nalazi od gastrologa :(

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
lavinija

#1 nalazi od gastrologa :(

Post by lavinija »

jel kome od vas na nalazu poslije uradjene gastroskopije,,,,pisalo da imate na zelcu neke izrasline(bradavice) velicine zrna rize??? sta bi to trebalo da znaci,,,:(
lavinija

#2 Re: nalazi od gastrologa :(

Post by lavinija »

Ezofagoskopski nalaz uredan.
Gastroskopski hiatus hernia, po sluznici male krivine, prepiloricno, bradavicaste formacije velicine zrna rize, na kontakt sa instrumentom fragilne.
Duodenoskopski takodjer opisane formacije na sluznici bulbusa, pstbulbarno nalaz uredan.
Uradi se biopsija sluznica bulbusa duodenuma 3x, uzorak uputi na PHD

Dijagnoza: Hiatus hernia
Gastropathia erosiva

to je nalaz pa ako neko zna da napise sta to znaciii

hvalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
trimi68
Grijem se na: Plin
Horoskop: Stirjelac

#3 Re: nalazi od gastrologa :(

Post by trimi68 »

matic.ivan

#4 Re: nalazi od gastrologa :(

Post by matic.ivan »

lavinija wrote:Ezofagoskopski nalaz uredan.
Gastroskopski hiatus hernia, po sluznici male krivine, prepiloricno, bradavicaste formacije velicine zrna rize, na kontakt sa instrumentom fragilne.
Duodenoskopski takodjer opisane formacije na sluznici bulbusa, pstbulbarno nalaz uredan.

Gastropathia erosiva

Hvala Bogu!
otherside

#5 Re: nalazi od gastrologa :(

Post by otherside »

Gastropathia erosiva

doktor koji ti je radio gastroskopiju je opisao odredjene promjene (bradavicaste formacije velicine rize) na sluznici zeluca i jednog dijela dvanaesterca (dvanaestopalacno crijevo). tokom pregleda je uzeo komadic sluznice (isjekao) sa spomenutim promjenama i taj isjecak poslao na patohistolosku analizu (PHD).
vjerovatno ti je napomenuo da se interesujes za PHD nalaz (ceka se nekoliko dana do par sedmica).
dijagnoze koje ti je na kraju napisao: hijatalna hernija i erozivni gastritis se ne odnose direktno na ove promjene.
konacnu dijagnozu ces dobiti nakon PHD kao i savjet/terapiju od gastroenterologa.
sretno! :)
lavinija

#6 Re: nalazi od gastrologa :(

Post by lavinija »

otherside wrote:

Gastropathia erosiva

doktor koji ti je radio gastroskopiju je opisao odredjene promjene (bradavicaste formacije velicine rize) na sluznici zeluca i jednog dijela dvanaesterca (dvanaestopalacno crijevo). tokom pregleda je uzeo komadic sluznice (isjekao) sa spomenutim promjenama i taj isjecak poslao na patohistolosku analizu (PHD).
vjerovatno ti je napomenuo da se interesujes za PHD nalaz (ceka se nekoliko dana do par sedmica).
dijagnoze koje ti je na kraju napisao: hijatalna hernija i erozivni gastritis se ne odnose direktno na ove promjene.
konacnu dijagnozu ces dobiti nakon PHD kao i savjet/terapiju od gastroenterologa.
sretno! :)
hvala velika, malo smo guglali,,vidjeli smo sta i kako....u pitanju je moj muz koji se plasi i citati ove komentare pa sam to preuzela ja na sebe :) Ove bradavicaste izrasline malo su me uplasile...Jer svaka izraslina na nekom mjestu se smatra kao strano tijelo////zato sam zeljela znati sta znace ove bradavice :(////Terapiju je vec dobio da pije.....a na klinicu su rekli da se interesira za 10 dana za nalaz....Pa otici cemo po nalaz poslije 20-og avgusta. Do tada ce da mi narastu rogovi :( Mogu li se te bradavice ukloniti antibiticima ili se mora to raditi operativni zhvat...
kvazivoz

#7 Re: nalazi od gastrologa :(

Post by kvazivoz »

Ja imam herniu hietalis, i poslije terapije (pantor + pilomid) sve za 5. S tim što pilomid moram piti čitav život po potrebi ( u slučaju bola, ili preventivno u slučaju kakvog iznenadnog gurmanluka :-D ).
frameni

#8 Re: nalazi od gastrologa :(

Post by frameni »

kvazivoz wrote:Ja imam herniu hietalis, i poslije terapije (pantor + pilomid) sve za 5. S tim što pilomid moram piti čitav život po potrebi ( u slučaju bola, ili preventivno u slučaju kakvog iznenadnog gurmanluka :-D ).

