Nametnuti statut grada Mostara

Locked
jeza u ledja

#76 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by jeza u ledja »

MARIJANK wrote:
komeba wrote:
Josip wrote:SDP i NSRzB nisu hrvatske stranke.

I vidite i sami naslov teme. Ne odvlačite temu u drugom smjeru. Nisu u pitanju sakralni objekti nego statut grada Mostara.

I odgovorite: Zašto se zalažete da U mostaru ne vrijedi jedan čovjek-jedan glas, a da na razini države vrijedi????
Pa na razini drzave ne vrijedi jedan covjek=jedan glas,a ti se vjerovatno zalazes da tako i ostane.Zasto se onda bunis za Mostar?

Komeba , zašto ne govoriš istinu?

Na nivou države tj. u onom dijelu u kojem žive BiH Hrvati a to je Federacija BiH itekako važi princip jedan čovjek -jedan glas.

Gdje onda bošnjačke stranke, SDA, SBIH, SDP samostalno odlučuju o vitalnim pitanjima za Federaciju kao što je naprimjer privatizacija velikih društvenih poduzeća kao što su telekomi, elktroprivrede ili Aluminij.

Znači u Federaciji je princip jedan čovjek jedan glas gdje su bošnjaci u većini a tamo gdje su BiH Hrvati u većini a to je općina MOstar, e tamo bošnjaci ne daju princip jedan čovjek-jedan glas.
Tako da nama BiH Hrvatima ne preostaje puno izbora nego rušiti ovakvo ustrojstvo države kako znamo i umijemo.
Prije svega ne postoje tacni podaci o stanovnistvu u Mostaru. Prije rata su bili Bosnjaci u blagoj vecini, danas su vjerovatno to Hrvati. No blaga vecina i apsolutna vecina su dvije razlicite stvari. Evo i SDA u Sarajevu je u blagoj vecini pa na kraju ispade da ce dobiti isto mandata kao SDP. Tako to fercera.

SDP ne odlucuje ni o kakvim pitanjima jer SDP nije u koaliciji sa SDA i SBiH, za razliku od HDZ i HDZ1990. Ako nije tako, odkud onda oni silni ministri iz te dvije hrvatske stranke. Nesto se ne sjecam da ima koji SDPovac.
MARIJANK

#77 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MARIJANK »

seln wrote: prezirem svaku vrstu supremacije i nametanja odluka, jer upravo to dovodi do stvaranja ovako nakaradnog drustva. Kada ne bi bilo supremacije, ne bi trebao ni status Mostara, ni kantoni ni FBiH....bila bi gradjanska drzava.
Zasto, dakle, nemamo gradjansku drzavu?

Zato što neke države u određenom historijskom trenutku imaju rijetke prilike da to postanu.

Takvu šansu je BiH imala 1991 godine kad je srpskom ratnom stroju jedna ruka bila vezana na Kosovu a druga u Hrvatskoj.
'Mudri' Alija Izetbegović to nije procijenio kao bitku slovenskog, hrvatskog i albanskog naroda za slobodom nego'sukobe povampirenih belogardejskih ,ustaških i balističkih ekstremista sa srpskom nejači'.

Kako je završilo , znamo.
Slovenci imaju državu,
Hrvati imaju državu
Albanci imaju državu.

BiH je propustila povijesnu priliku ( za građansku državu mislim).

Tako pošto je pitanje Bošnjaka i BiH Hrvata u 'RS' 'riješeno' preostaje ogorčena borba Bošnjaka i BiH Hrvata za prevlast u Federacija u svakom selu, sokaku, džematu,ulici, gradiću , gradu.

Kako će se završiti vidjećemo .
Josip

#78 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by Josip »

@ ježa u leđa

livno i široki nisu u istoj županiji. a županije daju predstavnike.

samo iz ZHŽ idu samo Hrvati. Iz ostalih većinski hravtskih županija idu uglavnom Hrvati ali i Bošnjaci jer oni skoro svugdje mogu izglasovati svoga barem jednoga predstavnika zato što ih ima dovoljno mnogo.
a Hrvati ne mogu dati niti jednoga zastupnika iz ovih Županija gdje su Bošnjaci većina. jednostavno zato što ih nema.

