Nalaz EMNG

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
topppnik

#1 Nalaz EMNG

Post by topppnik »

Pozdrav svima , zelio bih vas pitati da li je iko radio nalaz EMNG ,zelio bih znati na koji se nacin radi taj nalaz,citao sam po nekim forumima da moze biti bolno i neprijatno,pa bih zelio vasa misljenja, imam 17 godina i prvi put radim ovaj nalaz a nalaz EMNG je povezan sa misicima i neuromisicnim bolestima...
topppnik

#2 Re: Nalaz EMNG

Post by topppnik »

Molim vas ako ste imali iskustva sa ovim nalazom da mi kazete
motorola01

#3 Re: Nalaz EMNG

Post by motorola01 »

Ja sam radio nedavno emng ruke i pravo da ti kazem, malo je bolilo, ali nista strasno i nema razloga da ga se bojis. Ne znam cega ces ti raditi, ali sma cuo da ko radi recimo emng kicme, da to ipak malo vise boli,ali opet nista strasno.

Takodjer postoje izgleda vise uredjaja kojim se obavlja taj pregled. Kazu da pregled nekim novim uradjem uopste ne boli. Valjda ce se javiti neki doktor pa da ti to jos bolje objasni.
topppnik

#4 Re: Nalaz EMNG

Post by topppnik »

JA CU RADILI PREGLED EXTREMITETA (RUKE I NOGE)
motorola01

#5 Re: Nalaz EMNG

Post by motorola01 »

Ja ti jedino mogu objasniti sta su meni radili. Imaju iglu duzine od nekih 5-6 cm(mozda i vecu :D ) i ubode te u jedan rameni misic(dok ti lezis). Onda doktor postavi svoju ruku na nekih 20-ak cm od tvoje ruke(ti lezis) i kaze ti podigni ruku do moje i svom snagom nastoji da je podignes(dok ti on ne da). Nakon toga ti tu istu iglu zabode u biceps i tada moras podlakticu vuci prema bicepsu(kao da napinjes biceps), dalje ti iglu zabode u vanjski dio rucnog zgloba i opet ti doktor ne da da podignes ruku i na kraju ti iglu zabode u "batak" :D sake(palca) i trebas spojiti palac sa najmanjim prstom i vrsiti pritiska sa obje strane. Eto to je bio pregled desne podlaktice(emng).

I na kraju kad kazem da ti ubode iglu u misic, tada mislim na jendo pola igle :D . Ko recimo radi emng kicme, njemu zabijaju igle u tabane :D :run:
topppnik

#6 Re: Nalaz EMNG

Post by topppnik »

motorola01 wrote:Ja ti jedino mogu objasniti sta su meni radili. Imaju iglu duzine od nekih 5-6 cm(mozda i vecu :D ) i ubode te u jedan rameni misic(dok ti lezis). Onda doktor postavi svoju ruku na nekih 20-ak cm od tvoje ruke(ti lezis) i kaze ti podigni ruku do moje i svom snagom nastoji da je podignes(dok ti on ne da). Nakon toga ti tu istu iglu zabode u biceps i tada moras podlakticu vuci prema bicepsu(kao da napinjes biceps), dalje ti iglu zabode u vanjski dio rucnog zgloba i opet ti doktor ne da da podignes ruku i na kraju ti iglu zabode u "batak" :D sake(palca) i trebas spojiti palac sa najmanjim prstom i vrsiti pritiska sa obje strane. Eto to je bio pregled desne podlaktice(emng).

I na kraju kad kazem da ti ubode iglu u misic, tada mislim na jendo pola igle :D . Ko recimo radi emng kicme, njemu zabijaju igle u tabane :D :run:
Hvala druze sto si prenio svoje iskustvo meni
topppnik

#7 Re: Nalaz EMNG

Post by topppnik »

imal jos kooooo ??????'
valterbranisarajevo

#8 Re: Nalaz EMNG

Post by valterbranisarajevo »

I mene su isprepadali, ali stvarno ništa strašno ni bolno kako se opisuje. U suštini više nekada boli kada ti zubar buši zub pa dotakne živac. Vidićeš kada završiš.. da ti ljekar kaže hajmo ponoviti odmah bi rekao:"može". Ja sam radio dva puta... :dance:
topppnik

#9 Re: Nalaz EMNG

Post by topppnik »

valterbranisarajevo wrote:I mene su isprepadali, ali stvarno ništa strašno ni bolno kako se opisuje. U suštini više nekada boli kada ti zubar buši zub pa dotakne živac. Vidićeš kada završiš.. da ti ljekar kaže hajmo ponoviti odmah bi rekao:"može". Ja sam radio dva puta... :dance:
Hvala druze sto si me ohrabrio :D:D
topppnik

#10 Re: Nalaz EMNG

Post by topppnik »

