theTruePath wrote:Kako bi se na takvim mjestima okrenuli prema Cabi, imajuci u vidu da se Caba krece u odnosu na mjesto na kojem se trenutno nalazite? Istina je da nedostatak gravitacije omogucava da se usmjerite prema bilo kojoj tacki u prostoru, ali ostaje problem kretanja referentne tacke tj. Cabe.
Allahov je i istok i zapad i sjever i jug,preporucuje se da tokom namaza okrecemo ka Kabi(ne Cabi

),ali ako ne znamo gdje je to namaz nam je validan i bez toga,to vazi i na zemlji i na mjesecu.Dakle ako ne znas gdje da se okrenes onda klanjaj kako mislis,ili kako zelis
Hvala na informaciji. Bilo bi zgodno da je stranama svijeta dodata bar jos jedna, od davnina poznata, prostorna dimenzija: gore-dole. Al' neise, ne ocekujem od religije da uzma u obzir fizikalne pojave, niti od fizike da se bavi vjerskim propisima jer bi to moglo ispasti kontraproduktivno i za fiziku i za religiju

. Nije stvar je u tome da u negeostacionarnoj orbiti oko Zemlje ne znamo tacno gdje je Caba, 'problem' je da se ta tacka znacajno pomjera za vrijeme namaza. No vjerujem da je i u tom slucaju tumacenje tog propisa slicno.
Kao sta vidis ja u postovima ne koristim afrikate, pa ovo Caba trebas citati kao Ćaba. Korištenje obje verzije orijentalnih riječi poput Kaba/Ćaba, kafir/ćafir, mubarek/mubareć, kitab/ćitab je koliko ja znam ispravno u našem jeziku, no u svakom slučaju mi je jako drago da se razumijemo što je najvažniji uslov za komunikaciju između dvije osobe.
Zanima me kako muslimani gledaju na neke druge svoje rituale iliti obaveze koje su uslovljene polozajem Sunca na horizontu npr. sabah, podne, ikindija, akšam i jacija odn. Na Arktiku, Antarktiku, a Boga mi i na Marsu, Mjesecu i svim ostalim nebeskim tijelima na kojima Sunce ima neku smijesnu tendenciju da se 'ponasa' razlicito od ponasanja na pojedinim dijelovima Zemlje.
Vjerujem da je vec neko od forumasa razmisljao o tim izazovima, jer astronauti su prije skoro 50g posjetili Mjesec, a u Svemiru ljudi borave i po nekoliko mjeseci.