefica uzimam lece i zadovoljan sam nema nista cudno

imas ovdje temu...

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=33958
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

Kod mene dioptrija na lecama manja za 0,25, takodje dr. Sejfic mi tako propisao, jer kao, leca ide direktno na oko, pa zato treba biti manja.
in_my_skin

Post by in_my_skin »

Skyfox wrote:I ja kod Sefica uzimam lece i zadovoljan sam nema nista cudno

imas ovdje temu...

Nije mi tema tip leca, nego odnos dioptrije na njima i naocalama.
I meni je logicnije da je manja na lecama jer su blize oku, i uvijek mi je tako i bilo, a kako mi promijenise doktora i to se promijeni pa sad sumnjam u strucnost svih njih kad ne znaju tako jednu osnovnu stvar kao sto je odnos diop. na lecama i naocalama i treba li ljudima davati velike diop da se ne preopterete oci.
dalmatinka

Post by dalmatinka »

in_my_skin wrote:
Skyfox wrote:I ja kod Sefica uzimam lece i zadovoljan sam nema nista cudno

imas ovdje temu...

Nije mi tema tip leca, nego odnos dioptrije na njima i naocalama.
I meni je logicnije da je manja na lecama jer su blize oku, i uvijek mi je tako i bilo, a kako mi promijenise doktora i to se promijeni pa sad sumnjam u strucnost svih njih kad ne znaju tako jednu osnovnu stvar kao sto je odnos diop. na lecama i naocalama i treba li ljudima davati velike diop da se ne preopterete oci.
Ovako, ne znam da li treba biti dioptrija manja nego na naočalama jer naočale uopće nemam a leće nosim već 25 godina. Primjetila sam jedino kad sam bila sa sinom na pregledu, da mu da leće uvijek manje za 0,25 od onog što ustanovi pregledom, a ja kad sam zadnji put bila na pregledu, a to je bilo prije 10 godina i kad mi je htjela smanjiti dioptriju za 0,25 ja sam se pobunila i rekla da savršeno vidim ovako kako je. Onda mi je ženska objasnila, da sa ovim lećama vidim 120%, a s dioptrijom koju mi je htjela dati bih vidjela 100%. Ja sam inzistirala na onim koje sam izabrala, i evo 10 godina imam istu dioptriju, na daljinu vidim savršeno, oči mi nisu preopterećene. Jedina razlika između mene i sina je ta da ja imam polutvrde a on mekane, a što je ispravno stvarno ne znam. Mislim da je najbitnije da ti dobro vidiš i da nemaš recimo glavobolje ili slične pojave, ako je tu sve u redu, nemaš brige.
Better Man

Post by Better Man »

Osnovno pravilo za sve koji žele provjeriti dioptriju, a nose leće je da 10 dana prije samog pregleda izvade leće kako bi se oči odmorile i tek tada će se moči ustanoviti tačna dioptrija. Kada ne biste to uradili dioptrija bi vam bila pogrešno utvrđena. Ovo pravilo ne važi za naočale i ko nosi naočale ne mora ih skidati 10 dana prije pregleda, već može na samom pregledu. Ko želi kvalitetan pregled i pravi savjet najbolje mu je da se raspita za Doktora Štambuka, koji povremeno dolazi u Sarajevo da obavi zakazane preglede, jer će vam on uraditi najkvalitetniji pregled i precizno odrediti dioptriju i dati vam savjet za sve što vas interesuje.
amrica

Post by amrica »

meni ista dioptrija na obadvoje, a kao sto rece neko gore, najvaznije da dobro vidim.
Inace, kako se moze doci do dr Stambuka? Odnosno, kako saznati kad ce biti u Sarajevu?
O.o

Post by O.o »

Jedno pitanje da li je taj dr Stambuk isti onaj koji radi laserske operacije? Ako je to to onda pls neko da kaze kad je covjek ovdje, mene to posebno zanima? Isto tako bi li ste se vi odlucili na tu operaciju?

