Nalog za dionice
Moderator: anex
-
Dmaster
#1 Nalog za dionice
Pozdrav, molio bih savjet od nekoga iskusnijeg u vezi kupovine dionica, naime odlucio sam za 1000km kupiti dionica BH Telecoma, potpisao sam ugovor o zastupanju sa VGT Brokerom, izdao sam nalog za kupovinu dionica po 21,50km po dionici, oni su mi izracunali 45 dionica za 967.50km, dakle njima 32,50 provizije. I sad stigao mi je izvjestaj iz registra da je kupljeno samo 11 dionica za 236,50km i njima 20,46km provizije, dakle ukupno je potroseno samo 256,96km. I sad ja odem do njih, kazu nisu mogli nalog u cjelosti ostvariti, kao da ga ne povlacim, biti ce ostvaren do kraja sedmice. Posto nije stigao nikakav izvjestaj opet sam otisao do njih i kazu mi moram novi nalog izdati i sad novi nalog izdao ali ovaj put po 21,70 po dionici, izracunali mi 694.40km za 32 dionice,dakle njima 48,64km provizije ako sam dobro izracunao. Ovdje mi nesto definitvno nije ok, pa mislim ne kupujem 1000 dionica pa da nisu mogli nalog odmah ostvariti, a druga stvar oko provizije definitvno nije ok ispada, da je 60km provizija do sada, mislim nisam siguran, jer sam novi u ovome, ali eto ako moze iskusniji ko da me posavjetuje, zahvaljujem unaprijed! 
-
panzer
#2 Re: Nalog za dionice
Zavisi od uslova naloga.
Česta je stvar da se nalog u potpunosti ne realizuje ali to nije razlog da se izdaje novi. Obično ostaje otvoren do maksimalnog roka valjanosti naloga.
Najbolje je da ti brokeri pojasne detaljno šta su uradili kao i cjenovnik da imaš stvarno stanje za ubuduće.
A bilo bi dobro da te obavijeste na kraju dana, putem maila ili faxa da ne čekaš izvod iz RVP-a pa si im i to trebao pomenuti.
Što se tiče same provizije, sa njom nikad ne možeš proći povoljno. Uvijek se plati malo više od očekivanog. To je isto kod svih BK
Česta je stvar da se nalog u potpunosti ne realizuje ali to nije razlog da se izdaje novi. Obično ostaje otvoren do maksimalnog roka valjanosti naloga.
Najbolje je da ti brokeri pojasne detaljno šta su uradili kao i cjenovnik da imaš stvarno stanje za ubuduće.
A bilo bi dobro da te obavijeste na kraju dana, putem maila ili faxa da ne čekaš izvod iz RVP-a pa si im i to trebao pomenuti.
Što se tiče same provizije, sa njom nikad ne možeš proći povoljno. Uvijek se plati malo više od očekivanog. To je isto kod svih BK
-
Incub
#3 Re: Nalog za dionice
Jednostavno je da su oni kupili onoliko dionica koliko je bilo dostupno na trzistu,sa tvojom zeljenom cijenom.
POsto ti se zuri preporucili su ti da ispunis drugi nalog sa vecom sumom da brze kupis.
Kao i ovaj ranije i ja ti mogu reci da si trebao sacekati par dana da vidis kako ce cijene ici pa se tek onda odluciti na korekciju tj. novi nalog.
POsto ti se zuri preporucili su ti da ispunis drugi nalog sa vecom sumom da brze kupis.
Kao i ovaj ranije i ja ti mogu reci da si trebao sacekati par dana da vidis kako ce cijene ici pa se tek onda odluciti na korekciju tj. novi nalog.
-
Eborg
#4 Re: Nalog za dionice
Ovo je totalno glupo pitanje ali zar se ne mogu dionice kupovati online i to direktno, bez brokera? Vidiš da je nešto skočilo/palo i reaguješ. Jedan Amer sa iskustvom u tom području mi je rekao da je on to radio preko kompa, jesam li ga ja pogrešno skontao ili šta?