Image

evo koliko su Bošnjaci zastupljeni a koliko Hrvati u Predstavničkom domu Federacije BiH. znaj da je 99 posto glasova SDP dobio u mjestima gdje su Bošnjaci većina.
Josip

#79 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by Josip »

da ne bude zabune. Bošnjaka, tada Muslimana, je prije rata u Mostaru bilo najviše. Nisam siguran, bilo ih je 100 do 200 više od Hrvata. S time da su općinu skrojili tako da su Mostaru pripadala većinski Bošnjačka naselja udaljena i po 30 kilometara a nisu Hrvatska sela udaljena 10 km.

a danas je u općini Mostar Hrvata siguno puno više nego Bošnjaka. Hrvata je min. 60%. Na granici smo ili čak iznad nje, da samo apsolutna većina. Ne nadpolovična nego apsloutna.
to je zbog toga što su se ovdje doselile mnoge izbjeglice. najviše Konjičani. Ali ima i Sarajlija, drugih Bosanaca i Hercegovaca Hrvatske nacionalnosti.
jeza u ledja

#80 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by jeza u ledja »

MARIJANK wrote:
seln wrote: prezirem svaku vrstu supremacije i nametanja odluka, jer upravo to dovodi do stvaranja ovako nakaradnog drustva. Kada ne bi bilo supremacije, ne bi trebao ni status Mostara, ni kantoni ni FBiH....bila bi gradjanska drzava.
Zasto, dakle, nemamo gradjansku drzavu?

Zato što neke države u određenom historijskom trenutku imaju rijetke prilike da to postanu.

Takvu šansu je BiH imala 1991 godine kad je srpskom ratnom stroju jedna ruka bila vezana na Kosovu a druga u Hrvatskoj.
'Mudri' Alija Izetbegović to nije procijenio kao bitku slovenskog, hrvatskog i albanskog naroda za slobodom nego'sukobe povampirenih belogardejskih ,ustaških i balističkih ekstremista sa srpskom nejači'.

Kako je završilo , znamo.
Slovenci imaju državu,
Hrvati imaju državu
Albanci imaju državu.

BiH je propustila povijesnu priliku ( za građansku državu mislim).

Tako pošto je pitanje Bošnjaka i BiH Hrvata u 'RS' 'riješeno' preostaje ogorčena borba Bošnjaka i BiH Hrvata za prevlast u Federacija u svakom selu, sokaku, džematu,ulici, gradiću , gradu.

Kako će se završiti vidjećemo .
Takvu bitku gube Hrvati. Mostar je ocigledan primjer.
I vi umjesto da shvatite da su vam stranke a-la HDZ najveci neprijatelji (jer se udruzuju sa SDA) gubicete. Inace politika u FBiH se svodi na alijansu SDA-HDZ, u kojoj jedna drugoj gledaju kako zabiti noz u ledja.

Ali ne, vama je SDP jos veci neprijatelj nego SDA. (ne mislim ja samo na stranke ko stranke, nego uopste pojam sta one predstavljaju). A draza vam je SDA jer bi radije da igrate protiv nekog po vasim pravilima (u kojima opet obicno vi popusite jer ste malobrojni). Pa eto vam igrajte se pa kako ce zavrsiti vidjecemo.

Hocete se jebat, a da vam ne udje. Tako nekako.
MARIJANK

#81 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MARIJANK »

Josip wrote:da ne bude zabune. Bošnjaka, tada Muslimana, je prije rata u Mostaru bilo najviše. Nisam siguran, bilo ih je 100 do 200 više od Hrvata. S time da su općinu skrojili tako da su Mostaru pripadala većinski Bošnjačka naselja udaljena i po 30 kilometara a nisu Hrvatska sela udaljena 10 km.

a danas je u općini Mostar Hrvata siguno puno više nego Bošnjaka. Hrvata je min. 60%. Na granici smo ili čak iznad nje, da samo apsolutna većina. Ne nadpolovična nego apsloutna.
to je zbog toga što su se ovdje doselile mnoge izbjeglice. najviše Konjičani. Ali ima i Sarajlija, drugih Bosanaca i Hercegovaca Hrvatske nacionalnosti.

Ili tko malo prati rad skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona.
PA to je katastrofa kako bošnjačke stranke opstruiraju bilo kakve odluke.
Tako i na nivou Mostara.
A traže zajednički parlament u Federaciji.

Mislim da uopće više nema dileme na čemi inzistirati u predstojećim ustavnim promjenama
zavrzlama

#82 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by zavrzlama »

Tako da nama BiH Hrvatima ne preostaje puno izbora nego rušiti ovakvo ustrojstvo države kako znamo i umijemo.
a srusit se moze samo zajednickim snagama...hrvati u BIH ga ne mogu srusiti sami....hrvati se moraju aktivno i ISKRENO ukljuciti u gradnju BIH...a ne insistirati na hrvatskom toru...razlog trenutnog stanja hrvata u BH je sto su izabrali Dogovor Tudjman/Milosevic ..a ne zajednicku borbu sa bosnjacima i postenim srbima protiv velikosrpskog agresora...
Abacija

#83 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by Abacija »

MARIJANK wrote:

Komeba , zašto ne govoriš istinu?

