Namjestanja utakmica u BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

stochar

#1 Namjestanja utakmica u BiH

Post by stochar »

posto je tema o Premijer ligi krenula nizbrdo, haj' da ovdje diskutujemo o namjestanjima utakmica u PLBiH? ako ko ima pouzdane informacije ili osnovane sumnje da je neka tekma namjestena ili ce biti, neka to ovdje kaze, pa ko zna, mozda sta i pomognemo.

evo sad imamo svjez primjer Leotara, haj' da vidimo sta ce se desiti sutra s Orasjem. sumnjam da ce biti onako kako se prica jer je fazon ocito provaljen, a ako bude, onda ili su oni p0ravo glupi, ili ih jednostavno zaboli qratz jer znaju da ni za sta nece odgovarati u ovoj drzavi.

kontam, namjeste se tekme u Belgiji, Spaniji, Njemackoj, mogu misliti kol'ko smo onda mi plodno tlo za takve malverzacije...
stochar

Post by stochar »

evo da neovlasteno prenesem citat iz one teme:
Topla voda wrote:jutros mi jedan bivsi igrac slavije rece da ce ici iz 2 u 1 tekma u trebinju.
kaze bio sinoc s ljudima iz slavije i rekli mu "ako imas milion ...sutra stavi na kladionici"
a bilo je po srbiji i crnoj gori...bilo je i na netu moguce kladjenje.
kod rezultata 2-3 ga ja pitam...sta je ovo,losa ti dojava?..kaze lik- evo ti kljucevi od auta,vrati mi ih ako dobije leotar...ako ne dobije uzimas auto:D
stochar

Post by stochar »

evo i ovaj:
Afera sa klađenjem u BiH
Većina kladionica u Srbiji, BiH i Crnoj Gori su u 9. novembra uveče objelodanile informacije o mogućim neregularnostima na utakmici fudbalskog prvenstva BiH između ekipa Leotara i Slavije
10.11.2007. 20:44

Naime,informacioni sistemi kladionica obavjestili su dežurne u centrali da se u trebinjskim ekspoziturama kladionica primaju neuobičajeno brojne uplate, kako u singlu tako i na tiketima sa nekoliko mečeva. U pitanju su, naravno, bile samo visoke kvote, koje su bile u ponudi za meč Leotar - Slavija.

Najviše su se igrale poznato teške kladioničarske igre "iz dva u jedan" sa kvotom 30, "više od 4 gola u prvom poluvremenu" sa kvotom 24 i "7 i više golova na utakmici" sa kvotom 24.

Analizom snimaka sa uplatnog mjesta mnogih kladionica otkriveno je da su sumnjive tikete u najvećem broju igrali fudbaleri Leotara!

Kladionice su analizom uplate uspjele da zaključe da će se utakmica završiti sa više od četiri gola na poluvremenu, pobjedom domaćina na kraju i da će na utakmici pasti sedam ili više golova.

Utakmica je, vjerovali ili ne, završena rezultatom 4:3 (2:3), što govori da su sve odigrane kombinacije prošle.

O tačnom ishodu ove utakmice nekoliko sati prije zvaničnog početka meča obavješteni su nadležni disciplinski organi Evropske fudbalske unije (UEFA), Fudbalski savez Bosne i Hercegovine i SUP u Trebinju, kao i mediji.

Postoje velike indicije da će se i na sutrašnjoj utakmici Posušje - Orašje dogoditi vrlo slična situacija, odnosno da će na poluvremenu voditi gosti, a susret dobiti domaćin, s obzirom da je najviše uplata bilo upravo na igru "iz dva u jedan" sa kvotom 25.

Udruženje kladionica je iskoristilo ovu priliku da animira sportsku javnost BiH, kao i zemalja u okruženju da sa pažnjom prate ovaj meč.
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

U nekim drugim drzavama bi se i jedan i drugi tim iste sekunde prebacili u najnizi moguci rang takmicenja. A sto se tice namjestanja utakmica, to treba pitati gospodina F.T., on je isto pricao javno o kupovini nekih utakmica...
Majstorinho

Post by Majstorinho »

Treba takodjer pitati i Nijaza Brkovica... Kako je on u ono vrijeme kupovao bodove... :oops:
Santos

Post by Santos »

Opet se vi prepucavate i bacate kost na ovog ili onog.Ovo sranje od lige skratit na maximalno 10 klubova,uvesti strozi kurs da bi uopste mogo bit sudija trener ili slicno i krenut is pocetka.I najmanju gresku odmah kaznjavat da se nebi ubuduce desavale.Dakle od nule pocet ligu ko da nikad nije postojala e onda ce bit nesto recimo za nekih 4-5 godina,ovako nikad.Ja sam mrtvi Zeljovac ali mi nisu bile drage one tekme sa Zepcetom i Leotarom.Dakle samo sve vratit na sami pocetak ali kako treba.
Edin H.

