Mlad sam, naslijedio sam kojih 5 hektara zemlje i namjeravam se baviti poljoprivredom. Ono što me zanima jeste plaćanje poreza državi. Prodao bi dobiveno nekome dobavljaču, recimo 50 tona krumpira za iznos od 10 000 KM. Razumijem da se moram registrirati prvo, no što radim nakon što obavim prodaju dobavljaču?
Kako plaćam doprinose, porez na dohodak ili što već?
Kome se trebam javiti?
Koliko poreza okvirno bi trebao platiti? (%)
Plaćam li po računu ili mjesečnoj bazi?
Nešto sam čuo o tome da su ovakvi poljoprivrednici "paušalci".
Ako mi netko može pomoći, bio bih jako zahvalan.
Namjeravam se baviti poljoprivredom. Može li mi netko pomoći oko poreza na dohodak
Moderator: anex
-
Balkan91
-
allem_77
-
Balkan91
#3 Re: Namjeravam se baviti poljoprivredom. Može li mi netko pomoći oko poreza na dohodak
Prema članu 8. stavu 2. Zakona o doprinosima, te Osnovicama za obračun doprinosa određenih zanimanja za 2016. godinu doprinosi se obračunavaju i mjesečno uplaćuju tako da se pomnoži prosječna plaća u Federaciji BiH sa odgovarajućim koeficijentom i zbirnom stopom doprinosa od 41,5%.
Tako je utvrđena MJESEČNA OSNOVICA za obračun doprinosa:
* od 317 KM za djelatnost poljoprivrede i šumarstva, ukoliko se porez na dohodak plaća prema paušalnoj osnovi (1.267 KM x 0,25);
Kao i ostali poduzetnici samostalne djelatnosti koji utvrđuju dohodak na osnovu propisanih knjiga i evidencija, paušalci su, također, dužni da na pomenute osnovice primjenjuju sljedeće stope doprinosa:
– 23% za penzijsko-invalidsko osiguranje,
– 16,50% za osnovno zdravstveno osiguranje i
– 2% za osiguranje od nezaposlenosti.
Znači koliko sam shvatio, uplaćujem određeni fiksni iznos svaki mjesec. (bez obzira na moj promet osim ako je iznad iznosa koji i tako neću prijeći)
Sada mi samo nije jasno da li plaćam 317+(317x0.23)+(317x0.165)+(317x0.02) ili (317x0.415)+(317x0.23)+(317x0.165)+(317x0.02) ?
* od 317 KM za djelatnost poljoprivrede i šumarstva, ukoliko se porez na dohodak plaća prema paušalnoj osnovi (1.267 KM x 0,25);
Kao i ostali poduzetnici samostalne djelatnosti koji utvrđuju dohodak na osnovu propisanih knjiga i evidencija, paušalci su, također, dužni da na pomenute osnovice primjenjuju sljedeće stope doprinosa:
Znači koliko sam shvatio, uplaćujem određeni fiksni iznos svaki mjesec. (bez obzira na moj promet osim ako je iznad iznosa koji i tako neću prijeći)
Sada mi samo nije jasno da li plaćam 317+(317x0.23)+(317x0.165)+(317x0.02) ili (317x0.415)+(317x0.23)+(317x0.165)+(317x0.02) ?
-
Piklic
#4 Re: Namjeravam se baviti poljoprivredom. Može li mi netko pomoći oko poreza na dohodak
Znači u skaldu sa Zakonom o porezu na dohododak ako nisi poreski obveznik PDV-a tada placas po pausalnome iznosu, ukoliko poreska ne odredi drugacije (član 31. zakona o porezu na dohodak). Osnovica za 2020 godinu za pausalni iznos ti je : 355,00 KM – za samostalnu djelatnost u poljoprivredi i šumarstvu, (http://www.feb.ba/osnovice-za-obracun-o ... 0-godinu/ ). TO se svake godine mijenja. taj iznosi puta 41,5% dobivaš iznos doprinosa koji uplacujes. http://www.kpsoftbn.com/?strana=kalkulatori&lang=lat Ovdje imas primjer za RS, ali vrlo dobro objasnjeno. Ne radim u ovome podrucju ali mislim da je ovako. Nazoves neku racunovodstvenu agenciju ili poresku pa pitas. Oni ce ti dati najtacnije informacije.Balkan91 wrote: ↑11/04/2020 17:58 Prema članu 8. stavu 2. Zakona o doprinosima, te Osnovicama za obračun doprinosa određenih zanimanja za 2016. godinu doprinosi se obračunavaju i mjesečno uplaćuju tako da se pomnoži prosječna plaća u Federaciji BiH sa odgovarajućim koeficijentom i zbirnom stopom doprinosa od 41,5%.
-
Proposition Joe
#5 Re: Namjeravam se baviti poljoprivredom. Može li mi netko pomoći oko poreza na dohodak
Iskoristit cu temu, da ne otvaram novu, jer je moje pitanje poprilicno usko vezano i slicno kao kod otvaraca teme...
Zanima me obim prava i obaveza tj. mogucnosti poljoprivrednog proizvodjaca koji ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo?
Moze li takav proizvodjac prodavati/plasirati svoje proizvode direktno trgovcima na malo ili npr. marketima koji prodaju robu na malo?
Ako moze, na koji nacin to formalno na praktican nacin realizovati sa aspekta papirologije? Zakljucuju se ugovori sa prodavacima o isporuci ili ispostavljanje fakture?
Postoje li neki propisi ili pravilnici koji ovo konkretno uredjuju?
Zanima me obim prava i obaveza tj. mogucnosti poljoprivrednog proizvodjaca koji ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo?
Moze li takav proizvodjac prodavati/plasirati svoje proizvode direktno trgovcima na malo ili npr. marketima koji prodaju robu na malo?
Ako moze, na koji nacin to formalno na praktican nacin realizovati sa aspekta papirologije? Zakljucuju se ugovori sa prodavacima o isporuci ili ispostavljanje fakture?
Postoje li neki propisi ili pravilnici koji ovo konkretno uredjuju?