Na nivou države tj. u onom dijelu u kojem žive BiH Hrvati a to je Federacija BiH itekako važi princip jedan čovjek -jedan glas.

Gdje onda bošnjačke stranke, SDA, SBIH, SDP samostalno odlučuju o vitalnim pitanjima za Federaciju kao što je naprimjer privatizacija velikih društvenih poduzeća kao što su telekomi, elktroprivrede ili Aluminij.

Znači u Federaciji je princip jedan čovjek jedan glas gdje su bošnjaci u većini a tamo gdje su BiH Hrvati u većini a to je općina MOstar, e tamo bošnjaci ne daju princip jedan čovjek-jedan glas.
Cim sam procitao prvu stranicu na ovoj temi odmah sam znao da ce neko napisati ovo zadnje (boldirano). :roll: I zato bi te zelio pitati; a za kakvo ustrojstvo se ti to zalazes?
Last edited by Abacija on 21/10/2008 22:08, edited 1 time in total.
MARIJANK

#84 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MARIJANK »

jeza u ledja wrote:
I vi umjesto da shvatite da su vam stranke a-la HDZ najveci neprijatelji (jer se udruzuju sa SDA) gubicete. Inace politika u FBiH se svodi na alijansu SDA-HDZ, u kojoj jedna drugoj gledaju kako zabiti noz u ledja.

Ali ne, vama je SDP jos veci neprijatelj nego SDA. (ne mislim ja samo na stranke ko stranke, nego uopste pojam sta one predstavljaju). A draza vam je SDA jer bi radije da igrate protiv nekog po vasim pravilima (u kojima opet obicno vi popusite jer ste malobrojni). Pa eto vam igrajte se pa kako ce zavrsiti vidjecemo.

Pravo da ti kažem mi jednako gledamo i na SDA, i na SBiH, i na SDP.
Nikakvih nekih velikih razlika između te tri stranke nema.

Što se tiče općenito prilika u BiH i Federaciji iz nekih razloga (za koje ja ne znam koji su točno) vi imate naklonost OHR i koliko mi se čini i Amerike u političkim razmiricama sa nama , BiH Hrvatima.
Mostar je primjer toga.
Statut je nametnut od strane OHR.
Da se pitalo Bošnjake i dalje bi ostala podjela na 3 bošnjačke i 3 hrvatske općine.

To da u globalu BiH Hrvati gube, ne bih se složio.
Gube po mom mišljenju Bošnjaci.
Jer trenutno države nemaju.
U RS ih nema ni u jednoj jedinoj općini vrijedno spomena.
Srebrenica je izuzetak jer su glasali oni koji ne žive u Srebrenici.
Za slijedeće izbore će Mile zabraniti to pravilo tako da će otići i Srebrenica.
U Federaciji smo svjedoci da Bošnjaci nemaju kontrolu nad dobrim brojem Županija.

Da ne spominjem katastrofalno ekonomsko stanje u BiH gdje je cijena benzina recimo 2 marke, koliko i u Švicarskoj , Norveškoj i Švedskoj.
A plaće 8 puta manje.
I tako x proizvoda, od automobila, telefonskih usluga , itd,itd.

Uglavnom okolne države kao što su Srbija i Hrvatska će strijelovito napredovati (hrvatska napravila 500 km autoputa od 2000. godine pa na ovamo)dok će bošnjaci i dalje čvrsto biti usidreni, gledajući da gdje god mogu negdje zahebu BiH Hrvate.
jeza u ledja

#85 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by jeza u ledja »

Josip wrote:@ ježa u leđa

livno i široki nisu u istoj županiji. a županije daju predstavnike.

samo iz ZHŽ idu samo Hrvati. Iz ostalih većinski hravtskih županija idu uglavnom Hrvati ali i Bošnjaci jer oni skoro svugdje mogu izglasovati svoga barem jednoga predstavnika zato što ih ima dovoljno mnogo.
a Hrvati ne mogu dati niti jednoga zastupnika iz ovih Županija gdje su Bošnjaci većina. jednostavno zato što ih nema.

Image

evo koliko su Bošnjaci zastupljeni a koliko Hrvati u Predstavničkom domu Federacije BiH. znaj da je 99 posto glasova SDP dobio u mjestima gdje su Bošnjaci većina.
Hmm, ma u redu je to, neke izborne jedinice su kantoni, neke druge su prepolovljeni kantoni, neke trece dijelovi jednog kantona pridodate drugom. Nego nesto sam ja drugo zajebo. Nisam racunao 'kompenzacijske mandate'. Tako da na ovih 13 direktnih mozes dodat jos 13 kompenzacijskih iz dvije izborne jedinice koje obuhvataju Kanton Sarajevo, dok iz ove dvije hrvatske IJ dobili su samo 1 kompenazijski mandat. Znaci ukupno odnos 26 naspram 7 (ili 200k naspram 50k). Opet doduse glas glasaca iz Sirokog vrijedi vise nego onog iz Sarajeva.