Da li je istina da su igle slicne onima za akupunkturu ??
bavi

#11 Re: Nalaz EMNG

Post by bavi »

topppnik wrote:Da li je istina da su igle slicne onima za akupunkturu ??
Da, slične su tim. Ali ne moraš baš gledati u iglu, bulji u plafon, broji ovce... :lol: :lol: :lol: :lol:

Radila dva puta, evo me živa :mrgreen: Meni je veća neugoda kad pusti struju. Uglavnom, da je toliko bolno, nije, više je neugodno...
topppnik

#12 Re: Nalaz EMNG

Post by topppnik »

bavi wrote:
Da, slične su tim. Ali ne moraš baš gledati u iglu, bulji u plafon, broji ovce... :lol: :lol: :lol: :lol:

Radila dva puta, evo me živa :mrgreen: Meni je veća neugoda kad pusti struju. Uglavnom, da je toliko bolno, nije, više je neugodno...
mozes li mi reci kakav je osjecaj bio , koliko je dugo trajao pregled koliko igala su ti uboli.. kako se osjecas kada puste struju i koliko to trajee?? i koje dijelove tijela si radio emng ??..
bavi

#13 Re: Nalaz EMNG

Post by bavi »

topppnik wrote:
bavi wrote:

mozes li mi reci kakav je osjecaj bio , koliko je dugo trajao pregled koliko igala su ti uboli.. kako se osjecas kada puste struju i koliko to trajee?? i koje dijelove tijela si radio emng ??..
Noge tj. od koljena do stopala. meni je radio sa jednom iglom pregled... sto se trajanja kompletnog pregleda tice, nekih minut, dva. za to vrijeme više prati na komp. kako rade nervi :wink:

Pa ne drži ti čitavo vrijeme struju puštanu nego jedan sekundić, malo te protrese :run: :run: :run:

vjerovatno si nekad dotakao struju pa ono pecne :D :D :D :D , e tako nekako.

Ne boli, struja ne moze boljeti :lol: :lol: , više nelagoda...
topppnik

#14 Re: Nalaz EMNG

Post by topppnik »

ozbiljno minut , dva ? ja moram raditi pregled svih ekstremiteta pa ce sigurno trajati malo duze..ako je bila samo 1 igla u pitanj koliko puta te je sa njom "ubo" i koliko sam skuzio bol i neugoda se moze pojaviti samo kada ubode iglu i taj momenat kada pusti struju ??
bavi

#15 Re: Nalaz EMNG

Post by bavi »

topppnik wrote:ozbiljno minut , dva ? ja moram raditi pregled svih ekstremiteta pa ce sigurno trajati malo duze..ako je bila samo 1 igla u pitanj koliko puta te je sa njom "ubo" i koliko sam skuzio bol i neugoda se moze pojaviti samo kada ubode iglu i taj momenat kada pusti struju ??

Pa kod tebe će vjerovatno duže potrajati jer ti mora sve raditi...
Igla ko igla, vadio si dosad sigurno 10 puta krv iz vene, nista nije strasnije od toga... Mene je samo jednom ubo...

Ukratko, ubode iglom, pusti struju (1 sec) zatim 15-20 sec. prati protok nerava na komp. i ponovo ponovi postupak 3-4 puta i slobodan si :)

Gore neko napisa da ga više boli popravak zuba, i ja se slazem sa njim...

Sretno, i javi nam se sa dobrim nalazima :) :thumbup:
topppnik

#16 Re: Nalaz EMNG

Post by topppnik »

bavi wrote:
topppnik wrote:ozbiljno minut , dva ? ja moram raditi pregled svih ekstremiteta pa ce sigurno trajati malo duze..ako je bila samo 1 igla u pitanj koliko puta te je sa njom "ubo" i koliko sam skuzio bol i neugoda se moze pojaviti samo kada ubode iglu i taj momenat kada pusti struju ??

Pa kod tebe će vjerovatno duže potrajati jer ti mora sve raditi...
Igla ko igla, vadio si dosad sigurno 10 puta krv iz vene, nista nije strasnije od toga... Mene je samo jednom ubo...

Ukratko, ubode iglom, pusti struju (1 sec) zatim 15-20 sec. prati protok nerava na komp. i ponovo ponovi postupak 3-4 puta i slobodan si :)

Gore neko napisa da ga više boli popravak zuba, i ja se slazem sa njim...

Sretno, i javi nam se sa dobrim nalazima :) :thumbup:
Hvala..imam za srijedu zakazan termin za pregled pa cemo vijdeti :) :) :D :D :D :D
m94n

#17 Re: Nalaz EMNG

Post by m94n »

Imate li preporuku kod kojeg neurologa otici, podrucje Sarajeva? Trebao bih da radim EMNG nalaz
Post Reply