Post by Edin H. »

Glasine bez dokaza :oops:
stochar

Post by stochar »

Majstorinho wrote:Treba takodjer pitati i Nijaza Brkovica... Kako je on u ono vrijeme kupovao bodove... :oops:
ma nema potrebe da se prejebavamo kad smo svi u istim govnima. svaki klub ima svog sudiju i svak' po malo copa, a kad njih pokradu, onda belaj...

meni je licno veliki broj rezultata sumnjiv, sumnjiva mi je serija od ne znam kol'ko vise derbija koji su tavrseni nerijeseno (poceli ih bili skidat' s ponuda), sumnjiva mi je kompletna liga i to sto se svake godine k'o slucajno ispostuje nacionalni paritet pa svako stado ima svog predstavnika u Evropi...
LSD

Post by LSD »

ma nema potrebe da se prejebavamo kad smo svi u istim govnima. svaki klub ima svog sudiju i svak' po malo copa, a kad njih pokradu, onda belaj...

meni je licno veliki broj rezultata sumnjiv, sumnjiva mi je serija od ne znam kol'ko vise derbija koji su tavrseni nerijeseno (poceli ih bili skidat' s ponuda), sumnjiva mi je kompletna liga i to sto se svake godine k'o slucajno ispostuje nacionalni paritet pa svako stado ima svog predstavnika u Evropi...
A izgleda da ima ovdje ima potrebe da se prejebavamo dok pitari odmah pominju zeljine duznosnike...isto kao da oni nisu nikad namjestali tekme.
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Stochar je pitao ima li ko pouzdane ili osnovane informacije, ja sam rekao da je F.T. u javnosti pricao o kupovini utakmici. Njegova funkcija i klub su sasvim sporedne stvari. A sto se tice promjene necega, pa prosle godine je lik imao sudiju snimljenog kako pare trazi i imena spominje, pa se apsolutno nista nije desilo. Mozda se uzme koji bod Slaviji i Leotaru i to je to. Nikome nije u interesu da ih se vise kazni, jer svi redom namjestaju...
LSD

Post by LSD »

kontam, namjeste se tekme u Belgiji, Spaniji, Njemackoj, mogu misliti kol'ko smo onda mi plodno tlo za takve malverzacije...
Jest...ali tamo kad se to desi onda izbije afera,medijska hajka i javni linc...juventus je evropski gigant pa ode u drugu ligu zbog namjestanja,a nasu javnost onaj nesretnik saric svake sedmice na TV-u pravi ovcama...nemam mi ni ispravan vrijednosni sistem i kriticnu masu da se borimo protiv toga...pogan narod-to je to....hocemo ovako i evo imamo tako.
stochar

Post by stochar »

GandalfSivi wrote:Stochar je pitao ima li ko pouzdane ili osnovane informacije, ja sam rekao da je F.T. u javnosti pricao o kupovini utakmici. Njegova funkcija i klub su sasvim sporedne stvari. A sto se tice promjene necega, pa prosle godine je lik imao sudiju snimljenog kako pare trazi i imena spominje, pa se apsolutno nista nije desilo. Mozda se uzme koji bod Slaviji i Leotaru i to je to. Nikome nije u interesu da ih se vise kazni, jer svi redom namjestaju...
i Husref je u javnosti pricao o namjesatanju utakmica ali su ga usutkali, a i Baho nije smio postaviti potpitanje... ali, moramo se fakat sloziti da skoro svi stimaju u ovoj ligi, i da je to veliki problem te nam ubija i ovako mrtav fudbal.

jebo te, imas kod kuce gol razliku 18:0 a na strani ne mozes nikoga pobijediti, ukljucujuci i slabashno Žepče. nije u redu da Tito kaze. ako smo toliko losi, onda bi nas neko i na Grbavici poder'o, ili bismo ako smo toliko dobri bar nekoga pobijedili. ovo je gostujuca tabela nase lige, od 8. mjesta pa nadole (do posljednjeg kola bilo je od 6.), niko nema gostujucu pobjedu! pregled'o sam malo lige susjeda i neke evropske lige, eventualno zadnji i prerdzadnji nemaju gostujucu pobjedu...