Ali nije ti tacno to da Bosnjaci uvijek uzimaju mandate u vecinskim hrvatskim kantonima. U ove dvije IJ (Siroki Brijeg i Livno) od ukupno 7 mandata nema nijednog Bosnjaka. Od ovih 26 iz Sarajeva postoje dva hrvata (Karlo Filipovic - SDP, i Gavrilo Grahovac - SBiH), a bogami i pokoji Srbin (Slavisa Sucur, Marko Vesovic, Desnica Radivojevic). Nijedan od tih Hrvata i Srba iz dvije sarajevske IJ nije iz stranaka sa hrvatskim ili srpskim predznakom.

Dakle nije tacno da Hrvati ne mogu dobiti glasove u izbornim jedinicama sa bosnjackom vecinom, kao sto nije tacno ni da Bosnjaci uvijek dobiju glasove u izbornim jedinicama sa hrvatskom vecinom.
Kako to da stranka koja '99 posto glasova dobije od Bosnjaka' ima barem 25% predstavnika u Parlamentu koji nisu Bosnjaci? Da li nesto nije u redu s njihovim glasacima ili?

Evo ti ovdje pa gledaj:
http://www.izbori.ba/rezultati/konacni/ ... /index.htm
MARIJANK

#86 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MARIJANK »

zavrzlama wrote:
a srusit se moze samo zajednickim snagama...hrvati u BIH ga ne mogu srusiti sami....hrvati se moraju aktivno i ISKRENO ukljuciti u gradnju BIH...a ne insistirati na hrvatskom toru...razlog trenutnog stanja hrvata u BH je sto su izabrali Dogovor Tudjman/Milosevic ..a ne zajednicku borbu sa bosnjacima i postenim srbima protiv velikosrpskog agresora...
Misliš iskreno kao što se Bošnjaci iskreno u Mostaru zalažu za etnički princip a na nivou Federacije građanski?
Je li misliš tako iskreno?

Razlog trenutnog stanja BiH Hrvata je što Srbi i Bošnjaci žele samo svoje države.
Pa zašto Alija nije dao da se Bošnjaci na vrijeme uključe u rat protiv Srba?
Pa zato jer ne bi bilo 'RS'.
A čega nema kad nema 'RS'? Pa nema onda 'Bošnjakije'.

Hrvatsko -bošnjački obračun u Mostaru a time i u Hercegovini je počeo točno se zna kad.
9.maj.1993.

I trajao je negdje do početka 1994. Znači oko 6-7 mjeseci.
A ostalih 3,5 godine se ratovalo protiv Srba.

Znači nešto se događalo kompletno 1991, 1992 i pola 1993.
A to je nevjerovatno odsustvo želje Bošnjaka da se bore protiv srpskog agresora.
Onda se pokazalo zašto je to tako i sukob bošnjačko-hrvatski je buknuo svom silinom.
Josip

#87 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by Josip »

eeeeeeeeeeee

ne znaš ti politiku. ti Hrvati sa liste SDP-a i SzBiH su izabrani od strane Bošnjačkih a ne Hrvatskih birača.
Na tim listama se nalaze sa razlogom.

Ja se kao nešto kužim u politiku i kao sudjelujem u radu jedne, pomalo.

i znam te šeme. konkretno u Mostaru može biti najviše 15 predstavnika jednog naroda, a min. 4.
Do sada je bilo 15 Hrvata 15 Bošnjaka 4 Srbina i 1 ostali.
Niti su ti Srbi bili srpski niti je taj ostali bio od ostalih. nego svih 5 je bilo ili bošnjački ili hrvatski.
i za njih je uvjek bila borba. i oni ulaze sa manje glasova nego Hrvat ili Bošnjak. zato je to.

isti takav slučaj ti je sa tim Hrvatima i Srbima sa liste SDP-a i SBiH što si naveo.
nisu to Hrvatski igrači....nego vaši
jeza u ledja

#88 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by jeza u ledja »

MARIJANK wrote:
jeza u ledja wrote:

Pravo da ti kažem mi jednako gledamo i na SDA, i na SBiH, i na SDP.
Nikakvih nekih velikih razlika između te tri stranke nema.