Sto se teme tice: ja sam kod dr Jozice (u Barosu) lece nosim 7 godina a naocale 14, i iskreno nikad nisam ni razmisljala o razlici u dioptriji, mada mislim da mi je na naocalama nesto veca.
in_my_skin

Post by in_my_skin »

Ja sam trazila novi pregled i ispalo je da mi jest dala prejaku dioptriju, pa cu sad probati sa manjom.
Iskreno se bojim laserske operacije i ne bih je jos radila,pogotovo na na ovim podrucjima jer je prevelik rizik u pitanju.
Ako neko ima ikakve info o dr Stambuku,kad dolazi i gdje i prima li on uopce pacijente bilo bi super da to napise, jer tog doktora vise ljudi spominje.
Shamrock

Post by Shamrock »

meni je ista i lece i naocale..sad se malo povecala na lecama...

a cim skupim eurice pravac na laser..u zagrebu dosta ljudi radi valjda su se ispraksirali..samo je to jos skupo na ovim prostorima :(
amrica

Post by amrica »

I ja razmisljam o laseru, raspitala se malo, u Bg postoji bolnica Sveti Vid, kazu da je odlicna, nista manje kvalitetna od Stambuka, samo komplikovano, treba biti tamo najmanje 20 dana do mjesec. I inace cijene su nesto manje nego u Zg, a duplo manje nego u Evropi, napr, operacija jednog oka je 1000 EUR, pregled ociju koji odredjuje da li je neko pogodan kakndidat za operaciju je 50 EUR, poslije operacije treba biti 15-20 dana tamo radi kontrola itd. Tako da ono sto se ustedi na cijeni potrosice se na smjestaj.
Ima li neko e-mail Stambuka? Nisam ga uspjela naci na pretrazivacu.
O.o

Post by O.o »

Meni bi licno vise to u Zg odgovaralo jer je brze. Ima li ko kakvu www adresu ili slicno?
Skyfox

Post by Skyfox »

Ja sam se raspitivao za laser i rekli su mi da zbog male dioptrije nece mi niko raditi lasersku korekciju u SA... steta
Shamrock

Post by Shamrock »

Koliko mala, neæe¹ valjda 0,5 popravljati laserom :D
zemo_online

Post by zemo_online »

Skyfox wrote:Ja sam se raspitivao za laser i rekli su mi da zbog male dioptrije nece mi niko raditi lasersku korekciju u SA... steta
ako je to 100% sigurno,zasto to nije rutinski zahvat?
najbolje su ocale.
Skyfox

Post by Skyfox »

Ma jeste mala 0.5 na jednom 1 na drugom sa tendencijom rasta, i jeste sigurno (sta je danas sigurno) 99% ali eto rekose mi da nece. Diskriminacija!!!!
Shamrock

Post by Shamrock »

Skyfox wrote:Ma jeste mala 0.5 na jednom 1 na drugom sa tendencijom rasta, i jeste sigurno (sta je danas sigurno) 99% ali eto rekose mi da nece. Diskriminacija!!!!
Nosi monokl na to jedno oko, 0,5 i ne treba stalnu korekciju :D

Zezam se, ali ja nisam do -2 nikakve naoèale nosio, dobro sam vidio :D tek sad kad sam sova :D

u svakom sluèaju ako raste ne brini.. :)
Shamrock

Post by Shamrock »

test01 wrote:
Skyfox wrote:Ja sam se raspitivao za laser i rekli su mi da zbog male dioptrije nece mi niko raditi lasersku korekciju u SA... steta
najbolje su ocale.
Nijedan zahvat nije rutinski. A uspjeh lasera se tek mo¾e ocijeniti nakon godinu dana, jer se dioptrija mo¾e vratiti poslije operacije.
I jo¹ jedna stvar, ako imate svijetle oèi (plave, zelene i sl.) mo¾da niste podoban kandidat bez obzira na dioptriju.

Jo¹ jedna diskriminacija :(
Skyfox

Post by Skyfox »

Shamrock wrote:
test01 wrote:
najbolje su ocale.
Nijedan zahvat nije rutinski. A uspjeh lasera se tek može ocijeniti nakon godinu dana, jer se dioptrija može vratiti poslije operacije.
I još jedna stvar, ako imate svijetle oči (plave, zelene i sl.) možda niste podoban kandidat bez obzira na dioptriju.

Još jedna diskriminacija :(
Znaci dupla diskriminacija...

Bez zezanja ne mislim se cijeli zivot zaje... s naocalama, lecama, dipotrijom... Ako postoji zahvat sto da ne? Moram se detaljnije raspitat...
Post Reply