Away table [?] GP W D L Goals P
1. Celik Zenica 7 2 2 3 4:7 8
2. Siroki Brijeg NK 6 2 2 2 11:8 8
3. Zrinjski Mostar 7 2 1 4 9:8 7
4. Modrica Maksima 5 2 0 3 6:10 9
5. Sarajevo FK 6 1 3 2 5:8 6
6. Posusje NK 6 1 1 4 4:12 4
7. FK Slavija Istoc… 6 1 1 4 7:15 4
8. Sloboda Tuzla 7 0 2 5 6:16 2
9. Leotar Trebinje 7 0 2 5 2:14 2
10. Laktasi FK 7 0 2 5 1:9 2
11. Zeljeznicar Sara… 7 0 1 6 3:13 1
12. Travnik 6 0 1 5 2:15 1
13. Jedinstvo NK 7 0 0 7 3:19 0
14. Velez Mostar 5 0 0 5 1:12 0
15. Orasje NK 6 0 0 6 5:16 0
16. Zepce NK 6 0 0 6 1:15 0
LSD

Post by LSD »

namjestanje utakmica,kao i svako drugo varanje,je kod nas sasvim normalna stvar...zato sto nismo moralno drustvo (necu vise moralisati :D ) i to je tako....evo sad je najbolji primjer zepce...sad kad su vidjeli da ispadaju iz lige,dajem glavu da imaju svoju cijenu koji traze za pobjedu u gostima kod njih...e sad,ovim klubovima koji ce im dolaziti i koji imaju neke ambicije da izadju u evropu se isplati iskeširati par milja nekome iz uprave zepca i time motivisati igrace zepca da igraju sa 20% snage :D ...sto bi neko rizikovao da im otpisano zepce uzme bodove....sjetite se malo kako je leotar postao sampion,ne znam jesu li oni imali para da kupuju tekme ali sjecam se da su ih svi srpski timovi pustali kad je lotar gostovao...a nas satirali po banovicima,travniku,zenici i sl.
stochar

Post by stochar »

Koliko zaista ima povoda za priče o namještanju utakmica u Premier ligi?

- Ima sigurno dosta. Neki organi koji trebaju to sve da ispitaju stalno se pozivaju na to kako treba imati neke dokaze, ali mora se krenuti od nekih malih indicija da bi se došlo i do konkretnih dokaza.

U jednoj TV emisiji ste nakon izvještaja sa utakmice rekli kako su ‘glumci odlično odradili svoj posao. Ima li na našim terenima i fudbala ili svi glume?

- Da, tada sam rekao da su svugdje na svijetu dobri glumci dobro plaćeni. Oni su dobro odradili, ali nisu dobro odglumili, nije lako biti dobar glumac.

Ko najviše ima koristi, a ko gubi zbog tih namještanja?

- Ne znam ko ima koristi, ali gubi fudbal i kvalitet fudbala, gube ljudi koji hoće da gledaju utakmicu, svaki dan nam je sve manje ljudi na stadionima.

Kako se boriti protiv toga?

- U ovim današnjim vremenima, zaista teško. Nadati se da će valjda, jednog dana, i to neko pokrenuti. Ja sam se jedno vrijeme nešto borio i na kraju me još proglasiše da sam za ludnice.
(Husref Musemic)
gbojan2004

Post by gbojan2004 »

Ljudi, ovo je jedna velika sramota, ja pratim Slaviju vec jedno duze vrijeme (inace sam simpatizer Crvene Zvezde), i znam koliko je ljudima ovde stalo do Slavije.
Mogu samo da vam kazem da im se sprema nimalo prijatan docek ovde.Da se kojim slucajem pitaju navijaci Slavije, Slavija bi bila izbacena u 4.ligu.
A da ce se izvuci to bas i ne znam, ovi kladionicari su prijavili muriji dan ranije tacan rezultat utakmice, a prica se da su poslije tekme privedene komletne ekipe Leotara i Slavije.
Svi namjestaju samo dokle vise???
groar

Post by groar »

ma jedino rjesenje je na neko vrijeme zabraniti ovu nasu smijesnu ligu........zabraniti i reprezentaciji da igra dok se stvari ne rasciste........drugog rjesenja zapravo i nema.....ovo ovako vise nema smisla....nije u pitanju samo leotar-slavija...namjestena je svaka druga utakmica
bijelo_dugme