Što se tiče općenito prilika u BiH i Federaciji iz nekih razloga (za koje ja ne znam koji su točno) vi imate naklonost OHR i koliko mi se čini i Amerike u političkim razmiricama sa nama , BiH Hrvatima.
Mostar je primjer toga.
Statut je nametnut od strane OHR.
Da se pitalo Bošnjake i dalje bi ostala podjela na 3 bošnjačke i 3 hrvatske općine.

To da u globalu BiH Hrvati gube, ne bih se složio.
Gube po mom mišljenju Bošnjaci.
Jer trenutno države nemaju.
U RS ih nema ni u jednoj jedinoj općini vrijedno spomena.
Srebrenica je izuzetak jer su glasali oni koji ne žive u Srebrenici.
Za slijedeće izbore će Mile zabraniti to pravilo tako da će otići i Srebrenica.
U Federaciji smo svjedoci da Bošnjaci nemaju kontrolu nad dobrim brojem Županija.

Da ne spominjem katastrofalno ekonomsko stanje u BiH gdje je cijena benzina recimo 2 marke, koliko i u Švicarskoj , Norveškoj i Švedskoj.
A plaće 8 puta manje.
I tako x proizvoda, od automobila, telefonskih usluga , itd,itd.

Uglavnom okolne države kao što su Srbija i Hrvatska će strijelovito napredovati (hrvatska napravila 500 km autoputa od 2000. godine pa na ovamo)dok će bošnjaci i dalje čvrsto biti usidreni, gledajući da gdje god mogu negdje zahebu BiH Hrvate.
Ne kontam, imam osjecaj da izjednacujes Federaciju sa Bosnjacima i sa BiH. Pricas o susjednim drzavama kao da ti zivis u njima (ili mozda zivis?!). Istovremeno pricas(te) o majorizaciji Bosnjaka nad Hrvatima, a onda govoris kako Bosnjaci nemaju kontrolu nad dobrim dijelom zupanija. Ili je jedno ili je drugo, oboje nije.

Kada kazem da gube Hrvati - pa gube oni Hrvati koji razmisljaju slicno tebi. Gube stvari koje su njima od vaznosti - kao npr. broj hrvatskih predstavnika u zajednickim institucijama. To je trend koji traje jos od 93-e. Posto postoji odredjeni broj Hrvata koji ne zele da dijele zemlju i vlast sa Bosnjacima onda oni zele apsolutnu vlast u regijama i gradovima u kojim su vecina, a u ratu su cinili na tome da to ostvare silom - tj. da postanu vecina. Tamo gdje to ne mogu - od tamo se iseljavaju, te naseljavaju u drugim mjestima gdje ce to doprinjeti njihovoj vecini, upravo to se desilo u Mostaru. Posto ta politika naravno nema podrsku OHR - sve se vise Hrvata iseljava, sto opet donosi manji broj glasova, i tako ukrug. Zato kazem da Hrvati takvu bitku gube. Sad, ako bi ti radije da odselis negdje gdje ces s merakom ciniti vecinu sa svojim istomisljenicima bujrum, ali to onda znaci da ti nije stalo do tvoje zemlje, sela, grada, regije. I sad, dok ti zahtjevas nesto sto ne nije u redu da dobijes - politicku vecinu u gradu u kojem niko nije u vecini, u drugim gradovima u kojima su Hrvati u apsolutnoj manjini traze potpuno suprotno (odlican primjer je jedan momak koji se javio na ovu temu, a koji je Hrvat iz Bosne).
and

#89 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by and »

Josip wrote:eeeeeeeeeeee

ne znaš ti politiku. ti Hrvati sa liste SDP-a i SzBiH su izabrani od strane Bošnjačkih a ne Hrvatskih birača.

i znam te šeme. konkretno u Mostaru može biti najviše 15 predstavnika jednog naroda, a min. 4.
Niti su ti Srbi bili srpski niti je taj ostali bio od ostalih. nego svih 5 je bilo ili bošnjački ili hrvatski.
i za njih je uvjek bila borba. i oni ulaze sa manje glasova nego Hrvat ili Bošnjak. zato je to.

isti takav slučaj ti je sa tim Hrvatima i Srbima sa liste SDP-a i SBiH što si naveo.
kakve nebuloze,
prvo ovdje ne igra hrvatska,a drugo još nije izmišljen aparat koji pokazuje ko je dobar hrvat.hrvati koji ne razmišljaju kao tvoje stranačke kolege nemaju biti pravo hrvati?
MARIJANK

#90 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MARIJANK »

jeza u ledja wrote:
Ne kontam, imam osjecaj da izjednacujes Federaciju sa Bosnjacima i sa BiH. Pricas o susjednim drzavama kao da ti zivis u njima (ili mozda zivis?!). Istovremeno pricas(te) o majorizaciji Bosnjaka nad Hrvatima, a onda govoris kako Bosnjaci nemaju kontrolu nad dobrim dijelom zupanija. Ili je jedno ili je drugo, oboje nije.