Pilomid sam pila kao terapiju 3x dnevno,ali sam ga tesko podnosila...Stano sam bila pospana,malaksala..Nisam mogla ni u kuci ni na poslu da funkcionisem...Tako da sam zadnje vrijeme pila pred spavanje ili ranom zorom pa opet nastavim spavati... :-D
LaCici

#9 Re: nalazi od gastrologa :(

Post by LaCici »

Nisam sigurna da je to isto ali ja sam imala polip na zelucu, izgleda bas tako kao izraslina u obliku zrna rize samo vece. Ja sam to uklonila jer mi je receno da moze prerasti u nesto gore ako ne skinem. Takodjer imam i hijatalnu herniju, regulisala sam ishranu i sve je pod kontrolom. Znaci, kod hernije ti je najbitnije da se covjek ne prejeda i da ne jede jako zacinjenu hranu.
lavinija

#10 Re: nalazi od gastrologa :(

Post by lavinija »

LaCici wrote:Nisam sigurna da je to isto ali ja sam imala polip na zelucu, izgleda bas tako kao izraslina u obliku zrna rize samo vece. Ja sam to uklonila jer mi je receno da moze prerasti u nesto gore ako ne skinem. Takodjer imam i hijatalnu herniju, regulisala sam ishranu i sve je pod kontrolom. Znaci, kod hernije ti je najbitnije da se covjek ne prejeda i da ne jede jako zacinjenu hranu.
ove bradavice su fragilne pri instrumentu ( sto znaci da su lomljive) pa sam se zato bas uplasila....ako treba i da se otkloni neka, bolje je da ne bih bilo posljedica. Definitivno ishrana je najznacajnija. Od danas ide trojna terapija... pa vidjet cemo da li ce da bude promjena. Ja sam sam mislila bas da savrsno kuham ( ne masno, ne przeno, ne zacinjeno) al izgleda da grijesim. Znate li mozdaneki narodni lijek za obnovu sluznice zelca?? Srdacan pozdrav!!!
otherside

#11 Re: nalazi od gastrologa :(

Post by otherside »

to fragilne u medicini ne znaci bas bukvalno da su lomljive :-)
vise se misli da su osjetljive, njezne, mozda krvare na dodir instrumenta.
u svakom slucaju, na vasem mjestu, ja bih pricekala PH nalaz pa onda uradila prema uputi specijaliste.
nekad i narodna medicina zna odmoci u slucajevima gdje dijagnostika nije zavrsena :wink:
lavinija

#12 Re: nalazi od gastrologa :(

Post by lavinija »

otherside wrote:to fragilne u medicini ne znaci bas bukvalno da su lomljive :-)
u svakom slucaju, na vasem mjestu, ja bih pricekala PH nalaz pa onda uradila prema uputi specijaliste.
nekad i narodna medicina zna odmoci u slucajevima gdje dijagnostika nije zavrsena :wink:
Cemu vode te bradavice? Taj PHD nalaz ce biti gotov za 10 dana...jel se uvijek moraju otklanjati hirurskim putem?
otherside

#13 Re: nalazi od gastrologa :(

Post by otherside »

lavinija wrote:
Cemu vode te bradavice? Taj PHD nalaz ce biti gotov za 10 dana...jel se uvijek moraju otklanjati hirurskim putem?
ne vjerujem da ce to biti rjesenja ako su sitne, ako ih ima mnogo i ako zauzimaju vecu povrsinu sluznice.
nije 10 dana tako puno :wink: a nisu ni te promjene od jucer.
budite strpljivi, terapiju svakako ima i :thumbup:
lavinija

#14 Re: nalazi od gastrologa :(

Post by lavinija »

otherside wrote:
lavinija wrote:
ne vjerujem da ce to biti rjesenja ako su sitne, ako ih ima mnogo i ako zauzimaju vecu povrsinu sluznice.
nije 10 dana tako puno :wink: a nisu ni te promjene od jucer.
budite strpljivi, terapiju svakako ima i :thumbup:
Nisam mogla na netu nista da najdem u vezi sa ovim bradavicama. Sta, kud kako? Nalaz cemo sacekati pa cemo vidjeti sta dalje. Nadam se da ce biti sve dobro, da ce to moci ova terapija regulisati. Doktori su po malo cudni, nista bukvalno ne pricaju,,,sve moras da pitas a po nekad ono kao da gledaju u belo...vec pusti ih valda znaju svoj posao :( Ja sam mislila da ce neko da mi se javi sa istim ili slicnim simptomima :)
Post Reply