Post by bijelo_dugme »

gbojan2004 wrote:Ljudi, ovo je jedna velika sramota, ja pratim Slaviju vec jedno duze vrijeme (inace sam simpatizer Crvene Zvezde), i znam koliko je ljudima ovde stalo do Slavije.
Mogu samo da vam kazem da im se sprema nimalo prijatan docek ovde.Da se kojim slucajem pitaju navijaci Slavije, Slavija bi bila izbacena u 4.ligu.
A da ce se izvuci to bas i ne znam, ovi kladionicari su prijavili muriji dan ranije tacan rezultat utakmice, a prica se da su poslije tekme privedene komletne ekipe Leotara i Slavije.
Svi namjestaju samo dokle vise???
To jarane
bijelo_dugme

Post by bijelo_dugme »

Santos wrote:Opet se vi prepucavate i bacate kost na ovog ili onog.Ovo sranje od lige skratit na maximalno 10 klubova,uvesti strozi kurs da bi uopste mogo bit sudija trener ili slicno i krenut is pocetka.I najmanju gresku odmah kaznjavat da se nebi ubuduce desavale.Dakle od nule pocet ligu ko da nikad nije postojala e onda ce bit nesto recimo za nekih 4-5 godina,ovako nikad.Ja sam mrtvi Zeljovac ali mi nisu bile drage one tekme sa Zepcetom i Leotarom.Dakle samo sve vratit na sami pocetak ali kako treba.
Eh, to nepase govnima u savezu.
Stvarno mislis da oni na ovim ne zaradjuju?
gbojan2004

Post by gbojan2004 »

Zaradjuju i te kako, pa od onoliko sudija koje sude Premijer ligu, mora biti par postenih ljudi sigurno, samo ako ne svirate kako Savez kaze padate na listi i ostajete bez znacajnih prihoda.
Kad je u pitanju porodica,hm.., svirao bih i ja kako mi kazu,na kraju krajeva nije mrtva glava u pitanju.
Tuzna je ba, ovo drzava, prvom prilikom se treba fatati noge i u inostranstvo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

nije mi jasno za to namještanje u trebinju

zar u kladionicama ne traže minimum 5 parova 4 strana + 1 domaći :?
groar

Post by groar »

a jest problem uz taj sa kvotom 24 naci jos 4 para od 1.01
gbojan2004

Post by gbojan2004 »

Zavisi kako koja kladionica, najvise je igran prelaz iz 2 u 1,kvota 30.U Crnoj Gori je uplaceno dosta tiketa na golove,posto prelaz nije bilo moguce igrati, 4+ prvo poluvrijeme,i 7+ ukupan broj golova.
elSaik

Post by elSaik »

Ako zanemarimo to da Savez ništa ne radi da bi kaznio sudionike u namještanju utakmica, kod nas je veliki problem i taj što je našim sudijama jedini izvor prihoda upravo suđenje. Ukoliko ne sude onako kako im se kaže ostanu bez hljeba za porodicu, tako da i oni pošteni, kojih sigurno ima, sude loše. Kamo sreće da su kod nas sudije doktori, advokati, i slično, a da im je suđenje samo hobi kao što je i na zapadu.

Samo meni nije bila poznata činjenica da u domaćim kladionicama postoje sve te mogućnosti klađenja na domaće parove. Mislim da bi se trebalo skroz ukinuti klađenje na domaću ligu.

PS Ima li kakvih naznaka da će ova dva tima biti kažnjena zbog ovoga? :?
DicaTM

Post by DicaTM »

Imam ja dokaz!

U petak, uzeo sam u kladionici ponudu za subotu. Gledao sam neke parove i bh. ligu. Primijetio sam da je kvota na Budućnost 1.30 protiv Slobode, i ja odlučih da odigram taj par. Znao sam da je tada Sloboda bila u lošoj poziciji i tako odlučih da odigram. Sutra, kvota na Budućnost je drastično skočila. Iznosila je 2.60! Pošto sam već odigrao, znao sam da sam pao. I šta li bi, uze Sloboda 2-0..
Topla voda

Post by Topla voda »

komi wrote:nije mi jasno za to namještanje u trebinju

zar u kladionicama ne traže minimum 5 parova 4 strana + 1 domaći :?
kazu da je u c.gori uslov 2 para...znaci jedan nas...a mozes igrat sve varijante + jos jedan.
ne kontam kako ovo daju :-)
Post Reply