Kada kazem da gube Hrvati - pa gube oni Hrvati koji razmisljaju slicno tebi. Gube stvari koje su njima od vaznosti - kao npr. broj hrvatskih predstavnika u zajednickim institucijama. To je trend koji traje jos od 93-e. Posto postoji odredjeni broj Hrvata koji ne zele da dijele zemlju i vlast sa Bosnjacima onda oni zele apsolutnu vlast u regijama i gradovima u kojim su vecina, a u ratu su cinili na tome da to ostvare silom - tj. da postanu vecina. Tamo gdje to ne mogu - od tamo se iseljavaju, te naseljavaju u drugim mjestima gdje ce to doprinjeti njihovoj vecini, upravo to se desilo u Mostaru. Posto ta politika naravno nema podrsku OHR - sve se vise Hrvata iseljava, sto opet donosi manji broj glasova, i tako ukrug. Zato kazem da Hrvati takvu bitku gube. Sad, ako bi ti radije da odselis negdje gdje ces s merakom ciniti vecinu sa svojim istomisljenicima bujrum, ali to onda znaci da ti nije stalo do tvoje zemlje, sela, grada, regije. I sad, dok ti zahtjevas nesto sto ne nije u redu da dobijes - politicku vecinu u gradu u kojem niko nije u vecini, u drugim gradovima u kojima su Hrvati u apsolutnoj manjini traze potpuno suprotno (odlican primjer je jedan momak koji se javio na ovu temu, a koji je Hrvat iz Bosne).
I jeste li vi Bošnjaci dali ijednoj općini paritet (kao što vi tražite u mostaru)tamo gdje je prije rata bila srpskohrvatska većina a ima ih dosta,počnimo od Bugojna i Travnika?
Niste.
Je li i pomišljate na to ? Ni u snu.
Pa šta se javljaš onda
jeza u ledja

#91 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by jeza u ledja »

Josip wrote:eeeeeeeeeeee

Jesu 'nasi' su igraci :D . Samo ja ti drug nisam Bosnjak, a bogami ni musliman.

Ovo gore navedeno su izbori za Predstavnicki Dom, ne za lokalne izbore. Nisu iste seme kao u Mostaru.

Meni je jasno da za Karla Filipovica uglavnom glasaju Bosnjaci, kao i za Zeljka Komsica, ali tebi nije jasno da postoji veliki broj ljudi koji nisu ni B ni H ni S, nego 'ostali'. Mozda se oni izjasnjavaju kao jedno ili drugo, u politicke svrhe, kao npr. Zeljko Komsic, ali u stvarnosti oni nisu B/H/S. Jel razumijes to, ako ti kazem da Komsic nije stvarno Hrvat nego se samo takvim predstavlja? Sigurno se slazes jelde? E, pa sad shvati na isti nacin da ljudi koji glasaju za takve stranke isto tako nisu Bosnjaci, Hrvati, Srbi, mislim mnogi jesu i ja to postujem, ali isto tako mnogi su to samo nominalno, ili na papiru, kao i Z. Komsic, ali u stvarnosti ih to ne interesuje, a opet mnogi su stvarno 'ostali'. Eh, takvi ljudi glasaju za takve predstavnike. To je barem kad je u pitanju SDP, NSRzB ili ove neke male multietnicke stranke.

Ne mozes reci da SDP namjesta nebosnjacke predstavnike samo da bi zadovoljili multi-kulti, kad evo u mojoj opstini Novo Sarajevo od 11 vijecnika SDPa 6 ih ima sa imenima Marin, Igor, Zorica, Jelena, Dusko i Ena, znaci vise od pola?! Ej pazi, kazes 99% glasaci su Bosnjaci, a vise od pola ljudi izabranih nisu Bosnjaci?! Nemoj majke ti. To sto neke stranke zloupotrebljavaju multi-kulti ne znaci da svi to rade.
Ako ti Marin, Igor i Zorica nisu u stranci sa nacionalnim predznakom onda znaci da im nije to prvo na pameti, ali to isto vrijedi i za njihove glasace.

U tome je razlika, izmedju tebe i ovih 'nasih'.
jeza u ledja

#92 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by jeza u ledja »

MARIJANK wrote:
jeza u ledja wrote:

I jeste li vi Bošnjaci dali ijednoj općini paritet (kao što vi tražite u mostaru)tamo gdje je prije rata bila srpskohrvatska većina a ima ih dosta,počnimo od Bugojna i Travnika?
Niste.
Je li i pomišljate na to ? Ni u snu.
Pa šta se javljaš onda
Idi pitaj Bosnjake, nemoj mene gnjaviti!

Mostar je bio podjeljena opcina, jel tako? Travnik i Bugojno nisu. Jesu li Hrvati dali 'paritet' Bosnjacima u Jajcu ili Zepcu, ili Stocu, ili Vitezu? Svugdje ko je osvojio vojno taj je odredjivao pravila igre. Mostar je bio podjeljen, nije bio hrvatski. Ne pravi se da ne znas.
Kao sto rekoh, gledalo se da jedni druge zajebete, preko svojih HDZova i SDAova. Eto glasaj ti jos za njih kad si blesav. Ti si isti kao i ti koji ti kao uskracuju neka prava. I ti bi njih zajebavao kad mozes i gdje mozes.
MARIJANK

#93 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MARIJANK »

jeza u ledja wrote:

Mostar je bio podjeljena opcina, jel tako? Travnik i Bugojno nisu. Jesu li Hrvati dali 'paritet' Bosnjacima u Jajcu ili Zepcu, ili Stocu, ili Vitezu? Svugdje ko je osvojio vojno taj je odredjivao pravila igre. Mostar je bio podjeljen, nije bio hrvatski. Ne pravi se da ne znas.
Kao sto rekoh, gledalo se da jedni druge zajebete, preko svojih HDZova i SDAova. Eto glasaj ti jos za njih kad si blesav. Ti si isti kao i ti koji ti kao uskracuju neka prava. I ti bi njih zajebavao kad mozes i gdje mozes.

Pusti ba šuplju priču.
Kakve podijeljene općine, kakvo oružje, šta ti pričaš čovječe.
Ja pitam zašto se ne uspostavi nacionalni paritet u Bugojnu gdje čitam u statistici je 1991 bilo 53% srpskohrvatskog stanovništva.
Ili Travnik gdje je bilo 49% srpskohrvatskog naspram 45% bošnjačkog?
Josip

#94 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by Josip »

ljudi. kada mislim na to vaš i naši igrači mislim na nešto drugo.

ne postoji aparat koji će pokazati kakav je tko Hrvat. ali postoji većina (u ovom slučaju apsloutna, i preko 90%) Hrvata. a ta Većina Hrvata misli isto ali različito od ovih koje sam ja naveo kao vaše igrače. isto kao što je evo moja susjeda rođena Srpkinja na listi HDZ BiH prošla kao Srpkinja. Ali ona je naš igrač i radi kao većina Hrvata koji su za nju glasovali. Ja njoj ne sudim da li je ona u duši Srpkinja ili nešto deseto ili možda joj to apsolutno nije bitno....ali činjenica je da ona radi kao većina Hrvata grada Mostar. i zbog toga je naš igrač. A to prije svega na žalost Srba.
.
.
.
.
.
.
da ne bude zabune, nije iz stranke koju ja simpatiziram.
jeza u ledja

#95 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by jeza u ledja »

MARIJANK wrote:
jeza u ledja wrote:

Pusti ba šuplju priču.
Kakve podijeljene općine, kakvo oružje, šta ti pričaš čovječe.
Ja pitam zašto se ne uspostavi nacionalni paritet u Bugojnu gdje čitam u statistici je 1991 bilo 53% srpskohrvatskog stanovništva.
Ili Travnik gdje je bilo 49% srpskohrvatskog naspram 45% bošnjačkog?
Cuj zasto, pa zato sto neda SDA. Zasto se ne uspostavi nacionalni paritet u Stocu?
A zasto se onda u Sarajevu moraju postovati kojekakvi pariteti?
Šandor

#96 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by Šandor »

jeza u ledja wrote:Ne mozes reci da SDP namjesta nebosnjacke predstavnike samo da bi zadovoljili multi-kulti, kad evo u mojoj opstini Novo Sarajevo od 11 vijecnika SDPa 6 ih ima sa imenima Marin, Igor, Zorica, Jelena, Dusko i Ena, znaci vise od pola?! Ej pazi, kazes 99% glasaci su Bosnjaci, a vise od pola ljudi izabranih nisu Bosnjaci?! Nemoj majke ti. To sto neke stranke zloupotrebljavaju multi-kulti ne znaci da svi to rade.
U Varešu su 3 od 4 opštinska vijećnika iz SDP Croasani. :D
zavrzlama

#97 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by zavrzlama »

Josip wrote:ljudi. kada mislim na to vaš i naši igrači mislim na nešto drugo.

ne postoji aparat koji će pokazati kakav je tko Hrvat. ali postoji većina (u ovom slučaju apsloutna, i preko 90%) Hrvata. a ta Većina Hrvata misli isto ali različito od ovih koje sam ja naveo kao vaše igrače. isto kao što je evo moja susjeda rođena Srpkinja na listi HDZ BiH prošla kao Srpkinja. Ali ona je naš igrač i radi kao većina Hrvata koji su za nju glasovali. Ja njoj ne sudim da li je ona u duši Srpkinja ili nešto deseto ili možda joj to apsolutno nije bitno....ali činjenica je da ona radi kao većina Hrvata grada Mostar. i zbog toga je naš igrač. A to prije svega na žalost Srba.
.
.
.
.
.
.
da ne bude zabune, nije iz stranke koju ja simpatiziram.
nemoj zaboraviti da je prije rata u BIH zivjelo skoro 900 000 hrvata....danas je oko 450 000....u tih 450 000 koji danas nisu u BIH su najvise oni koji su zivjeli u mjesovitim podrucijima sa srbima i bosnjacima ili su bili hrvati Posavine ili srednje Bosne..tako da danasnju politiku BIH hrvata vode Hercegovacki hrvati kojih je bilo ne vise od 25% ukupnog broja hrvata u BIH....vecina ovih koji danas nisu u BIH se ne slazu sa politikom Suska ili Tudjmana....tako da se ne moze sadasnja politika BIH hrvata stavljati u kontekst tradicionalne politike BIH hrvata prema BIH...
MARIJANK

#98 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MARIJANK »

Želio bih nešto reći o OHR-u.

To je sublimacija ruskog, američkog i EU interesa.
Na našu radost Amerika je izbačena iz centara moći svjetske diplomacije.
O jadu se zabavila u Iraku i Afganistanu, plus bankarski slom kod kuće.
Iranu ne smije ni prismrditi.
Rusiji još manje a vidjeli smo kako Rusi balahaju po istočnoj Europi.
Chavez u UN sprda Busha kako ja svog malog susjeda nikad nisam smio ni pomisliti.

Ja mislim da je Americi BiH zadnja rupa na svirali.

Da objasnim ovo 'na našu radost'.
Ne radujem se nedaćama Amerike ali kad rado kontra mene i moga interesa e onda čovjeka obuzmu razne emocije.

Američko stajalište naspram nas BiH Hrvata već vidim kako se formiralo.
Pomogli su Hrvatskoj, a onda su bili svjedoci kako se Hrvatska obračunala sa hrvatskim srbima.

Rusiju nikad nismo zanimali ni mrvke.

Tako da u igri ostaje samo europski utjecaj.
Koji , da se razumijemo nije ništa drukčiji prema nama od američkog.

Ali došlo je do jednog pomaka.

Miroslav Lajčak više ne priča okolo po europskim zemljama kako je sjajna situacija u BiH, kao što su prije pričali visoki predstavnici, nego priča kakvo je stvarno stanje, a ono je katastrofalno.

Pa valjda će se netko u Europi početi pitati zašto je katastrofalno.

To je po meni veliki pomak.
MARIJANK

#99 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by MARIJANK »

zavrzlama wrote:
nemoj zaboraviti da je prije rata u BIH zivjelo skoro 900 000 hrvata....danas je oko 450 000....u tih 450 000 koji danas nisu u BIH su najvise oni koji su zivjeli u mjesovitim podrucijima sa srbima i bosnjacima ili su bili hrvati Posavine ili srednje Bosne..tako da danasnju politiku BIH hrvata vode Hercegovacki hrvati kojih je bilo ne vise od 25% ukupnog broja hrvata u BIH....vecina ovih koji danas nisu u BIH se ne slazu sa politikom Suska ili Tudjmana....tako da se ne moze sadasnja politika BIH hrvata stavljati u kontekst tradicionalne politike BIH hrvata prema BIH...

Vidimo svi kakvu politiku vode stranke koje donose odluke u Federaciji, a to su SDA, SBiH,SDP.

Vidi se po cijenama gdje se god okrene.

E , ali ne vodi politiku Federacije parlamentarna većina od gore spomenutih stranaka nego vode uskrsli Franjo, uskrsli Gojko, i živući Hercegovci.
seln

#100 Re: Nametnuti statut grada Mostara

Post by seln »

Josip wrote: Hrvata je min. 60%. Na granici smo ili čak iznad nje, da samo apsolutna većina. Ne nadpolovična nego apsloutna.
Ovakve analiticare cijenim :D
Cimbenik, mozda se varam...ali zar nije nadpolovicna vecina zapravo apsolutna vecina, tj. >50% ?
Postoji jos i relativna vecina, koja moze biti i daleko manja od 50 %, zavisno, pradon, ovisno o broju cimbenika.
Locked